4 Октомври, 2024 21:01 3 158 32

Никой ли не забелязва какво се случва в България?

  • даниел смилов-
  • българия-
  • данс-
  • иван костов-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • избори-
  • джейхан ибрямов-
  • герб-
  • прокуратура-
  • бойко борисов

Арестуването на Джейхан Ибрямов от алтернативното ДПС е последната (но само засега) брънка в системното мобилизиране на прокуратура, служби, магистрати и много други органи

Никой ли не забелязва какво се случва в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Тази предизборна кампания става все по-скандална заради откритото инструментализиране на държавни институции в полза на една партия - "Новото начало" на г-н Делян Пеевски. Арестуването на Джейхан Ибрямов от алтернативното ДПС е последната (но само засега) брънка в системното мобилизиране на прокуратура, служби, магистрати и много други органи и служители в една и съща политическа посока.

Поредицата от събития

Важно е, разбира се, какви са фактите по различните казуси, които един ден - да се надяваме - ще се изяснят. Но не може да бъде отречена безспорната тенденция уж неутрални държавни органи да решават все в полза на една и съща партийна формация (Пеевската) и все срещу нейните опоненти (в случая злощастния алианс на Ахмед Доган). Ето поредицата от събития в настоящата предизборна ситуация:

- Полиция и прокуратура се задействаха срещу хора на Доган във Варна (и други градове) по обвинения в корупция и престъпления. Това беше сякаш стартовият гонг на разцеплението в ДПС;

- Прокуратурата изведнъж се сети, че т.нар. Вълк (бизнесмен, близък на почетния председател на ДПС) не обслужва гигантски кредит от 150 млн. лева, част от които вероятно са отишли при самия Ахмед Доган за закупуване на пристанище и електроцентрала във Варна. Цялата информация по казуса бе известна дълго време преди това, но действията на институциите започнаха, когато Доган загуби чадъра на Делян Пеевски;

- Ахмед Доган беше позорно изгонен от Сараите в Росенец с помощта отново и на държавни институции. БНТ дори прави репортажи в Сараите с основна цел да злепостави "тънещия в разкош" Доган (сигурно БНТ имат и друго, по-благовидно обяснение за дейността си);

- С изключително спорни решения, в които няма правна логика, ВАС и ЦИК дадоха името "ДПС" на Делян Пеевски, а не на Ахмед Доган;

- В страната текат непрестанни наказателно-правни акции срещу активисти и кметове на ДПС-то на Ахмед Доган, като задържането на Ибрямов е само един от примерите;

- Военна прокуратура се задейства срещу бивши членове на ДС по повод "Възродителния процес", след като Делян Пеевски обяви, че ще вади ДС от ДПС...

Тази институционална активност можеше даже да е похвална, ако не изглеждаше, че е по повик и команда от г-н Пеевски. А такъв повик не е нито прецедент, нито изключение. Иван Гешев беше отстранен (а и назначен) с подобно дистанционно политическо задействане, Борислав Сарафов след това беше инсталиран по същия начин, процедурата за избор на нов главен прокурор започна с политическа благословия от същото място и т.н. и т.н. А за срамното "разследване" на аферата "КТБ" от Иван Гешев едва ли си струва да се напомня, освен може би прозрението му, че "ДП" означава "държавно предприятие".

Сигурно в списъка по-горе са изпуснати важни моменти, но целта тук не е да се документира неформалното влияние на г-н Пеевски върху уж независими служби, органи и регулатори. Все пак сме 2024 г. и сме изправени пред седми поред парламентарни избори (за последните три години) в една България, която има претенция и амбиции да е европейска страна. Което означава, че на шест предходни избора г-н Пеевски и ортаците му от други партии са били избирани и са все още в българската политика.

Този скандал е не по-малък от назначаването на Пеевски в ДАНС

Какво е станало с чувствителността на българите, че някак не забелязват огромния скандал, който по размери не е по-малък от назначаването на г-н Пеевски в ДАНС през 2013 година?

Отговорите тук трябва да се търсят в две посоки. Първо, г-н Пеевски в момента атакува г-н Ахмед Доган, който сам по себе си има малко защитни аргументи. В крайна сметка г-н Пеевски е продукт на г-н Доган. А далаверата с Вълка и 150-те милиона например изглежда напълно реална далавера. Но и Васил Божковата далавера за 500 млн. лева е не по-малко реална, но по нея настъпи гробно институционално мълчание и дори прокуратурата остана разколебана между две "еднакво защитими" и "еднакво вероятни" версии - а именно, че Васил Божков е ходил редовно с много пари при Владислав Горанов в МФ и или му ги е давал, или си ги е отнасял незнайно къде обратно. Правовата държава над всичко, амин!

Може би и Ибрямов наистина е поискал подкуп, но въпросът е, че струпването на цялата институционална активност на служби и магистрати по време на предизборната кампания е само по себе си проблем. Както и разпределението на престъпленията и корупцията в ДПС също е проблематично - не е логично всички престъпници да са при г-н Доган, а г-н Пеевски да е събрал само "държавни предприятия" при себе си. Такава теория чисто статистически не може да издържи.

