3 Септември, 2024 23:00 3 487 82

Местните избори в Германия: победа за приятелите на Русия

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц-
  • саксония-
  • тюрингия

Изборите в Тюрингия и Саксония вече бяха наречени исторически - техните последствия променят съотношението на силите и могат да повлияят и на политиката в Берлин

Местните избори в Германия: победа за приятелите на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Алтернатива за Германия" е големият победител на изборите в Тюрингия и Саксония - макар че там е под наблюдението на спецслужбите. И партията на Сара Вагенкнехт е сред лидерите. Ясна победа за приятелите на Русия.

Изборите в Тюрингия и Саксония вече бяха наречени исторически - техните последствия променят съотношението на силите и могат да повлияят и на политиката в Берлин. Лидер в Тюрингия с 33 процента е дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (АзГ). Консерваторите от ХДС изостават от нея с почти десет на сто.

Тайната на успеха на десните екстремисти в Тюрингия

За основаната през 2013 година "Алтернатива за Германия" това е рекорден успех на местни избори. В Саксония тази партия също зае място сред лидерите и на фона на тези резултати вече не изглежда протестна партия, за каквото беше смятана преди. Допитванията показваха, че повечето хора гласуват за нея по убеждение. А социолозите отбелязват, че популярността на АзГ сред младите хора е особено висока. В Тюрингия 38 процента от хората между 18 и 24 години са гласували за крайнодесните.

Западните медии подчертават, че за първи път след Втората световна война дясноекстремистка партия излиза начело на провинциални избори в Германия. Избирателите очевидно не се смущават от това, че и в двете провинции АзГ е обявена от Службата за защита на Конституцията за дясноекстремистка и е под наблюдението на спецслужбите. Председателят на АзГ в Тюрингия - 52-годишният Бьорн Хьоке - е смятан за един от лидерите на дясноекстремисткото крило на партията. Малко преди изборите той бе осъден да плати глоба за публичното използване на забранена нацистка фраза. Няколко години по-рано съдът постанови, че Хьоке може да бъде наричан "фашист". А сега той претендира за премиерския пост в Тюрингия.

"Златната акция" на Вагенкнехт и призивът да не се дава оръжие на Украйна

Успех отбеляза и новата лявопопулистка партия "Съюз на Сара Вагенкнехт" (ССВ), създадена в началото на 2024 година. Тръгвайки фактически от нулата, тя изпревари много други партии и получи над 15% в Тюрингия и над 11% в Саксония. Партията се роди вследствие на разкола в левицата, която бе напусната от бившата шефка на фракцията ѝ в Бундестага Сара Вагенкнехт.

И двете партии - АзГ и ССВ - са против доставките на оръжие за Украйна и за снемане на санкциите на ЕС срещу Русия. Те смятат, че доставките на оръжие носят рискове от война с Русия, а санкциите вредят на германската икономика. Макар провинциите да не влияят директно на външната политика на Германия, ССВ учуди мнозина, поставяйки в центъра темата за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна по дипломатически път. По време на предизборната кампания съюзът се позиционира като "партия на мира". Освен това лидерката Сара Вагенкнехт заяви, че слага акцент върху "дипломацията" за Украйна, както и върху отмяната на плановете за разполагане в Германия на американски ракети с голям обсег.

Във всичко това няма нищо неочаквано, тъй като призивите за сближаване с Путинова Русия са успешни най-вече в Източна Германия, на територията на бившата ГДР.

АзГ спечели изборите, поставяйки традиционно акцент върху битката срещу миграцията и престъпността, изисквайки рязко затягане на правилата за прием на бежанци и мигранти.

Въпреки високите резултати тази партия няма как да състави правителство - всички останали отказаха да влязат в коалиция с нея. Но дори АзГ да остане в опозиция, влиянието ѝ расте. Получавайки една трета от мандатите в Тюрингия, там АзГ разполага с т.нар. блокиращо малцинство.

ССВ пък може да стане собственик на т.нар. "златна акция". В Тюрингия без него няма да може да се състави правителство, а вероятно и в Саксония ще е така.

И в двете провинции предстоят сложни преговори. Начело на правителствата най-вероятно ще застанат представители на ХДС, но на консерваторите ще им се наложи да направят болезнени компромиси със ССВ, а може би и с Лявата партия.

Какво ще се промени в политиката на Берлин?

