9 Юли, 2024 12:08 5 232 38

Eвгений Кънев: Няма никакъв ”бой по агите”, а дълбок разрив на живот и смърт

  • евгений кънев-
  • бой-
  • разрив-
  • на живот и смърт

Когато Пеевски усети отлива след срещата на Доган с въстаналия актив за пръв път издаде своята слабост и огромно напрежение за бъдещето си без ДПС. То бяха писма, обяснения, клетви за единство и… писмо до посолството, че той е ортодоксалния Атлантик, а Доган е руски агент

Eвгений Кънев: Няма никакъв ”бой по агите”, а дълбок разрив на живот и смърт - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни писах, че за никакъв театър между Доган и Пеевски не може да става и дума - както бе лансирана най-бързата теза, не без помощта и на виден анализатор на ДПС. Няма никакъв ”бой по агите”, а дълбок разрив на живот и смърт.
Няколко думи за предстартовите позиции. Една от причините Доган да е имал толкова конфликти с негови заместници в годините е неговата страст към материалното, но не във философския смисъл. Обобщение на тази страст е вече позабравено негово интервю в миналото, когато на упрек, че има яхта, той отвръща - “ако искам, и космическа чиния ще си купя, човек има един живот!”.
Само че парите не идват без ангажименти и.. партийни конфликти. Още от самото начало - благодарение на Андрей Луканов - той се обвързва с Мултигруп, които са в основата на кабинета “Беров” след депесарския му шут на кабинета “Филип Димитров”. Апропо, след загубения вот на доверие, Филип Димитров от трибуната на НС предупреждава, че в България се оформя мафия.
Парите на Мултигруп винаги са били един от основните мотиватори на Доган. По спомен на хора до него, понеже е дължал над 700 х долара на Илия Павлов преди царските избори през 2001 г. е дал негова квота в ДПС, през която по-късно влиза и Делян Пеевски. Чрез такъв човек всъщност и от сделки с държавния бюджет Доган си връща дълговете към Павлов - който вече е подготвил своя заместник.
Смъртта на Павлов праща друг финансов покровител на Пеевски - Цветан Василев, благодарен на майка му, сложила парите на тотото в банката му за свеж старт, а срещу (невъзвращаеми) заеми получава от Доган поръчки от тройната коалиция, която надуват активите на банката и така до спукването ѝ. Със заеми от банката е изградена и медийната империя на Пеевски, която работи за Доган. Още преди срива на КТБ обаче, Пеевски е самостоятелен икономически играч (вече получил Булгартабак), който си плаща за политическата опека на ДПС, минава пред различни постове, дори става депутат на ДПС. Но до поста в ДАНС, а и след това е нещо като CFO и главен касиер на ДПС - без отношение към политиката. В този период депутатството е по-скоро застраховка, а дори не идва в парламента.
Нещата започват да се променят след Крим, спирането на Южен Поток и срива на КТБ, след които Пеевски дължи над 800 млн лв на Русия. Същевременно, Доган разкрива своята зависимост от Русия след свалянето на руския самолет в Турция. Доган вече живее на ”руска земя” - летния сарай е построен върху терен на Лукойл; снабдяват го с ТЕЦ - Варна и пращат руски дълбачки да направят достъпа до ТЕЦ удобен за руски доставки по вода. Никой не закача Пеевски, защото трябва да върне парите на Путин (за този дълг разказва самия Радев след среща с Путин). Изглежда че не са върнати в кеш, а чрез услугата “Турски Поток” на тройна цена в мафиотски стил за сметка на българските данъкоплатци. И когато всичко е готово - година по-късно ”идва” Магнитски.
Разглеждам Магнитски като най-дълбоката причина за разрива между Пеевски и Доган.
Въпреки медийните клакьори на Пеевски и Борисов, че Магнитски нищо не значи, на практика ”властелинът” Пеевски вече е никой извън България. Парите за най-големите лобистки кантори в САЩ дори в милиони не помагат.
И затова свалянето на тази значка от ревера му става единствена цел. Заради нея, той поставя под напрежение Доган, че цялата власт в държавата, вербувана с парите на Пеевски ще се обърне срещу Доган, ако не го направи лидер на ДПС. Защото само от такава позиция - като институция и чрез Борисовия ГЕРБ може да се освободи. Отдавна има слухове за самия Борисов и неговите министри, че на всяка среща със западен лидер лобират за Пеевски.
Пеевски стана лидер и явно Доган е отстъпил, вероятно мислейки си, че винаги може да го смени. Но не беше калкулирано мащабното недоволство срещу него, което принуди Доган да сложи втори турски председател. Но нов проблем - Пеевски никога не е работил в среда, в която да дели власт или координира действията си и нещата продължиха сякаш само той е лидер. Проблемът не е само низвергнатия втори председател, а че се отнася и за всички стари авторитети около Доган със силно влияние в партията.
Когато Пеевски усети отлива след срещата на Доган с въстаналия актив за пръв път издаде своята слабост и огромно напрежение за бъдещето си без ДПС. То бяха писма, обяснения, клетви за единство и… писмо до посолството, че той е ортодоксалния Атлантик, а Доган е руски агент. С тях Пеевски за пръв път издаде страх и признание, че нещата не могат да се оправят без Доган, т.е че Доган е истинския лидер.
Именно последната седмица обаче обърка и Доган. Той беше вече продал партията (защото без уреждане на дълговете си надали би го пуснал за лидер), но сега е предизвикан от целия турски етнос и е поставена на карта цялата му биография на лидер срещу опасността да се изправи срещу държавата на Пеевски. Под въпрос е и неговата сигурност, защото няма как да е сигурен докъде ще стигне Пеевски, за да остане в играта.
Много е вероятно писмото до посолствата да е зов и на Пеевски към Запада да бъде спасен от… Русия, която със сигурност ще избере Доган.
Предстоят тежки дни за България.

