Last news in Fakti

31 Юли, 2018 17:00 6 612 19

Хора да заживеят на Марс? Невъзможно!

  • земя-
  • марс-
  • колонизиране-
  • човек-
  • технологии-
  • наса-
  • невъзможно

Колонизирането на Марс си остава мечта... засега

Хора да заживеят на Марс? Невъзможно! - 1
Снимка: Shutterstock

Мечтата за колонизация на Марс няма да е никак лесна за изпълнение. А с настоящите технологии, тя ще е направо „невъзможна“, става ясно от ново проучване, финансирано от американската космическа агенция НАСА.

От години учените са на мнение, че ако съществува планета, която може да е обитаема за човешкия вид, то това е именно „червената планета“. От НАСА обаче са убедени, че ако не бъде направен тотален технологичен пробив, но с настоящите възможности на човека заселване на Марс ще е невъзможно.

Д-р Брус Яковски от Университета на Колорадо заяви, че на Марс няма достатъчно въглероден диоксид, който да направи атмосферата на планетата обитаема. Въпреки че теоретично може да има вода в течно състояние, но трансформирането на Марс е невъзможно с настоящите технологии, смята ученият.

На Марс е невъзможно да бъде създаден парников ефект, който да затопли планетата и да я направи обитаема за човека. Учените са проверили и алтернативни методи за затопляне на планетата, но надеждите не са големи. Нужен е технологичен скок, за да може на теория да се надяваме един ден човешкият вид да заживее на Марс.

Учени като Стивън Хокинг нееднократно са предупреждавали, че презаселването на друга планета е единствената възможност човечеството да оцелее. По думите на британския физик, който почина през месец март тази година, планетата Земя ще стане негодна за живеене и човечеството трябва да мисли за колонизиране на други планети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    24 7 Отговор
    Първо да стъпят на Луната и чак тогава да мечтаят за Марс .
  • 2 Прост човек

    41 3 Отговор
    С много по-малко усилия и средства може да се запази Земята.
  • 3 Morgoth

    17 14 Отговор
    Човечеството трябва да колонизира космоса, а не планетите. Вероятността някоя планета да бъде точно като за нас е нулева, а ресурсите за промяна на цяла планета са непосилни. Съвсем друг е въпроса с изграждането на орбитални градове със собствена гравитация.

    Коментиран от #4, #19

  • 4 гост

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Нулева била възможността...Космоса няма край ,а според учените плантетите може да варират в диапазона около 7 квинтилиона на брой.И ти искаш да ни кажеш ,че няма вероятност да има живот или подобна на Земята планета ?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Готин ама не съвсем

    8 1 Отговор
    Да се колонизира Марс на този етап е невъзможно! Съгласен!
    Да се изгради някаква база, това е по възможно! Но от където и да се погледне, тази база трябва да е под земята на Марс! Няма как да се издържи дълго време на Слънчевата и космическата радиация, защото Марс няма нашето магнитно поле, което да задържа някаква атмосфера изобщо, както и нашата атмосфера, която да неутрализира вредното влияние на лъченията!
    На този етап е и невъзможно, каквото и да говорят мечтателите и фантастите, защото космическият кораб с който трябва да пътуват Земляните също трябва да има собствено магнитно поле, което да неутрализира влиянието на слънчевата и космическата радиация. А такива полета на космически кораб, за сега все още не съм чул, няКОЙ някъде да е успял да създаде!
  • 6 Готин ама не съвсем

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Живот със сигурност има на много места в космоса! Няма как да сме изключение!
    Но да се стигне до този живот, на практика е невъзможно! Освен ако науката не се развие толкова, че да може да се телепортира жива и мъртва материя на безкрайни разстояния!
    Дори до Марс трябва да се пътува с години/до там и обратно/!
    Проблема е във възможността ускоряването, както и спирането на един огромен космически кораб, да е по-голямо от 0,15-до 0, 25 G! Дори и да може да се постигне светлинна скорост, то стигането до нея ще е процес траещ с години, като и самото спиране ще трае също години! Оставам настрана продължителността на самия полет! Това означава да има хора, които да създадат поколениЯ на такъв кораб и техните внуци или пра внуци да стигнат набелязаната цел, а какво ще открият вече там е друга тема за разговор!
    Хубава вечер!
  • 7 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Не, просто иска да ти каже, че самоубийствената и егоистична частица заложена в гена на човечеството при наличието съвременните оръжия, надали ще запази Земята цяла в следвашите десетилетия, да не говорим за векове и хилядолетия. Човечеството има капацитет за нещо МНОГО повече, но има прекалено много фактори, на които им е удобно настоящето и обозримото бъдеще. Фактори, от които уви зависи пътя на човечеството и които са пречка пред развитието му. С други думи човек не е узрял нравствено за нещо повече от Земята, а съдейки за последните 10-ина хилядолетия няма и да узрее.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    13 0 Отговор
    Да не се окаже, че Марс преди стотици хиляди години е опоскан и тамошните са се преселили тук..Че нещо хората като че ли не са от тая планета, безогледно я унищожават. Интересно след като опоскаме и Земята, къде ще идем?
  • 11 Сахаров

    11 0 Отговор
    Хомо сапиенс не може да изкара 24 часа в пустинята Сахара, тръгнал Марс да окупира. Мечтайте...

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 NASSA

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Сахаров":

    ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ПУТИН ГОЛЯМАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА
    АНЕКСИРА МАРС !!!!
  • 14 без мозък

    16 3 Отговор
    От НАСА не са прави! Щом може да се живее в България, Марс не е проблем!
  • 15 Читател

    4 1 Отговор
    И НАСА, като всяка друга агенция на САЩ укрива и манипулира резултати и открития, последно бе езерото което ЕКА откриха, НАСА е нямало как да не знае за него, и с това твърдение е същото- лъжат
  • 16 hmhmhm

    2 0 Отговор
    хм учени. Хубаво е да се мисли за населяването на нови планети. Теоретично това трябва да стане с най близките до земята. Имайте предвид че нея сме продукт на еволюцията а защо на еволюцията защото при всички живи същества на планетата земя три нуклеотида от веригата на ДНК определят мястото на една амино киселина в ППВ(полипептидната верига). Както заобикалящата ни среда ни променя така и ние променяме средата в която съществуваме.
  • 17 РНК

    3 1 Отговор
    Братчеди където да отидетете ние сме след вас(ромо наглецинова копанарка)РНК.Пришълеца гом...а да яде.
  • 18 Шаран БГ

    1 3 Отговор
    Може на Венера - може и на Марс. Важното е янките да изселят руснаците, че са "много агресивни" ......!!!
  • 19 Янко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Как нулева бе пич???Не се излага..прочети малко из интернет и ще разбереш че са открити от телескопа хъбал няколко с зелен спектър на светлина,това означава че има растения