Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 11:48 3 765 58

Защо в Германия разрушават църкви

  • църква-
  • религия-
  • германия-
  • църкви-
  • католическа църква-
  • християни

Стотици католически църкви са сменили своето предназначение или са били разрушени

Защо в Германия разрушават църкви - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Някои верующи в Германия казват: църквата е вече мъртва за нас. Не вярата, а институцията”. Рюдигер Крикскотен живее в квартал на Кил. Там живеят около 17 000 души. През ноември 2022 година единствената католическа църква в квартала е затворена, въпреки съпротивата на Киркскотен и много негови съграждани.

Те протестират, дори пишат до Ватикана, но нищо не помага. Крикскотен се заселва със семейството си там през 1980 г. Той казва, че в емоционален план закриването на молитвения дом е засегнало тежко особено онези, които открай време живеят там. Църквата, построена през 1956 г., е изградена от германски бежанци. "Кръщавали са децата си там, женили са се, причестявали са се. За тях това беше просто дом." Киркскотен разбира горчивината и разочарованието. Кил не губи само тази църква. За кратко време пет католически църкви в града бяха затворени или се оказаха с променено предназначение - поради финансова необходимост. Някои сгради дори вече са разрушени и са отстъпили място на апартаменти.

Църквата е част от семейната история

На запитване от ДВ секретариатът на Германската епископска конференция обясни, че от 2005 г. насам "литургичната употреба е преустановена" в 650 католически църкви. От 2019 г. до 2023 г. всяка година в цялата страна от тази тенденция са били засегнати средно по 28 църкви.

В някои части на Германия през последните две десетилетия са загубени особено голям брой църкви, например в архиепископията на Хамбург, към която принадлежи Кил, или в някои финансово слаби епархии, като например тази в Есен. Църкви обаче се закриват и в типично католически райони като Аугсбург или Аахен. Намаляването на броя на молитвените храмове е част от по-голямата тенденция: големите църкви губят стотици хиляди членове всяка година. През 2023 г. всеки втори германец вече не е бил член на някоя от големите конгрегации. Ето защо се налага някои църковни сгради дори да бъдат разрушавани. Понякога те успешно се прехвърлят на други вероизповедания, например на православни християнски общности. Друг път те отстъпват място на жилищни комплекси или домове за възрастни хора, понякога се превръщат в галерия, спортна зала, ресторант или погребална зала.

Има смисъл в намаляването на църковните сгради

Матиас Зеелман, католически теолог от университета в Бохум, съчувства на хората като Крикскотен, които са разочаровани, че църквите в техните общини затварят. Неговият опит сочи, че най-често са затварят или разрушават църквите, които са на не повече от 150 години или са построени след Втората световна война.

За мнозина обаче църковната сграда е част от конкретната им семейна история. "Тя има голямо значение за някой, който знае, че прадядо му е бил там, когато са я строили, че баба му се е омъжила там или знае историите как е са заделяни спестявания, за да се построи тази църква”. Зеелман все пак вижда и необходимостта от намаляване на броя на неизползваните църковни сгради. Поддържането и частичното отопление на една църковна сграда струва около 100 000 евро годишно. В същото време броят на посетителите намалява. Понастоящем около пет-шест процента от членовете на църквата все още посещават неделна служба.

Църковните общности са станали много по-малки

Маркус Потхоф, епархийски представител в Есен, говори за неразбиране, а също и за масови протести срещу закриването на църкви. В миналото не е било необичайно "хората да излизат на барикадите, за да ги защитават", казва Потхоф. Но днес това вече не се случва. "След пандемията църковните общности просто станаха много по-малки”.

Теологът Матиас Зеелман обаче вижда и признаци за ново начало. Развиват се нови форми на църковен живот, които може би отговарят в по-голяма степен на днешните очаквания. Като пример той посочва духовните събития за младите хора. Според него намаляващият брой църковни сгради, използвани за богослужение, и конкретният опит на вярващите също са "знак за преходността“. В Кил Рюдигер Киркскотен сега участва в църковните служби в друга енория, както казва той, "още по-намалена". Там, в църквата "Свети Йосиф" в квартал Гаарден, на всеки две седмици се предлага и неделна литургия специално за тези, които някога са били част от енорията на разрушената църква. "Но сега паството е доста намаляло", казва пенсионерът.

Автор: Кристоф Щрак


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 --//--

    81 5 Отговор
    Нищо добро няма да излезе от това

    Коментиран от #30

  • 2 честен ционист

    97 4 Отговор
    Щото ще вдигат минарета..