Вторият аргумент за ниската чувствителност на българите в момента, е че г-н Делян Пеевски е бил "изпран" и "легитимиран" от участието му в управлението на ПП-ДП и ГЕРБ. Вярно е, че въпросното му участие преминаваше през ГЕРБ и Борисов, но резултатът беше, че без г-н Пеевски важни решения не можеха да се вземат, защото ГЕРБ би ги блокирал. А и разпадането на "сглобката" стана пак по солидарната воля на Борисов и Пеевски.

Този аргумент има някаква сила, но всъщност е дълбинно кух и фалшив. Според него гневът и наказанието на хората трябва да се насочат най-вече към ПП-ДБ, които на практика по неволя съжителстваха с проблема, а не към самият проблем и неговите доброволни ортаци. И като става дума за ортаци, на първо място трябва да бъде споменат г-н Бойко Борисов, който още се чуди какво общо има с г-н Делян Пеевски. Но това театро е превтасало и вече малцина му се хващат. А и още никой не е чул критика от г-н Борисов срещу г-н Пеевски от какъвто и да е характер и за каквото и да било. Това е може би заради благия характер на Борисов, който се проявява и към ИТН, и към "Възраждане" и към кой ли не. Само ПП-ДБ по някаква причина не могат да се възползват от него, но то е защото те все ще вземат да напомнят за Божковата афера, къщата в Барселона или нещо такова. Как се прави коалиция в такава неорташка среда?

Премиерата на новата книга на Иван Костов

Тази седмица едно от важните събития беше представянето на новата книга на Иван Костов в НДК - Свидетелства за прехода 2. Книгата сама по себе си си струва да бъде прочетена, както заради документите и свидетелствата от първо лице, така и заради аналитичния поглед на автора. Самото представяне на книгите на Костов се е превърнало в традиционно, важно събитие за демократичната общност, която чрез него не само отдава заслуженото на един бивш премиер, направил много за европейска България, но и получава повод за равносметки, анализ на ситуацията и обмисляне на бъдещи планове. На сегашното издание на събитието имаше известно несъответствие между търсещите подкрепа и мобилизационна енергия представители на ПП-ДБ, които бяха дошли (доста масово), за да изкажат уважението си, и по-минорния и песимистичен поглед за страната на Костов и новата му книга. В заключението си тя съдържа една дълга ламентация за незавършеността на българските начинания - от възприемането на християнството до наши дни.

Такива героични обобщения по правило са спорни и издават по-скоро емоционални нагласи и настроения на авторите си. Но е истина, че демократично ориентираните, европейски хора на България и днес си позволяват да се демобилизират в ключови моменти, да "наказват" собствените си представители и така да оставят страната в ръцете на истински и доказани магарета. Дали човек е песимист или оптимист - това е най-вече естетически избор, но какъвто и да е, не бива да допуска подобно развитие. Защото то е обяснението за незавършеността на някои начинания, въпреки добрите и благородни намерения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ганев

    19 14 Отговор
    ХА ХААА..даниел смилов
  • 4 Сатана Z

    27 18 Отговор
    Това не е алтернативното ДПС,а истинското,създадено от Доган.Другото ДПС :Корпорация Нов път ,е правено по поръчка на Козяк от ДПеевски и дерибеите по места
  • 5 очевидец

    25 9 Отговор
    Скоро ще започнат да се решават споровете с оръжие и никой няма да разследва.
  • 6 хех

    22 20 Отговор
    Тоя какво се опитва да внуши? Службите да не арестуват престъпници когато са политически опоненти на Пеевски ли? Това нещо като имунитет ли трабва да стане? Ако кажеш че си против Пеевски да можеш да търгуваш със влиание, да купуваш избори, да продаваш наркотици...! Това ли се опитва да ни каже г-н Смилов?

    Коментиран от #7, #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Службите

    10 3 Отговор
    Трябваше д се сезират още с ПросКиро ,а не да си траят и да чакат кинти от Дебелян за поръчки по домовете в подходящо време преди избори.

    Коментиран от #10

  • 9 СмиLove

    23 8 Отговор
    Какво се е превъзбудил този Смилов, че чак се е загрижил за ДПС, да не е на хранилка към Доган?
  • 10 хех

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "Службите":

    Ти като имаш информация за престъпления на ПростоКиро подаде ли сигнал в прокуратурата? Тоя го хващат с белязани пари. Какво, да не го арестуват ли? Като не ги арестуват ревете, че не ги арестуват. Като ги арестуват, ревете че ги арестуват...
  • 11 Анонимен

    5 0 Отговор
    Забелязва, ама чака да се изядат, който остане ще го атакува, научиха се че с протести не става, трябва друга тактика.
  • 12 АБВ

    13 18 Отговор
    Стават хубави работи дерибейте заминават за затвора браво на Пеевски ще гласувам за него
  • 13 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Народът всичко вижда и знае.Не мислете народа за тъп!
  • 14 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    16 0 Отговор
    ЗА 34 Години БГ бе погубена Държава
  • 15 Анонимен

    12 0 Отговор
    Ако тези 100 000 лева са подхвърлени - лошо, но ако не са????? Тогава БРАВО! Аз пък се чудя, колко им плащат на тези, които се опитват да изкарат ДПС вода ненапита.
  • 16 да сме коректни

    12 1 Отговор
    Единадесет пъти """господин Пеевски""" и нито веднъж ""Шиши"" или пък ""Диди""............. тенденция или случайност?!?

    Коментиран от #18

  • 17 Ко каза

    2 3 Отговор
    И дали разбира, че нищо не каза?!
  • 18 Стилът на

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "да сме коректни":

    Мистър Андерсън.
  • 19 ганев

    6 6 Отговор
    ..ФАКТИ ИЗДАДОХА.......И КАЗАХА ИСТИНАТА.....СМИЛЕНЧЕТО Е МИНАЛА ПРЕЗ..ЛЕГЛОТО НА ДОКАН...ЗАТОВА ГО ЗАЩИТАВА......ФАКТ
  • 20 Гуцленд

    9 2 Отговор
    Новата ни държава се нарича СвинеландияИма си съд,главен прокурор и охранители.Даже и избори ще си проведе.Даже без купен вот.И ще сглоби правителство.Сглобкаджийско.
  • 21 така е

    11 0 Отговор
    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ
  • 22 ганев

    8 0 Отговор
    ТЪЖНА РАБОТА....ЗА МАЧ....ЗА НУЛА ВРЕМЕ СЕ СЪБИРАТ..10...20.000..А ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ...В ЗАЩИТА ..ДЪРЖАВАТА 5...10..ЧОВЕКА...ЕТО ЗА ТОВА ИЗРАСТНАХА ДЕРИБЕЙТЕ....НЕ ГИ Е СТРАХ ОТ...НИШО
  • 23 АУДИ

    12 2 Отговор
    Иван Костов толкова много загроби държавата с масовата приватизация че няма накъде, бащата на олигархията ,един от министрите му с прякора мр.10%
  • 24 Он ончов

    7 3 Отговор
    Всеки ден ходя на Кауфланд с колата, отварям багажника, вратите, ама никой не идва да ми дари едни 100К. Все трябва да се почне от някъде таз борба с корупцията и купуването на гласове и точно на тоз се случи да го хванат първи. Тук поне няма нагласени снимки с кюлчета и пистолети.
  • 25 Гост

    6 4 Отговор
    Я, либералния платен аналлизатор тръгнал да се тревожи за мафиотите на ДС доган.

    Къде ли е топлата връзка ...
  • 26 !!!?

    7 1 Отговор
    Борбата за кокала е безмилостно жестока...под чадъра на ДАНС !!!?

  • 27 Платен ром избирател

    4 0 Отговор
    Корупцията изяжда родителите си. Га въртяха обръчи и ядоха кебапчета беше добре!
  • 28 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Смилов , това ли е последната еманация на Промяната, да ревем за Доган !? Ша са упраим да знаеш кога мислители като теб остана без парламентарно представителство за сега има да рушите още . Дано не са верни вашите 13% че България да си поеме глътка въздух. Между другото Доган като я проче тая статия си вика Аферим , Ашколсун, Машала на тия момчета дето им дадох едно време един депесарски шут ....
  • 29 анти дерибей

    2 0 Отговор
    Тия ппдб защитават на живот и смърт Доган. Тая сутрин пауна,през вечерта смила,утре сигурно Милчева. Никакви десни не са тия а пребоядисани комунисти.
  • 30 Мда

    2 0 Отговор
    Половинчата статия. Първата половина последователна и добре изложена теза. Втора част е за анамнеза!
    В типичен ДОйчеЗеле стил, Смилов оплю крадците във властта след 2012г. Но самият той, под привидно правдивият си наратив, изтърсва, че ППДСебе са си едни Костовисти.
    Смилов, да бе попитал кой да е от улицата на 40+ , кой е най-големият престъпник на преходът преди 2000г. , неизменно Костов би бил посочен.
    Ех, Смилов, то да бе смешно поне, но дори и чувство на съжаление не будиш.
  • 31 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "хех":

    Не бе не си рзбрал . Иска да каже че умнокрасивите винаги успяват някак магически да застана на грешната страна ... това иска да каже и го постига .
  • 32 Вижте

    1 0 Отговор
    сега.Ако не сте разбрали нещо,Смилката,Аламанката и още цяла кохорта на хранилка ще ви обяснят.Вие сте не достатъчно грамотни и е необходимо хора да ви обяснят за какво става дума.За съответната работа ,те ще получат съответното възнаграждение за да се издържат в теси смутни времена.