Last news in Fakti

28 Май, 2024 16:00 1 679 12

Иван Стамболов-Сула: След вчерашния избор БПЦ не може да бъде обвинена в русофилство

  • църква-
  • сливен-
  • митрополит-
  • бпц-
  • иван стамболов-сула

Между другото, това също не се е случвало досега в нашата Църква. Какви времена доживяхме, Господи!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още в деня на изборите редови политици-конформисти и зле прикрити икуменисти се провикнаха от малките си трибунки: „Днес е хубав ден за Българската православна църква“. Нека ви обясня защо не е. Не е хубав ден, защото тази църква фактически се оказа на крачка от нов разкол. Чашата преля съслужението в Цариград под егидата (или омофора?) на Вселенския патриарх Вартоломей. В него участваха трима български митрополити – Николай Пловдивски, Киприан Старозагорски и Яков Доростолски, както и епископите Сионий Велички и Висарион Смолянски.

Това коментира Иван Стамболов – Сула за Tribune.bg.

Те служиха заедно с разколническата и неканонична Православна църква на Украйна. Вещи хора казаха, че това е „канонично престъпление“ и прецедент за нашата Църква, досега не се е случвало такова нещо. А то не се е случвало по силата на не един и два документа, познати още от апостолски времена. Доста се писа за това и няма да навлизам в подробности, само ще кажа, че смисълът на всички тези документи е следният: който служи и се причастява с еретици, разколници и схизматици, да бъде отлъчен от църквата. Отлъчването на свещеник е страшно не само за него, но и за миряните. Ако се изповядате на такъв свещеник, знаейки че е такъв, и той ви прости греховете, нищо не е простил, защото у него вече я няма нужната благодат. Той не може нито да ви венчае, нито да ви кръсти, нито да ви опее, когато ви дойде времето.

И не е само това. Интригата започна от смъртта на дядо Йоаникий и овдовяването на Сливенския престол и доби почти брутални измерения след смъртта на дядо Неофит – Бог да ги прости и двамата. Още не можем да си представим как опустя Църквата без тях, втори такива скоро няма да се появят. След смъртта на дядо Неофит вече официално беше открита надпреварата за следващ патриарх.

Първият сливенски избор беше касиран заради доноси и клюки, като предпочитанието на миряните беше грубо пренебрегнат с отстраняването на епископ Йеротей от списъка с достоизбираемите. Между другото, това също не се е случвало досега в нашата Църква. Какви времена доживяхме, Господи!

Всички заподозряха, че първият избор е отменен, защото митрополит не е станал епископ Арсений – викарий, manus dextra и близък довереник на пловдивския митрополит Николай. Всички заподозряха, че Арсений на всяка цена трябва да е митрополит, защото гласът му в Синода е необходим, когато дойде време Николай да се кандидатира за патриарх. И ето че времето дойде, и ето че Арсений от вчера е Сливенски митрополит. Няма лошо. Така се прави. Това е политика и съм сигурен, че в историята на Църквата хора са ставали патриарси и по много по-грозен начин.

Третото, което не се е случвало или поне аз не намирам данни да се е случвало, е народът да посрещне архиерей с възгласи „Недостоен“. И може би все пак нямаше да ги има тези възгласи, ако не беше съслужението в Цариград и недвусмисления жест (в замяна на какво?) към вселенския престол. Затова казвам, че вече е нелепа опорката за русофилството на нашата Църква. Последните ѝ действия очевидно са движени от прозападни хора.

Вселенският патриарх е неприкрит изразител на американските глобални политически интереси, следователно, ако нашата Църква може да бъде обвинена в нещо в момента, на последно място това е вярност и служба на Русия. По-скоро със случващото се през последните дни БПЦ показва среден пръст на Московската патриаршия.

