Last news in Fakti

19 Август, 2023 19:17 1 084 2

Ливърпул обърна Борнемут на "Анфийлд" и заслужи първата си победа за сезона

  • ливърпул-
  • футбол-
  • анфилд-
  • борнемут-
  • висша лига

„Червените“ биха с 3:1

Ливърпул обърна Борнемут на "Анфийлд" и заслужи първата си победа за сезона - 1

Ливърпул записа първа победа за сезон 2023/2024, след като надделя с резултат 3:1 на своя „Анфийлд“ тима на Борнемут в сблъсък от втория кръг на английската Висша лига. „Червените“ трябваше да правят обрат, след като Антоан Семеньо откри още в третата, но в 28-ата минута Луис Диас изравни, преди Мохамед Салах да донесе пълния обрат в 36-ата, макар че пропусна от бялата точка.

Мърсисайдци оставаха с човек по-малко в 58-ата минута, когато Алексис Мак Алистър беше изгонен с директен червен картон, но това не притесни домакините, които стигнаха до трети гол чрез Диого Жота, който сложи точка на спора в 62-ата минута. До края "червените" продължиха да доминират и по този начин стигнаха до първия си успех за кампанията след равенството 1:1 срещу Челси в Лондон в откриващия кръг.

Временно Ливърпул излезе начело в класирането с четири точки преди останалите мачове от кръга, а Борнемут остава 14-и с един пункт. В следващия кръг мърсисайдци гостуват на Нюкасъл Юнайтед, докато "черешките" ще търсят първа победа в домакинството си на Тотнъм Хотспър.

Голмайсторът на "червените" - Мо Салах, пък вече изпревари Стивън Джерард и вече е на пето място в класацията на вечните голмайстори на тамиа. Египтянинът вече има 187 попадения с червената фланелка - с един повече от легендарния полузащитник.

Мениджърът на Ливърпул - Юрген Клоп, не направи нито една промяна в сравнение с мача срещу Челси (1:1) преди седмица. На вратата бе Алисон, а пред него четворката в защита бяха Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, капитанът Върджил ван Дайк и Андрю Робъртсън. В халфовата линия отново действаха Доминик Собослай, Алексис Мак Алистър и Коди Гакпо. Тирото в атака пък бе оформено от Мохамед Салах, Диого Жота и Луис Диас. Новото попълнение Уатаро Ендо беше на резервната скамейка, но се появи в игра през втората част.

Антони Ареола направи една промяна в състава на Борнемут – Антоан Семеньо започна вместо Дейвид Брукс. Бившият играч на Ливърпул Доминик Соланке водеше атаката на „черешките“, а новото попълнение Джъстин Клуйверт бе на пейката.

Още в 50-ата секунда топката попадна във вратата на Ливърпул, след като Маркос Сенеси прати дълга топка към наказателното поле на домакините, където Трент Александър-Арнолд направи много груба грешка, която излъга излезлия напред Алисон и подари кълбото на Джейдън Антъни, който на празна врата реализира. Веднага обаче голът беше отменен заради засада, която беше потвърдена от системата ВАР.

Две минути по-късно обаче „черешките“ този път откриха резултата и шокираха „Анфийлд“. Отново Александър-Арнолд допусна грешка в неврологична зона пред наказателното си поле и топката попадна в Доминик Соланке, който влезе отдясно в наказателното поле, но беше спрян точно преди да стреля. Кълбото обаче се озова в Антоан Семеньо, който с прецизен удар по тревата го прати между краката на Върджил ван Дайк и в долния десен ъгъл на Алисон за 0:1.

Ливърпул опита да отговори моментално и бе близо да го стори в шестата минута, когато обаче удари греда. Андрю Робъртсън центрира от ъглов удар в наказателното поле на гостите, където Ван Дайк се справи във въздуха с Илия Забарний и стреля с глава, но кълбото се отби от напречната греда и тупна пред голлнията, след което бе изчистена.

Три минути по-късно "червените" бяха на път отново сами да си създадат неприятносни, след като Алисон излезе извън наказателното си поле и опита да комбинира с Ибрахима Конате, но не отигра добре топката. Вратарят се наложи сам да поправя грешката си и извърши нарушение срещу Антъни, за което получи жълт картон.

В 17-ата минута Ливърпул имаше сериозни основания за дузпа в негова полза, след като Диого Жота беше задържан в наказателното поле от Антъни, но нито главният съдия, нито от ВАР не дадоха знак, че има извършено нарушение и играта продължи.

Ливърпул продължи да натиска и изравни десет минути по-късно след страхотен гол. Александър-Арнолд напредна по десния фланг и намери с хубаво подаване Жота пред наказателното поле, който овладя добре, влезе вътре в него и опита да намери Луис Диас. Топката се удари леко в играч на Борнемут и попадна в колумбиеца, който си я вдигна леко с десния крак и от въздуха не остави шансове на Нето с брилянтен удар за 1:1 в левия му ъгъл. Това бе втори гол за Диас в първите му двама през сезона.

