4 Август, 2024 13:00 4 228 18

Андрей Киряков: Кое е най-доброто изложение за жилище?

  • андрей киряков-
  • изложение-
  • жилища-
  • пловдив-
  • софия-
  • италия-
  • апенините

Това е най-доброто разположение за нашите географски ширини, както всъщност и в самата Италия

Андрей Киряков: Кое е най-доброто изложение за жилище? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години виждаме интензивно строителство на жилища и сгради в големите градове на страната, но много малко от тях се съобразяват с изложението и подходящото разположение спрямо посоките на света. Това за съжаление важи и за по-старото жилищно строителство в градовете. Строителите обикновенно се съобразяват с разположението на околните улици и парцели и ориентират сградите спрямо тях, така че съчетанието между добро изложение и разположение, спрямо околните сгради, парцели и улици, е рядкост.

Въпреки че например нашият град Пловдив е доста горещ град през лятото, северната посока на разположение на жилището като цяло не се предпочита и се отхвърля. Това важи по принцип за българските строителни традиции. Обикновено най-търсен е югът и това е обичайната представа за добро разположение на жилище. Изтокът също има своите предимства с ранното изгряване на слънцето, но и своите недостатъци. Същото може да кажем и за западното изложение, което особено в градове като Пловдив също не е за предпочитане, поради непоносимите горещини в дългите летни дни.

Най-доброто разположение всъщност за нашите географски ширини е югоизточното и това са знаели строителите още от най-древни времена. Югоизточната посока има следното невероятно предимство. През зимата когато слънцето запада ниско на хоризонта, то огрява по-добре и по-дълго именно югоизточната посока. През лятото е обратното - когато слънцето се издига по-високо на хоризонта, то огрява за по-кратко тази посока, т.е. не напича излишно през деня. Още в римско време в тази посока, югоизток, са планирани и построени централните улици на много градове в днешна Южна България, а и не само. Това е най-доброто разположение за нашите географски ширини, както всъщност и в самата Италия, т.е. Апенинския полуостров и древните римляни са го знаели. Всички улици около Трихълмието (Тримонциум), в град Пловдив, а и където е било възможно, са били построени по този начин.

След Освобождението, преди сто и четиридесет години, когато е проектирана съвременният план на града, до голяма степен тогавашните архитекти се съобразяват с тази особеност, особено в южна част на града. Улица "Станционна" (днешна "Иван Вазов") и всички успоредни на нея улици и от двете страни са проектирани по този начин. Те почти дублират , т.е. припокриват древните римски улици в тази част на града, като посоката е още по-изразен югоизток, в сравнение с римския план. Добре е, ако и съвременните строители и инвеститори започнат да търсят по-високото качество на предлаганите от тях жилища и се съобразяват и с тази значима особеност - югоизточната посока.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    11 12 Отговор
    най-доброто жилище е с огромна тераса на последният етаж , с 360 градуса обзор към града и морето , ако си до стадион-бонус

    Коментиран от #11

  • 2 Макето

    23 2 Отговор
    Точно и ясно казано! Погледнете изложението на старите къщи по селата и ще разберете посоката.
  • 3 Кочо

    34 2 Отговор
    Добро изложение е ако срещу теб на 5 метра няма друг блок.
  • 4 прозрение

    25 1 Отговор
    Най-доброто е южното изложение. Продадат на някого апартамент скъпо и прескъпо, но с южно изложение. След 2-3 години са застроява нов блок откъм юг и южното изложение на апартамента "отива на кино". След нови 2-3 години ново нещо се появява пред втория блок и неговото южно изложение също "отива на кино". Затова, когато купувате имот гледайте дали откъм доброто изложение може да се построи нещо, което да засенчи вашия имот.
  • 5 Софийски

    22 1 Отговор
    В елитния софийски квартал Кръстова вада градоустройство няма вие за изложение говорите.
  • 6 Ами сега

    9 1 Отговор
    Сега ако някой напише една статия и да ни обясни най подробно от къде изгрява слънцето, съвсем ще се ограмотим! Иначе така ще си умрем неуки.
  • 7 Така е

    8 0 Отговор
    Всичките ми резиденции гледат на югоизток.
  • 8 Еднозначно

    9 0 Отговор
    Към парка!
  • 9 Мъдрият

    10 1 Отговор
    Добре, де но в нашия квартал апартаментите са с противоположни посоки относно изложението: север-юг и изток запад - примерно кухнята и столовата са с източно изложение, а холът и спалнята(+детската при четиристайните) - със западно изложение.

    И изобщо няма апартамети с югоизточно изложение!

    (А пък крайните апартаменти на блоковете са с три изложения.)
  • 10 На тия цени

    18 2 Отговор
    никакво изложение не ме интересува

    Коментиран от #12

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Защото не си живял във фамилна къща на 100 метра от плажа ‼️
  • 12 Ти па

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "На тия цени":

    Е кво не ти харесва в това да дадеш 100 000 € за два кубика бетон, самосвал тухли и пакет гипскартон. Ти още малко ще кажеш, че това не е на сметка така ли ?!
  • 13 Сеирджия

    9 0 Отговор
    Турско следземетръсно многопосочно изложение?
  • 14 ИЗГЛЕД КЪМ ТРИ ДЕКАРОВИЯ СИ

    11 0 Отговор
    ДВОР Е НАЙ ДОБРОТО А НЕ КЪМ СЪСЕДСКИ КЕРИМИДИ КОМИНИ И ТЕРАСИ С ПРАНИ ГАЩИ ОТСРЕЩА.....

    Коментиран от #17

  • 15 Аз Кочо

    2 4 Отговор
    Какво значение има изложението след като цента за него петкратно изкуствено завишена!
    Имот се купува когато се лее кръв по улиците а се продава когато всички са силно превъзбудени и оптимистично настроени, с една дума масово халюциниращи!
  • 16 Пейтриът

    13 0 Отговор
    Силно впечатление ми прави факта ,че при много от старите масови 8 етежни панелни блокове,разположени с две фасади-изток и запад още при получаване на апартаментите си собствениците на апартаменти със западно изложение са залесили дървета,които днес са 50-60 годишни и днес лятното слънце следобед не е проблем.УМНО са постъпили тези хора.Сега гъмжи от пълни идиоти.Веднъж съм ходил в ,,елитния,,квартал ,,Манастирски ливади,,.И видях градоустройство тип ,,Блок до блока и между двата блока ....трети блок.Едно дърво не видях.
  • 17 Ицо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИЗГЛЕД КЪМ ТРИ ДЕКАРОВИЯ СИ":

    За какво ти е три декара двор?! Кой ще го коси това чудо?!
  • 18 Пловдив

    0 0 Отговор
    Aз живея точно в този район и тук улиците са ориентирани по същия начин - не се бях замислял.