16 Август, 2024 14:12 3 852 15

Григор Лилов: Битката на мафиите

  • григор лилов-
  • мафия-
  • българия-
  • европейски средства

Дребното, когато се раздува, има за цел да крие голямото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, което става в политиката и бизнеса у нас, не е нищо друго освен битка на мафиите – кой да овладее паричните потоци и кой да лежи в затвора, понеже това е негласното условие за влизане на страната ни в Еврозоната и за субсидиите от ЕС. .

Това коментира във "Фейсбук" Григор Лилов.

Нищо ново под слънцето!

Навремето, преди над десетилетие – преди приемането ни в НАТО и ЕС беше поставено условието да се „изчисти” откровено криминалния компонент в жалкия ни преход. Резултатът беше над 180 публичния и неразкрити убийства на знаменити лица и размяна на бухалките и оръжията уж с костюми и бели якички. 

Както многократно посочвам в последните години, никакво влизане в Шенген и Еврозоната няма да се състои, докато някои корумпирани и мафиотизирани лица не влязат в затвора за поука на останалите.

Резултатът е днешната политическа криза. Тя е плод на остра битка между политико-управляващите кланове у нас – политико-капиталовите корупционно-мафиотски наследници на генерала на родния преход – Андрей Луканов, същите наследници на съперника му – генералисимуса Тодор Живков и съответно и на клана Огнян Дойнов. Трите второстепенни кланове – пак на приемници на членове на Политбюро на комунистическата тоталитарна партия също са се разпределили по фронтовете на войната.

Засега „лейтенантите” не са започнали да ги отстрелват масово като изключим Къро, брат Галев и няколко други, понеже битката се пренесе на по-високи етажи. по висши „офицери” от един или друг клан вече са прицела. И прочутият скандал „Осемте джуджета”, и отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев, и перипетиите на олигарси като Васил Божков-Черепа, Ветко и Маринела Арабаджиеви, семейство Баневи, а сега и на Румен Гайтански-Вълка, са част от тази война.

И политическата криза е неин плод, в която партиите все не могат да са съставят кабинет, понеже още не са си разпределили ролите в трезора България

Битката е за овладяване на капиталовите потоци у нас, прането на пари и трафика на наркотици, както и на многомилиардните субсидии от ЕС.

В нея ангели няма – нито от едната, нито от другата, нито от трета страна, каквото и да твърдят медийните рупори. Има само байганьовски сметки за преподреждане на седналите на трапезата България. За спечелилите ще са мръвките, за загубилите – трохите.

До следващото обръщане на „палачинката”.

Истината е, че всички вкупом съгрешиха и всички вкупом станаха излишни. И тази истина скоро ще се превърне във факт – ако не в България, поне в онзи свят, към който се стремим.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

**** Парламентарната комисия за „нерегламентираното влияние в съдебната система” е комично смешна, а пълното с лъжи днешно излияние пред депутатите на избягалия банкер на фалиралата Корпоративна банка Цветан Василев – повече от скандално за имиджа на политици.

Само крайно прости хора могат да повярват, че депутатите са се загрижили за задкулисните влияние в прокуратурата и съда. Защото когато коментират фалиралата Корпоративна банка и дават думата на един от престъпниците – банкера ѝ, те удобно премълчават участието на структури на банката в международния тероризъм (виж книгата ми Дуел) Удобно забравят, че не държавата, партиите, Темида или те, а журналист изнесе публично списъците на кредитополучателите (вкл. и за кредитите с Българската банка за развитие) и списъците на големите вложители в банката. Забравят историята на тази пирамида, подкрепяна от всякакви правителства – тъмносиньо, царски, червено коалиционно, гербово… И от всякакви политически сили.

Фалитът на Корпоративна банка беше предсказан от мен далеч, далеч преди да се случи, за да ни заглавичка сега нейният банкер със смехории за някакво си Евро, което уж я било гътнало. Тогавашната групировка беше окупирала четвърт от брутния вътрешен продукт на България и парите на българите и бюджета на страната течаха през банката към основни руски политически и олигархични кръгове и техни тайни служби с комисион за родните финансово-политически и „водопроводчици”. Тогава, поне по онова време политиците мълчаха и гледаха да не се ангажират и позиционират така открито в сблъсъка, като изключа опита за приемане на закон, с който да ми затворят устата.

Отвратен съм от продължаващата деградация в родния политически елит. В самото начало на прехода Радой Ралин беше издигнал един плакат „на маймуни ни направихте”. Днес обаче не ние, а политиците са маймуните, биещи се публично и без свян за бананите. Навремето поне не демонстрира така ярко и публично пристрастността си към престъпници – един побегнали в чужбина, други упражняващи влияние у нас. И не лъжеха така на ангро и така нелепо.

Защото Нотариуса е дребна фигура – момче за поръчки в света на големия роден бизнес и политика. Преди него беше Пепи Еврото, преди тях - Красьо Черничкия, преди него… Удобно е да се говори за дребните фигури, да се раздува тяхното значение, нали?