Че Вартоломей е изразител на американските интереси не е лошо, особено пък ако този факт се опакова така, че да изглежда като служба на мира, цивилизацията и в крайна сметка – на доброто. Проблемът обаче е там, че тези интереси не са духовни, не са църковни, а светски, политически и даже военнополитически. Пред очите ни се развиват процеси, започнали много отдавна. Ако седнем на бутилка правилно питие, мога да ви проследя тези процеси до Адам и Ева и ще го направя методично от причина към следствие. Но за нашите вестникарски нужди не е необходимо. Достатъчно е а се върнем до двата ватикански събора и дори само до втория през 1962-1965 при папите Иоан XXIII и Павел VI. Уплашен от свиването на католическата църква (през тези години в някои страни свещениците намаляват до 10 пъти) и отпадането на много миряни от вярата, Ватиканът генерално сменя политическата си линия и премества фокуса си от Царството небесно към прелестите на мира сего – бедност, екология и т.н. Целта е папата да стане световен духовен водач – ни повече, ни по-малко. Тоест римокатолицизмът се превръща по-скоро в политическа организация (а също икономическа и финансова – това не бива да се забравя!), отколкото продължава да е църква.

Следвайки тази линия, Ватиканът се сближава с икуменизма, без обаче формално да членува в структурите му, защото папата не може да е просто обикновен член на каквото и да било. А какво е икуменизмът? Говорили сме и друг път. Това е масонско-протестантска идея, чиято цел е да сближава изповеданията и религиите, докато те в крайна сметка се сплавят в една нова световна панрелигия. Много пари се наливат в това сплавяне! Мнозина казват, че това ще е религията на антихриста и затова наричат икуменизма не просто ерес, а всеерес. Икуменизмът много настоява да привлече към себе си православието, защото то ще го легитимира като истина, бидейки само по себе си такава. Тъй че не е само временната ситуация в Украйна.

Кой съм аз, че да съдя случващото се! Нито съм клирик, нито съм богослов, даже и ревностен мирянин не съм. Аз съм (както пееха „Ъпсурт“) нормален софийски дришльо с малко повече опит в пропагандата, медиите и литературата. Но дори и да можех да съдя, пак нямаше да го направя, не само защото е грях, но и защото ще приближи, макар и с мъничко, разкола, от който поне аз се ужасявам.

Не смея да кажа за кого ще викам да стане патриарх, защото най-вероятно няма да викам за никого. Нито познавам хората, нито знам позициите им и принадлежностите им, нито пък познавам политическите и административните процеси в клира. Само се моля на Бог, а пред човеците настоявам, с всички сили да се брани каноничната и догматическата чистота на Българската църква. А това значи да търсим истината и да съобразяваме действията и решенията си със Светото Писание, Светото Предание, Вселенските събори и наследството на светите отци до падането на Константинопол. Толкоз. Защото (перифразирам) „всеки, който е получил веднъж истината, но продължава да търси още нещо, той търси лъжа“ (VII Вселенски събор).

Накратко: все ми е едно кои ще са митрополити и патриарси, стига да спазват каноните и да не отстъпват от вярата. Сторят ли го, тогава разговорът ще стане друг.

Дядо Николай ли? Именно защото дядо Николай е брилянтен апологет и безпогрешен догматик, се надявам, че като си оплете кошницата, каквато и да е тя, ще ритне Вартоломей и всички останали и ще се отдаде да задоволява на личното си тщеславие, което надали ще търпи външни фактори и трети лица. А че филетизмът отдавна е разкъсал ойкумената, е очевидно от раждането на националните държави и последвалите го войни. Последните трима вселенски патриарси - Атинагор (заемал престола по време на споменатия II Ватикански събор), Димитрий и Вартоломей - са изявени икуменисти, тоест жертват небесното в името на светското и правят тежки компромиси с Писанието, Преданието, Съборите и Светоотческото наследство, за да си придадат тежест, каквато в ислямска Турция са изгубили отдавна. Техните хора, съответно и техните спонсори, са в Америка. Разколът в Украйна, предизвикан от неканоничния "томос" на Вартоломей за автокефалия на ПЦУ (разколническата) за добро или за лошо – всеки да го тълкува както си ще, – е ярък антируски акт. Затова казвам, че след съслужението на нашите епископи с разколниците в Цариград, Църква може да бъде обвинена във всичко, само не и в това, че е проруска, за което ястребите яростно я нападат, без да мислят и без да четат.

