Last news in Fakti

19 Май, 2022 10:20 11 151 20

Как да останем будни по време на шофиране

  • заспиване зад волана-
  • съвети

Два трика, които са евтини и безопасни

Как да останем будни по време на шофиране - 1

Разбира се, най-добрият лек за сънливост е самият сън. Но ако нямате време или възможност за това, тогава кафето, енергийните напитки (внимавайте с тях), отварянето на прозорци, говоренето и музиката, смяната на скоростта и понижаването на температурата в купето също помагат за ободряване. Но тези методи са добре известни и не винаги имат желаният ефект.

Знаете ли обаче, че едно от най-ефективните и в същото време евтини средства против заспиване зад волана е лимонът. Какво трябва да направите? Веднага щом почувствате, че заспивате, поставете резен от този кисел плод под езика си - с неговия вкус, аромат и набор от определени вещества, лимонът ще ви ободри по-бързо и по-ефективно от кафето.

Как да останем будни по време на шофиране

Задно с този трик е добре и да охладите бързо салона на колата. А това може да се направи по следния начин. Всички автомобилисти знаят до каква непоносима температура понякога може да се нагрее интериорът на автомобил, който е стоял на слънце, а това ще доведе до сънливост дори и най-бодрите водачи.

Разбира се, можете да включите климатика, но по този начин охлаждането става по-бавно. Преди да потеглите отворете един от прозорците отпред и бързо отворете/затворете задната врата от противоположната страна 5-6 пъти. Горещият въздух ще излезе , а хладният ще влезе в купето през прозореца. По този начин можете да намалите температурата в колата много бързо, безопасно и напълно безплатно.

Как да останем будни по време на шофиране


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zxc

    7 1 Отговор
    Лимонът съдържа много вит. С. На него се дължи ободряването.
  • 2 БЕЗОПАСНО СЕ СПИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

    7 4 Отговор
    ...В ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ👍И НЕ РАЗГОВАРАЙТЕ С ВОДАЧА И НЕ СТОЙТЕ НА ПРЕДНАТА ВРАТА....
  • 3 111111

    9 2 Отговор
    И защо трябва да отваряш и затваряш задната врата десет пъти?

    Ами покарай 100 м с отворени прозорци. И ефектът за смяна на въздуха в купето ще е многократно по-добър. Не е ли?

    А относно сънливостта зад воплана: Не знам дали е вярно. И не съм опитвал. Но ако усетиш, че задрямваш - събуваш си и обувката и чорапа на единия крак; левия. И дразнещата разлика на температурата на двата крака прмахва меракът за дрямка.

    Може и да е фолклор; не знам.

    Коментиран от #11, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уау

    11 0 Отговор
    А затварянето на задната врата деликатно ли да става при повторенията или с блъскане, за да усилим въздушния поток и по-бързото охлаждане??? Аз мисля, че трябва да я блъскаме като едно време при Ладите? Невероятно ме ограмотихте с тази статия!
  • 6 Не експериментирайте

    24 2 Отговор
    Доспи ли ви се зад волана и не помагат никакви трикове - спрете и поспете. А ако може отменете пътуването. Повярвайте, по-добре да пристигнете по-късно, отколкото никога и забрали в отвъдното още хора с вас!

    Коментиран от #12

  • 7 Bmw

    6 12 Отговор
    Ако ме чака дълъг път късно е и съм сръбнал и вече ми се спи,удрям 1,2 линийки и свежвам.Даже после и по-бързо пристигам
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Който няма климатик????Да сложи Черга с Лед на покрива ,ли???Ако сте сам и ви се доспи.........При невъзможност да спрете за час,почнете да си пеете и говорите на глас.Ако имате ободряващи напитки ги ползвайте.Имам много тренирана нервна система на съм заспивал 2пъти за час от секундата или за 2-3 секунди.Нямам.... премеждие ,но не е правилно.НЕ е правилно и да карате през ноща,ако не сте Сова.......
  • 9 Азз

    9 1 Отговор
    1. Каране със студена кабина
    2. 20 мин. дрямка се равнява на 2 часа бодърстване
    3. Спиране и заливане на главата с вода
    4. Удряне на шамари, скубане, щипане.

    Изпитани методи, особено след 32ия час каране без прекъсване

    Коментиран от #13

  • 10 Потурко

    2 0 Отговор
    Помага единствено и само приема на модафинил! Нищо друго! Дългогодишен Личен опит!
  • 11 Посетител

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "111111":

    Може би да е така, но - в някои страни (Гърция със сигурност!), шофирането на бос крак е забранено! В Гърция глобяват и за каране с незакрити пръсти на краката - чехлите/сандалите трябва да са затворени отпред!
  • 12 Посетител

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не експериментирайте":

    Много вярно!!!
  • 13 Посетител

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Азз":

    Относно 3-та точка. Докато лицето ми е влажно - помага, после отново...
  • 14 ттт

    5 0 Отговор
    Аз се ободрявам с турски чай. При еьно пътуване в комшиите много ми се доспа и един такъв чай много ме ободри. Продават го в едни големи пакети по половин или един килограм, от тогава винаги имам в нас. Преди дълъг път оълня термоса. Една драматична нощ чаках на границата между Сърбия и Хърватия 11 часа, нито за миг не ми се приспа. Що се отнася до кафето, мисля, че пречи да заспиш, но не ободрява.
  • 15 Ахмед

    2 0 Отговор
    Мисля че при всеки е различно,аз дъвча ментови дъвки ,един приятел ми каза че яде семки че кой както му намери цаката
  • 16 раТко хиперкара

    2 0 Отговор
    Радко ве,да беше си стоял на село и нямаше да дъФчиш лЮмони ве!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сляпо куче

    0 0 Отговор
    Абе това Зеленски ли е, хаха
  • 20 Онзи

    1 0 Отговор
    само дъвки !!!!- изпитано