За управляващата ляволиберална коалиция в Берлин резултатите от гласуването в източната част на Германия са вторият сериозен удар след неуспешните избори за Европейски парламент през юни. Както пише агенция ДПА, за Берлин резултатите от изборите са "катастрофални, но би могло да бъде и по-лошо". В Тюрингия Зелените и либералите не успяха да прескочат дори 5-процентната бариера. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц избегнаха най-лошия сценарий, получавайки малко повече от шест на сто, но като цяло подкрепата за партията спада. В Саксония Социалдемократическата партия получи малко над 7%, а Зелените едва успяха да пробият до местния парламент - с 5,1%.

Резултатите на АзГ не са изненадващи, а продължение на тенденция от последните години. Ляволибералните партии губят и без това слабите си позиции в Източна Германия, а десните и особено ултрадесните укрепват.

Какво ще се промени в политиката на Берлин след тези избори? Дали Сара Вагенкнехт ще постигне промяна в политиката на Германия спрямо Украйна и Русия? Наблюдателите са предпазливи в прогнозите си и допускат, че лидерката на ССВ ще се опита да направи именно това. Не е изключено споменаването на ролята на дипломацията в отношенията с Русия и Украйна да се появи в коалиционния договор, но никой не вярва, че Вагенкнехт ще предизвика намаляване на военната помощ за Украйна или отмяна на санкциите, наложени на Русия.

По отношение на другия ключов въпрос от изборите - миграционната политика - промени започнаха да настъпват още преди гласуването, когато в отговор в резултат на извършеното от сириец неотдавнашно нападение с нож и тройно убийство в Солинген правителството затегна миграционното законодателство. Наблюдателите очакват, че с приближаването на набелязаните за есента на 2025 година парламентарни избори този процес ще продължи. Неуспехите на управляващите партии в Саксония и Тюрингия могат да окажат допълнителен натиск върху коалицията в Берлин, на участниците в която напоследък им става все по-трудно да намират компромиси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малко истински факти

    89 5 Отговор
    Така и трябва -дясното в Европа се завръща , бавно но сигурно , и съвсем нормално - всичко за Германия .....

    Коментиран от #20

  • 2 Хей

    101 4 Отговор
    Супер са натрили носа на слугинажа...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така и трябва да бъде

    107 5 Отговор
    Нормалните хора в Европа гласуват за десни партии ,които имат за приоритет добруването на на собствения си народ и опазването на собствените си национални ценности и така трябва да бъде .

    Коментиран от #50

  • 5 ТаУмВзе

    72 7 Отговор
    Бе политиката да не ви е детска градина, че за некви приятелства иде реч. ХАХХАХАХА Са аз разбирам, че всички европейски кукли - политици са със една обща мозъчна клетка под наем, връткана от краварчето ма все пак!

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    5 57 Отговор
    Нормално за комунисти,
  • 8 Макето

    44 2 Отговор

    До коментар #6 от "да бе":

    Ами и там съм работил, ама такива дрисльовци, като теб не се оср@ха.
  • 9 Да да

    81 3 Отговор
    Победа за разумните и разсъждаващи логично граждани на ЕС. Не соросоиди.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 българин

    58 4 Отговор
    А скоро и при нас.
  • 13 Перо

    80 4 Отговор
    Гестапо в Новото време! Служби за сигурност дават оценки и следят официално регистрирани политически партии! Джендърията ни върна 85 г. назад!

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха

    71 2 Отговор
    Дебилното глобалистко зеле намила десинформация и пропаганда от Давос. Не са приятели на русия, врагове на миграцията, подмяната на населението, зелената измама/сделка, съсипването на средната класа и свободата на словото, която гнилото зеле жертва на олтара на езика на омразата!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Логично е

    59 2 Отговор
    Всеки един здраво мислещ нормален човек е в очите на едно долнопробно безмозъчно соросоидно изчадие или копейкин, или нацист или крайно десен.
  • 19 КойТиУмВзе

    4 38 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Половината от клетката ?! Имаш ли информация , колко другари избягаха в Сибир ?!🤭🤫

    Коментиран от #62

  • 20 Абе ,

    4 38 Отговор

    До коментар #1 от "малко истински факти":

    Брачет , какви "истински факти" ... Москвич 33 се пече , Волга и тя .. В китайската пекарна 🤭😁
  • 21 Фен

    52 5 Отговор
    Ми да, така е. Приятелите на Русия стават все повече. Свиквайте. Ето, вече и Турция се преориентира. След Германия, Франция, Англия...

