Last news in Fakti

30 Януари, 2023 11:01 2 627 2

Toyota прави дръжките на вратите на колите като в операционна

  • toyota-
  • автомобилни дръжки на врати

Поради пандемията манията по перфектно чисти ръце не подмина и автомобилните производители

Toyota прави дръжките на вратите на колите като в операционна - 1

Помните ли как в началото на пандемията внимателно дезинфекцирахме всичко, до което се докоснеха ръцете ни? Днес, голяма част от тази "нова култура" се запази в живота ни и автомобилните компаниите не изостанаха по-назад, опитвайки се да приведат продуктите си в съответствие с новите житейски обстоятелства.

Благодарение на това получихме всякакви иновативни устройства, които трябваше да ни помогнат в борбата с бактериите и вирусите. То не бяха филтри за пречистване на въздуха в купето, специални отделения за маски и какво ли още не.

Последното интересно изобретение в тази насока е дело на японците от Toyota. Японската марка наскоро получи патент за една нова нейна идея, наречена „система за дезинфекция на дръжките на автомобилните врати“.

Вярно, тя подаде молба за този патент през юни 2020 година, когато все още се борихме с невидим враг и поради тази причина не е ясно дали иновативната технология ще влезе в серийно производство.

Toyota прави дръжките на вратите на колите като в операционна

Сега обаче японците могат да я използват, а самата система включва специална дюза, свързана с дозатор за дезинфектант, който автоматично пръска почистващ препарат върху външната повърхност на дръжката на вратата при всяко отваряне е затваряне.

Японците твърдят, че технологията може да бъде подобрена. Например, вградени сензори, могат да кажат на системата кога да напръска дезинфектант отново, след като открият, че някой е докоснал дръжката.

Системата предвижда дори специален светлинен индикатор в купето на автомобила, който ще казва на водача, когато дозаторът трябва да се допълни. И въпреки че няма гаранция, че подобна концепция някога ще влезе в серийни модели, тя определено е интересна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    1 0 Отговор
    Веднага мога да дам предложение за нововъведение! Защо трябва да се дезинфекцират сам,о дръжките на вратите? А дръжките вътре в купето? А бутоните за стъклата, осветлението и климатичната система? А седалките ? А бе я по-добре да сложат една CIP система за купето!!! ( ЗА незнаещите пояснявам : CIP - Clean In Place - почитване на място , такива системи се ползват отдавна и са стандартни за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост,) Така де - купето се превръща в една съдомиялна със сушилня! И кеф - всяка кола си ходи все едно със автомивка - вътрешно почистване и дезинфекция!

    Коментиран от #2

  • 2 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Звучи доста интересно. Само да не се самоактивира тази CIP в движение, като си пръднеш на воля в колата, и напълни купето с дезинфекционна пяна 😂