3 Септември, 2024 09:09 5 964 168

Историята на една лъжа: Как започна Втората световна война

  • адолф хитлер-
  • германия-
  • фашизъм-
  • втора световна война-
  • владимир путин-
  • украйна

Адолф Хитлер използва една пропагандна лъжа като претекст, за да нахлуе на чужда територия, повтаря ли се тази история днес?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С нападението на Германия срещу Полша на 1 септември 1939 година започва Втората световна война. Хитлер използва една пропагандна лъжа като претекст, за да нахлуе на чужда територия. Повтаря ли се тази история днес?

Вечерта на 31 август 1939 година войници от СС превземат германската радиостанция в Глайвиц, Горна Силезия (днес Гливице в Полша). Те излъчват на полски език послание, призоваващо към въоръжени действия срещу националсоциалистическа Германия. Целта е да се разпространи заблудата, че полски войници са нападнали и завзели радиостанцията. За повече правдоподобност войниците от СС оставят на място трупа на един полски цивилен гражданин, убит преди това именно за тази цел. Фалшивото нахлуване е част от поредица подобни инсценировки на гранични провокации. Хитлер се нуждае от причина да започне война за превземането на Полша – в своята расистка идеология той мечтае да осигури нови „жизнени пространства“ за германците на изток.

Началото на Втората световна война: реч на Хитлер в Райхстага

По.малко от 24 часа по-късно, сутринта на 1 септември 1939, Вермахтът напада Полша, без да обявява война. В същия ден Хитлер държи реч в Райхстага, която се предава пряко по радиото. "Тази нощ Полша за първи път стреля с редовна войска на наша собствена територия. От 5,45 часа тази сутрин отвръщаме на стрелбите. Отсега нататък на бомбите ще се отговаря с бомби! Този, който използва отровен газ, ще бъде атакуван с отровен газ. Този, който не спазва правилата за хуманно водене на война, не може да очаква от нас да ги спазваме. Ще водя тази борба, независимо срещу кого, дотогава, докато не бъдат гарантирани сигурността на Райха и неговите права."

Министерството на пропагандата на нацистка Германия издава указание във вестникарските заглавия да не се използва думата „война“. В съответствие с речта на „фюрера“ да се казва: „Германия отвръща на удара“. Една лъжа става претекст за нападението, което слага началото на Втората световна война. А нападателят се представя за жертва.

Инсценираното нападение срещу радиостанцията в Глайвиц служи на три цели, казва пред ДВ историкът Матиас Оперман: „На първо място германското население, което в никакъв случай не е било въодушевено от войната, е трябвало да бъде убедено, че Полша я е провокирала, поради което е неизбежна. На второ място, в същото е трябвало да бъдат убедени и страни като Великобритания и Франция. И на трето място – става дума за историческо позициониране. Хитлер търси пропаганден повод да нападне Полша, но не държи на неговата достоверност, тъй като историята се пише от победителите“.

Франция и Великобритания, които са съюзници на Полша, прозират маневрите на Хитлер. Два дни след нахлуването те обявяват война на Германия. Но така и не оказват военна помощ на Полша – комбинация от военна предпазливост, политически колебания и стратегически пропуски.

Нахлуването на Червената армия и окупацията на Полша

Вермахтът напредва в Полша бързо и брутално. Той разполага с голямо количество танкове и самолети. „Поляците се впуснаха срещу картечниците с кавалеристи. Една такава кавалерийска атака дори прегази първата ни линия. Но след това те се натъкнаха на танковете и това, разбира се, беше краят“, разказва бившият войник от Вермахта Алберт Зефранек. На 17 септември и Червената армия нахлува в Полша. Хитлер и съветският диктатор Йосиф Сталин са сключили непосредствено преди войната т.нар. Пакт за ненападение, който предвижда подялбата на Полша. Пактът не спира Хитлер по-късно да нападне и Съветския съюз.

Четири седмици след нахлуването в Полша се стига до капитулацията на Варшава. Нацистите празнуват успеха на своята светкавична война. Нападението и германската окупация водят до смъртта на повече от пет милиона полски граждани, повечето от които са цивилни. В изградените от нацистите концентрационни лагери започва избиването на евреи и много други хора от цяла Европа. Половината от избитите евреи са полски граждани. Това нападение срещу Полша обременява германско-полските отношения и до днес.

Последствията от нападението за днешната политика

Жестокостите по време на Втората световна война и на Холокоста дават отражение върху външната и отбранителната политика на Федералната република и до днес. Поради този факт се спори и толкова интензивно относно оказването на военна помощ на нападнатата от Русия Украйна. Представата, че германски танкове отново могат да воюват на чужда земя, отблъсква мнозина германци.

Пак в същия контекст трябва да се постави и отношението на Германия към газопровода „Северен поток-2“, преминаващ от Русия към Германия през Балтийско море. Историкът Матиас Оперман отбелязва: „Когато се разглежда днешното положение, не бива да се забравя, че пактът между Хитлер и Сталин бе предпоставка за нападението на Хитлер срещу Полша. Затова смятам, че в политически, морален и психологически план Германия е длъжна да не прави разлика между своите собствени интереси в сферата на сигурността и тези на Полша. И ако едно полско правителство отправя предупреждения срещу Русия, то знае защо. Ето защо бе голяма грешка на германската външна политика да подкрепя проекта „Северен поток-2“.

Сравнения с руското нападение срещу Украйна

Престъпленията на нацистка Германия не могат да се сравняват с нищо друго. Но могат да се направят някои връзки между тогава и сега – с руското нападение срещу Украйна. Така например и за двете нападения бе предприета силна пропагандна подготовка. Освен това държавната пропаганда циментира наратива, че „Русия всъщност е застрашена и трябва да се отбранява срещу фашизма“, посочва пред ДВ изследователят на конфликти Матиас Дембински. „Създадена бе представата, че Русия води отбранителна битка срещу Запада, който подкрепял фашистките сили в Украйна и искал да унищожи Русия.“

Историческият опит би могъл да изиграе голяма роля за ориентацията в настоящето. „Най-важната поука е, че либералните демокрации не бива да вярват, че могат да разубедят тиранин, който е начело на режим, стремящ се към война“, казва Матиас Оперман. „Те не биха могли да постигнат това нито чрез политически, нито чрез териториални или икономически отстъпки. Опитите за умиротворяване не водят до нищо - само решителното възпиране и готовността в краен случай да се използват и военни средства.“


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    118 26 Отговор
    Нищо ново ‼️
    Те така САЩинците С ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ( с една епруветка), нахлуха в Ирак, избиха близо МИЛИОН цивилни и
    "УПРАВЛЯВАТ ПЕТРОЛА НА ИРАК В ИНТЕРЕС НА НАРОДА ( ама на сащ)‼️

    Коментиран от #5, #10, #127, #128, #132, #153

  • 2 А дали е така.....?

    49 11 Отговор
    Дали някой ще ни каже, или историята се пише от победителите....😂😂😂😂...на майна си Райна...
  • 3 Хахахаха

    68 104 Отговор
    Знаете ли, вчера гледах видео в тубата за ВСВ. Беше на руски. Знаете ли, когато слушам изказванията, плановете, причините и т.н.на Хитлер, съвпадението с путлера е на 100 процента! Една и съща идеология! Едни и същи идеи и причини за войната, едни и същи изказвания, едни и същи лозунги (Една държава, един народ, един фюрер). Въобще, съвпаденията са на 100 процента.

    Коментиран от #6, #19, #51, #102, #129

  • 4 честен ционист

    26 19 Отговор
    Где были упреки ваши, когда наши Рейх громили?

    Коментиран от #37

  • 5 Хахахаха

    32 57 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аха. А като рашите правят същото като американците, които мразиш, защо ти харесва като рашите го правят същото?

    Коментиран от #13, #49

  • 6 честен ционист

    16 14 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    В големите държави само такива може да са възгласите. Иначе става всеки срешу всеки - граждански войни в Западна Европа и САЩ.
  • 7 Умирам от смях

    68 22 Отговор
    Кое е лъжа? Полша е създадена от победителите на територията на загубилите Първата световна. Никой не лъже повече от Дойче веле.
  • 8 Сталин

    57 13 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко е по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863

    Коментиран от #87

  • 9 Сталин

    68 12 Отговор
    Нека да спрем да се преструваме ,че Първата и Втората световна война са били някакви героични истории за съюзниците ,спасяващи света от поредния злодей,и да ги наречем това,което всъщност са били- проектиран геноцид над белите раси,организиран от международните лихвари,които са имали нужда да изкормят белия свят отвътре ,за да запазят паразитния си начин на живот.

    Коментиран от #154

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Всъщност,

    70 25 Отговор
    Рускоезичното население в Украйна, а и самата Русия бяха наистина застрашени от укро-хунтата и НАТО. Днес, е повече от очевидно, че НАТО иска да воюва с Русия за нейното отслабване и разпарчетосване. НАТО се оказа истинска заплаха за Русия

    Коментиран от #17, #165

  • 12 ВСВ е започнала заради Северен поток-2

    50 12 Отговор
    "Престъпленията на нацистка Германия не могат да се сравняват с нищо друго. Но могат да се направят някои връзки между тогава и сега – с руското нападение срещу Украйна."

    Ей, биете Работническо Дело по всички показатели.

    Коментиран от #20

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 13 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Ще ти трябва доста време за да сравниш действията на jankite в Корея и Виетнам с тези на рашките ‼️
    🇺🇲ОТсополствоТО🇺🇲
    🇺🇲може да ти помогнат 🇺🇲
  • 14 кюмюра от Драгалевци

    49 17 Отговор
    Не се повтаря , защото войната е гражданска и започна в 2014г на Донбас . Никой никъде не е нахлувал а просто едни територии който претърпяха експеримента на Белязания от 1990г се връщат при собственика им .
  • 15 Ой-йой-йой

    21 6 Отговор
    Скарали се един дърт евреин и един стар немец за едно печено пиле....не жена, а пиле и тъй започнало всичко!
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 11 Отговор

    До коментар #10 от "Малкият":

    Чети и ти, че като пораснеш и ти да знаеш❗ А не разни НПО-гейци да те мамят, че Слънцето изгрява от Запад и залязва на Изток 😉
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 чекисть..

    31 14 Отговор
    Шолц и макрон-дадоха заден срещу зеления-като разбраха че той и дуда са взривили северния потокь..тва пановете са много сбъркани..много бързо забравиха волинската трагедия.
  • 19 РЕАЛИСТ

    57 25 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Глупости на търкалета. Хитлер е дошъл на власт с парите на световния капитал от САЩ и Великобритания. Спонсорирали са партията му, с цел да го пратят срещу СССР, щото не искаха некой да им вземе париците. Войната с Финландия е подобна на тази с Украйна. Западът в наливал пари и оръжие, а като видял, че губят, като сега , са искали и Великобритания и Франция да вкарат войски. Има среща на Чембърлейн и Даладие. Защо си затвориха очите, когато Хитлер създаде военна машина , готова да нападне Европа. По документи от капитулацията след Първата световна, Германия няма право на армия по-голяма от 100 хиляди. Насъскаха го срещу СССР, после се правиха на съюзници. Паралелът ти с Путин е смешен. Евтина пропаганда.

    Коментиран от #27, #33, #147

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    37 6 Отговор
    Хахахаха, видях списвача и прочетох точно това, което очаквах! Само където е пропуснал водещата роля на Чичо Сам през ВСВ, за сметка на някакво съюзническо геройство от Франция, което е пълен смях за всички, познаващи изторията и е лъснал поляците до блясък! Аман от пропагандните ви пасквили!
  • 23 чекисть..

    13 23 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    А кой бомбеше и пуцаше по донбась-осем години..масква и рускоговорящите-да ама не..кiевската хунта-на запад от днепър няма нищо масковско-само викинги.панове,балтийци и.т.н..даже столицата на бандерите е основана от двама братя-варяги

    Коментиран от #28, #30

  • 24 DW. НИ ГОВОРИ ЗА Правда, Истина????

    27 4 Отговор
    Маниполатори!!

    Коментиран от #121

  • 25 Предисторията

    25 8 Отговор
    Още при създаването си Полша окупира немски,украински и белоруски земи доста над това което и е определила Антантата. , а с цялото си нахалство окупира и столицата на Литва - Вилнюс. На Полша е даден и чисто немският град Даннциг/Гданск. През 1939г. Сталин излиза на т.н. линия .Кързон", тоест връща си белоруските и украинските земи. Сталин връща и Вилнюс на Литва. Я

    Хитлер не иска кой знай какво - жп и шосе до Източна Прусия, т.н. коридор на какъвто даже ние имаме право.до Солун.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Ти вчера ли се излюпи❓
    ОТпосолствоТО само с
    ТАКИВА ТИКВИ
    ли разполагат вече‼️
    Войната започна далеч преди Zeленски да дойде на власт❗
    А самият Ze дойде на власт
    С ОБЕЩАНИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ВОЙНАТА И МИР В УКРАЙНА ‼️
  • 27 Хахахаха

    20 20 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Значи викаш, пакт между Хитлер и Сталин не е имало, така ли?

    Коментиран от #31, #42, #43

  • 28 Хахахаха

    14 24 Отговор

    До коментар #23 от "чекисть..":

    Раша бомбаше в Донбас.

    Коментиран от #39

  • 29 !!!

    28 8 Отговор
    "Дойче веле" е съвременният "Фьолкишер беобахтер" и достойно продължава Гьобелсовата традиция в пропагандата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 !!!

    18 8 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Имало е. Но е имало и такъв между Германия и Полша, който е изтекъл 1937 г.

    Коментиран от #55

  • 32 Нагласена история

    27 8 Отговор
    Добре, че е Дойче Веле, че да ни отвори очите към всички “истини” по света.
    Без Дойчето сме се заспали.
    По - велик манипулатор от дойчето НЯМА.
  • 33 ВСВотСАЩ

    24 11 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Точно така. Алън Дълес е човекът, който събра пари от американските индустриалци, за да финансира Адолф Хитлер, неговата нацистка партия и неговата война. Човекът, който по-късно стана директор на ЦРУ по времето на Кенеди и ръководител на комисията Уорън, която разследваше убийството на Кенеди.
  • 34 Хахах

    22 9 Отговор
    ШвабскитеСвине пишат за Хитлер и пропаганда .. жалки
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лъжа и Измама

    27 8 Отговор
    Като гледам тоталната дезинформация и опашатите лъжи които се нижат най-брутално в днешните медии , сериозно се замислям за достоверността на фактите за ВСВ и истината за Хитлер !
  • 37 Този коментар

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    "нaпиcaн са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки", значи трябва да бъде истрит
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 24 Отговор
    Според психопата Путин Полша е виновна за началото на ВСВ защото не е дала Данцигския коридор на Германия и така е принудила Хитлер да я нападне.

    Коментиран от #47

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 12 Отговор

    До коментар #28 от "Хахахаха":

    ХАХАХА, Явно Порошенко е ръководител от МаЦква ‼️‼️‼️
    Порошенко:
    " Вашите деца ( на ЗУ) ще ходят на училище, а техните деца (на ИУ) ще се крият под земята!
    (Това в скобите е пояснение за ХАХОто на когото отговарям)

    Коментиран от #52

  • 40 Статията започва силно

    9 29 Отговор
    но накрая авторът сякаш я оставя недовършена. Трябвало е да завърши с това, че не може едно ботоксово джудже, което прилича повече на извадено от музея на восъчните фигури и живее е миналото да диктува бъдещето на целия свят, и възпирането му трябва да започне незабавно с най-модерните оръжейни разработки на Пентагона, Израел, Германия , Франция и т.н. , защото срещу тях той има само жива сила и ръждясала съвеЦка стомана. Но майките и съпругите които слагат черни забрадки също растат и скоро броженията могат да прераснат в масови бунтове и безредици.
  • 41 чекисть..

    19 3 Отговор
    Полша само за месец е сдала багажа на адолф и то с над един млн.убити..на седмица,французите и те са прегазени за месец но дават само сто хиляди фиря.

    Коментиран от #116

  • 42 Пакт

    22 7 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Пакт, да имало, да, между Англия и Германия за смазването на Чехия и окупирането на Австрия.
    По времето на Чембърлейн - 1938 година.
    Четете, преди да питате..

    Коментиран от #119

  • 43 РЕАЛИСТ

    24 10 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Това е пакт за отлагане във времето. Сталин в знаел, че армията му отстъпва на немците и иска да печели време. Иначе от Молотов -Рибентроп, всяка от страните си взема от Полша собствени територии , заграбени или подарени на хиената Полша.
  • 44 Втората световна е започнала 1932

    17 4 Отговор
    С започване производството на оръжие за блиц крииг срещу страните в Европа
    Германците ако произвеждаха стоки за ширпотреба коли и мотоциклети и правеха аутобани и спазваха договора Рибентроп Молотов щеше СИВ и ЕС да са основани 1932
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Едно към едно

    14 22 Отговор
    Путлер е същият като хитлер. Същата стратегия, същата пропаганда... Думите "война" и "мир" осигуряват място в ареста, както и неизписан лист. Параноята на путлер е по-силна от тази на хитлер. В рашистката кочина тече кампания за реабилитация на хитлер и геноцида над народи. Всъщност, ако си направи труд, човек може да открие опорките на тази кампания у форумните путядръжки.

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Абе

    18 6 Отговор
    А защо не кажете как започна Виетнамската война, а? Нещо за провокацията в Тонкинския залив?
  • 49 Така е, само американците имат правото

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    дадени им лично от Господ Бог да го правят!

    Коментиран от #133

  • 50 Човек с очи

    15 9 Отговор
    Не обръщайте внимание на платените от САЩ лъжци DW.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хахахаха

    11 16 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Порошенко казва това, след като вече руската армия окупира Донбас, копейка! Или руската армия не окупира Донбас? Помисли, какво ще отговориш, защото и путлера си призна, че руската армия е окупирала Донбас 2014 година!

    Коментиран от #56, #61

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Мислех те за поне малко по-образован, ама щом за тебе 2014г е СРЕДНОВЕКОВИЕ , вече всичко е ясно ‼️‼️‼️

    Коментиран от #62

  • 55 Хахахаха

    9 14 Отговор

    До коментар #31 от "!!!":

    Аз не питам за пакт между Германия и Полша! Аз питам, дали е имало пакт между Хитлер и Сталин? След като е имало, значи са работили заедно, а?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Шаран БГ

    17 6 Отговор
    Да се чете и коментира ДВ е вредно за човешкото здраве !! И Г Н О Р И Р А Й Т Е !!
  • 59 Челен опит

    10 14 Отговор
    Руснаците винаги са се вдъхновявали от нацистите, въпреки, че и самите те са царе на провокациите и фалшивите инциденти и имат огромен опит в тяхното фабрикуване. Така например на 26 ноември 1939 година артилерия обстрелва руското село Майнила на границата с Финландия, при който загиват 4 руски военни а 9 са ранени. Руснаците обвиняват фините за обстрела и той служи за формален повод да нападнат Финландия.

    Коментиран от #64

  • 60 Аз не знам какво ти се е случило,

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "Едно към едно":

    Че си дал такива отклонения в нормата на психичното здраве, но си много зле...много!

    Коментиран от #120

  • 61 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 5 Отговор

    До коментар #52 от "Хахахаха":

    Мислех те за поне малко по-образован, ама щом за тебе 2014г е СРЕДНОВЕКОВИЕ , вече всичко е ясно ‼️‼️‼️
    И всеки опит за дебат с тебе е
    САМО ЗАГУБА НА ЦЕННО ВРЕМЕ
    РАВНОСИЛНО НА ВЕКОВЕ ОТ БЪДЕЩЕТО МИ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #66

  • 62 Хахахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #54 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти четеш ли на кого отговарям или си пишете, така да не заспите? Пича пише, че столицата била създадена от двама братя варяги? Варяги в 2014 незнам да е имало? А ти?

    Коментиран от #139

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 А майка ти винаги се е

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "Челен опит":

    вдъхновявала от най-силните про$титутки, така и те е заченала.
  • 65 Хисторик

    18 9 Отговор
    Ротшилдите след ПСВ купуват Германия и създават фашизъм там след това я насъскват срещу СССР. Съюзниците на Германия в сянка са САЩ, Великобритания, Франция, Канада

    Коментиран от #71, #73

  • 66 Психично болни тролове са,

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не се занимавайте с тях.
  • 67 иналко

    10 3 Отговор
    Цялата история за втората световна война е лъжа, като за отнемане от причините за войната, тези които са я финансирали и краят или по скоро новото начало за Хитлер.
  • 68 Хахахаха

    10 10 Отговор

    До коментар #56 от "Ти си много тежко":

    Мдааа. Копейките когато не намират опорка, ги избива на злоба и обиди! Хахахаха.

    Коментиран от #74

  • 69 Историята иманпредистория

    10 1 Отговор
    Това е съветската версия на войната. Иначе започва след 1934 г с първия пакт за ненападение между Полша и Германия. Писдулски Хитлер. Следва милитсризирсне на Германия През 1938 Германия влиза в Чехословакия от запад в Судетите а Полша от изток. Тсзи чадт от историята никой не я харесва и говори ама е вярна. Следва аншлус с Австрия. СССР иска да помага на Чехословския но Полша не дава преминаване. Това е подкрепено с мълчаливото съгласие на Франция и Англия по това време върви и гражданската война в Испания. Така че Европа воюва не от 1939г.А още от 1936. СССР Напада и Финландия. 1938 граничен инцидент с Япония и СССР и така

    Коментиран от #83

  • 70 Етап и епизод

    12 3 Отговор
    Втората световна война започна.с окупацията на Манджурия от Япония,.войната на Италия в Абсиния, испанската гражданска война,окупацията на Чехословакия. Полша.е само етап и епизод щото Германия да добие граница за нападение над СССР.
  • 71 Хахахаха

    7 13 Отговор

    До коментар #65 от "Хисторик":

    Аз пък мисля, че Китай и Иран и С. Корея създават фашизма сега в раша, за да го насъскат срещу запада и САЩ, за да отслабят запада и САЩ.
  • 72 дойче зеле: Изопачената истина за наивни

    12 8 Отговор
    Историята на една лъжа: Как започва Третата световна война благодарение на глобалните но ялови интереси на сащ, нато и пудела
  • 73 Само питам

    10 13 Отговор

    До коментар #65 от "Хисторик":

    Докога ще пускаш тия безумия, че Ротшилдите и Америка платили на Хитлер да нападне СССР? Кой направи индустриализацията на болшевишка Русия

    Коментиран от #76, #79, #110

  • 74 Мммммм

    10 10 Отговор

    До коментар #68 от "Хахахаха":

    Копейките са психично болни, не се занимавайте с тях!
  • 75 злото и преди и сега винаги е едно исъщо

    14 8 Отговор
    Англия финансира Германия за започваве война с Русшя чрез нейния човек Хитлер.След първата световна германската армия е напълно разбита и без право на съществуване.Но англичаните я възстановиха отново направиха война-втора световна.

    Коментиран от #77

  • 76 Хахахаха

    12 11 Отговор

    До коментар #73 от "Само питам":

    За една копейка виновните винаги са - запада и САЩ! Хахахаха. Ааааааа и Байдън, да не го забравим. Хахахаха. Даже и за външните тоалетни в раша, пак те са виновни.
  • 77 Хахахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #75 от "злото и преди и сега винаги е едно исъщо":

    Даже Байдън беше внесъл пари на Хитлер по сметка!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Контрата

    8 5 Отговор

    До коментар #73 от "Само питам":

    Правилно се пише Ротшидска Америка!

    Коментиран от #84

  • 80 Истината

    13 13 Отговор
    Някакви заблудени руски копейки пишат как Великобритания, САЩ, Ротшилдите завали пари на Хитлер за да нападне СССР . Истината е, че Русия има огромна роля във възстановяването на германската военна мощ.Бойната дружба между Германия и Русия има богата история. Така например в гр. Липецк, СССР от 1925 до 1933 година е съществувала германска военна база и авиошкола, в която са тренирали почти всички асове на Луфтвафе. Випуснци са генералите от луфтвафе Хуго Шперле, Гюнтер Кортен, Ханс Ешоннек, Ото Деслох, Ханс Зейдеман, Йозеф Каммхубер, Курт Пфлугбейл, Георг Рике, Вилхелм Шпейдел, Густав Кастнер-Кирдорф, Ерих Кваде, Хенрих Ашенбренер, Карл Август фон Шьонебек, а също така полковник Николаус фон Белов, от 1937 г. личен адютант на Хитлер.
    Освен тази школа е имало немско танково училище в Кама, под град Казан и химически полигон в Томка, до град Волск, Саратовска област,
    където немците са тренирали за химическа война.

    Коментиран от #82, #92, #94, #112, #145

  • 81 Реалист

    12 11 Отговор
    Всички знаят, че фамилия Ротшилдови въоръжиха Вермахта. Тези които спечелиха държава след ВСВ те организираха войната.
  • 82 Гост 2

    10 3 Отговор

    До коментар #80 от "Истината":

    Парите на Вермахта отпътуваха за САЩ и Великобритания.
  • 83 Евала един чел!

