Last news in Fakti

10 Март, 2015 09:52 1 445 0

20 години затвор за бившата първа дама на Кот д‘Ивоар

  • кот д‘ивоар-
  • затвор-
  • първа дама-
  • симон гбагбо

65 годишната Гбагбо е обвинена в подкопаване на държавната сигурност

20 години затвор за бившата първа дама на Кот д‘Ивоар - 1
Снимка Архив АП

Бившата първа дама на Кот д`Ивоар, Симон Гбагбо, бе осъдена на 20 години затвор за ролята й в насилието, което последва изборите през 2010, съобщава Би Би Си.

65 годишната Гбагбо е обвинена в подкопаване на държавната сигурност.

Нейният съпруг, бившия президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо, е в очакване на съдебен процес в Международния наказателен съд.

Повече от 3000 души загинаха в насилието, последвало президентските избори, след като бившият лидер отказа да приеме поражението от Аласан Уатара.

Тя и съпругът й бяха арестувани през 2011 г., след като войници нахлуха в бункер в главния град Абиджан, където двойката се укривала. Сега в  същия град, Гбагбо - веднъж наречена "Желязната лейди" - е изправена пред съда.

Тя е обвинена и в нарушаване на обществения ред и организиране на въоръжени банди.

Съдът единодушно издаде присъда от 20 години, два пъти по-дълга отколкото прокурорите са поискали.

Дъщеря й, Мари Антоанет Сингълтън заяви пред Би Би Си, че присъдата носи знака за "политическа справедливост".

"Защо поискаха да удвоят присъдата? Не става въпрос за справедливост, това се прави, за да се отървът от политически противници. Ако кажем, че нещо нередно се е случило, то се е случило и от двете страни. Никой не си направи труда да подведе под отговорност всички отговорни лица в съда", каза тя.

Адвокатът на Симон Гбагбо заяви, че ще обжалва.

Лоран Гбагбо е изправен пред четири обвинения в Международния наказателен съд в Хага, включително убийство, изнасилване и преследване. Международният наказателен съд също е издал заповед за ареста на Симон Гбагбо, но тя бе отхвърлена от правителството на Кот д'Ивоар .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА