Last news in Fakti

2 Юни, 2022 10:03 8 262 15

Как правилно се съхраняват гумите

  • съхранение на гуми-
  • съвети-
  • гуми

Няколко съвета, за да можете да ги използвате по-дълго време

Как правилно се съхраняват гумите - 1

Правилните условия за съхранение на неизползван комплект гуми ще помогнат за поддържането на тяхната производителност и ще удължат живота им. Но грешните такива могат да доведат до непригодност на гумите само за един сезон. Ето основните правила:

Изберете помещение

За да не се влоши качеството на каучука и да не загуби качествата си, гумата трябва да се съхранява на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Температурата трябва да бъде в диапазона от +10 до +20 °C. Гумите не трябва да се съхраняват в близост до отоплителни тръби или генератори. Влажността в помещението трябва да бъде не повече от 60%.

Маркирайте ги

Позицията на гумата трябва да бъде маркирана на страничната повърхност (например предно дясно и т.н.). През сезона това ще помогне да се опрости процедурата за тяхното инсталиране за по-нататъшна експлоатация.

Позиция за съхранение

Гумите без джанти могат да се съхраняват изправени. Като опора е необходимо да се използва полукръгла повърхност, така че гумата да не се деформира по време на съхранението. Ако поставите гумата в хоризонтално положение, тогава долната гума ще се деформира под тежестта на останалите. Гумите на джантите се съхраняват най-добре окачени, но всяка гума трябва да се окачва отделно. В това положение основното натоварване ще падне върху джантата, а самата гума няма да се деформира.

Също така, гумите на джанти могат да се подреждат едно върху друга, но около веднъж месечно е необходимо колелата да се сменят, така че деформацията да е незначителна и равномерна.

Не използвайте торби за съхранение на гуми, тъй като там с времето може да се натрупа конденз, а високата влажност може да повлияе на качеството на гумата.

Ако в помещението, където съхранявате гумите, може да има минусови температури, тогава трябва да поставите дървени скари под тях, така че гумата да няма контакт със замръзналата повърхност.

Подготовка на гумите за съхранение

Не забравяйте да измиете гумите и да премахнете всички остатъци от протекторите. Избършете и оставете на чист въздух, за да позволите на останалата влага да се изпари. Проверете гумите за повреди.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кози

    32 1 Отговор
    А климатиче да им сложим ли?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 еоаожоа

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кози":

    Гледам, че и за ароматерапията и масажите с балсамови масла нищо не се споменава, така че тези са явно някакви варвари да си оставят гумите без такива екзестенциални нужди.
  • 5 Шофьор

    26 1 Отговор
    "около веднъж месечно е необходимо колелата да се сменят, така че деформацията да е незначителна"

    Напълно излишно е. При нормално напомпани гуми няма никаква деформация.
  • 6 не разбирам

    14 2 Отговор
    Е вие до отзи ден пропагандирахте как 2-3 години след производството трябва да хвърляме гумите и да купуваме нови , а сега пък съветвате как да ги съхраняваме че да ги използваме по-дълго време
  • 7 Чичо

    21 1 Отговор
    Аз мойте ги съхранявам в гардероба,увити с бели чаршафи.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Буха ха

    9 3 Отговор
    Всеки ден изкъпвам една гума, вечерта си я слагам в леглото и цяла нощ се целуваме. Така ще изкарат много.

    Коментиран от #11

  • 11 Реалист

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Буха ха":

    И след 9 месеца се раждат нови 4 гуми, плод на вашата любов, нали

    Коментиран от #12

  • 12 Буха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Да, чистак нови 19-ки, с мустаци
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уууф

    0 0 Отговор
    Не ги сменям
  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Голяма философия - гуми. Измиват се, изсушават се, със шило се изхвърлят всички набити камъчета,изпускат се до 1,5 атм., слагат се в чували за смет 120 литрови и под стълбището. Две по две , една върху друга, барабар с джантите Там темпритча от +10 до +20 града. Гуми !? ....... Важен е резервоарът !!