Last news in Fakti

16 Април, 2019 13:20 3 050 10

Осъдиха шпионин, събирал информация за руски подводници

  • подводници-
  • русия-
  • фруде берг-
  • съд-
  • шпионин-
  • норвежец

Норвежецът е събирал информация за руски ядрени подводници

Осъдиха шпионин, събирал информация за руски подводници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Московският градски съд призна норвежкия гражданин Фруде Берг за виновен в шпионаж срещу Русия и го осъди на 14 години лишаване от свобода в колония със строг режим, предаде ТАСС.

От наказанието му се приспада времето, прекарано под стража след ареста през декември 2017 г. Съдът постанови освен това да се изземат в полза на държавата веществените доказателства - парични средства в размер на 15 000 евро. Огласена бе само част от присъдата поради наличието на секретни материали в делото. Тя не е влязла в сила и може да бъде обжалвана пред Върховния съд на Руската федерация.

Обвинението бе поискало 14-годишна присъда, тъй като Берг не се призна за виновен и не се разкая за стореното. Защитата му настоя да бъде оправдан, напомня агенцията. "Той е на 63 години и с оглед условията в руските затвори става дума просто за доживотна присъда", коментира Иля Новиков, адвокат на Берг.

Съдът разгледа делото срещу Берг за две седмици. Следствието установи, че норвежецът е събирал информация за руските ядрени подводници. Според обвинението Берг сътрудничел на норвежкото разузнаване срещу парично възнаграждение и бил хванат на местопрестъплението, когато получавал документи от служител на руски военен обект - всъщност подставено лице на руските спецслужби. Според адвокатите норвежецът е признал, че е пътувал в Русия по поръчение на норвежкото военно разузнаване, изпълнявайки ролята на куриер, без обаче напълно да разбира с какво точно се занимава и без да осъзнава възможните последици от своите действия. Официални норвежки представители отказаха да коментират тези признания на Берг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    44 8 Отговор
    Га ял кифтетата не ривал !!!
  • 2 Е, сега

    42 2 Отговор
    Ще ги осъзнае, последиците
  • 3 Шойгу

    49 4 Отговор
    ---- бил хванат на местопрестъплението, когато получавал документи от служител на руски военен обект - всъщност подставено лице на руските спецслужби. --- Да е благодарен, че се е отървал само с 14 години. В едни други времена щеше да получи смъртна присъда с незабавно изпълнение. Не бил разбирал и не осъзнавал. А кога брои еврата, разбира.
  • 4 Експерт

    10 37 Отговор
    Поне да беше събирал информация колко тона въглища са достатъчни за един курс на руския самолетоносач Адмирал Кузнецов и от колко километра разстояния по пушека може да бъде забелязан въпросният адмирал.

    Коментиран от #5

  • 5 Куза

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Експерт":

    Ако не те фатят, оди ти да я събереш тази информация!

    Коментиран от #7

  • 6 ПЕЕВ

    8 5 Отговор
    НЯМА ДА ГИ ИЗЛЕЖИ-ЩЕ ГО ЗАМЕНЯТ ЗА РУСКИ ШПИОНИН.
  • 7 Експерт

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "Куза":

    Всеки може да събере тази информация и без да се крие. Просто трябва да си стои на брега и да брои камионите с въглища. И после самолетоносача като тръгне в открито море по пушилката ще се разбере.
  • 8 467

    3 0 Отговор
    Започва веселата част.
  • 9 наблюдаващотдалеч

    5 9 Отговор
    Тия олигофрени още живеят във времето на шпионите и диверсантите, които минаваха през телена ограда на границата и скачаха с парашути. Един сегашен шпионин, ще отиде на среща с военен, за да получи информация??! Стари филми, но в севернАзия, минава.
  • 10 Българина

    3 0 Отговор
    А тук дпс и дост членовете кога в белене? Че при тях е по тежко хем шпионаж хем предателство, щото са и граждани на таз изстрадала от еничари Родина!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания