2 Август, 2024 17:00 1 019 5

Колко близо са Азербайджан и Армения от постигането на устойчив мир?

  • мир-
  • кавказ-
  • азербайджан-
  • армения

Процесът обаче среща пречки

Колко близо са Азербайджан и Армения от постигането на устойчив мир? - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разрешаването на продължилия десетилетия конфликт между Армения и Азербайджан отвори вратата към един по-безопасен и по-проспериращ Южен Кавказ. Това се разглежда като историческа възможност за затваряне на главата на враждебността и превръщането на региона в такъв, характеризиращ се с добросъседство, стабилност, просперитет и мир. Макар и мирната инициатива на Азербайджан, след втората карабахска война от 2020 г., да привнесе значителни ползи, сега процесът изглежда в застой поради фактически причини, геополитически противоречия и безотговорни намеси.

Армения и Азербайджан преминаха през продължителни и в крайна сметка неуспешни усилия за посредничество. Недействащата към настоящия момент Минска група към ОССЕ не успя да постигне мирно уреждане и да предотврати последиците от военната агресия и окупацията на международно признатите територии на Азербайджан. Понастоящем важният напредък, постигнат чрез преките преговори между Баку и Ереван, като ключовото съвместно изявление от 7 декември 2023 г., чрез което двете страни се ангажираха да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор, наред с различни мерки за изграждане на доверие, взаимна подкрепа в рамките на COP29, както и напредъкът в делимитацията на границите показват, че двустранният директен формат е най-ефективният и обещаващ подход за продължаване и приключване на преговорите.

Процесът обаче среща пречки. Според позицията на официален Баку териториалните претенции към Азербайджан, залегнали в Конституцията на Република Армения, остават сериозно предизвикателство към постигането на устойчив и траен мир между двете държави. Премахването на текста от конституцията, подкопаващ суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан, зависи изцяло от способността и желанието на арменското общество и власти.

Неотдавнашните настойчиви призиви от страна на Вашингтон за незабавен мирен договор между Армения и Азербайджан подчертават значителните геополитически залози. Устойчивият и стабилен мир е стратегически важен по отношение на транзитната и енергийната свързаност в по-широкия регион на Черно и Каспийско море, което го прави решаващ за общите интереси на страните в региона. Въпреки това, не всички глобални играчи влияят положително на процеса. Стъпките на Франция за милитаризиране на Армения, включително чрез разполагане на военна мисия в Армения и предоставяне на военна помощ, са тревожни, като се има предвид, че Армения държеше суверенни територии на Азербайджан под военна окупация в продължение на почти 30 години и продължава да оспорва неговата териториална цялост.

Реалният мир между Азербайджан и Армения изглежда постижим, но изисква политическата воля на регионалните и глобалните сили, както и разумни и отговорни действия, за да се избегнат всякакви потенциални дестабилизиращи провокации в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW смърди

    2 0 Отговор
    "Колко близо са Азербайджан и Армения от "

    Не "от", а "ДО"

    Близо съм ДО нещо...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Те и арменците много искат мир

    2 3 Отговор
    И нормални отношения, но Франция най-вече не им позволява.
  • 4 Наблюдател

    3 3 Отговор
    А каква е позицията на Армения?!
    200 000 хиляди изселени от родните им места?
    Последната църква в Баку превърната в обществена тоалетна…

    Коментиран от #5

  • 5 Наблюдател2

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Арменските църкви в Баку не функционират, тъй като няма арменци, които изпитват нужда да ги ползват. А защо няма - по същата причина, по която в Ереван не функционират азербайджански джамии..Специално в центъра на Баку арменската църква си стои затворена и непокътната, всичко чисто и поддържано около нея. Единствената страна в Южен Кавказ, която показва цивилизовано отношение и балансираност към днешния момент се явява именно Азербайджан. Отидете и вижте, след това отправяйте лъжливи коментари.
    P.S. Пише ви човек до неотдавна симпатизиращ на арменския народ, който обаче се отврати от нравствените качества и морал на същия този народ...и обшувайки с представители и на двете нации - с ръка на сърце считам, че азербайджанците са много по-достойни, трудолюбиви и толерантни от арменците, с разумна външна и вътрешна политика, която се уважава в чужбина. А Баку действително е перлата на Каспийско море - град светски, колоритен, гостоприемен, в който разкошно се преплита Изтока и Запада, традицията с модерността. Съветвам всеки, който има възможността да го посети.