Коментарът на автора е публикуван в неговия Фейсбук профил


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички коментират

    37 2 Отговор
    А оня от Росенец ще направи Коледа посред лято!
  • 2 Москва спря парите

    32 5 Отговор
    и отрочетата и се разпадат
  • 3 Мдааа

    61 5 Отговор
    Доста, доста верен анализ, горе-долу така, стоят нещата!
  • 4 Хахаха

    6 29 Отговор
    Театър си е, но е само за пълни идиоти като Евгений:)

    Коментиран от #32

  • 5 Оня

    39 1 Отговор
    Всичко зависи чии стрелци са по-бързи. По-бързият печели. Другият отива в моргата.
  • 6 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Де пе се е само един фрагментите на тва, че сме Приключили Вчера! Натам е въпрос на време да се разпдне Официално територията и тва си е.
  • 7 Анти

    49 5 Отговор
    Дължавна сигурност създаде ДПС и даде власт на Доган за етническо "помирение". ДС чрез "библиотекарите" създаде чудовището с детско лице и гигантска алчност, лакомия дерибея Шиши, което иска цялата държавна власт и да придобие България за феодално владение.

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "Анти":

    Феодалната система е най-подходяща за нашия народ и практиката го доказва всеки ден! Хора искат да имат ясното и да знаят кой взема решенията и с кой трябва да се съобразяват. Всичко друго води до хаос, както всички виждаме!

    Коментиран от #11

  • 9 ИНЖ1

    16 18 Отговор
    Реално в момента НС е разделено на две: проксита на Москва и ППДБ. За съжаление пробългарските представители са в дълбоко малцинство спрямо проруските.

    Коментиран от #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ани

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    При положение, че няма нито едно неопровержимо доказателство, че на 10.11.1989 нещо в България наистина се е променило и социализма си е отишъл, кога ли ще започне истинския Преход в България?

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гуньо Простиа

    15 3 Отговор
    Интересен прочит
  • 14 глупости

    7 18 Отговор

    До коментар #10 от "българия или мафията в читанка инфо":

    След като мъжа Кирил Петков се отметна от мъжката си дума за ротацията, кой ли би се заиграл отново с него? ГЕРБ със сигурност няма да са.

    Коментиран от #18

  • 15 Доста подробна картинка

    24 3 Отговор
    Само че това няма да го чуете по медиите
  • 16 Винету 1

    28 5 Отговор
    Ако бяхме последвали примера на румънците и бяхме изправили до стената няколко " заслужили народни ръководители " сега щяхме да имаме готова рецепта за такива заплетени казуси .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тато

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "българия или мафията в читанка инфо":

    Високите летни температури не прощават никому. Носете шапки в жегите да не ви се привижда духа на Живков.
  • 20 Народа не искаше Пеевски и Борисов..

