14 Май, 2021 12:39 15 384 26

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил

  • автомобилът на старо-
  • измами

Проучване сред над 1 млн. автомобила, направено от carVertical

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил - 1
Снимки: Shutterstock

Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат лесно да установят повечето известни измами с употребяваните возила. Една част от колите "втора ръка" могат да изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ това може да се окаже, че не е съвсем така. Нерядко това води до неочаквани и дори непоносими сметки за ремонти, както сега, така и в бъдеще.

Сега ви представяме едно интересно проучване, направено от carVertical - платформа за проверка историята на автомобилите. Специалистите анализират докладите за историите на автомобили през периода от април 2020 до април 2021. За това време са изследвани повече от 1 милион автомобила.

Проучването е проведено, като са използвани данни от Хърватия, Чехия, България, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Белгия, Беларус, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Словакия, Словения и Швеция. На база проучването carVertical ни показва кои са най-честите измами, за които трябва да внимаваме при покупката на кола втора употреба:

1. Колата е повредена

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил


С нарастване гъстотата на населението в градовете, възможността водачите да станат участници в пътен инцидент става все по-голяма. Проучването разкрива, че близо една-трета (31%) от всички проверени автомобили чрез платформата са претърпели щети.

Когато избирате превозно средство е препоръчително да проверите дали всички луфтове между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои продавачи опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.

2. Превъртян километраж

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил


Според проучването всяка шеста кола (16,7%) е с превъртян километраж. Измамите с пробега са изключително често срещани сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.

Превъртането на километража е евтина процедура, която пък от своя страна може да увеличи стойността на един екземпляр с 25% или повече, особено при по-популярните превозни средства.

Колите, чиито километраж е бил превъртян могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено, дори самата амортизация на даден автомобил говори сама по себе си. Ако седалките, волана или скоростния лост са износени, но стойността на километража e ниска, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросния екземпляр и да потърси друг.

3. Автомобилът е краден

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил


Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколко стотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

4. Колата е била такси или е отдавана под наем

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил


Някои водачи не са на ясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са отдавани под наем. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градски пътища. Такситата и колите под наем често се износват повече, а също така в повечето случаи са и по-зле поддържани.

През предходната година са идентифицирани около 2 000 автомобила, които са били таксита или са отдавани под наем. Понякога могат да се познаят и по други белези, например боята, но изпечените измамници могат дори да пребоядисат дадения екземпляр. Докладите за история предлагат най-доброто решение за избягването на такива превозни средства.

5. Цената на автомобила е твърде ниска

Чести измами, които трябва да избягвате когато купувате употребяван автомобил


Купувачите на коли втора ръка трябва също така да избягват екземпляри с подозрително ниски цени, въпреки, че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра за да е истина, купувачите трябва да инспектират подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили на вторичния пазар. Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фончо

    50 7 Отговор
    Това с изтъркания волан и скоростен лост вече не важи. На новите коли много бързо се изтъркват... за 60-70 000 вече са дроб
  • 2 Нещо сте в

    70 2 Отговор
    грешка! По-скоро от всеки 6 коли 5 са с превъртян километраж, отколкото 1 на всеки 6!
  • 3 Гост

    49 0 Отговор
    Също и неточности в текста на обявата! Щом лъже за едно, със сигурност лъже и за друго, а това означава некоректен продавач, с други думи - лъжец, измамник. В този случай - бягай надалеч и забрави за този продавач!
  • 4 Весел пор

    43 6 Отговор
    Тази "статия" е от сорта "слънцето е жълто" - никаква полезна информация...

    Коментиран от #16, #21

  • 5 нищо ново

    37 3 Отговор
    Много "обичам" статии ,които откриват топлата вода ! Всичко написано (по-горе) е вярно ,но е и (много) добре известно (от както има пазар на употребявани автомобили) и е малко вероятно някой да не знае за тези "хитринки".
  • 6 jap

    48 4 Отговор
    Тези правила не важат за нашия пазар.Тук се продават предимно автомобили буквално изхвърлени от цяла Европа.
  • 7 Абе

    26 3 Отговор
    Първата ми кола като прохождащ шАфьор беше Пасат от 98ма година. Взех я малко на външен вид, кво може да се очаква от 18 годишен келеш. Години след това разбрах, че колата е била такси, а пробега от уж 180000 беше 845700 и бях направо шокиран :D след 2 години изгърмя гарнитурата и не успях да й прехвърля милион за съжаление. 1.6 бензинка
  • 8 Гост

    30 2 Отговор
    Често се случва да лъжат с годината на производство или нивото на оборудване. Например колата е 2009, а я рекламират като 2010 и точно през 2010 има някакъв фейслифт който ревизира двигателите и външния вид. Така по-заблеяните купуват по-старата версия на цената на фейслифтовите. Или пък някакви измислени М или АМГ-пакети заради едната предна броня от битака, сменена след удар.