    Коментиран от #45

  • 3 Хейт

    87 3 Отговор
    То и държавата ви е мъртва, и цивилизацията ви също. Скоро ще има джамии и аятоласи там. Единствено се изненадах колко лесно ви ликвидираха и претопиха.
  • 4 СТАМАТ

    43 8 Отговор
    Нормално да се бутат църкви,сектите от там тръгват.
  • 5 Германистан на три минарета

    80 3 Отговор
    Освобождават място за минарета, кво не разбрахте!?

    Коментиран от #14

  • 6 Да и Бербок

    60 1 Отговор
    изхвърли кръста от залата на преговорите с "другари" от Г7 в Мюнстер.
    Това са сатанисти. Те ненавиждат всичко, свързано с Бог. Страх ги, че им напомнят, че тука имат 80 години да са "важни", а след това в ада за милиони години!

    Коментиран от #44

  • 7 Защо ли

    65 1 Отговор
    Мохамед е било най-разпространеното име сред новородените в Берлин. Това сочат данните на Обществото за германски език, съобщи в. „Билд.
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    25 30 Отговор
    Религиите не са донесли нищо добро за човечеството. Религиите са създадени за да подчиняват огромни маси от хора които да слугуват и мизеруват за да може една малка част от престъпници и измамници да живее добре на гърба на голямата маса от народ!

    Коментиран от #41

  • 9 Може би

    56 2 Отговор
    да не се дразнят приселниците.
  • 10 Танас

    56 0 Отговор
    В Германия не им трябват църкви, а джамии и медресета, финансирани и управлявани от Ротшилд, Варбург, Шиф, Турция, ... и Саудия.
  • 11 Как защо

    50 3 Отговор
    Защото се освобождава терен за минарета и синагоги!
  • 12 Жалка работа

    52 1 Отговор
    Важното е ,че джамийте и синегогите никнат като гъби.Фюрера се обръща в гроба !
  • 13 Абе

    60 2 Отговор
    А защо в училищата не дават свинско месо за обяд на децата? За да не дразнят новодошлите "германци".
  • 14 Ъъъъ не!

    35 1 Отговор

    До коментар #5 от "Германистан на три минарета":

    Освобождават място за гейпаради, иначе от църква много лесно става с джамия! Примери много!
  • 15 рецесията ги унищожи ,

    27 0 Отговор
    но джамии не рушат . и тук има много храмове . построените от Горд, Галеви, Илиев , Павлов , както и от бай тошо останалите с рилските манастири . В бг има на 1 място в света бр Църкви на глава от населението . 58 000 храма .като ватикана сме . само че показността и горделивостта е за католиците . и в укрина събориха към 8 000 храма . Аз не съм виждал Шолц да се прекръсти . Сигурно не е христянин . ККК са слагали горящ пред дома на Определения .
  • 16 Голата истина

    40 3 Отговор
    Защото след 20 години германия ще е халифат
  • 17 Селянин

    34 2 Отговор
    Църквата трябва да е защитник на морала, добродетелността и светлината.
    Католическата църква не показва кое е добро и кое лошо, не заема позиция. Напротив, разреши даже благословията на еднополови бракове в разрез с библията. Педофилските скандали не стихваха дълго време. Нормалните хора не намират упора и духовна подкрепа в тази инстанция вече. Църквата стана символ на двуличието при страх от силния за деня и готовността и за сделка дори с дявола.
    Всичко това, което пиша се отнася за католическата църква.
  • 18 плюс минус

    29 0 Отговор
    Тези, които днес , уви, ръководят ЕС, вече не признават Коледа и Велик.
    Дали са глупави, или "коленичат" пред мигрантите от други вери?ден
  • 19 Дрън дрън та пляс

    27 0 Отговор
    Много джа гали приеха, вече им трябват джам ии
  • 20 Мюмюн

    1 29 Отговор
    В ЕС на половин милиард население има 15 милиона мюсулмани. В Русия на 130 милиона население, има 9 милиона мюсулмани. Това го пиша за рушляците, които могат да смятат с проценти и да си правят изводи за пропагандата и манипулацията на Кремъл, че видиш ли Европа била станала мюсулманска, а Русия е православна. После ако им остане време, могат да прегледат и процента на славяните в Русия, които отдавна са малцинство, а в 99% от територията и, направо си липсват, докато в Украйна, Белорус и Молдова, над 98% от населението са славяни.