    18 5 Отговор
    ..Пеевски вече е ,,пътник,,
    и то благодарение на Доган.
    Следва разпада на ГЕРБ.
    Може би пак с помоща на Доган и ДПС.
  • 21 Димитрий

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ани":

    Преход имаше. Смисълът му беше, че властта на БКП се предаде на ДС. Този "Преход" завърши напълно за 10-12 години. И с "идването" на Цара имаме тотална стабилност на управлението на ДС/КГБ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЧИЧИ

    22 1 Отговор
    ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ ДПС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРЕЖЕ ДО КОКАЛ ТАЗИ МАФИЯ ОГРАБИЛА ДЪРЖАНАТА ДЪЛГИ ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 така ли?

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "но пред посолството няма не":

    А ППДБ не преметна ли ГЕРБ като им обеща да върнат първия мандат и да управляват заедно с втория, като правят ротация? Дойде времето за ротацията и започнаха циганските номера на простото за предоговаряне на сглобката. Ми, не мина.
  • 26 идват тежки дни за ДпС

    9 3 Отговор
    без руските пари
  • 27 Макробиолог

    14 11 Отговор
    Накратко--искам да съм унгарец.Колко са лидерите като Орбан които могат за две седмици да бъдат посрещнати от Зеленски, Путин, Си, и Вашингтон?

    Коментиран от #28

  • 28 мхм

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Макробиолог":

    И какво свърши като ходи навсякъде? някакъв напредък?
  • 29 Не си познал -

    14 2 Отговор
    Дойдоха най-добрите дни за България - с един куршум, много зайци - ще се отървем и от доган, и от пеевски, и от дпс! Хаирлия да е!

    Коментиран от #30

  • 30 ами да

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Не си познал -":

    Свърши финансирането от Москва и започнаха да се самоизяждат.
  • 31 Фройд

    23 3 Отговор
    След този анализ , който е без всякакво съмнение верен , питам :
    Има ли в територията главен прокурор , и защо още пеевски не е арестуван ?!
    Този човек , заедно с банкянската мутра трябва вече да са арестувани и с повдигнато обвинение, за застрашаване националната сигурност.

    Дали не ни подготвят гражданска война ???

    И защо по дяволите , цяла нация трябва да се съобразява с двата тулупа ?!
  • 32 Бреи бреи Евгении

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    То излиза че и Радев задължен на Путин като направи шарлатаните министри а те не спряла деругацията на Руска газ Но дълга още не н издължен И затова подписала служебното правителство с турската фирма за Руска газ / върви не върви газ 500 000 лв на ден / Но според автора тези пари ще ги плаща руския народ а не българския
  • 33 БОЧКО

    12 1 Отговор
    Майко мила, в каква мафиотска каша и държава живее най-обикновения българин, турчин, циганин, евреин.. Те са ни превърнали в крепостни, само за да си спасят собствените заДници. Защо спиш, народе? На почивка ли си или на ракийка и салатка? Мафията ще се окажв по-могъща и от народа. Дължиме ли им нещо на тези иЗроди, за да се свиваме и до кога?
  • 34 Ха хаха

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ИНЖ1":

    От Кога ППДБ СТАНАХА БЪЛГАРСКИ ЗАЩИТНИЦИ / Щом са отрочета на Радев и с БСП УПРАВЛЯВАТА ВЪЗРАЖДАНИ ГИ МАНИПУЛИРА / Денков от Кои ЕС ЛИДЕР БЕ ПРИЕТ //Освен да се снима с тях чакащи ги до ТОАЛЕТНАТА на ЕС плана за възтановяване на 4% изпълнин
  • 35 Мда.....

    6 1 Отговор
    “ако искам, и космическа чиния ще си купя, човек има един живот!”.....Няма лошо, само дето нито космическата чиния, нито яхтата, нито сараите ще те спасят от деня в който ще се явиш на отчет пред онзи горе!....Ако междувременно тия от сенките не те изпратят преждевременно при него!
  • 36 Така....

    6 0 Отговор
    Нека "МАЗНИТЕ" борби да започнат!
  • 37 Точен

    4 2 Отговор
    Какви руски пари бе, Кънев? Свидетел съм как депесарски лидери носят черни куфарчета от Турция. Защо Пеевски и турчинът съпредседател се срещнаха с посланика на Турция, а не на Русия. На кого се моли пеевски за Магнитски - на Русия или на САЩ? В Кърджалийско посрланикът на Русия или на Турция по време на избори говори на турски? Кънев, вземай си гранта и хайде в миманса.
  • 38 антидържавата

    3 0 Отговор
    Навремето имаше една книга "Да отгледаш изчадие"...
    1 към 1