    9 2 Отговор

    До коментар #69 от "Историята иманпредистория":

    Но не се мъчи да им обясняваш. Тя масовата слуша радиото и гледа ТВ, тя не чете! И е като пихтиеста маса,желе...което ако му кажат добро утро не гледа къде е ☀. Остави и не си хаби времето.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 00001

    14 11 Отговор
    Никой от Западна Европа и САЩ не е спонсорирал идването на Хителр на власт нито е финансирал гerманската военна промишленост през втората световна война.
    Съветският съюз получи различни артикули от Съединените щати по силата на споразумението Lend-Lease по време на Втората световна война, включително:

    Превозни средства: 400 000 превозни средства, включително джипове и камиони
    Самолет: 14 000 самолета
    Танкове: 13 000 танка
    Трактори: 8000 трактора
    Храна: 4,5 милиона тона храна
    Нефтопродукти: 2,7 милиона тона петролни продукти
    Облекло:Десетки милиони одеяла, униформи и ботуши
    Памук: 107 000 тона памук
    Фабрично оборудване: Повече от 38 000 стругове и други металообработващи инструменти
    Други предмети: оръжия, боеприпаси, експлозиви, мед, стомана, алуминий, лекарства, полеви радиостанции, радарни инструменти и книги
    Промишленото производство на Съветския съюз беше значително подсилено от по-висококачествените машини, предоставени от Съединените щати. Програмата Lend-Lease се смята за решаваща за подпомагането на Съветския съюз да спечели Втората световна война.

    Коментиран от #89, #100

  • 87 Търновец

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Да да може би не знаете но университета в Чикаго беше основан с тежко дарение от банка Рокфелер и и там има група спонсорирани историци, ако Ви кажа някои техни твърдения ".... Шумерите били Семити и живели преди 5000 години ... а Израелтяните произхождали от Шумерите????????" Като етнос Шумерите се оформят преди около 15000 години и са били трудолюбиви и съзидателни - тъкмо те правят първия атлас на разположението на планети и звезди и те създават първия дървен кораб за да спасят хора след голям потоп характерен за голямото затопляне преди около 16000 години. А преди време цитирах разследващи журналисти от голяма левичарска медия в Британия - кой и как финансира въоръжаването на Немската армия - един главен участник е бил сенатор Прескот Буш - Еврей по късно санкциониран. А Хитлер нямаше почти никакви шансове да спечели ВСВ - нямаше дълбоки човешки и суровинни ресурси.
  • 88 Хахахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #85 от "Бесен-_ Язовец":

    Кажи му, кажи му истината, че люлката на цивилизацията е руската теуевизия!

    Коментиран от #90

  • 89 Хахахаха

    8 11 Отговор

    До коментар #86 от "00001":

    Да допълня, че червената армия влиза в България и София с американски танкове дадени по Ленд Лийза. Има достатъчно снимков материал, копейките да го видят.

    Коментиран от #99, #101, #146

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Хахахаха

    9 10 Отговор

    До коментар #90 от "Бесен-_ Язовец":

    Те в русия и сега не се къпят. Копейка, незнам за коя русия пишеш, но 1471 година територията на днешна раша е била Монголската империя. А раша е била около Москва. Та, ако казваш че 1471 година останалите са били много изостанали си в грешка.

    Коментиран от #96, #97

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хахаха хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #93 от "Хахахаха":

    Не се къпете в делиормана
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Хисторик

    15 4 Отговор
    САЩ, Франция, Великобритания разделиха Чехословакия и подариха Судетска област на Германия. ВСВ почна 1938 с мюнхенския сговор не е почвала 1939г
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ало...

    11 6 Отговор

    До коментар #86 от "00001":

    Ма Хенри Форд е най-големият спонсор от САЩ на национал-социалистите в Германия. МА СТЕ ПРОСТИ И ВЕСТНИК НЕ СТЕ ЧЕЛИ,САММО ЗА ГЪЗПЕЙПЪР ГО ПОЛЗВАТЕ. СРАМ....
  • 101 Истината

    6 8 Отговор

    До коментар #89 от "Хахахаха":

    Танк Валънтайн получен по ренд-лиз в София.
    През 2016 година руското посолство публикува снимка фалшификат с танк Т-34.

    Коментиран от #113

  • 102 резервист

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Война можеше и да няма. Малко здрав разум и по-малко ламтеж за пари и готово. Зоболомосаха украинците с големи хвалби и обещания и ги разориха. Колкото до логическото ти мислене, знаеш ли вица? Като те чета май нямаш в къщи аквариум.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 00001

    6 2 Отговор
    През февруари 1930 г. между Amtorg и Albert Kahn, Inc., фирма на американския архитект Алберт Кан, е подписано споразумение, според което фирмата на Кан става главен консултант на съветското правителство по промишлено строителство и получава пакет от поръчки за изграждане на промишлени предприятия на стойност 2 милиарда долара (около 250 милиарда долара по цени на нашето време). Тази компания е осигурила изграждането на повече от 500 промишлени съоръжения в Съветския съюз.В Москва е открит клон на Albert Kahn, Inc. под името "Gosproektstroy". Негов лидер беше Мориц Кан, брат на ръководителя на компанията. В него работят 25 водещи американски инженери и около 2500 съветски служители. По това време това е най-голямото архитектурно бюро в света. За трите години на съществуване на Госпроектрой през него са преминали повече от 4000 съветски архитекти, инженери и техници, които са изучавали американския опит. Московското бюро за тежко машиностроене, клон на германската компания Demag, също работеше в Москва.
  • 105 В.В.П.

    8 7 Отговор
    Хитлер е чафут ,като Делано,тъй че от там тръгва зла история ..Парите на евреите от Европа, заминават за САЩ..Полша е един страничен ефект..Целта е СССР и залежите на нефт и минерали..
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 00001

    8 4 Отговор
    Фирмата на Алберт Кан играе ролята на координатор между съветския клиент и стотици западни компании, които доставят оборудване и съветват изграждането на отделни обекти. Така технологичният проект на Нижегородския автомобилен завод беше завършен от Ford, строителният проект от американската компания Austin Motor Company. Изграждането на Първия държавен лагерен завод в Москва, проектиран от Кан, беше извършено с техническото съдействие на италианската компания RIV.
    Сталинградският тракторен завод, проектиран от Кан през 1930 г., първоначално е построен в Съединените щати, след което е демонтиран, транспортиран до Съветския съюз и сглобен под наблюдението на американски инженери. Той е оборудван с оборудването на повече от 80 американски инженерни компании и няколко немски фирми.

    Коментиран от #111

  • 108 Истината

    5 5 Отговор

    До коментар #94 от "Бесен-_ Язовец":

    В цял свят единствено Русия претендира да е държава-цивилизация!
  • 109 00001

    8 2 Отговор
    Американският хидростроител Хю Купър стана главен консултант за изграждането на DneproGES, хидротурбини за които бяха закупени от General Electric и Newport News Shipbuilding.
    Металургичният завод в Магнитогорск е проектиран от американската фирма Arthur G. McKee and Co., която също контролира изграждането му. Стандартна доменна пещ за тази и всички други стоманодобивни фабрики от периода на индустриализацията е разработена от базираната в Чикаго Freyn Engineering Co.
  • 110 Само отговарям

    12 6 Отговор

    До коментар #73 от "Само питам":

    Индустриализацията на СССР я направи Сталин и то ,след като здраво нарита болшевишката ротшилдова дружинка превзела страната с преврата 1917.

    Днес 100 години след това, още им държи влага и плахо пробват пак, през украйна.

    Коментиран от #136, #137

  • 111 Алооу

    8 2 Отговор

    До коментар #107 от "00001":

    влез в час бе!
    Хитлер идва на власт 1933
  • 112 Лъжата

    12 4 Отговор

    До коментар #80 от "Истината":

    "Така например в гр. Липецк, СССР от 1925 до 1933 година е съществувала германска военна база и авиошкола"

    Айде сега да кажеш, защо германска военна база и авиошкола в закрита 1933, когато Хитлер идва на власт,а ??

    Коментиран от #134

  • 113 Лъжата

    9 6 Отговор

    До коментар #101 от "Истината":

    Тази снимка от публикация на соросоидния Фактор.бг от 2014 година. Аман от безмозъчни, които дори не могат да проверят източника на снимката в Гугъл.

    Има черно-бели филми за Т-34 в София, тах е трудно да се манипулират.
  • 114 00001

    11 9 Отговор
    Откакто Руските Комунисти измамници окупират България заедно с Българските Комунисти измамници и крадци, българите бял ден не са видели, все са в криза някаква. И не Русия не е слвянска страна, както и славяните не живееят в България, руснаците употребават старо български видо изменен в техните спецефичнни условия.
  • 115 Путин каза на Тъкър,

    8 8 Отговор
    че поляците били виновни. На маскалите винаги някой друг им е виновен.
  • 116 Някой

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "чекисть..":

    Даже и месец не саизкарали поляците. А са имали претенции, че армията им е по-силна от германската, по-добре оборудвана, и т.н. Което май си е и исторически факт.
    Обаче, полските войници са загубил ивсяко желание да се бият, защото всички висши политици и военни (президент, премиер, министри, генералитет) веднага след нападението на немците са се изнесли за постоянно от Полша. Кой йъде свари. Не случайно в Лондон е организирано полско правителство в изгниние - почти веднага след нападението и бягтвото на полския елит.
    Виждайки това, полския редови войник няма много стимул да се бие.
    Отделно, СССР окупира източната част на Полша по линията "Карзън" с цел да направи буфер между собствените си граници и немските войски. Все пак, Сталин не е бил глупак и е знаел, че рано или късно Хитлер ще тръгне на изток.
  • 117 Дойче Веле не са в час

    2 14 Отговор
    Хитлер нападна СССР заради руското нападение на Финландия. Не веднъж го е казвал.
  • 118 00001

    7 6 Отговор
    В отбраната на Москва 1941 има 9 Руски баталиона с танкове Валънтайн от САЩ , и 2 танкови бригади с танкове Матилда от Англия.
  • 119 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #42 от "Пакт":

    Да добава ясамо - казват му "Мюнхенския сговор". Тогава "Великите" сили Англия и Франция подвиват опашки пред Хитлер и му позовляват да анексира Чехоскловакия. Чехословашкия премиер е бил публично унижен, като нее бил допуснат в залата на преговорите, а е чакал в коридора, където и са му съобщили решението, че държавата му трябва да бъде анексирана. Поляците, ненапразно наречени от Чърчил "Хиената на Европа" се възпозлват от момента, и отхапват една област от Чехословакия, за която се твърди, че била населена с етнически поляци. Тъй че да се оплаква Полша, че е вероломно нападната от Германия и СССР е нагло.
  • 120 Аз знам за тебе

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Аз не знам какво ти се е случило,":

    Нямаш какво да кажеш и ръсиш лични обиди.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Паралел

    5 4 Отговор
    Идиоти винаги са се намирали и воплите са същите - "не помагайте на Англия, защото удължавате войната", "не давайте оръжия срещу хитлер, трябва мир" и т. н. - жалкари като линдберг са за путун днес.
  • 124 Оня

    7 7 Отговор
    Хитлер е бил велик човек, за 5 години успява да превърне държава, която е била последна дупка на кавала в световна сила. Германия е слаба, изтощена от плащане на репарации мизерна държава, а той я превръща в хегемон, който повежда война срещу най- големите икономики. Постига го като слага край на зависимостта на Германия от Световната банка и точно това евреите не могат да му простят!

    Коментиран от #125

  • 125 Изпаднал си

    2 6 Отговор

    До коментар #124 от "Оня":

    от човешкия роди и разпространяваш фашистка пропаганда.

    Коментиран от #131

  • 126 Търновец

    8 2 Отговор
    Тази интернет страница се нарича Факти - да споменем тогава само един - Студентската област е изкуствено създадената държава Чехословакия беше преди ВСВ върната на Германия от Франция и Британия, но Студентите са желани и от Полша - та преди началото на ВСВ Полша изненадващо нападна Чехословакия в гръб и с това ускори падането на тази страна, тоест Поляците с война искаха да заемат територия която трябваше да се върне на Германия, според мен ВСВ почна още през 1938
  • 127 Ха ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Вярно си го написал, но бих коригирал последното ти изречение: "УПРАВЛЯВАТ ПЕТРОЛА НА ИРАК В ИНТЕРЕС НА НАРОДА ( ама на сащ)‼️"
    Не в интерес на сащ, а в интерес на тринадесетте разбойника от фед и кръговете около тях.
  • 128 Емо

