26 Февруари, 2023 11:30 22 438 32

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

  • samsung-
  • galaxy-
  • s23-
  • ultra-
  • тест

Или как се справя Samsung S23 Ultra в ежедневието

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара - 1
Снимки: Галин Ганев

Денят е 19 февруари, а ние сме в град Ловеч, за да посетим две събития по повод 150-годишнината от обесването на Васил Левски. В джоба си носим най-новият смартфон на Samsung и то във върховата му версия Ultra. Денят се очертава да бъде доста динамичен, което ще ни даде възможност да изпробваме смартфона във всякакви условия, включително представянето му в ежедневието, както и някои по-специфични тестове на камерата при ниска осветеност и силна задименост, както и тест на 100-кратния зуум, който всъщност може да бъде доста полезен при събития с многобройни посетители.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара



Срещата ни със Samsung Galaxy S23 Ultra започва с получаването на черна кутия с матов завършек, под капака на която откриваме и смартфона в цвят Cream или много светло жълт цвят, който клони към бял при определена светлина. Galaxy S23 вече е с по-ясно изразени ръбове от своя предшественик и за разлика от тънката лайстна при S22 Ultra, тук вече имаме съществено по-широка лайсна. Тя е с по-ясно изразен ръб, макар да запазва извитата си форма. Устройството се усеща качествено направено, като за това допринася и алуминиевата рамка.

Заедно със смартфона получавате още кабел за зареждане с USB Type-C портове от двете страни, както и инструмент за изваждане на слота за SIM карта. Първото стартиране на устройството е съвсем лесно и след премахване на предпазния протектор, лесно може да настроите смартфона, като дори го синхронизирате със старото си устройство, независимо от това дали то е с Android или iOS.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Първото нещо, което ни прави впечатление още през първите няколко минути е дисплеят. Както вече сме ви разказвали, той е с диагонал от 6.8 инча има разделителна способност от 1440 х 3088 пиксела и честота на опресняване до 120Hz с функция за адаптивно променяне. Зад тези числа всъщност се крие изключително качествена и плавна картина, която със сигурност можем да определим като водеща в индустрията. По-късно при силна слънчева светлина разбираме и ползата от максималната осветеност в размер на 1750 нита, която ни позволява да виждаме ясно, дори и при директно осветяване на екрана. Тук трябва да отдадем и нужното на технологията Vision Booster, която анализира светлината около вас и адаптира цветовете спрямо околната среда.