    Коментиран от #23, #33, #35, #37

  • 21 Пешо

    31 1 Отговор
    Щото следващия канцлер на тъпите шваби ще се казва Юсуф. Да им е честита дъртата вещица меркел.

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Путин Маринкин

    0 16 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Какво не му харесваш на името Юсуф?
  • 23 Пешо

    30 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мюмюн":

    Мюмюнчо, а сега виж в Европа золумите дето ги правят рез.няците и дали в Русия си позволяват такова нещо. Не хитрувай на дребно.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 планинец

    19 3 Отговор
    Дявола завзема земята! Тежки дни идва за християните!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Знаеш ли разликата,

    38 2 Отговор
    между ЕС и Русия? Русия е цивилизация, има си ценностна система. Тя поглъща чужденци, включително и мюсюлманите и те я смятат за тяхна страна, тяхна родина. Докато ЕС вече си унищожава установената с векове култура, ценностна система, религията... Дошлите тука или родените, на каква ценностна система тогава да се ориентират? Много по-лесно им е, да приемат културата и традициите на бащите и бабите им, от където са дошли- Африка, арабският свят... А също и тяхната религия. Това означава, че тази Европа вече е загинала! Тя сама се унищожава и духовно. Пришълците ще установят тяхната религия и ценности! Русия обаче ще остане, понеже не си реже дървото, на което седи!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да, нищо добро

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "--//--":

    "И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях." (Битие 18:26)
  • 31 Култура Миянко

    24 1 Отговор
    Защото на тяхно място се строят джамии,а и на швулетата църкви не са им нужни.Те си имат LGBTQ - WTF.
  • 32 Мюмюн

    0 16 Отговор
    Старото трябва да се разруши за да се отвори лебенсраум за новото и прогресивното.

    Коментиран от #34

  • 33 Боро

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мюмюн":

    Данните ти са грешни. В Германия само турците са над 12 милиона.
  • 34 Моше

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мюмюн":

    И кое е прогресивно бе шарен, да се строят синагоги, минарета и зали за джендърляци?!

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 въпросче

    4 0 Отговор
    А кога ще има хайл? щрак.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ето за това.....

    17 0 Отговор
    ....2045година руснаците отново са пред Берлин,пиян руски войник се провиква-немец здавай ся.А отсреща араби се чудят от къде сега да им намерят немец.
  • 41 456

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Донякъде си прав. Но благодарение на религията и вярата я има все още България и българи. Вярата в доброто и кръста.

    Коментиран от #49

  • 42 Абе д'бил

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Моше":

    Ти знаеш ли значението на думичката прогресивно, прогресия и так далее 🤣🤣🤣
  • 43 Защо са я разрушили

    2 8 Отговор
    Можеше да я направят обор, конюшня или кнеф
  • 44 Ъхъ!!!

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да и Бербок":

    Не се учудвам, като имам в предвид каква е първата и основна професия на бербока. От такива само това може да се очаква. Дали е минала и през школото на швааб?

    Коментиран от #47

  • 45 катран

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    те муслимани така направиха с много църкви в европа..вземат опит от турция..тя как направила Света София в джамия..Нормално е германистан вече миналото, талибани са бъдеще на европа..с такива управляващи кретени..стигаме до такива извращения..
  • 46 Ето нагледен

    9 0 Отговор
    пример до къде водят либерастията и толерастността. Всеки да си направи изводите. Онези, в германистан още от 1945г. са дресирани да вярват и се подчиняват сляпо на държавата, сега берат плодовете от това. Още през 1990г., при разговор с немците изразих съмнение в институциите на държавата им, те ми казаха, че съм луд. До 2005г. живях и работих там и виждах как постепенно подгряват казана в който ги бяха научили да живеят. И тогава вкарваха кюрди и какви ли не, а немците бяха толерастни. Още тогава съм бил прав.

    Коментиран от #48

  • 47 Улучи 10-та!

