Last news in Fakti

22 Май, 2018 06:30 2 703 1

Република Сръбска е неуспешен експеримент

  • република сръбска-
  • експеримент-
  • неуспешен-
  • милорад додик-
  • босна-
  • сърби-
  • национализъм

Ние вървим към Европейския съюз, каза Милорад Додик

Република Сръбска е неуспешен експеримент - 1
Снимка: Shutterstock

Ние сме един експеримент, за съжаление – неуспешен експеримент. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик. Ние трябва да се стремим към устойчивост, към мир, да не си пречим взаимно, посочи той.

„След разпадането на бивша Югославия Босна се намира основно под влиянието на международните фактори, които не разбират ситуацията тук и развитието на отношенията в рамките на бивша Югославия. Но въпреки огромния натиск, страната успява да съхрани своята цялост“, каза държавният глава пред Би Ти Ви.

„Моята роля е да опазя постулатите, залегнали в Дейтънското споразумение. Ние, като сръбски народ, като Република Сръбска, сме доволни от Дейтънското споразумение, но не и от намесата в него, която си позволява международната общност от 1996 до днес. Ние вървим към Европейския съюз“, заяви Додик.

„Нашата легитимна политическа цел е укрепването на автономията на Република Сръбска. Република Сръбска не е взимала нито едно решение в полза на отделяне от Босна и Херцеговина. Което не значи, че не бихме го искали, но ние не сме ирационални, ние разбираме, че подобна идея сега не би получила подкрепа“, посочи още президентът.

„За нас европейската интеграция е процес на приспособяване. Ние не сме срещу Европейския съюз. Що се отнася до национализма, днес всяка индивидуална проява на даден народ се нарича национализъм. Трябва да кажем още, че тук идеите на неолиберализма се провалиха и заличаването на значението на една държава и силата на една държава, които характеризират неолиберализма като такъв, в значителна степен бяха променени. Днес имате един Тръмп, който заявява: „Америка преди всичко!“ Защо тогава ние тук да не кажем: „Република Сръбска преди всичко!“ Или вие, българите, да не кажете: „България преди всичко!“ Или който и да е друг на света?“, каза президентът на Република Сръбска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    17 3 Отговор
    Целите Балкани сме един неуспешен експеримент. На "експертите" от Америка.