    Коментиран от #23

  • 22 стана тя каквато стана

    69 2 Отговор
    значи кво излиза - тези, които са били най-потърпевши от желязната завеса и преди 35 години не можеха да гледат руснаците, май видяха, че запада затъва в либерастия и търсят алтернативата....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо Бохо

    59 1 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Първо беше налагането на цензура и яростното убеждаване на стадото, че няма "друга гледна точка" от там се започна, после бяха забраните, санкциите, и насаждане на яростна русофобия граничеща с расизъм. От там се почна. Още 2012 малобританската пропаганда насаждаше русофобия на острова
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 герги

    11 0 Отговор
    снимката е много показна какво се случва в главата на човека от нея…
  • 27 Истината

    5 39 Отговор
    Да не се помага, да не се дава това, да не се дава онова, не е наша работа.... Ето поради тази причина сме били 500 години под турско робство преди да бъдем под руско, защото никой не е искал да помогне.
  • 28 Станислав

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Макето":

    Явно ДВ не са изградени от обикновени хора!
    Те са по вили хора които не разбираме!
    Или просто те не разбират други и налагат тяхното!
    Иначе Демокрация и свободи!
  • 29 Факт

    23 1 Отговор
    Това са тенденции, не временно явление!

    Коментиран от #36

  • 30 Лили

    8 2 Отговор
    Браво
  • 31 Ох Дойче, ох Веле

    29 2 Отговор
    Само на българите ги пробутвате тези глупости. В Германия никой даже не подозира, че съществувате. Мизерници.
  • 32 Всъщност,

    36 2 Отговор
    Какво пък? - защо вечно трябва да печелят изборите враговете на Русия? Само заради това, че Фон Дер Лайен иска така?
  • 33 ХА ХА

    36 7 Отговор
    Почва да ми се иска Възраждане дауправлява България!
  • 34 Буха ха

    36 4 Отговор
    Тоест който иска сигурност, ограничаване на мигрантите и спирането на помощите за Украйна е екстремист? Браво Дойче, браво Зеле!
  • 35 нннн

    45 3 Отговор
    Алтернатива за Германия са приятели на Германия. Искат промяна на вътрешната и външната политика за доброто на Германия, а не защото са русофили, комунисти, путинисти, екстремисти и садисти. Неолибералите четат Евангелието наопаки. Както и в България, впрочем
  • 36 Не е

    28 1 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    Временно явление. Меркел обърка Германия, първо лъга путин години наред зада си прави далаверата, после пусна всякви джагатайци мигар и бяха малко турците, руснаците и иракчаните ами и още. А после се пенсионира и остави Шолц да се мъчи, и каза на путин че го е баламосвала. И сега обикновенния немец ще си го връща, ама пак няма да е на когото трябва. Това е фактА.
  • 37 ХА ХА

    34 3 Отговор
    Разбрахте ли сега защо боко се е снишил, защото незнае кво ше стане у дойчланд, а той зависи на 100% от там.
    Дано герб е десерта на българския политически цирк.
  • 38 Уса

    16 3 Отговор
    Живот без приятели не е живот
  • 39 Кака ти

    25 3 Отговор
    Не смятам, че е правилно да се определят като десни и леви.В случая са партии на мира и партии за война.Естествено е младите да предпочитат партиите на мира.Старците не ги изпращат на фронта.
  • 40 Гост

    23 5 Отговор
    Слава России

    Коментиран от #43, #66

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Истината

    8 27 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти две години и половина след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 900 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #78

  • 44 Кога

    17 4 Отговор
    и "Алтернатива за България" ?

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 МЪРСУЛА

    21 3 Отговор
    Брей, всеки който не гласува за еворлиберастите веднага е определен като руски агент. Върнахме соца.
  • 47 ПУТИН ВИНАГИ Е ОБИЧАЛ ГЕРМАНИЯ

    18 4 Отговор
    Меркел обърка нещата, на Путин ще ги оправи.
  • 48 Айде

    8 11 Отговор
    Не са приятели на Русия! Екстремисти са и имат влияние заради мигрантите!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ами да

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "така и трябва да бъде":

    Не си чел историята до какво води това!
  • 51 Тъмен субект

    20 1 Отговор
    Не е много ясно защо по 10 пъти на статия ги наричат "дясноекстремистка" партия. Ако ги питаш кое е дясното и кое ексхремисткото, няма да могат да кажат.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Порно

    17 2 Отговор
    Истината е, че губи глобализма, хората се съпротивляват на идеята за либерален свят с всичките му безумия. И промяната идва с гласовете на младите.
  • 54 БгТопИдиот🇧🇬

    17 0 Отговор
    Лидер в Тюрингия с 33 процента е дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" (АзГ).

