17 Юли, 2024 13:00 14 260 30

Явор Дачков: Упорството на Пеевски и неговата клиентела в ДПС е типично български феномен

  • явор дачков-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • корупция-
  • дерибей

Пеевски е митология, която Доган разомагьоса с няколко думи

Явор Дачков: Упорството на Пеевски и неговата клиентела в ДПС е типично български феномен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Упорството на Пеевски и неговата клиентела в ДПС е типично български феномен. Те се опитват по български да разсипят една общност, както други българи преди това направиха с БЗНС, СДС (имам личен малък принос), БСП и прочие. В ДПС няма етнически проблем, а има алчни хора, които искат да го овладеят напълно, за да деребействат по думите на най-големия деребей Делян Пеевски.

Съжалявам, че Йордан Цонев, който е много добър депутат и бюджетар, интелигентен човек към когото имам приятелско отношение, извади етническата карта. Знам много добре, че сам не си вярва. Той е в ДПС от 25 години и е бил винаги на върха на тази партия. Не е добре да говори така днес поради свои си причини, не го съдя за тях.

Искам да кажа, че единствения етнически проблем в ДПС е българския нагон към разрушение, превземане, разпад и прекомерна алчност без мяра. Освен ДПС Пеевски искаше да превземе и ГЕРБ, БСП, както и всички, които се мотат в парламента, освен "Възраждане". Това почти стана факт, но Борисов прояви инстинкт и не му позволи да направи кабинет, а от там и пълен аншлус на държавата, която и без друго командореше по време на сглобката, защото Христо Иванов му седеше в скута, а Кики и Асен го гледаха с истинското възхищение на деца, които виждат за първи път Дядо Мраз.

Пеевски е феномен на общата импотентност за съзидание и колективната племенна склонност да се твори митология от страх и суеверие.

Пеевски е нещо като легендарния Урко от ШЗО Плевен, чието споменаване будеше тревога у всеки редник и командир, които веднага се захващаха с безсмислена дейност по плаца и извън него, за да имитират работа. Така и не разбрах името на този човек, а запомних само прякора му. Може и да е бил добър командир на ШЗО Плевен, но това помня от моята казарма.

Пеевски е митология, която Доган разомагьоса с няколко думи. Което означава, че властта все още е в Доган, щом може да действа само с думи. Пеевски се разпада бавно, защото изгради голяма мрежа от зависими хора на всякакви нива - политически, институционални и държавни. Най вече в силовите структури. Когато те се уверят, че той вече няма политическа власт, ще го оставят. Каквито и компромати да има за тях. Силата и принудата никога не са били дълготраен актив. Парите също, защото днес ги има, утре ги няма.

А парите на Пеевски са благодарение на ДПС. Без ДПС той щеше да е г-н Никой.

Друг е въпросът, защо ДПС го направи такъв какъвто е, а Доган го посочи. Добре е да не се забравя този въпрос, но сега е по-важно да се отстрани Пеевски от властта. После ще има време за реминисценции и интелектуални упражнения по темата къде сгрешиха те. Когато писахме по тези въпроси докато му беше времето, никой не ни обърна внимание. Както и да е.

Отстраняването на Пеевски от властта ще отпуши съдебната власт, прокуратурата, ДАНС, МВР, КПКОНПИ и силовите структури, които в по-голямата си част работят за него сега. Просто защото няма държава и работят за онзи, който ги командва най-добре. Доста хора с бизнеси ще си отдъхнат. Не че са ангели, но маниерът на главния деребей си беше нетърпим.

Цялата политическа конфигурация ще се смени, защото в последните десет години той беше един от основните ѝ стълбове, а "Промяната" вместо да го бутне го подпря допълнително.

ДПС ще стане нормална партия с нормална тежест от около 10% без претенциите с 40 депутати да управлява цяла България, Борисов ще си отдъхне, защото няма вече да е зависим от Пеевски, което означава и че няма да може да се разпищолва както преди, а България ще започне да търси своя модел, извън тираничното присъствие на един човек, чиято власт не беше пропорционална на политическата му тежест.

Пеевски никой и никога не би избрал за нищо, ако би се явил на избори без принадена стойност. Той е силен, защото е ДПС, има арогантен характер и умения на политически интригант. ДПС отпадна, сега ще трябва да разчита само на последните две. Мисля, че в дългосрочен план няма никакъв шанс.

