17 Март, 2023 10:28 4 891 3

Toyota патентова автомобилна боя, която се отлепва

  • toyota-
  • боя-
  • фолио-
  • технология

Обикновеното винилово фолио за кола работи на същия принцип, но тук технологията е друга

Toyota патентова автомобилна боя, която се отлепва - 1

Toyota подаде заявление в Службата за патенти и търговски марки на САЩ за регистрация на т.нар. отлепваща се автомобилна боя. Както е посочено в описанието на технологията, драскотини, ожулвания и лющене на боя могат да бъдат премахнати чрез премахване на горния слой на боята и замяната му с нов. Това най-напред ще бъде приложено за моделите Tundra и Land Cruiser.

Патентът описва подробно технологията на боядисване. Първите му етапи напълно съответстват на традиционната практика, когато повърхността първо се грундира и след това се покрива с първия слой боя от основния цвят. Според патента на Toyota върху него се нанеся въпросното "свалящо се" покритие. Този слой ще остане еластичен и доста гъвкав след изсъхване. Това ще позволи, ако е необходимо, да се премахне и да се замени с ново.

Toyota патентова автомобилна боя, която се отлепва

Обикновеното винилово фолио за кола работи на същия принцип, но тук технологията е друга и става въпрос за иновационно покритие от боя върху лака. За да се осигури безпроблемно отлепване, ръбовете на филма боя ще излизат извън ръбовете на панелите на каросерията на автомобила.

Toyota патентова автомобилна боя, която се отлепва

Както е посочено в описанието, тази технология позволява да се нанесе прозрачен слой върху първия цветен слой, последван от един или повече слоя отлепваща се цветна боя. Всеки от тези слоеве може да има свой собствен прозрачен слой. Един вид "сандвич", направен от боя, която може да се отстрани слой по слой, връщайки колата към "търговски" вид.

От Toyota вярват, че частиците ксилен, етилбензен или титанов диоксид в отлепващата се боя ще позволят тази идея да бъде реализирана. Те ще осигурят здравина, но и ще позволяват лесно отстраняване на слоевете след изсъхване. Степента, до която тази технология е подходяща за масова употреба, не е спомената. Също така не е известно кога Toyota планира да я използва за своите серийни автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТезиСе

    3 9 Отговор
    Тези отдавна не са в час, искаха да патентоват и кликането на компютърната мишка или използването на няколко пръста в/у тъч мишките .... пари, пари, пари ... само това им е в главата зад океана, за това сме и в трета световна, заради подобни глупости.

    Коментиран от #3

  • 2 РЗС

    6 1 Отговор
    демек измислили са прозрачен plasti-dip
  • 3 Къде я видя

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТезиСе":

    Тая трета световна, че не съм чул аз.