Преди да се отправим към първата ни спирка за деня, а именно възстановката по залавянето на Левски при Къкринското Ханче, инсталираме приложенията, които ще използваме, а именно всички приложения за социални мрежи, навигация, приложения за обработка на снимки и други. При пристигането си на Къкринското ханче веднага успяхме да усетим и предимствата камерата на Galaxy S23 Ultra при събралата са огромна тълпа от хора. Вече сме ви разказвали подробно за новия 200MP сензор на основната камера, който ви уверяваме, че трябва да изпробвате, за да разберете за какво говорим наистина. Ако някога сте се докосвали до предходното поколение Galaxy S22 Ultra и неговата камера, то знаете колко добре работи 100-кратния зуум при него. Е, при Galaxy S23 Ultra той е на много по-различно ниво и то в положителния смисъл. Когато преди година тествахме предходния модел бяхме уверени, че едва ли от Samsung могат да представят по-добра технология, но изглежда сме грешили.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Комбинацията от новият сензор и процесора Snapdragon 8 Gen 2 ви позволяват да използвате 100-кратния зуум и да приближите до главната сцена на действие в нашия случай, като това влияе минимално на качеството на изображението. При заснемане, софтуерът автоматично „изчиства“ снимката от излишния шум, като ви показва изключително чист кадър, който ни позволява да гледаме възстановката над главите на събралата се пред нас публика. Освен основния сензор, на разположение имате още и ултраширока камера, която влезе в действие при влизането в Къкринското ханче, където успяхме да тестваме нейните способности при изключително ниска осветеност и директна насрещна светлина. Това обикновено са трите най-лоши варианта за подобен тип снимки, тъй като често производителите използват по-евтини сензори за този тип камери, които при споменатите вече условия представят петна с различна форма. Тук може да видите, че Samsung-ът се справя повече от добре, като ни дава възможност да разгледаме и най-малките детайли.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Преди да преминем към второто събитие за деня, а именно Факелното шествие в памет на Апостола в Ловеч, имахме няколко часа на разположение със смартфона в типичните за ежедневието задачи, включително и изпробването на приближаването на камерата във всеки удобен и по-неудобен момент. Смартфонът не се затрудни с нито една от задачите които му поставихме през деня и въпреки по-топлото време, не усетихме и загряване при обработката на снимки или пък при тестовете с някои от по-тежките игри. Вероятно ще отнеме доста време преди Snapdragon 8 Gen 2 да успее да се затрудни с някои от топ заглавията в Play Store, но това ще ни покаже единствено времето. Успяхме да изпробваме и едно от нововъведенията при Galaxy S22 Ultra, което съществува и при S23 Ultra, а именно вградения S Pen.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Малкият стилус отново намира мястото си в долния ляв ъгъл на смартфона. След изваждането му на екрана се появява възможност за водене на бележки, както и опция за избор между кратки пътища. Приложенията на S Pen са десетки, включително за оцветяване и рисуване, ако просто ви е скучно, до водене на ръкописни бележки, които по-късно се превръщат в текст. Използването на стилуса и като начин за навигиране през менютата или при сърфиране също е удобно нещо, което лесно може да се превърне в навик.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Дойде време и за края на деня и Факелното шествие в град Ловеч, което отбеляза своята 10-та годишнина и събра хиляди хора в малкото градче, чийто основен булевард бе запълнен с хора с горящи факли, отдаващи честта си към Левски. Моментът бе идеален да изпробваме възможностите на камерата при нощни снимки. От Samsung обещават подобрено представяне и тук, както и различни режими, които автоматично разпознават сцените, които снимате и ви предлагат Астро фотография за снимането на небето или пък режим за „напреднали“, който ви дава достъп до всички настройки на камерата. Спирайки се именно на този режим, можем да кажем, че смартфонът може да замени дори професионален фотоапарат при някои условия, а настройките на бленда, ISO, скорост на затвора и баланс на бялото са перфектни, когато имате време да заснемете кадъра и разполагате с нужните познания. За повечето хора, обаче, стандартният режим или пък режим портрет са напълно достатъчни и там също Galaxy S23 Ultra се справя, дори и при по-тежки условия.

Както вероятно се досещате, тъмна нощ, запалени факли и дим не са най-подходящите условия за правене на снимки, но ще оставим на вас да прецените дали Galaxy S23 Ultra се справи с тези условия. Кадърът, който виждате под този текст е правен на режим „Портрет“ и е без никаква допълнителна обработка.

Един ден с най-високотехнологичния смартфон на пазара

Освен снимките, от Samsung казват, че видеото също е силна страна на Galaxy S23 Ultra, а ние решихме да се уверим в това, отново при възможно най-лошите условия. В предишното уравнение на слаба осветеност, силен източник на светлина и задименост, добавихме и още два фактора - ходене и държане на телефона с една ръка. Ако трябва да сме честни, очаквахме тук със сигурност да срещнем проблеми, но отново ще оставим видеото да говори само за себе си.

Като за финал ще ви представим и последната ни снимка за деня, която е на паметника на Апостола и която отново показва възможностите на камерата при нощни снимки. В края на деня се прибираме вкъщи до където отново използваме смартфона, но този път свързан с автомобила ни с включен Android Auto и приложение за навигация. Малко преди лягане решаваме за последно да разгледаме направеното през деня и разбира се да проверим социалните мрежи за нещо ново около света. В края на пътешествието ни с новия Galaxy S23 Ultra, батерията с капацитет от 5000 мАч е с около 40% заряд, което ни дава надежда, че ще можем да изкараме и голяма част от следващия ден. Ако все пак останем без заряд, смартфонът може да се зареди до 50% в рамките на само 30 минути, което със сигурност би ни спасило.

По темата работи и Галин Ганев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    30 8 Отговор
    Смартфонът е като Асфалта - не става за ядене..
  • 2 сам сунг

    36 4 Отговор
    това реклама на фотоапарат с GPS ли е?
  • 3 Телефони за комплексари😀😁😃

    34 22 Отговор


    НЕ си заслужава парите. Самсунг станаха като Епъл. Купуват ги хора с комплекс за малоценност.
    😉









  • 4 Санцунг

    26 26 Отговор
    Да дадеш 3000лв. за айфом е лудост. Да дадеш 3000 за санцунг е невменяемост с шизофрения. Санцунг са магьосници за това как да изсипеш една чанта пари за малък дисплей, с фабрично прецакан софтуер и 500 мегапиксела камера с която като редактирате някоя снимка и той вземе, че забие. Като искате андроид - има достатъчно смартфони със Сток андроид, които вършат прекрасна работа в сравнение с боклуците на санцунг.