Дори и апаратно да овладее ДПС, което се е заел да направи, пак няма да има никакъв шанс. Той си беше токсичен, Доган го срина, а западните посолства го приключиха когато пратиха писмото му срещу Доган до самите тях на "Капитал". Проверих - не е фалшива новина това писмо. И не е първото такова писмо.

Не виждам кой в следващия парламент ще иска да прави каквото и да е с Пеевски, дори той още да се води председател на петата политическа сила ДПС (каквато ще стане, ако я превземе). Не виждам неговото политическо бъдеще, освен сделка за лично оцеляване.

Днешното му упорство да не чуе какво мисли Доган и какво мислят хората в ДПС за него си го обяснявам само с честолюбие и лоша преценка - той все още мисли, че е властта, но властта го напусна на 10 юли когато Доган му поиска оставката.

Желанието на Пеевски да овладее ДПС е напълно обяснимо и естествено, защото той е автентичен лидер. Формулата почетен председател с подставено лице очевидно не работи и в това съм съгласен с Йордан Цонев, който добре разви тази теза днес по БНР. Въпросът е, че Пеевски опита да вземе цялата власт и не успя. Провали се. Каквото и да прави от тук нататък.

Мисля, че финтира противниците си с нова партия, за да приспи вниманието им и да остане в ДПС, което означава, че ДПС просто ще се премести в друга партия на българските турци, които пак ще имат представителство в парламента за разлика от него. Все пак мисля, че няма да се стигне дотам.

Стратегията на Доган да остави партията сама да се справи с него е добра и оздравителна за ДПС. Дългото мълчание преди присъдата и отдръпването след нея показват, че той иска ДПС само̀ да изхвърли Пеевски като чуждо тяло, което е силно. За мен лично този политически експеримент е много интересен, защото знам, че Пеевски има реална власт, много пари, институционални лостове и ум, за да смазва враговете си. Ако народът на ДПС му се опълчи и го победи ще е истински успех за демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 22 Отговор
    Еничарите на бунт срещу Султан Доган Великолепни!
  • 2 Доган

    57 20 Отговор
    Кажи сега Шиши:Един е аллах и Доган е неговият пророк!
  • 3 Град Козлодуй

    41 15 Отговор
    Всяко нещо има Краи
  • 4 Кадир

    41 56 Отговор
    Този льохмат Дачков да не се изказва неподготвен, че цялата му работа е такава. Уникален боклук!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Щом русофилът и гласът на

    26 74 Отговор
    задкулисието Дачков застана на позиция против Пеевски, това означава, че Пеевски е на прав път и евроатлантик!
  • 7 ТаУмВзе

    27 20 Отговор
    И ортака на Костов ли се изрезва клекнало ПАК! ХАХАХАХХАХ
  • 8 Бендида

    66 0 Отговор
    От прочетеното си правя извод, че накрая ще остане ДПС и ДПЦ (Делян Пеевски и Цонев).
  • 9 обективен

    54 14 Отговор
    Цялата ми държава и народ е в краката на банда мафиоти о крадци а от роба свалят по девет кожи а той мълчи. Десетки от тези са за тепаме,и ще се оправим
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПРАВИЛНО Дачков

    63 8 Отговор
    Данчо МЕНТАТА се проявяваше в ДПС като по голям ХОДЖА от МЮФТИЯТА заради ДАЛАВЕРИТЕ които въртеше с ДЕРИБЕЯ . Попитай го до какво се е докоснал Пеевски и да не е разрушено . КТБ ..Булгартабак ТОТО и т.н.
  • 12 Каназирева

    27 31 Отговор
    Ах фурнаджията Явор, който по едно време се прехласваше по Пеевски, а след като няма кинти - пеевски пак е ло
  • 13 Артилерист

    49 15 Отговор
    Според мен правилни разсъждения на Дачков. Властта на Пеевски се дължи на многото му крадени пари и наличието на много способни, но бедни хора, които лесно се поддават на корупциониране. И не ги виня последните много, защото разни занаятчии, дървари, романтици и прочие необразовани тарикати станаха милионери, а образованите дъхтят да изкарат месеца на една минимална заплата...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Надценяване

    22 6 Отговор
    И арогантност
  • 17 Читател

    20 1 Отговор
    За друго не знам но за Урко си прав на 200.Тоя беше ненормален честно.
  • 18 Стършел

    22 6 Отговор
    Хвалебствия за данчо ментата........????!!!! Пеевски го знаем всички, няма нужда да ни обяснаваш, др.дачков! А, че ти пишеш за, КОЙто ти даде парички, също всички знаят. Айде нЕма нужда да ни казваш очевадни неща. Или искаш да изместиш др. велева и да обуеш чехли?!
  • 19 позор!