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По принцип съм съгласен с теб за окупирането на Афганистан и Ирак от САЩ. Но ти тогава направи ли нещо, обяви ли се против, щото сега е лесно, но тогава? Пусна ли някакво изявление в медиите, отиде ли с плакат пред посолството на САЩ да кажеш - против съм, поради еди какви си причини?
  • 129 Лазо

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    И аз мисля същото. Имам следните аргументи:
    1. От над 10-15 г - откакто гледам редовно руските телевизии, виждам само пропаганда за война, защото Русия е заплашена. Как точно е заплашена, не се казва, важното е, че НАТО я заплашва.
    2. Военната пропаганда не е от вчера, още от първобитни времена се използва-това съм го учил във военното училище, защото съм бил офицер. Създаваш прости и удобни тезиси и квалификации - ония са фашисти... и каквото ви се иска; Изфабрикуваш заплаха - НАТО ни заплашва, украинските фашисти ги подкрепят; Представяш се за жертва - украинските снаряди убиват деца - алеята на ангелите, снаряд в детска градина (в началото на войната - това беше инертен снаряд, без заряд, сигурен съм, защото съм присъствал на такива инциденти); и накрая представяш войната като самозащита - да ги нападнем, преди те да нападнат нас; Има още много материал по темата. Пуснете в интернет търсене на тема "белгийските бебета-първа световна война" да видите как действа пропагандата по време на война.
    Отбелязвам че еднакво мразя както ЦРУ така и ГРУ и не вземам пари от никого. Това е мнението ми на обикновен българин. В днешния ден Русия е агресорът, който иска пак поне регионелна война, и трябва, и правилно е да бъде спряна.

    Коментиран от #162

  • 130 Сър Пичук

    6 4 Отговор
    Рашистан ще мине по пътя на Нацистка Германия и чак тогава ще стане нормална държава!
  • 131 Оня

    5 5 Отговор

    До коментар #125 от "Изпаднал си":

    Така би казал всеки комундел, на вас все фашисти са ви в главите. Ама то как да е иначе, 45 години ви облъчват, че се борят срещу фашизма. Изтрепахте цвета на нацията, като ги обвинихте, че са фашисти.

    Коментиран от #141

  • 132 Сър Пичук

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В Ирак наистина имаше ОМП, но те ги преместиха в Сирия, която след това ги използва. Всичко е документирано.
    Относно петрола на Ирак - там има само една американска компания и всички останали са руски, китайски, турски и т.н. Питай дядо ти Гугъл и ще разбереш дори кои са.
    Колкото до избитите цивилни - да не говориш за тези в Афганистан избити от Съветската армия? Те обаче са между 2.5 и 4 милиона. ОФИЦИАЛНО!

    Коментиран от #160

  • 133 Ха ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Така е, само американците имат правото":

    "Така е, само американците имат правото, дадени им лично от Господ Бог да го правят!"
    Така пише и в талмуда, а като знаем точно кои са с това право в щатите, всичко си идва на мястото.
  • 134 Истината

    6 7 Отговор

    До коментар #112 от "Лъжата":

    Ами чети бе мръсен отпадък путлераски!

    Коментиран от #151

  • 135 Истината

    7 7 Отговор
    Известният германски летец Волфганг Фалк(1910-2007), обучавал се на изтребител в Липецк и един от основателите на нощната изтребителна авиация в своите мемоари пише за един трагичен инцидент. През лятото на 1932 година на полигона с наземните мишени влиза каруца на местен колхозник. Картечницата от немският самолет убива конят и колхозника и поврежда каруцата. Както винаги в подобни случаи германците изразяват готовност да дадат материална компенсация за загубите. Съветските представители бързо оценяват щетите - 150 рубли за коня, 15 рубли за каруцата
    и 10 рубли за живота на колхозника, който оставя жена и две деца. Немците са шокирани и дълго се чудят на руското "счетоводство "
  • 136 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #110 от "Само отговарям":

    ... Индустриализацията на СССР я направи Сталин и то ,след като здраво нарита болшевишката ротшилдова дружинка превзела страната с преврата 1917...



    Няма по тъпо същество от доброволният задунайски роб!

    Коментиран от #157

  • 137 Истината

    7 4 Отговор

    До коментар #110 от "Само отговарям":

    Само за 10 години (1930-1940 г.) американците създават в СССР химическа, авиационна, електротехническа, петролна, минна, въглищна, металургична и други индустрии, най-големите заводи в Европа за производство на автомобили, трактори, авиационни двигатели и др. продукти.
    Например известният Сталинградски тракторен завод е построен изцяло в САЩ, разглобен е, транспортиран на 100 кораба и сглобен в СССР. "Днепрогес" е построен от американската фирма Cooper Engineering Company (и немската компания Siemens). В този завод са създадени първите танкове.


    Автомобилният завод в Горки (ГАЗ) е построен от американската компания Остин.
    Сегашният АЗЛК е построен по проект на Форд. Известната Магнитка е точно копие на металургичния завод в Гари, Индиана.
    Albert Kahn Inc. проектира и построи 500 съветски предприятия!
    За 10 години американците построиха около 1500 завода и фабрики в СССР!
    Около 200 000 американски инженери и техници дойдоха в СССР и ръководиха почти милионна армия от затворници от ГУЛАГ - плюс малкото останали предреволюционни кадри в Русия.

    Коментиран от #152, #161

  • 138 Историк

    7 4 Отговор
    "Министерството на пропагандата на нацистка Германия издава указание във вестникарските заглавия да не се използва думата „война“. В съответствие с речта на „фюрера“ да се казва: „Германия отвръща на удара“. Една лъжа става претекст за нападението, което слага началото на Втората световна война. А нападателят се представя за жертва."

    Едно към едно с действията на Путлер и Русия.

    Всъщност, като се има предвид, че такива "съвпадения" са стотици, за никого не е изненада, че руския режим днес има същата идеологическа основа като този на Хитлер.
  • 139 Истината?!