    Коментиран от #13

  • 9 6892

    5 18 Отговор
    ПОРЕДНИЯ СЪВЕТНИК .
    Писна ми някой да ми казва как да избирам.
  • 10 Механик

    45 5 Отговор
    Тия измами са дребна работа. Има неща, които дори квалифициран механик не може да открие за времето на един оглед.
    Аз бих ви посъветал да гледате дали скрепителните елементи (болтове и гайки) по двигателя и скоростната кутия имат следи от инструменти. Ако имат такива следи, а продавачът твърди ,че по тая кола нищо не е пипано, значи лъже. И както е казал колегата преди мен, щом лъже за едно значи лъжеи за друго.
    Погледнете дали в разширителният съд на охл. удредба няма следи от масло или следи от това, че е много грижливо измивано. Това ще ви спести ремонти по двигателя.
    Вижте дали в багажника не се търкалят 2-3 тубички от масло, а търговеца ви твърди ,че няма разход на масло.
    Когато подадете контакт, огледайте внимателно дали всички сигнални лампи светват. Може да е изключена лампата, която алармира за неизправност в електрониката.
    Всико по-горе изброено можеда доведе до многоскъпии продължителни ремонти.
    Това, че колата е блъскана, не е най-големия проблем, ако всичко е ремонтирано както трябва.
    както се казва "кола и жена нечукани няма".
    Успехи и безаварийно шофиране!

    Коментиран от #12, #25

  • 11 Професионален лост

    14 8 Отговор
    За това съвременните автомобили имат софтуер и може да се проследи всичко по автомобила. Премиум марките са защитени от измами с новите ъпдейти. А за останалите таралтаралясници е все едно, така или иначе са поне 5, 6 употреба.
  • 12 По принцип

    12 13 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    си прав но единствения начин да си спокоен с употребяван автомобил е като го купиш от официялен дилър на дадена марка с доказана сервизна историа и гаранция.Всичко останало е ''уникати!''.

    Коментиран от #15

  • 13 Сърбал попарата

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Често срещано. Производство примерно 2010 декември а в обявата пише 2011. Като питаш и той, ми то декември бе, разлика няма... При тях да преценят, купувача е хитростта. Ако види, че се радва на външен вид и задава елементарни въпроси е в кюпа. Ако пък видиш, че срещу него седи обигран тарикат само казва, тази кола не е за теб...не се продава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 вервай си

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "По принцип":

    ОфициЯлният дилър щото няма да ти бутне ''уникат''.
  • 16 антрашпиц

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Весел пор":

    Тая статия беше валидна за преди 15-20 години.Вече няма шофьор на стара кола който да се е напатил от некоректни автоджамбази...
  • 17 Стоян

    33 3 Отговор
    Момчета, стига с тези глупости за колите втора употреба от сорта че сме моргата на Европа и че всичко е боклук. От 20 год. живея в Италия и през цялото това време продавам коли за БГ. Унгария, Чехия, и така нататък, и мога да ви кажа че всички страни от бившия Соц. Лагер купуват същите марки, години,и състояние коли които се внасят и в БГ, та нали тези същите автомобили са карани до този момент от Западно Европейците, всичко е въпрос за пари, толкова имаме толкова можем да си позволим
  • 18 За туййй

    7 4 Отговор
    Чисто нофффффка с найльоня!!!???
  • 19 ГГГГГ

    14 1 Отговор
    Тази рекламна статия я пускате за поне втори път!
    В тази връзка да бяхте написали и цената!!!!!!!!!!! 40 ЛЕВА НА ПРОВЕРКА, но ако излезе НЯМА ДАННИ ЗА ПОСОЧЕНИЯТ VIN, ПАРИ НЕ ВРЪЩАТ!!!!!!! Яко се гушат за нищо.
  • 20 трап

    14 0 Отговор
    на рални 70000 служебното фордче е с толкова изтъркан волан че просто нее за вярване при това се кара само на кратки разтояния става въпрос за германия
  • 21 перничанин

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Весел пор":

    Статията е ясна, но може да прочетеш някой интересен коментар. Например да си отваряш очите на четири за кола с обръщана секция. Вече срещнах няколко BMW та "десняци", обърнати. Прецакаш ли се с такова и е вечно твоя. Гледайте педалите как стоят, гледайте за рязана не заводски пластмаса, кормилна колона почти няма напасване, та и тя си личи. Винаги дават проблеми такива коли, я с парно и климатик, я с релета, а и жиците зад таблото са доста и ако се "претупа" работата може и да се запалиш. Сигурен съм , че за това не си се сещал да провериш. Плевен и Враца са специалисти по съживяване на тоталки и десни волани. Кола от там , само с отбор консултанти.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    5 0 Отговор
    На магазина са без забележки.
  • 23 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "перничанин":

    дирекция, не секция
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Напротив....И кола и жени НЕЧУКАНИ ---ИМА...Стига да можеш да си ги позволиш....Аз взех нова кола и девствена жена...А ти че имаш бараки до себе си е лично твой проблем

    Коментиран от #26

  • 26 отворко

    21 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Я ми кажи как взе не чукана жена като всички искаме да чукаме преди да се оженим!! И не се хвали защото може и да не си разбрал от коя страна е чукана!