    Стигнах до "популистка" и спрях да чета.

    Турлюгювеч.
  • 55 DW Тези две Партии в ГЕРМАНИЯ

    16 1 Отговор
    а първо Ненци, работят за Интересите на Германския Народ и Немската Промишленост!! Русия, Путин,Украйна всичко това е Плюене от DW? ШОЛЦ, и Бербок Сасипаха Немската Икономика!!
  • 56 Коментар

    13 2 Отговор
    Фашистите от DW са обезпокоени ,че партиите ,които искат независима Германия печелят избори.
    Ако на власт останат либералните сатанисти Германия ще се разпадне.
    Държава състочща се от десетки националности не може да просъществува дълго време ,ако не е независима и няма държавност ,а е подвластна на сатанистките глобалисти.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Основното

    10 0 Отговор
    тук е, че дори зелето признава, че това е тенденция, а не някакво временно явление. Дано този път Германия да изиграе ролята на миротворец, а не на подпалвач на войни, каквато е традиционната и роля.
  • 61 Абе

    7 1 Отговор
    Анти-русизмът в Европа е факт от поне едно десетилетие преди преврата в Киев през 2014. Не е ясно дали Adf се отказват от расизма спрямо руснаците. Не са го заявили публично. Изтъкват незаконната емиграция като основна тяхна тема.
  • 62 Стойчо

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "КойТиУмВзе":

    Нямаш право на дума беГендарСороски
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Който не чете история

    5 0 Отговор
    Няколко години по-рано съдът постанови, че Хьоке може да бъде наричан "фашист". А сега той претендира за премиерския пост в Тюрингия.
    Бе туй със сигурност някъде вече сме го чели.
  • 65 Читател

    9 2 Отговор
    "Ясна победа за приятелите на Русия"

    Ха ха ха според праведната пропаганда всеки който не е наведен на краварите е "приятел на Русия" или е "десен екстремист" или е "диктатор". Не дай си боже някой да помисли първо за интересите на собствената си държава а не за интересите на краварите и веднага бива оплют от "независимите" медии като му лепнат всякакви етикети.

    Гьобелс ряпа да яде с неговата нескопосана пропаганда ....

    Коментиран от #69

  • 66 Тиси

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    н.норм.лен бе!
  • 67 Констатираща

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Демократ":

    За да няма проблеми, особено с "демократите" като Вас, във всяка една държава трябва да има разделение, както беше в Германия - Източна и Западна. Така всичко ще се преустрои и няма да има проблеми за никого. Така ще бъде по-лесно и на външните провокатори да работят със съответната част на всяка държава. Омръзнаха ни разни изявления, анализи, провокации и проблеми, които постоянно слушаме по медиите!

    Коментиран от #68

  • 68 Финализиращ

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Констатираща":

    Примерът, който давате не е подходящ, защото жителите на двете Германии нямаха възможност свободно да избират в коя от двете да живеят - дори еднократно.

    Коментиран от #70

  • 69 Констатираща

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Читател":

    Така, ако се развиват политическите събития в Германия, става много отчайващо за световната евроатлантическа общност, защото може да загуби най-добрият си и ценен приятел и помощник, но какво да се прави - времето на колониализма си отива и всички започват да се ориентират към мир и независимост.

    Коментиран от #75

  • 70 Констатираща

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Финализиращ":

    Естествено, че няма да е както беше тогава. Сега всеки в родината си ще решава къде да живее, за да няма проблеми и конфронтация. Така ще настъпи мир навсякъде, може би. Това ще е израз на истинска демокрация за всяка страна.
  • 71 Само отговарям

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Само питам":

    "Руските фашисти защо разбирате независимостта единствено като излизане от ЕС и НАТО и дружба с фашистка Русия?"

    Ти разбираш ли изобщо думата "независимост" какво значи - когато си в НАТО и ЕС си "зависим" от господарите си. А с кого да дружиш ако си избираш сам пак е независимост а не някой да ти налага да спазваш "санкции" които той е наложил.