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Хахахаха":

    И кои са тези "двама братя, варяги"? Къде го пише? Една жена на пазара каза . . . Пълни измислици. Киев е построен от братът на канасювиги Кубрат, Шамбат Кий, като се отцепва от брат си и основава държавата Дулоба.. На старобългарски "кий" означава отцепник.
  • 140 До факти

    3 3 Отговор
    Прегледайте за профашистки коментари и ги махнете. Подсъдно е и някой адвокат може да изкара добри пари.
  • 141 За изтрепаните

    7 4 Отговор

    До коментар #131 от "Оня":

    В бг е ясно, но да оправдаваш хитлер и лагерите е като да оправдаваш сталин и лагерите. Едно и също е. Сега иди да ти махнат татуировката Zвастика.
  • 142 Роза

    5 3 Отговор
    Много години са минали от ВСВ и вече е трудно да се установят истинските причини и събития!Едно зная-всички войни имат икономическа основа и се водят за пари и територии!Сегашната война между Украйна и Русия-също!Политиците си правят техни сметки,а обикновения човек гледа как да оцелее!Така е било ,откакто свят светува!Човешката алчност и агресивност е в основата на всичко!
  • 143 Сандо

    7 3 Отговор
    А ДВ-то можеха да направят един кратък списък на американските лъжи и провокации,благодарение на които те започват войни или осъществяват преврати.Няма да им вършим работата на правоверните журналисти,само ще споменем войната във Виетнам,защото и досега янките не могат да измият срама от понесения бой.

    Коментиран от #144

  • 144 Хубаво

    4 3 Отговор

    До коментар #143 от "Сандо":

    Нека всеки нашественик, нарушил международно признати граници да търпи поражение. Както Америка във Виетнам, така и рф в Украйна.

    Коментиран от #158

  • 145 Твоята

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "Истината":

    "истина" е приказки под шипковия храст.
  • 146 Истината?!

    7 5 Отговор

    До коментар #89 от "Хахахаха":

    Ми те сега младите японци ги учат, че бомбите на Хирошима и Нагасаки са пуснати от СССР. Та и твоята работ с танковете. По - добре тичай да събираш овлюви, шипки и глогинки. Там е твойто призвание.
  • 147 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Хаха

    ИЗДУХАНА КАПЕЙКА

    Коментиран от #159

  • 148 Дойче зеле лъже

    7 3 Отговор
    Кой е автор на този пасквил? Англия и Франция обявяват война на Германия, но не на СССР?!
    Преди това Чехословакия е разпарчатосана тайно между Полша, Унгария и Германия! Как сте зелета?
  • 149 Тома

    6 2 Отговор
    Доколкото знаем най върлите есесовци са с полски произход

    Коментиран от #167

  • 150 смех

    4 2 Отговор
    изключително глупава статия...с неясна крайна цел!!! АвторЪт явно има некво заболяване ...Всичко,случваще се по света, е еврейско творение.Путин е евреин,заобиколн от олигарси-евреи,зеленото човече е евреин,заобиколен от ологарси-евреи и им се дърпат конците от еврейската мафиа в Америка.И всичко това е борба за ресурси! Анадънму?
  • 151 Ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #134 от "Истината":

    Нервозна ми се чиниш? Що тъй, бе Миме? Ми сърди се на Галя за слабата ви подготовка. Като губиш в спора и нямаш повече аргументи, напиняш на скандал и обиди? Да не би да ви глобяват за лоша изява? Защо не се пробваш на друго поприще? На пример по кръстовищата, на светофарите има едни дето размахват лентички и след това минават край колите за волни пожертвования. Може и да ти потръгне.
  • 152 Какво чудно

    4 1 Отговор

    До коментар #137 от "Истината":

    Ами през този период САЩ на Рузвелт и СССР на Сталин не бяха врагове ,а приятели.САЩ финансират болшевишката революция със стотици милиони долари. Рузвелт,както преди него Уилсън въобще не долюбват старите колониални влъхви Британия и Франция. САЩ считат , че Германия е несправедливо орязана и затова се включват чак през 1941г.
  • 153 Дон Корлеоне

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не можах да разбера каква е тая либералните демокрации, кои са тия държави и в какво не трябва да вярват- че украинските националисти избиха 15 хиляди мирни рускоговорящи жители в Луганск и Донецк...Това манипулация и пропаганда ли е, а изгорените в Одеса и те ли??????????
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 да да

    2 1 Отговор
    Аглия излъга Полша ?! и го намири ....
  • 156 Симо

    4 0 Отговор
    Матиас Оперна да започне да учи руски!!! Че има да припка, бьйстро, бьйстро
  • 157 Напротив,

    6 4 Отговор

    До коментар #136 от "Само питам":

    първото място по тотално затъпяване и стокхолмски синдром, се безапелационно държи от козяшките войни на Галя от посолствоТ0. Дерзайте й0наци! Чудеса за няколко цента повече . . .
  • 158 Твоята

    5 4 Отговор

    До коментар #144 от "Хубаво":

    версия е като на ромлянка, хваната да джоби в градския транспорт. Ситуацията в укрия няма нищо общо с американската война във Виетнам и всички техни "авантюри" в тази сфера. И сравнение не може да става, защото няма нищо общо с истината. Но като всеки козяшки лакей и ти се бориш за парчето хляб.
  • 159 Ъ?!!!

    4 2 Отговор

    До коментар #147 от "Хахаха":

    Нещо се опитваш да рекнеш? Железен аргумент за всеки козяшки соросороб.
  • 160 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #132 от "Сър Пичук":

    Ме се пробвай да вкарват твои думи в моя текст❗ Никъде не съм писал за Афганистан❗ Ако ти бъркаш Австрия и Австралия, аз не ги бъркам❗ Така много добре знам какво пиша❗
    Относно наличието на ОВ в Ирак- самият ИЗМАМНИК с епруветката ПРИЗНА ИЗМАМАТА❗
  • 161 Само отговарям

    9 0 Отговор

    До коментар #137 от "Истината":

    Нали и аз това казах, че индустриализацията на СССР я направи Сталин.

    Не са замо американски фирми, има и други чужди, на които е плащано със злато за извършеното. Но естественно и тва си премълчал.
  • 162 Брейй

    9 2 Отговор

    До коментар #129 от "Лазо":

    тия гадни руснаци - агресивно разположили своята държава до мирилюбивите бази на НАТО и изфабрикуват заплаха - НАТО ни заплашва!!

    Ти да видишшш!
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Порно

    2 0 Отговор
    Пак дойчовците лъжат и гледат на изток
  • 165 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност,":

    Не нато ами мафията
    там има доста донори и пари за оръжие
    обикновените войници са пешки в партия шах
    и то доходоносни
  • 166 Мдаааа дааа

    1 0 Отговор
    Сега пък с нова истина ли ще ни омайвате....
    От историята знаеш, че истината я пише победителя, а победителя руснаците отдавна я казаха!!!
  • 167 И украинците - бандери

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Тома":

    "Доколкото знаем най върлите есесовци са с полски произход "
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.