Last news in Fakti

16 Януари, 2016 10:12 1 368 0

Тайван с шанс за първа жена -президент

  • тайван-
  • цай ин-уен-
  • ма инцзю-
  • президент-
  • парламент-
  • избори

Освен това лидерът на опозицията има едно ценно качество. Тя знае отговора още преди въпросът да е зададен

Тайван с шанс за първа жена -президент - 1
Снимка: АП/БТА

Днес в Тайван се провеждат избори за държавен глава и президент. Основните опоненти са лидерът на опозиционната Демократическа прогресивна партия Цай Ин-уен и държавният глава Ма Инцзю.

Анализатори очакват и смяна на мнозинството в парламента и за първи път от 1949 г. победа на опозицията.

Тази седмица, но преди четири години, Цай Ин-уен стоеше пред хиляди унили свои поддръжници в жълти дъждобрани в тъмнината на нощта. Влязлата в политиката адвокатка току-що беше загубила президентските избори в Тайван от Ма Инцзю, а издигналата я за кандидат партия продължи да бъде в опозиция.

"Аз носят отговорност за това поражение",

каза Цай Ин-уен. Тя дори обяви, че ще се оттегли като президент на Демократическата прогресивна партия. Въпреки загубата от 51% на 45% тя не беше пораженец. "Бъдещето е пред нас. Следващият път, ние ще извървим финалната права. Скъпи хора на Тайван, ние ще се върнем един ден”.

Онази събота 59-годишният политик, която има магистратура от Университета в Корнъл и докторат от Лондонското училище за икономика, даде не само обещание, но сътвори и история.

След като води от месеци с двуцифрена преднина Цай може да стане първата жена-президент на страната. Освен това тя може да превърне Демократическата прогресивна партия в най-голямата парламентарна сила. Това ще е прецедент за съвременната история на Тайван. От 1949 г. парламентът на Тайван се контролира от националистите.

Опозицията все пак имаше свой държавен глава. Между 2000 и 2008 г. постът се заемаше от Чен Шуй-биан. Ако Чен беше силен поддръжник на независимостта на Тайван от Китай, то Цай беше по-предпазлива.

По време на кампанията

тя внимателно подбираше своите коментари за политическия статут на Тайван,

казвайки че е поела ангажимент за „последователни, предсказуеми и устойчиви отношения с Китай", докато в същото време защитаваше енергично тайванската независимост и демокрация.

Стремежът на сегашния президент Ма за по-тесни икономически връзки с континенталната част дразни много избиратели, които посочват, че политиката му не е подобрилa съдбата на средните тайванците. Икономиката на Тайван е нараснала само с 1% през миналата 2015 година. Рейтингът на одобрение на Ма е най-нисък.

Цай предприе силни стъпки, за да подобри своя образ през последните четири години.

Тя прекара значително време сред избиратели и да засили връзките с Вашингтон. САЩ е ключов съюзник за Тайван и гласува бюджет от $23 млн. за защита на острова от Китай, който го смята за своя отделила се провинция.

В същото време от ерата на Чен Белият дом продължава да е предпазлив към Демократичната прогресивна партия, съобщава в. „Лос Анджелис таймс”.

„Цай е много по-подходящ кандидат сега. Аз смятам, че през последните четири години тя преосмисли как да бъде по-успешна. От друга страна отношенията и със САЩ са много по-добри отколкото преди 4 години”, коментира Шели Риджър, професор по Източна Азия в колежа Дейвидсън в Северна Каролина.

От 2000 г. до 2004 г. Цай ръководеше правителствения Съвет за връзки с Китай.

Колегите й я описват като перфекционист.

Тя събирала в полунощ PR специалистите, ако в медиите се появила публикация с неправилно отразяване на правителствената политика.  Тя дори била известна с прякора си „Поправящата Цай”.

Освен това лидерът на опозицията има едно ценно качество. Тя знае отговора още преди въпросът да е зададен. Това е ценно качество да се предвиждат стъпките на противника в политиката на сложни отношения с Китай.

За разлика от сегашния президент Ма, който е обвиняван, че взима решенията на тъмно и с консултации с ограничен кръг от хора, то Цай като двукратен председател на основната опозиционна партия показа, че може да обединява различни течения и фракции при формирането на политика. Това се харесва на младите избиратели, които виждат в нейно лице възможността на  държавен лидер и обединител.  

Политическият автор Чанг Чинг-уен припомня, че през 2003 г. като председател на правителствения Съвет за връзки с Китай, Цай заедно със своите съветници е разговаряла лично с всеки депутат – над 200 души, за да се запознае с техните виждания за Пекин.

Изборните поражения не я обезкуражават.

През 2010 г. тя губи надпреварата за кмет на Тайпе, а две години по-късно вота за парламент.

Вместо да се отчае тя започва да пътува в Тайван и чужбина. Създава фондация и сайт, посветени на родината й.

Ако опозицията спечели вота, то ще е, защото Цай ги поведе към победата, заключава Шели Риджър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА