23 Декември, 2017 12:21 3 353 2

НАСА изпраща експедиция за търсене на извънземни

  • наса-
  • извънземни-
  • нло-
  • космос-
  • алфа кентавър

Сондите ще се насочат към близка до Земята екзопланета, кръжаща около звезда, която се намира в системата Алфа Кентавър

НАСА изпраща експедиция за търсене на извънземни - 1
Снимки: Shutterstock

НАСА разглежда възможността през 2069 г. да организира първата в историята междузвездна космическа експедиция до звездната система Алфа Кентавър за търсене на живот там, предаде CNN.

Замислено е мисията да съвпадне със 100-годишнината от кацането на човек на Луната. Този път обаче към космоса ще се отправят малки сонди, а не хора. Сондите ще се насочат към близка до Земята екзопланета, кръжаща около звезда, която се намира в системата Алфа Кентавър и е на разстояние около 4,4 светлинни години от нашата планета.

За да долетят до екзопланетата за повече или по-малко приемлив срок, сондите ще трябва да се движат със скорост, която се равнява на 10 процента от тази на светлината. Ако им се удаде да го сторят, експедицията ще продължи 44 години и ще достигне до дестинацията си през 2113 г.

Учените отбелязват, че досега не са разработени технологии, които биха позволили да се развие подобна скорост. "Всичко е като в мъгла", признават авторите на проекта от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния.

НАСА изпраща експедиция за търсене на извънземни

По думите на учените има достатъчно време, за да се обмислят детайлите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    3 5 Отговор
    Докато САЩ искат да колонизират чужди планети и да посещават други слънчеви системи..руснаците все още се чудят как да излезнат по-далеч от орбитата на Земята.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.