Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 09:27 7 554 14

Ново: Автомобилни гуми, направени от рециклирани материали

  • nokian tyres-
  • гуми-
  • рециклиран материал

Nokian Tyres Green Step все още е концепция, но показва бъдещето на автомобилните гуми

Ново: Автомобилни гуми, направени от рециклирани материали - 1

Иновационната гума Nokian Tyres Green Step все още е концепция, но пък е интересна с амбициозния си дизайн, който се състои от 93% рециклирани или възобновяеми материали. Това придвижва компанията по-близо до целта ѝ до 2030 г. 50% от всички суровини използвани в гумите на Nokian да бъдат рециклирани или възобновяеми материали.

Любопитно за новия продукт е, че целият каучук използван за концептуалната гума Green Step е натурален и се използват натурални масла от рапица. Почти всички пластификатори, смоли и технологични добавки са от възобновяеми ресурси. В допълнение, естественият силициев диоксид от стрити оризови люспи e основен запълващ материал на протектора и страницата, а възобновяемите влакна от корда се използват, за да направят гумата по-здрава.

Ново: Автомобилни гуми, направени от рециклирани материали

Така почти всеки компонент от Green Step съдържа рециклирани материали. Например въглеродната сажда използвана в каучуковата смес е получена от излезли от употреба гуми, а бутилът използван във вътрешната страна, както стоманата в стоманените ремъци и теловете в конструкцията са основно рециклирани материали.

Иначе Nokian Tyres Green Step, както можете да се досетите, е зимна гума, която може да се кара на сняг и лед. Някои от материалите използвани за направата на концепцията са познати от предходни модели на Nokian Tyres. Натуралният каучук е важен материал във всички гуми поради своите полезни свойства. Възобновяемите масла са често срещани в гумите на Nokian. Именно тази марка беше първият производител на гуми в света, който спря да използва високоароматни масла още през 2005 г.

Ново: Автомобилни гуми, направени от рециклирани материали


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Доц. д-р Окензиев

    18 6 Отговор
    Забравили сте да изключите коментарите в тази платена публикация. : Нокиан са най-скапаните гуми на пазара. Веднъж обухме 10 таксита с Nokian, всички шофьори бяха недоволни.

    Коментиран от #3

  • 3 Име

    19 18 Отговор

    До коментар #2 от "Доц. д-р Окензиев":

    Точно мнението на бакшишите най-малко ме интересува. В повечето случаи това са дървени философи с основно и средно образование, които няма как да ми кажат с какви гуми да карам семейството си. Много по-добре е да си информиран за новостите от статии, като тази, отколкото да слушаш тасиджии или гумаджии. Това, че карат много и това, че могат да ти сменят гумата, не означава, че разбират от поведение на гумата на пътя.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 никой

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    ей бавен
  • 6 Display

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Да, ще слушаме вишиста с меките китки, който продава чорапи на пазара.......
  • 7 Мамул

    11 3 Отговор
    И откъде тази рапица за гуми и за биодизел? От България и другите колонии, които не си произвеждат вече собствена храна. Редно е щом Нокиан прави гуми от рапица, тази рапица да се отглежда във Финландия.
  • 8 joro

    10 0 Отговор
    Да живее глобалното затопляне ,долу зелените терористи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е. КЕРКЕНЕЗОВА

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    И мен не ме касае мнението на съботно-неделен "шофьор", но все пак и ниско интелектуалните същества иматправо на мнение. Вие вероятно карате Fiat Multipla на 20г на газ и изказвате мнение за продект, който очевидное далеч от възможностите си. Препоръчвам да си изчистите колатаот снега, вместо да пишете подобни тъпизми по сайтовете. Съдейки по коментара ви, съм на 99% сигурна, че сте провинциалист, шофиращ автомобила си с 10см сняг на тавана. :(

    Поздрави и усмивки! ;)

    Коментиран от #12

  • 12 Е.КЕРКЕНЕЗОВА

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Е. КЕРКЕНЕЗОВА":

    П.С. Допуснатите правописни грешки са в следствие на бързо написан коментар, седейки на толетната чиния. :)))))
  • 13 321

    6 0 Отговор
    Защо изтрихте коментарите за платената реклама, която не е обозначена като такава. Няма лошо да ги рекламирате Нокиан срещу заплащане, ама е доста нелоялно да представяте марки сходни с Дебика и Тигър, като премиуми. Сега си правя скрийшот на мнението и ако го затриете, директно отива като сигнал до СЕМ.
  • 14 Subaru STI

    0 0 Отговор
    Няма лоши гуми, има лоши шофьори!