В крайна сметка всичко се случва по Божи промисъл и воля Божия, все едно дали тази воля е благоволение или допущение за наше вразумление и спасение. И когато ни сполети нещо неприятно, нека не скачаме веднага да се възмущаваме, да роптаем и да хленчим, а внимателно да разгледаме греховете си и да разберем защо ни се случва всичко. А Църквата в крайна сметка винаги се е оказвала права, защото е богочовешки организъм и няма нужда да я спасяват разни професори и други активисти. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен. Ако е рекъл Господ...

***

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в БНТ, БНР и „Дарик“ до 1994, а след това се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес – предимно в областта на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писне“.

Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция „Култура” на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам:

    16 1 Отговор
    Нима ли нещо в света в който живеем да не е фалшиво ? Та и "вярата" на "архиреите" и особено богобоязънта на сребрелюбците Николай и "най-набожния политик" , " строителя" на църкви и манастири Боко !
  • 2 уйихнг

    7 1 Отговор
    А бе пишете си вие и си ги приказвате и вършите каквито сте ги замислили, ама има една работа дето не я отчитате. А точно тая работа е голяма работа. Господ Иисус Христос, като възкръсна в третия ден, седна от дясно на Отца. Та да ви кажа че е по добре да си с Бога, а не да си срещу живия Бог. И Светите апостоли и те добре са учили и добре са наставлявали. Най добре е всеки да се стреми да изпълнява а не да не изпълнява. Христос Воскресе.
  • 3 Или поне

    2 3 Отговор
    в открито русолистичество.
  • 4 дядото

    12 3 Отговор
    а дали остана нещо българофилско или бпц се продава на ес,нато и католическите интереси
  • 5 Мъдрият

    6 4 Отговор
    Сега, не знаем всички факти по този случай за Богослужението в "Константинопол", където са били и Български епископи, за да коментираме и съдим прибързано!

    А относно избора на Сливенски митрополит и патриарх:

    За пореден път ви обяснявам, че Бог определя тези неща, а хората са само инструменти в Божиите ръце!
    Затова не плюйте и не съдете Божиите служители! Защото всеки гласува според съвестта си.
    И проблемът не идва от тях, а от миряните, от хората в България, защото се отдалечиха от Бога и не живеят Богоугодно...

    Знаете ли, защо беше касиран първият избор на Сливенски митрополит? - защото в паузата между първи и втори тур е имало епархийски съветници(миряни), които са се наговаряли как да гласуват на втория тур - което е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО И ЗАБРАНЕНО, защото е ИЗМАМА! (всеки е длъжен да гласува по съвест и без да се съветва с другите)
    Целта е била да се избере първия кандидат, и затова са се наговаряли - да изберат втори "неизбираем" кандидат, за да може Светия Синод да избере първия. Разбирате ли тънкото коварство и измама тук! - И затова Светия Синод нямаше друг избор освен да касира този вот - и да отстрани тези двама кандидати от следващия избор!

    А за патриарх - не се тревожете! Бог отдавна е определил, кой е достоен да заеме този пост!

    Както вече ви обясних - и косъм от главите ни не пада без Божията воля, а още по-малко може да се избере свещеник, епископ или патриарх без да има Божията Воля за това!

    Така, че не правете интри
  • 6 Мъдрият

    5 5 Отговор
    Както вече ви обясних - и косъм от главите ни не пада без Божията воля, а още по-малко може да се избере свещеник, епископ или патриарх без да има Божията Воля за това!

    Така, че не правете интриги, а оставете Светия Синод да реши на спокойствие!
  • 7 Димитрий

    4 0 Отговор
    Ма то и дилян Пеевски и Бойко станаха върли атлантици. И докато не получат нова заповед, твърдо ще са такива!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    4 1 Отговор
    И защо ми изтрихте коментара?Какво не ви хареса в него и какво неполиткоректно в него открихте?Може би констатацията ми накрая,че българското православие ще бъде убито от предатели в расо?Или че убивайки православието,убиват душата на българите?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    3 0 Отговор
    Голямата Баданарка толкова е намразила пасито,че не ми дава възможност да го цитирам.Не е демократично,но ние сме свикнали.
  • 12 Име

    1 0 Отговор
    За обикновения гражданин, социализмът някакси беше съхранил духовното в църквата. Там хората на духа вече отстъпват на хората на сделките и кариерното развитие!