Дребното, когато се раздува, има за цел да крие голямото.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечтата ми е

    44 0 Отговор
    Искам да видя как шиши и бок0 излизат от НС. с белезници , и заживяват една кочина !!
  • 2 Бендида

    39 0 Отговор
    Защо ни приеха след като и до ден днешен, не е изпълнено това условието?
    Всичко останало е залъгалки и близалки.
    ,,преди приемането ни в НАТО и ЕС беше поставено условието да се „изчисти” откровено криминалния компонент в жалкия ни преход. "

    Коментиран от #7

  • 3 Ще се

    19 0 Отговор
    стрелят ли ?

    Коментиран от #5

  • 4 Тома

    27 0 Отговор
    Аз пък искам да видя като почнат да се чистят защото няма кой да ги накаже
  • 5 Българин

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ще се":

    Обратното. Първо се ползва прокуратурата, за да изиграе правен театър в очите на наивните хора. Такъв беше този с Божков, Арабаджиеви, Баневи, сега и Вълка. Утре могат да измислят и Мухоморката и пак да твърдят, че ще се борят с корупцията, мафията, задкулисието и прочие празни понятия, които замъгляват съзнанието. За да възбудят до крайност по-простите хора, платените юристи на политиците внушават, че ще има тежки наказания за гореизброените корумпирани, лъжливи и неграмотни "бизнесмени" и "бизнесдами". Накрая пак си ги връщат у нас, всичко се замита, пускат ги от ареста без осъдителна присъда, оправдават ги в очите на глупаците - и всичко е все същото. Никой никого няма да стреля.
  • 6 Никой

    19 0 Отговор
    Театър, който весели балабурниците. Кой досега, който е обвинила прокуратурата е влязъл в затвора бе абдали ? От потриване на ръце ,че видите ли сега някой ще влезе на топло ще ви излязат само мазоли. Много глупави овце !
  • 7 Глав

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бендида":

    Е не се ли сещаш защо ни приеха и защо не слагат ред щото могат ако искат.И защо подкрепятбандитски правителств на бивши комунисти и полицаи.
    И онези партии там се финансират от веществатоа цигарите и др. подобни както тука.И че тези артисти дето ви ги изкарват като спасители с помощта на медиите са само е дни пионки начело с великия Бойко.Сега си вземат процента и ще отидат при парите си в чужбина.Подготвят ви други като първо правят бъркотия, а Цевтанка ще ви обяснява колко е трудно,несигурно и тежко положението.Всичко това понеже ви е трудно да
    запаметявате и съображават.

    Коментиран от #13

  • 8 Срамота

    11 0 Отговор
    Българин - РОБ
  • 9 Павел пенев

    21 12 Отговор
    Какви и колко са парите, които са течали към руски банки бе мухльо? Кажи колко милиарда изтекоха към САЩ за въоръжение което няма да получим? Колко милиарда се изнасят годишно към ЕС от немските търговски вериги, от австрийската EVN, от златните залежи разработвани от Канада на концесия с 1% за България. Къде по света има такава концесия с кюлчета подарени на Боко в чекмеджето? Ти си обикновено демократично нищожество.
  • 10 Синя София

    23 1 Отговор
    В кочината нищо няма да се почисти, европейската народна партия с Манди Вебер и Урсула фон дер Лайден всячески помагат на тиквата и ГЕРБ да крадат и да си дялят откраднатото
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    22 0 Отговор
    Проклятието на българския народ и страната ни се наричат Бойко Методиев Борисов и Делян Славов Пеевски. Не по-малка вина за състоянието ни имат всички долни партии, начело с ДПС, БСП, ГЕРБ и останалите продажници от вече цели 35 години.
  • 13 Бендида

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Глав":

    Беше реторичен въпрос. И децата вече се сещат.
  • 14 Мафиозо

    14 0 Отговор
    Домусчиеви кога ще си платят ботча от 50Мил. за БМФ ???
  • 15 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Какво е това ЗАТВОР ? И у нас какво му е предназначението? За дребни и едри престъпници на някакъв си там ...закон !! Огромните политически престъпници са имунизирани в РБ. За тях няма ни закон, ни прокуратура! Те нямат свян и морал общочовешки. Дори по Конституция , за неща са НЕДОСЕГАЕМИ И БЕЗОТГОВОРНИ !!
    Може много да Ви се иска някой да влезе в затвор, а има такива, които откровено плачат за там, но няма да се случи!! За 34 години корупцията така здраво е оплела държавната администрация, че мърдане няма !! Всички са оплетени като свинските черва. Вече мнозина са наясно, как се става политик, как се сяда на депутатска банка в Парламента. И това е върхът. Долу в низините има зловещо блъскане и ритане, късане и разкъсване със зъби и нокти..........но , сиромашка работа, като в същото време се пазят едни други от допир със закона !!