    Коментиран от #7

  • 5 123456

    39 14 Отговор
    Срамота е да си правите реклама на гърба на Дякона ! Името му е свято и не бива да се споменава за низки цели!

    Коментиран от #12, #13

  • 6 Асан

    4 14 Отговор
    Четник обесен от турската полиция
  • 7 Лудост е за теб

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "Санцунг":

    Има хора вадят по 20-50-100 и повече бона на ден.Та те няма да си купят Шкода, Апартамент в центъра на София без два гаража по 30кв.м. телефон от 400лв. и др.Лудост е 3000лв. телефон за хора който нямат или купуват на изплащане.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧоЧоу

    15 8 Отговор
    Като гледам какви снимки е направил-толкова си и може.От 3 години съм с Samsung A70,и до като е здрав,и батерията държи няма да го сменя.Новите модели е явно,че са прехвалени,а и не знам какво да правя с работна станция в джоба си ;)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "123456":

    То целия цирка около 19 февруари е една голяма реклама на ралични партии и организиации
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван Иванов

    9 0 Отговор
    Не е кой знае какъв ъпгрейд спрямо S22 Ultra. Още повече че компанията не използва и най новия си 200mp сензор в него, както и най новите амолед дисплей с максимална яркост 2 000 нита. Ще ползвам моя S22 ultra поне до 2025 година и едва тогава ще реша дали да ъпгрейдна до най новата версия.
  • 16 Реалност

    6 16 Отговор
    Ей балъци, какво само ми рекламирате боклуците на самсуляците.Който разбира на тези боклуци не се спира.

    Коментиран от #17

  • 17 Хаххаха

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "Реалност":

    Ей го бе сто процента айфонаджия :)
  • 18 Иван

    2 11 Отговор
    Толкова пари за китаец с Android… Някой в Samsung е спал накриво.

    Коментиран от #19

  • 19 Екстра

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Андроид си е андроид , много по-добре от ios. А, колкото до S23 той си е далеч по-напред от ябълките. Но си е въпрос на предпочитание разбира се.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 20 Иван

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "Екстра":

    Уви само по характеристики на хартия.

    Коментиран от #22

  • 21 Кочо

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Екстра":

    И Лили Иванова е много добра певица.
  • 22 Екстраа

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    За тебе може би! За други хора не е така.

    Коментиран от #28

  • 23 Джон

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Екстра":

    В кое отношение е по-добър. Като ти спре интернета вкъщи самсунга автоматично ли превключва лаптопа ти към Hotspot?

    Коментиран от #24

  • 24 Екстра

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Джон":

    Работя в банковия сектор и е излишно да казвам защо андроид е по-добрия избор за мен, а набора от функции на самсунг доста ми помага и се получава идеалният вариант и комбинация. На две години интернета да е спирал веднъж така, че това не е важно за мен. Защо се ежите на мнението ми незнам. И по принцип си ползвам телефона в dex mode и почти не ползвам лаптопа.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Джон

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Екстра":

    Андроид е слабо интегриран с Уиндоус, няма как да го сравняваш с iOS

    Коментиран от #26

  • 26 Екстра

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джон":

    Дори не ми трябва да е интегриран по вашите представи с уиндоус или ios. Dex mode ми върши прекрасна работа.
  • 27 437274

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Екстра":

    то дори да си го ползваш в ежедневието декс-а си е полезен и улесняващ не само за твоята работа
  • 28 Иван

    0 5 Отговор

    До коментар #22 от "Екстраа":

    Разбира се, аз не се хайпвам от 100GB RAM и 1000 мегапиксела с десеткратен зуум, а от реални и полезни характеристики.

    Коментиран от #29

  • 29 Екстра

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Никой не ти говори за мегапиксели и гигабайти. Кривиш ми думите, недей така. Говоря ти точно за полезни функции, които са ми полезни главно в работата. Съчетанието е точно това, което ми е нужно. Изразявам си мнението. И не казвам, че айфона е лош телефон ако се чувствате по някакъв начин засегнати.

    Коментиран от #30

  • 30 Пуфчета

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Екстра":

    Не му обръщай внимание на фанко калпазанко той така обича да прави. Натъкмява си ги и на бялото казва черно и обратното .... тук всички го знаем. Досущ като комунист а нарича другите такива.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Джон

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Пуфчета":

    Ти не си ли онзи, дето бърка Иван с Джон? Дето отричаш, че си комунист?