Last news in Fakti

26 Септември, 2022 18:13 3 916 6

Как да се грижим правилно за матова боя?

  • cupra-
  • боя-
  • поддръжка-
  • мат-
  • матова боя-
  • seat

Cupra и Autoglym дадоха няколко съвета за измиване и защита

Как да се грижим правилно за матова боя? - 1

Все повече производители на автомобили предлагат заводски матов завършек за своите автомобили, а Cupra е една от марките, която се откроява с най-голям избор, когато става въпрос този тип цветове. Испанската марка, заедно с компанията за автомобилно почистване Autoglym дадоха няколко съвета за правилната поддържка на матова боя, които ние ще споделим с вас.

За да разберете как да се грижите за матовата боя е полезно първо да разберете какво я прави специална. Ако погледнете под микроскоп, ще забележите, че лъскавите покрития на боята са гладки, което им помага да отразяват светлината. Матовите покрития за боя, от друга страна, са груби и абсорбират тази светлина.

“Ключът към поддържането на матовия завършек е да се избегне изравняване на върховете или запълване на дупчиците между тях, ” каза Индерджит Джол, ръководител на разработката в Autoglym. “Пастите за полиране и други продукти, съдържащи абразиви, рискуват необратимо да изравнят върховете, оставяйки гланцово покритие. Ваксите с твърда паста ще запълнят дупчиците, като също ще премахнат матовото покритие. Вместо това собствениците трябва да използват течна вакса, която тънко покрива контурите на лака. ”

За се защити боята, Джол препоръчва да изплакнете матовите автомобили старателно, преди да ги докоснете с тях с всякакъв вид парцал или гъба. Правейки това, премахвате мръсотия, песъчинки и други абразиви, които биха могли да надраскат повърхността на боята.

След това се препоръчва мивка за измиване с някакъв шампоан без блясък, но също така може да бъде полезен и шампоан, от автомивките за ръчно измиване. Препарат за отстраняване на насекоми и натрупвания също може да бъде използван.

За да защитите правилно боята, течната вакса е правилният ход. Това тънко ще покрие покритието на боята, за да ги защити, без да ги попълва. Пръскането му върху боята, когато е мокра, забърсването с микрофибърна кърпа, за да го разпределите равномерно по повърхността на автомобила, е правилният ход тук. След това Autoglym предлага да се използва друга кърпа за сушене на колата.

Autoglym съветва срещу използването на твърди вакси или продукти, съдържащи абразиви, като пасти за пастиране или други препарати за отстраняване на драскотини. Препоръчва да се свържете с професионалисти, ако намерите драскотина.

“Собствениците често биват ядосани от матовите покрития на боите поради това, че е лесно да се повреди и докато това е вярно, следвайки няколко прости стъпки при измиване на автомобила и използвайки правилните продукти, е лесно това да се предотврати, ” каза Джол.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    6 2 Отговор
    Супер тъпо
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой си

    4 0 Отговор
    Когато си поръчвах автомобила избрах сив мат за цвят, понеже ми харесваше много. Знаех също, че няма да се цапа много, но абсолютно не бях подготвен за това, което в действителност е. Колата може да е ужасно мърсна и прашна и продължава да изглежда толкова добре, колкото измита, просто цветът се променя с няколко тона. Предната беше металик червена перла и буквално няколко часа след автомивката вече иглеждаше мръсна и прашна понеже градовете ни са ужасно запрашени. За грижи за нея не полагам никакви, само я мият безконтактно, както повечето автомивки по подразбиране и за момента за около година няма никакви наранявания дори отпред от камъчета. Супер доволен съм.
  • 6 Иванчо Сериозния

    1 0 Отговор
    Има си специални вакси и покрития за матови автомобили. Не е по-сложно от нормална боя, стига да ползваш правилните продукти.