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ъхъ!!!":

    ДА, тя е била в школата на Шваб, "Младите лидери"! Ама ако погледнеш и Хабек и много други от немските правителства са минали през промиването на мозъците на олигархията: "Нищо няма да имате 2030-та година и ще бъдете щастливи.."!
    (А ние, олигархията ще притежаваме цял свят, но БЕЗ вас и сигурно ще сме много нещастни...!) И зелените простотии: "Хората са много, кравите са много,...за какво са колите?... всичко това трябва да се намали..." Крави да нямало изобщо, а от хората да останат около 500 милиона за цялата планета!!! Това е тяхната "религия" на тези "лидери" в съюза и в Германия! Няма да ме учуди, ако и жирафът е "учил" там? След това "обучение", тези стават с изцъклени очи и твърдо и безжалостно следват програмата и целите за 2030-та г. Всичките ЕС-комисари следват тази "свещенна програма"!
  • 48 Ние българите

    9 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ето нагледен":

    исторически сме подковани и не вярваме на никакви държави. И то има защо. Много познати немци, просто ей-така, вярваха на лъжата за "факсините" и вече от тях са много болни. Нарушиха се всякакви процедури и норми, стандарти за производството на медикаменти, но това не виждаха! Много са лековерни. И сега ги лъжат, че "специалисти им трябвало, много"! И от къде ще ги вземат? От Афганистан, Сирия, Ирак, Либия...??? Ами те даже и един международен език не знаят, та каква специалност и къде са я следвали? В руините на Ирак или Либия? Ама немците не могат да мислят сами. Щом са им казали, така е....
  • 49 Соваж бейби

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "456":

    Айде пак глупости,в България от кога станахте набожни?През комунизма църквата не беше забранена ама не бе желателно да се ходи.Всички станахме хора и нямаше престъпност и наркомани .След комунизма поповете започнаха да карат джипове ...за момченцата и други неща няма смисъл да пиша.Хората спряха да вярват на религия която и да е не сме наивни да вярваме в глупости това е причината,да не пиша колко войни са следствие точно заради религия

    Коментиран от #50

  • 50 456

    10 2 Отговор

    До коментар #49 от "Соваж бейби":

    Бейби, ако не беше вярата турците всички българи да са направили мюсюлмани. И България сега нямаше да я има на картата. Отделно 10 божи заповеди, който малко да ги знаеш те правят по-добър човек. Уважавам всички религии, но моята си я не давам.

    Коментиран от #51, #57

  • 51 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "456":

    По скоро Руснаците ако не са били да ни пазят зад..ците с тяхно присъствие като водеща сила на балкана историята я знам!Арабското нашествие е било в цяла Европа не само в България ние най късно сме се отървали.Чети историята като цяло не само българска история и Франция и Германия са имали проблеми после Турците стават пазители на корана....Аз ти пиша като цяло че нямаме нужда от религия и ти дадох пример с комунизма че може .

    Коментиран от #53

  • 52 флипп

    4 1 Отговор
    Най-популярното име в Германия сред новородените за 2023 е било Мохамед. Факт!
  • 53 456

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Соваж бейби":

    Бейби, не ти говоря за европейска история, а за вярата като цяло. Разбира се, че човек сам избира дали да вярва или не и в какво. Аз уважавам, всяко едно различно мнение и решение.

    Коментиран от #55

  • 54 Радио Ереван

    8 0 Отговор
    Бабо Меркел, где така ?
    На джамия Мустафа !
  • 55 Соваж бейби

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "456":

    Религията е измислена от тарикати властимащи да подчиняват невежите простовати хора .Навремето само богатите са учили и пишели,религията работи за интересите на властта.Като малка че не съм влизала в църква съм се научила на дисциплина,добро и лошо,така и мъжо в Франция е нямало комунизъм ама хората не ги вълнува.Катедралите затварят врати защото хората не влизат,има превърнати катедрали в магазини ,барове,ресторанти,бюра на фирми .Някой по улави са си купили за къща аз не бих защото има фантоми вътре и портали на зли сили нищо че са красиви згради.При всички случаи аз съм дзен будист и отричам религиите това е и съдизъм това не яж,не обличай еди какво си, не яж еди кое си месо...поповете да нямат жена и деца ....ами това е лудост извини ме ама мога да споря до утре!Нямаме нужда от религия а от дисциплина и най малко отрядници по улиците да контролират младите калпазани ,трябва хубава нова политика и нормални политици .

    Коментиран от #56

  • 56 Бабче,

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Соваж бейби":

    Казах ти да ходиш по форумите за готвачки! Капацитетът ти стига само за такива!
  • 57 Ми що не си я запази вярата

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "456":

    Ами позволи византийците да те похристиянчат?
  • 58 Ванев

    2 0 Отговор
    На Германия не трябват църкви защото те стават мюсюлманска република. Те са мюсюлманско гето на Европа.
Новини по държави: