Last news in Fakti

8 Декември, 2016 14:27 2 299 3

Ще изчезне ли Земята след 5 млрд. години

  • земята-
  • астрономи-
  • години

Астрономи се опитват да дадат отговор на този въпрос

Какво ще стане със Земята, когато след 5 млрд. години Слънцето стане много по-голямо, от колкото е сега? Отговорите на тези въпроси търси международен екип от астрономи, използващ едни от най-мощните радиотелескопи в света, съобщи EurekAlert.
Според професор Лий Десин след 5 млрд. години Слънцeто ще се преwърне в червен гигант и ще има със 100 пъти по-голям размер от сегашния си.

Впоследствие звездата ще започне да губи своята маса, като дo 7 млрд. години ще се превърне в бяло джудже и ще има размерите на Земята, но ще е много по-тежка.

Тези събития ще имат драматичен ефект за планетите от Слънчевата система. Веnера и Меркурий ще бъдат погълнати от червения гигант и унищожени.

„Съдбата на Земята обаче е все още несигурна. Знаейки, че Слънцето ще е много по-голямо и ярко, то най-вероятно ще унищожи всяка форма на живот на нашата планета. Въпросът е дали ще е оцелее ядрото на планетата?“, заявява Десин.

За да намерят отговор на този въпрос, астрономите наблюдават звездата L2 Puppis. Тя се намира на 208 светлинни години от Земята. За целта те използват радиотелескопа Alma.

Тази звезда е на 10 млрд. години. Преди 5 млрд. години тя е била близнак на нашето Слънце. Една трета от нейната маса е била изгубена в периода на еволюцията на звездата.

Около слънцето е открит и друг обект. Той се намира на два пъти по-голямо разстояние от нея, от разстоянието между Земята и Слънцето. По всяка вероятност това е планета, която предлага уникална визуализация на това, в което може да се превърне нашата планета след 5 млрд. години.

Все още е неясно дали Земята ще оцелее след еволюцията на Слънцето. Новите космически обекти обаче може да ни дадат отговор на този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    2 0 Отговор
    Като дойде момента или ще я преметим или ще сме измрели толкова отдавна, че изобщо няма да ни пука.
  • 2 Ала бала

    2 0 Отговор
    и кво правим ся
  • 3 Косматия

    2 0 Отговор
    Язи се подготувям за туй събитие!!!!
    Га му доде вриемето ке отлетим нейде и ке се закотвим близу до некоя звездъ!!!! Да и усмучим инергията!!!!
    Лееекинко проблем мое да стане га свършуват звездите из вакюма. Ама ке се опрайм до тогаз ке измислуваме как да се опрайяме биез звиздъ!!!!