Last news in Fakti

16 Юни, 2024 17:47 12 588 42

Патриарх Вартоломей ще пристигне, за да организира "църковно Загоричани"

  • църква-
  • вартоломей-
  • патриарх

Дори архиереите, които са го поканили, не подозират колко много ще ги изненада той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 23 май Лаодикийският Митрополит Теодорит (Вселенска патриаршия) съобщи, че Патриарх Вартоломей ще пътува до България за избирането и интронизацията на Българския Патриарх на 30 юни. В името на това патриархът дори ще скъси визитата си в Гърция.

Нашият източник от Русенската Митрополия потвърди тази информация: Вартоломей ще отпътува за София директно от Арта на 29 юни. Обаче Лаодикийският Митрополит не споменава с каква цел идва Вартоломей: Вселенският Патриарх иска не само да присъства на избирателния събор, но и да го председателства!

За тези, които познават процедурата по избиране на патриарх и помнят как беше през 2013 година, това може да звучи глупаво. Председателството на Вартоломей на Събора или дори присъствието му на заседанията като почетен гост противоречи на Хартата и обичаите на Българската православна църква (БПЦ). Но Митрополит Николай Пловдивски обещал на гърците, че ще реши този проблем на срещата на Синода на 20 юни.

Тези тайни уговорки са били обсъдени първо с Митрополитите Наум Русенски и Николай Пловдивски по време на визитата на Патриарх Вартоломей на погребението на Българския Патриарх Неофит в София през март тази година. След това Наум и Николай били поканени в Истанбул. И накрая споразумението било постигнато по време на майското пътуване на Митрополит Николай и неговите поддръжници в Истанбул, където той се срещнал с архиереите на „Православната църква на Украйна“ (ПЦУ), които не били приети за общение от Синода на БПЦ.

Освен задължението да демонстрира авторитета на Вселенския Патриарх, като го покани на изборите и осигури неговото председателство на Събора, Митрополит Николай обещал да помогне за издигането на предания приятел на Фанар, Митрополит Наум, на длъжността първойерарх на БПЦ, а след това да организира неговото съслужение с архиереите на създадената от Вартоломей ПЦУ.

В замяна гърците обещали на Митрополит Николай неприкосновеността на влиянието му в БПЦ и пълен контрол над Синода и неговите решения. Но възможно ли е да се приемат обещанията им за чиста монета?

 

Официалната позиция на Вселенската Патриаршия е, че единственият приемлив православен национализъм е гръцкият. В гръцкото богословие националните чувства на всеки друг православен народ се наричат етнофилетизъм. И това, което гърците особено не харесват, е нашата независимост. Българският народ е единственият православен народ, на когото със съборно догматично решение е забранено да изпитва национални чувства: през 1872 г. антибългарският Константинополски събор обявява българския национализъм за ерес. Добре помним до какво доведе подобна „догма“: през 1905 г., по време на геноцида над българите в Тракия и позорното клане в Загоричани, гръцките митрополити благословиха екзекуцията на цивилното българско население.

Наивно е да вярваме, че Патриарх Вартоломей идва тук за доброто на българската църква, а не заради собствените си интереси. При Патриарх Вартоломей натискът върху Фанар непрекъснато нараства. Той беше човекът, който през 1998 година на Събора в София призова Патриарх Максим да подаде оставка и всъщност направи всичко, за да не се фиксира разцеплението и силите на БПЦ да бъдат подкопани. Обаче Църквата се обедини и Патриарх Максим щастливо я оглави, за раздразнение на Константинопол, и така в продължение на 14 години.

 

С нова сила антибългарският активизъм на Вартоломей се възобнови през 2016 г.: за да принуди Българската църква да участва в Критския събор, наложил гръцкия дневен ред на световното православие, той упражни безпрецедентен натиск върху Патриарх Неофит. Също така, от 2016 г. Константинополският Патриарх подкрепя Архимандрит Харалампи Ничев, който избяга от БПЦ и участва в редица антибългарски акции (между другото, Ничев е близък приятел на Митрополит Николай и добър приятел на Митрополит Наум).

