29 Март, 2017 00:00 3 591 7

Слънчевата активност тревожно намалява (ВИДЕО)

  • слънце-
  • слънчеви петна-
  • наса

НАСА регистрира рядък период без петна на Слънцето

Слънчевата активност тревожно намалява (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият апарат "Обсерватория на слънчевата динамика" на НАСА регистрира 15-дневен период без петна на Слънцето, започнал на 7 март, съобщи сп. "Попюлър сайънс". Този период е най-дългият от 2010 г.

Максималната активност от този слънчев цикъл беше през 2014 г. Минимумът още не е достигнат и на базата на 11-годишния цикъл може да се очаква през 2019 или 2020 г.

Наблюдаваното означава, че слънчевата активност намалява точно както се очаква. Нормалната слънчева активност е нещо много хубаво, обясниха специалисти на НАСА. От 1645 г. до 1715 г.

Слънцето може да се отклонява от обичайния си цикъл и вместо минимуми и максимуми да има дълги периоди с много малко петна. Така е било през "малката ледникова епоха", когато зимите са били много тежки.

Слънчевите петна са зони с по-хладна плазма и затова изглеждат по-тъмни. От тях излиза силна радиация, която може да причини проблеми в различни електрически системи на Земята.

Слънчевите петна се наблюдават ежедневно от 1849 г. Други видове слънчева активност също могат да засегнат Земята, но слънчевите петна се смятат за сравнително добър показател за общата интензивност на явленията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Константин

    4 7 Отговор
    Всичко видимо и не видимо,цялата вселена е създадена от БОГ.Учените никога няма да успеят да доразнищят природните явления и т.н.БОГ е над всичко и БОГ скоро ще дойде да вземе своите си.Хора четете библията,покаите се и приемете БОГза свой личен спасител.Интересуваите се за църкви които можете да посещавате и да се спасите.Бог да ви благослови Амин.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Иван

    4 2 Отговор
    ура идва ледникова епоха
  • 3 Бат Саше

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Константин":

    Приятелю, разчупи малко средновековното си мислене и махни тая библия! Разсъжденията ти са обида за човешкия интелект.
  • 4 Габи

    5 5 Отговор
    Константин, не църквите ще спасят хората
    Спасението на човечеството е закодирано в самите нас, приемайки Христовият принцип на Любовта като универсална и абсолютна мярка в целия космос
    "Не аз, а Христос в мен"
    Амин
  • 5 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Константин":

    Защо не си стоиш в манастира, а ползваш това дяволско изчадие наречено компютър. То е създадено от същите тези учени, които оплюваш!
    Аман от луди хора!!!
  • 6 хахах

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Константин":

    Коста,
    Като БОГ дойде да си прибере човеците, защо не си прибере животните или ти се имаш за някакво върховно същество??? Нали и ти си кухо животно или като ходиш до тоалетната изкарваш златна продукция? И да има БОГ, дреме му за простите човеци!
  • 7 Morgoth

    3 0 Отговор
    Тази тема е от началото на века. След слабият цикъл 23 и на фона на така нареченият "съвременен максимум" предсказанията на учените са единодушни за по-силен цикъл 24.
    Само че на слънцето не му пука особено за учените и започва цикъла твърде късно и твърде слабо. Разликите в предсказаните стойности и реалността са драстични.
    Сега учените са разделени дали цикъл 25 ще започне да възстановява високата активност или ще бъде още по-пасивен като по този начин температурата на земята може да падне с 2-3 градуса, което може да се окаже доста по-сериозен проблем от глобалното затопляне.