4 Август, 2024 18:00 916 2

Себастиен Ожие триумфира в Рали Финландия

  • ожие-
  • рали-
  • финландия

Тиери Ньовил се откъсна в генералното класиране

Себастиен Ожие триумфира в Рали Финландия - 1
Снимка: Факти.бг/Архив

Французинът Себастиен Ожие (Тойота) спечели Рали Финландия, след като изпревари водача в генералното класиране за световния шампионат Тиери Ньовил от Белгия, който кара за "Хюндай", предава БТА.

Времето на победителя е 2:25:41.9 часа, като остави зад себе си на 40.1 секунди белгиеца. Трети се нареди още един французин – Адриен Формо, който кара с "Форд Пума". Изоставането на Формо е 1:14.1 минути от победителя.

Световният шампион Кале Рованперя, който водеше преди последния ден, излезе от пътя днес сутринта на предпоследния етап, докато все още беше начело, поради което не успя да спечели ралито на своя територия. То е единственото, което все още липсва в списъка му с отличия.

И Ожие, и Рованперя правят само частичен сезон тази година, което намалява шансовете им в шампионата. Ньовил взе участие във всички състезания и увеличи преднината си във временното класиране със 168 точки срещу 141 на Ожие, който е четвърти. Във Финландия белгиецът се възползва от оттеглянето на основните си съперници за титлата и продължи да увеличава аванса си.
Първият претендент, който отпадна, беше естонецът От Тенак в петък, който претърпя впечатляващ пътен инцидент без никакви щети за себе си, въпреки че вторият пилот на естонеца трябваше да бъде откаран в болница за наблюдение. Следващият, който трябваше да напусне рано-рано трасето, е Елфин Евънс. Уелският смелчага, който се слави с безразсъдното си каране, за първи път през сезона се сблъска с проблеми със скоростната кутия на своята "Тойота". Това го смъкна надолу в класирането, но в петък механиците оправиха проблема и той отново тръгна. Но не за дълго - катастрофира като Рованпера на 19-ия и предпоследен етап и поради това не можа да спечели точки в заключителните километри на ралито - Power Stage, спечелени от японеца Такамото Кацута с "Тойота". Еванс вече е четвърти в шампионата със 132 точки.

Руснакът Николай Грязин, който кара с български лиценз, остана на 9-о място със своя автомобил "Ситроен С3", с време с 9:51.2 минути по-слабо от това на победителя Ожие. Грязин в генералното класиране има 9 точки и се нарежда 15-и от 28 състезатели.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финландия ботаникал

    0 0 Отговор
    Хибриди, еректрички, от Тойота вече са направили летящи коли, както се вижда от снимката.
  • 2 Фен

    0 1 Отговор
    Простите копейки няма ли да коментират? Или да направим референдум 🤣