Трябва ли да напомняме, че всяко посещение на Вартоломей в България приключва със скандал? И така, през 2015 г. той публично нарече нас и предците ни разколници и поиска премахването на паметника на Патриарх Антим Български от територията на храма ни в Одрин, а през 2024 г. над ковчега на Патриарх Неофит отмъстително порица починалия за несъответствието му с „партийната линия“ на гърците и отказа му да участва в Критския събор.

Въпреки това Наум се предаде на милостта на гърците без бой – в замяна на фиктивна патриаршия. В интерес на истината едва ли можеше да се очаква нещо друго от него: митрополитът никога не е имал силен характер и авторитет, предпочитал е да решава проблемите с чужди ръце. От своя страна Пловдивският Митрополит напразно се надява да запази влиянието си след избора на Наум, тъй като Фанар не е забравил твърденията на Николай за украинските разколници, чийто грях „не се измива дори с кръв“. Не са забравени и твърденията му за гърците. Наум ще остане патриарх, но под пълен контрол на Фанар, а Николай ще остане с интригите и авторитарните си навици.

 

По един или друг начин, именно благодарение на слабостите и страстите на тези архиереи, въпросът с кандидатурата за българския патриаршески престол беше решен не в рамките на България, а в Турция за първи път от години. Това не е лошо за Турция, но е лош знак за нашата Църква. Изглежда, че патриаршеските избори ще се превърнат в новия Загоричани за нашата Църква. Ще каже ли българският народ своята тежка дума?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайли лайкли

    61 15 Отговор
    България, благодарение на евроатлантиците, върви с уверени крачки по стъпките на Украйна. Ще се опитат да овладеят, подчинят и заличат българската православна църква по подобие на украинската.

    Коментиран от #5

  • 2 Николай Ролексов

    46 11 Отговор
    Ако БПЦ ООД легне на този враг на вярата, България ще стане ислямска държава!
  • 3 Честит

    27 10 Отговор
    Честит празник на всички мюсюлмани!
  • 4 Сандо

    44 9 Отговор
    Явно Църквата ни вече е пренесена в жертва на чужди и богонеугодни интереси.Последното,което ни остана са Православната църква и Лева.И двата са продадени и предадени.След изчезването им ще изчезне и българския народ,а Територията ще има нов стопанин.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 31 Отговор

    До коментар #1 от "Хайли лайкли":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  • 6 мандо

    3 14 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    ша приемеш исляма!
  • 7 Българин

    31 12 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Мноооого отдавна тази територия наречена България не е на българите./ За съжаление/

    Коментиран от #19

  • 8 УдоМача

    23 4 Отговор
    Така, както ми мирише, ще организира църковно Тричани...
  • 9 среднощен

    32 4 Отговор
    "...Българският народ е единственият православен народ, на когото със съборно догматично решение е забранено да изпитва национални чувства: през 1872 г. антибългарският Константинополски събор обявява българския национализъм за ерес. Добре помним до какво доведе подобна „догма“: през 1905 г., по време на геноцида над българите в Тракия и позорното клане в Загоричани, гръцките митрополити благословиха екзекуцията на цивилното българско население...";

    Без коментар...
  • 10 дядото

    44 8 Отговор
    този грък няма място в българия,още по-малко при интронизацията на новия патриарх.нещо е замислило посолството и то е във вреда на българия и българската църква.ще видим,малко е останало.

    Коментиран от #12

  • 11 Орел

    19 2 Отговор
    Този, в средата на едната снимка, мистър Бийн ли е?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 граф Монте Кристо

    30 8 Отговор
    Връщат ни със 150 г. назад,с чиста фанариотщина и по примера на украинската църква,откъсване от руското духовно влияние.Досега опитите не са успели,но почвата е подготвяна търпеливо и дълго,нихилизма е пуснал корени в обществото.

    Коментиран от #17

  • 14 БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! НЯМА КОЙ ДРУГ.