    20 14 Отговор
    Мазният Дачков, един от създателите на ДСБ се хвали като циганин на сватба с откраднат костюм,че "има принос" в разпада на СДС! Ега ти наглеца, трябва да е пиян, за да си го признае, защото това е страхотен резил и срам! След като громеше комунистите, мазният Дачков пристана на "Позитано", после изпълзя като червей в двора в Банкя, опита се и в сараите да допълзи и май че успя! Та сега, "умният" мазен Дачков е уверен, че Доган ще победи Пеевски! Н есе знае, Мазния Дачков, дето дължиш пари на половин София, не се знае! Пеевски няма да се даде лесно, прекалено много знае за сарайското чудовище! Освен това престъпниците ,крадците на милиони, нагли и охранени деребеи на агент Сава вече са мразени и ненавиждани от електората на ДПС! Мюсюлманите прогледнаха и разбраха, че агент Сава, най-успешният и подготвян с години проект на КГБ и ДС, просто ги използва като гласове по време на избори и нищо не е направил за тях! Абсолютно нищо! Те 34 години тънат в мизерия и нищета, както и преди промените! За сметка на това обаче, агентът на КГБ и ДС - "Проклятието на България" ,живее в нечуван лукс, в дворци и сараи за много милиони, има яхта ,пие само марково уиски и чака мадам В. да го навести и да му духа! Както в момента му духаш и ти, Дачков Мазния! Впрочем, да не би и ти да се окажеш проект на КГБ, както се оказа "Къдравата Сю" по думите на бивш контраразузнавач, казани най-отговорно в една телевизия!

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Защо триете?

    19 14 Отговор
    Защо триете бе, "модераторите"?! Просто попитах какво му е "великолепното" на дръндарския циганин, който 34 години спъва България в пътя й като член на ЕС и НАТНО и я тика в лапите на кремълския злодей?! Какво "нецензурно видяхте в тези думи?!"

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стършел

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Защо триете?":

    Точно за това трият, не искат да се знае истината! Иначе май няКОЙ ще им дърпа ушаците.
  • 27 агент Сава

    12 7 Отговор
    Борис Марков написа нещо много мъдро - защо дачков мрази Пеевски?Ами защото е тежко да седиш пред кабинета му за пари, той да те отпрати и ти да останеш с пръст в устата.И оттогава той намрази до смърт Шиши.
    Дачков - единица мярка за нечистоплътност.
  • 28 агент Сава

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "позор!":

    Написал си го великолепно.дачков е абсолютното дъно.
  • 29 ГОСТ

    4 1 Отговор
    КАТО МНОГО УМЕН ДА ВЗЕМЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ДА ДАРЯТ ПОЛОВИНАТА СИ ОТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА СИ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ПОЖАРА, А НЕ САМО ДА ПЛЯМПА. КАКВО ПРАВИ НС - ЦЯЛ ДЕН БЛЕЕ НА СТОЛОВЕТЕ СИ. ДА ВЗЕМАТ ДА ЗАПРЕТНАТ РЪКАВИ И ДА ОТИДАТ ДА ГАСЯТ ОГНЬОВЕТЕ, ПОНЕ ДА СВЪРШАТ НЯКАКВА СМИСЛЕНА РАБОТА.---- А ИНАЧЕ МНОГО МИСЛЯТ ЗА НАРОДА САМО ОТ ВЪРХА НА НОСА СИ....
  • 30 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Егати демокрацията,на българо-мохамеданите,те не са никакви турци,както от десетилетия им внушават.Редно ли е техните първенци,проявяващи хиперактивност да отнемат правата на автентичните българи,да стават пълновластни бегове,спахии,емири,валии?