Мърсисайдци след това стигнаха бързо и до пълния обрат. В 35-ата минута Александър-Арнолд намери Доминик Соболслай на десния фланг, след което влезе в наказателното поле и бе брутално фаулиран от Джо Ротуел, а главният съдия веднага посочи бялата точка. С изпълнението на дузпата се зае Мохамед Салах, който стреля в долния ляв ъгъл на Нето, който спаси. Топката обаче се върна в египтянина, който този път не сбърка – 2:1. С попадението си Салах изпревари Стивън Джерард и вече е на пето място в класацията на вечните голмайстори на мърсисайдци. Египтянинът вече има 187 попадения с червената фланелка.

В последната минута от редовното време на първата част Ливърпул пропусна да вкара и трети гол. Коди Гакпо задържа добре пред наказателното поле и пусна пас за Александър-Арнолд отдясно в наказателното поле. Английският национал залъга съперник и стреля с левия крак в близкия ъгъл на Нето, който обаче отрази брилянтно в корнер.

В третата минута от добавеното време Александър-Арнолд центрира от пореден ъглов удар в наказателното поле, където Ибрахима Конате надскочи Семеньо и стреля с глава, но над вратата.

С изтичането на добавеното време голмайсторът Семеньо шутира по тревата извън наказателното поле, но право в ръцете на Алисон и веднага след това бе свирен и последния съдийски сигнал за първата част.

Четири минути след старта на второто полувреме Семеньо взе топката на центъра, реши да действа индивидуално и успя да стреля пред наказателното поле между трима играчи в червено, като кълбото профуча на сантиметри над напречната греда на Алисон.

Две минути след това Ливърпул пропусна да реши нещата с трето попадение. Нето не успя да изчисти по най-добрия начин топката с глава след дълго подаване към наказателното му поле и тя попадна в Жота, който обаче не беше прецизен в изстрела си от дистанция и шутира в аут.

Домакините имаха нов шанс за гол в 53-ата минута, когато Гакпо напредна през центъра в половината на Борнемут и опита подаване за Салах вдясно, като се получи рикошет в Милош Керкес и топката попадна в египтянина, който стреля в близкия ъгъл, но слабо и в ръцете на Нето.

Пет минути по-късно обаче мърсисайдци останаха с човек по-малко, след като Алексис Мак Алистър влезе грубо с бутоните в глезена на Райън Кристи и главният съдия му показа директен червен картон.

Въпреки че останаха с 10 човека, Ливърпул стигна до трети гол бързо след това - в 62-ата минута. Диас намери отлично на десния фланг с дълго подаване Александър-Арнолд, който с едно докосване остави топката за Собослай. Унгарецът шутира пред наказателното поле, получи се рикошет и той затрудни Нето, който изби, но там притича Жота и португалецът не сбърка от три-четири метра – 3:1.

Веднага след това дебют за "червените" записа новият полузащитник Уатаро Ендо, който замени Коди Гакпо.

Мърсисайдци направиха нов пропуск в 67-ата минута. Салах опита да изведе Жота отдясно в наказателното поле, но топката остана зад португалеца. Въпреки това, крилото достигна до нея, след което премина покрай Сенеси в пеналтерията и стреля в близкия ъгъл, но отново Нето парира изстрела му.

Двадесет минути преди края на редовното време Борнемут можеше да върне едно попадение. Тогава Семеньо получи на десния фланг, технично влезе навътре и в наказателното поле, след което намери резервата Кийфър Муур, който беше оставен съвсем сам на точката за дузпа, но нападателят шутира разочароващо над вратата.

Последва неточни изстрели на Доминик Соланке за "черешките" и на Мо Салах за мърсиайдци.

Шест минути преди края на редовното време гостите имаха нов шанс за попадение. Джъстин Клуйверт беше намерен в наказателното поле на отлична позиция и стреля с десния крак, но Алисон направи превъзходно спасяване. След това Соланке и влезлият като резерва Хамед Жуниор Траоре се сблъскаха в опит да направят добвака и топката излезе в аут.

Във втората минута от добавеното време Траоре нанесе добър удар от дистанция, но Алисон внимаваше и изби над гредата в корнер, който беше първи за "черешките" в мача.

Борнемут се активизира и две минути след това отново бразилският страж на домакините трябваше да се намесва решително. Траоре получи в половината на Ливърпул, обърна се технично, след което напредна между няколко играчи в червено, влезе в наказателното поле и стреля отлично с левия крак към долния ляв ъгъл на Алисон, който с една ръка изби в ъглов удар.

В крайна сметка обаче Ливърпул се поздрави с първа победа за сезона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Честито
  • 2 ЖалкаКартинка

    1 0 Отговор
    с такива грешки на вратаря, друг отбор щеше да им напълни мрежата