    32 4 Отговор
    В Парламента - предатели, в правителството - предатели и в Църквата - предатели. Тежко му на българския народ.

    Коментиран от #26

  • 15 Хъс

    20 5 Отговор
    Някой митрополити се изподавиха.
    Все пак има 12 митрополита.
    По канон , турската змия ,ще чака
    отвън. Гърците ,не бива да имат
    националност ( африкански меланж) . Външни сили си ги мерят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Писах ти плюс,

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "граф Монте Кристо":

    умрях от смях...🤣🤣🤣
  • 18 нашата тежка дума

    19 3 Отговор
    Кандидатурата за българския патриаршески престол ще бъде решена в България, без чужди председателстващи!
  • 19 така ли ти казаха да напишеш

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А защо припкате да се снимате със синодалните старци?

    Коментиран от #28

  • 20 о македонас

    15 18 Отговор
    Какво е това ЦЪРКОВНО ЗАГОРИЧАНИ ? Другари комунета симпатизиращи на полк. Гундяев т.н. патриарх Кирил на РПЦ , какво искате ? БПЦ не е филиал на РПЦ , а е самостоятелна автокефална църква, посестрима на ортодоксалните патриаршии , пряко произлезла от Вселенската патриаршия на Константинопол ! Изборът на нов патриарх на БПЦ е на Светият синод на БПЦ , а не е назначение от Москва на атеистите от РПЦ ! Вселенският патриарх Вартоломей няма участие при избора на нов патриарх на БПЦ , а само е почетен гост представител на Константинополската патриаршия , която не гръцка ! Всичко друго е ЕТНОФИЛЕТИЗЪМ и зловредна манипулация целяща ненавист и омраза към елинизма и православието !

    Коментиран от #22, #24

  • 21 ЦРУ докара Вартоломей от САЩ

    25 7 Отговор
    Интернира предшественика му в Швейцария където бе отровен. СДС
    Вартоломей е роден в Турция и е майор от Турската армия.
    Даде томос на Украйна ще даде и на Македония
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И гръка и евреина

    16 3 Отговор
    Ще продадат майките си, но гръка няма да я достави на купувача
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сандо

    27 10 Отговор

    До коментар #14 от "БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! НЯМА КОЙ ДРУГ.":

    Ние се отричаме от Бог и той се отрича от нас.Ние обявихме Русия за враг и Русия го прие това спокойно и без ексцесии.Вече няма кой да ни пази,а и кой ще се занимава с народ от неблагодарници и предатели,който дори себе си не иска да опази?

    Коментиран от #30

  • 27 Тома

    25 6 Отговор
    Вартоломей е добре дошъл само на гей парада.Не го искаме в българската църква
  • 28 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "така ли ти казаха да напишеш":

    Даже не минавам покрай тях.
    Миришат лошо + джибри

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 насо

    12 23 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Ние сме свободни , няма нужда Русия да ни пази ! Нямаме нужда от Русия да ни командва ! Няма нужда Русия да ни обявява за предатели и неблагодарници ! Няма нужда да ни се вменява вина ! Няма нужда Русия да се меси във вътрешните български работи ! Няма да се поддадем на руските манипулации ! Няма да позволим на Русия да ни освободи от банковите сметки и имотите ни ! Русия не е Ватикана и полковник Вл. Гундяев известен като патриарх Кирил не е папа и не е върховен началник на всички православни църкви по света !

    Коментиран от #38

  • 31 Не върви на добре

    21 6 Отговор
    Значи затова в българската църква в Одрин литургиите са от гръцки свещеници ,какъв позор !.Да нямаме български свещеник в българска църква и Българската екзархия да е ерес и българския православен национализъм.Много внимавайте владици какви ги вършите ,народа няма да ви прости. Какво е това чисто гръцко православие ?Първия вселенски събор през 330 г.проведен в Никея на който е прието християнството каквото е днес никой не го е наричал гръцко .Император Константин Велики който е ръководел събора също не е грък по произход ,а от Ниш от Мизия ,не от Сърбия.Това е по време на Източната Римска Империя .Тази гръцка злоба към нашата страна,трябва да приключи и крайно време и политиците и народа да се намеси,защото става зке..Не може в църквата Св.Стефан в Истанбул да се провеждат литургии на гръцки от гръцки свещеници и да ни се подиграват.Има ли такъв проблем със сръбската църква,с румънската ,с другите ,какво е това дискредитиране само за БГ.

