6 Август, 2020 10:29 4 633 13

Airbus създава първия междупланетен товарен кораб

  • марс-
  • земя-
  • товарен кораб-
  • космос-
  • airbus

Първият товар от Марс се очаква да кацне в пустинята Юта през 2031 година

Airbus създава първия междупланетен товарен кораб - 1

Изследването и развитието на близкото пространство в рамките на слънчевата система, при сегашното ниво на технологично развитие, изисква международно сътрудничество за привличане на всички високотехнологични компании на Земята към проектите по темата. Ярък пример за това е проектът за доставяне на марсианска почва на Земята, в който освен американската космическа агенция НАСА ще участват Европейската космическа агенция (ESA) и Airbus-France.

Последният ще проектира и изгради товарен космически кораб Earth Return Orbiter (ERO), който има за цел да достави марсианска почва от роувъра на НАСА Perseverance на Земята. Цената на американско-европейския проект, изчислена за няколко години, ще възлиза на няколко милиарда и се превръща в един от най-важните етапи на изследване, целящ да потвърди съществуването на живот на Марс. Масата на първото товарно междупланетно превозно средство ERO ще бъде 6.5 тона.

Airbus създава първия междупланетен товарен кораб

Стартът е планиран за 2026 година. Двигателят на ERO ще бъде комбинация от химически и електрически инсталации и ще бъде изграден от компанията Thales Alenia Space от Италия. На бъдещия йонен двигател ще са необходими гигантски слънчеви панели, което ще доведе до размах на крилата до 39 метра. След като Rover Perseverance събере необходимите проби от марсианска почва.

След това те ще бъдат прехвърлени в ESA, който ще достави товара, опакован в контейнер с размер на футболна топка, в орбита с помощта на превозното средство Mars Ascent. Товарният кораб ERO вече ще бъде в орбита, а задачата му ще бъде да прихване товара и да го достави на Земята. Първият товар от Марс се очаква да кацне в пустинята Юта през 2031 година. Общата стойност на проекта за ERO се изчислява на седем милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    10 19 Отговор
    Картинки за милиони. Добре, че са видеускорителите на NVIDIA и пущинаците на остров Девон, Гренландия, та да ходите на Марс виртуално. Земята е ПЛОСКА.

    Коментиран от #2, #6, #10

  • 2 1234

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Ако Земята е плоска то тогава как в морето в далечината сякаш корабите изплуват от водата и по принцип където и да си винаги хоризонта е всякаш небето е пред очите ти а не нагоре

    Коментиран от #7

  • 3 Той

    10 5 Отговор
    Те не искат да закарат вода в Африка тръгнали от Марс да взимат почва!?!
  • 4 Д. Сорос

    8 9 Отговор
    Защо не казвате, че НАСА загуби връзка с последния изстрелян марсоход и мисията е провал? Мисирки платени...

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Първолак

    14 0 Отговор
    Плоска е, но на картата.
  • 6 Първолак

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Плоска е, но на картата.
  • 7 Кака Наска Байконурова

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Купи си Nikon P1000 за 1000$ и ще си отговориш сам.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 джаз

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д. Сорос":

    И къде е линка за това твърдение, умнико?
  • 10 Pokoloko

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    главата ти е плоска🤣🤣🤣
  • 11 Anadolu Manafesi

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кака Наска Байконурова":

    Ти ако имаше такъв нямаше да дрънкаш глупости , а и телескоп за 120 лв може да ти свърши още по добра работа. Със никона да не би като се качиш на Черни Връх да можеш да снимаш Рим?
  • 12 Ехооо

    3 0 Отговор
    Седем милиарда долара. Колко ли хора ще останат без вода и храна. Никой не мисли за обикновения човек, за приордата, за животните, за прекрасната Земя, която убиваме ден след ден! Човек звучи страшно! Човек звучи все по глупаво!

    Коментиран от #13

  • 13 9900

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ехооо":

    все някой да мисли за вас дайте ни гладни сме работете бе