    И само в праведната пропаганда Русия е фашистка обаче Украйна не е, нищо че господарите ти определиха формированията Азов, Айдар и Десен сектор като неонацистки. Нищо че в Кииф има паметник на Бандера.

    До кога пропаганда със заучени фрази и лозунги.
  • 72 Орнитолог

    8 0 Отговор
    Това е победа за приятелите на ГЕРМАНИЯ а не на Русия.
    Опитват се тези от Дойче зеле да плашат гаргите. Либералите и зелените в Германия и сринаха икономиката и ги е страх от народа който гласува против тях.
  • 73 Ами

    7 0 Отговор
    Какво се случва в Германия е ключово за това какво ще се случва и във всички останали страни на ЕС. Именно това положение е ненормално. Държавите в Европа са изгубили безвъзвратно своята независимост. Германия трябва да се откаже от своята мини империя ЕС и да даде възможност на държавите от континента да бъдат отново суверенни. Иначе за какви свободи и демокрация обсъждаме въобще....
  • 74 Фокс

    8 0 Отговор
    Новите десни партии постепенно навлизат в Европа и са за запазване на традициите , семейство, вярата в Бог , затягане правилата за нелегални , ясно антиглобалисги. Не са слуги на Сорос . Сега ги наричат фашисти..екстремисти ...популисти и т.н.
  • 75 Читател

    8 0 Отговор

    До коментар #69 от "Констатираща":

    "времето на колониализма си отива и всички започват да се ориентират към мир и независимост"

    Изобщо не си е отивал колониализма - всички членки на НАТО са реално колонии на краварника както и много други "приятели на Америка". Целта беше целия свят да стане една огромна колония на краварите но се появи Путин и не им се получи - та за това той е лош. Даже и Китай не можеше им се противопостави защото до преди 10 години той беше нищо но за да е "богат и проспериращ" запада китайчетата работеха неуморно - е те се възползваха и откраднаха всичко което можаха като задминаха запада но запада сам си е виновен.

    Пък обикновените хора навсякъде по света са за мир и независимост и винаги са били.

    Коментиран от #77

  • 76 Констатираща

    4 1 Отговор
    Всичко е много относително, защото ако се върнем малко по-назад или се огледаме малко по-настрани по света, може да се окаже, че именно Русия се бори против това, което казвате, защото "Крушка, си има опашка". Всяка война и всички военни действия са неприемливи, жестоки и безкомпромисни, както и всички жертви са скъпи, но причините са различни. Нещата и събитията, трябва да се разглеждат по-задълбочено, за да се осъзнае тяхната същност, а не да се гледат едностранчиво. Например, ако някой посегне на детето Ви или на член от семейството и Вие се нахвърлите да се биете, за да го защитите, Вие ли трябва да се наричате агресор, защото Вашето действие е последното?!
  • 77 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Читател":

    Точно това имах предвид. Всички миролюбиви хора по света ще се обединяват все повече и повече, както и във всяка една държава, независимо каква политика е водила досега, ще започват да се борят против тази зависимост от хегемоните.
  • 78 Констатираща

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Всичко е много относително, защото ако се върнем малко по-назад или се огледаме малко по-настрани по света, може да се окаже, че именно Русия се бори против това, което казвате, защото "Крушка, си има опашка". Всяка война и всички военни действия са неприемливи, жестоки и безкомпромисни, както и всички жертви са скъпи, но причините са различни. Нещата и събитията, трябва да се разглеждат по-задълбочено, за да се осъзнае тяхната същност, а не да се гледат едностранчиво. Например, ако някой посегне на детето Ви или на член от семейството и Вие се нахвърлите да се биете, за да го защитите, Вие ли трябва да се наричате агресор, защото Вашето действие е последното?!

    Коментиран от #82

  • 79 Трифон

    7 0 Отговор
    Победа е за антиимигрантските партии които са за и с народа
  • 80 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    швабите лека полека ша са отскубнат от пипалата на хидрата наречена намериканска демокрация (разбирай колонизация)
  • 81 Иван

    2 0 Отговор
    Хората виждат как се пълни държавата с емигранти неработещи на помощи и накрая ама що така ,
    зелени сделки,криза с апартаменти ,гейове на почит различно мислещите са лоши щото не вървят под строй емигрантите ще имат по 5 деца а ти не можеш щото трябва да се намалява населението щото сме много
  • 82 Тъпотия

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Констатираща":

    Много елементарно мислене