    Коментиран от #32

  • 32 живко

    7 7 Отговор

    До коментар #31 от "Не върви на добре":

    Лъжльо. Одрин не е български град . Едирне е в Р.Турция . Ортодоксите в Одрин са гърци , българи и куцовласи . Адрианопол е в диоцеза на Констаниполската патриаршия в която по традиция административния език е гръцки , но това не означава , че е гръцка . Епархийските храмове не са гръцки , български или турски те са на местната патриаршия . Богослуженията могат да се провеждат на гръцки език или на църковнославянски език в зависимост от желанието на миряните в епархията.В православието църквите не са на нациите . В една епархия неможе да има две , три или повече православни патриаршии или ексаргии.

    Коментиран от #40

  • 33 граф Монте Кристо

    11 3 Отговор
    Вартоломей,тоя лукав византиец,си присвоява и се домогва до правото да посочи новия български патриарх.А той ще издигне именно този,който му се подмазва и е готов да постави БПЦ под скиптъра на Вартоломея.Може би ще е превзетия Николай пловдивски,той отдавна е кривнал от автентичното православие.
  • 34 Пляс пляс ....

    5 0 Отговор
    За Наум Борисов Цацов ли става на въпрос? Т.е. за русенската владика.
  • 35 Дупничанин

    4 1 Отговор
    Глей ти кви "професии" имало... Кви пари зимат тия ора, некой знае ли? За официалните питам, на тия от индулгенциите нивгаш не мож им фана края.
  • 36 БРИКС ин дъ уол стрийт

    4 1 Отговор
    БГ ще стане като град Казан , город Болгар и тогава ще се оправи, явно това е пътят на коприната, всичко с времето си
  • 37 ХА ХА ХА

    3 2 Отговор
    ЕВРЕЙ ОФИЦЕР ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ.МАША НА ПРИЯТЕЛИТЕ НИ. МЕЧТА ПАТРИАРХ.КАРАУЛ.
  • 38 Чук и сръб

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "насо":

    Май си прекалил с "прахоляка"!
    Ние сме източно православни християни- не знам дали си запознат!
    Какъв папа те гони ?
  • 39 абв

    0 0 Отговор
    железният светилник 2
  • 40 Не е така

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "живко":

    Напротив ,от Гърция идват гръцки свещеници със групи гърци и точно в нашата църква в Одрин реставрирана с български средства провеждат литургии на гръцки и си заминават ,а български свещеници не се допускат точно от Вартоломен..Същото и в" Св.Стефан" в Истанбул само гръцки свещеници от Гърция,а българския едва накрая за 1 мин .А точно " Св.Стефан " е на българската общност.Какви гърци ,те си имат гръцка църква,защо не ходят там .Тези игри са много неприятни и продължиха дълго.Наложително е политическа намеса ,защото и гръцкото налагане е политическо.
  • 41 Ненадежден

    0 0 Отговор
    Шуробаджо и в БПЦ...Сестрата на Наум Русенски не можа да завърши богословие,поради липса на данни за такова и тъй като трябва да си изкарва хляба с не много усилия,Наумчо я вреди да стане библиотекар на Дух.семинария в София.
  • 42 Ненадежден

    0 0 Отговор
    Шуробаджо и Богословието:Жената на бившия декан на Педагогически факултет на ВТУ и по-късно ректор на ВТУ,Пламен Легкоступ бе назначена първоначално за преподавател в Богословския факултет на ВТУ,след като измамиха кандидат с титлата Доктор в назначения за нея конкурс,а впоследствие и понастоящем декан на Богословския факултет,именуема Магдалена Легкоступ.