Last news in Fakti

29 Май, 2024 13:38 3 359 6

Крадците намериха "цаката" на електромобилите Tesla

  • tesla-
  • безключов достъп-
  • кражба на автомобили

Нов начин за хакване на новия безключов достъп на Tesla

Крадците намериха "цаката" на електромобилите Tesla - 1

Информацията е от фирма за автомобилна сигурност, която е открила значителни уязвимости в новата система за безключов достъп на Tesla. Както се оказва, този метод е известен и на крадците на автомобили, защото кражбите на електромобили Tesla рязко са се увеличили.

Кражбата става с помощта на евтин ретранслатор, с който престъпниците "улавят" радиосигнала на оригиналния ключ и получават пълен достъп до електрическия автомобил. Според Carscoops, базираната в Пекин компания GoGoByte е открила уязвимостта на ултрашироколентовите (UWB) радиосигнали в автомобилите Tesla.

Този безключов достъп се използва и от две други марки, чиито имена не се разкриват, тъй като в техния случай проверката на информацията все още продължава. Откритието доказва, че съвременните електромобили, особено тези с марка Tesla, все още са доста уязвими.

Ръководителят на GoGoByte Джун Ли предполага, че в най-близко бъдеще Tesla ще трябва да реши този проблем. „Мисля, че Tesla ще могат да го поправят, защото имат хардуера, но мисля, че обществеността трябва да бъде информирана за този проблем, преди да пуснат безопасна версия “, добави той.

Сега собствениците на електромобили Tesla са в потенциална опасност да станат жертва на крадци. От фирмата за сигурност препоръчват на собствениците на електромобили Tesla, като алтернативно решение, да използват персонализираната функция на автомобила „Pin To Drive“.

Тя изисква водачът да въведе 4-цифрен ПИН код преди шофиране. Разбира се, тази опция няма да спре крадеца да проникне в колата, но ще му попречи да я приведе в движение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Моторист

    12 4 Отговор
    Затова със скутер. Къде паркираш теслата в София, като обикаляш цял ден по центъра, Младост, Дианабад!? Ще ти стигне ли един заряд на пуснат климатик и радио?
  • 2 Да бе

    10 9 Отговор
    Много изсмукана статия, кой ще го открадне тоя дарак, това е като телефон със сим карта, винаги можеш да разбереш къде е.
  • 3 Гост

    3 3 Отговор
    Електрониката е коридор за злосторниците към собствеността ти.
  • 4 Знаещият

    1 0 Отговор
    Другите, дето полват UWB, са електрическите VW - ID.3/4/7...
  • 5 ДДД хакове

    2 0 Отговор
    няма електроника даваща жично или безжично управление или настройване да не бъде хакната/саботирана от някои който знае с какво си има работа. В Америка има специални турнири по разбиване на пароли-защити, прихващане адреси, данни и т.н. Това което може да гарантира електронна защита, служи за военни цели. Всичко останало се хвърля на потребителите които берат ядове рано или късно
  • 6 Мдааааааа

    0 0 Отговор
    Накрая ще стигнат до извода, че един бастун заключен на волана е по-сигурната опция.