Last news in Fakti

7 Май, 2020 22:00 13 050 31

Коронавирус: с уникален метод установиха как заразата е дошла в Русия

  • русия-
  • коронавирус-
  • уникален метод-
  • зараза-
  • геном-
  • москва

Вече се знае как и откъде коронавирусът е проникнал в Русия

Коронавирус: с уникален метод установиха как заразата е дошла в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

И най-малките промени в генетичния код на Sars-CoV-2 могат да разкрият как се разпространява опасният коронавирус. Затова още от началото на пандемията учени от цял свят качват на платформата „Nextstrain" анализи на генома на вируса, за да могат в реално време да следят разпространението му.

Ето че сега учените за пръв път изследваха проследиха съвсем точно хода на пандемията в Русия. От това изследване стана ясно, че вирусът на няколко пъти е бил внесен в страната отвън: най-вероятно от Западна Европа. Това съобщиха учените около Тревър Бедфорд, еволюционен биолог от Вашингтонския университет.

Отначало Русия сякаш беше пощадена от епидемията

Дълго време Русия не спадаше към страните, които бяха сериозно засегнати от пандемията. Там новият коронавирус беше открит значително по-късно, отколкото на други места. За първи път президентът Владимир Путин взе отношение към темата чак в края на март.

Тогава Кремъл още отричаше в страната да има епидемия, макар че броят на заразените с коронавирус вече беше започнал да нараства. Междувременно инфекциите в Русия се увеличават с невероятна бързина: в понеделник властите обявиха, че само за едно денонощие новите случаи са се увеличили с 10 581 - което беше рекорд за света.

Учените във Вашингтонския университет са изследвали генома на повече от 4 400 коронавируса. За да се разпространява вирусът, неговият геном трябва постоянно да се възпроизвежда. По време на този процес понякога се получават грешки - тъй наречените мутации. Обикновено те не оказват много сериозен ефект върху самия вирус, затова пък позволяват да се правят заключения за родствените връзки между отделните варианти на вируса.

Какъв е методът?

Ако вирусът, който се разпространява в даден район, показва същите малки отклонения в генома си, познати от друго място, той най-вероятно е бил привнесен именно оттам. По този начин мутациите сочат пътя на вируса.

Голяма част от пробите в Русия очевидно водят произхода си от други места в Европа. Само отделни геноми са по-скоро свързани с огнищата на болестта в Азия. Особено добре това се вижда в Москва, където вирусът определено се родее с проби от Западна Европа.

В Санкт Петербург, където в началото на март имаше взрив на нови инфекции, вирусът е дошъл също от Западна Европа, но до Санкт Петербург е стигнал през трета държава, където явно е бил силно разпространен, смятат учените.

Строеж на временни болници

Заради драматичното увеличаване на броя на заразените властите в Москва строят временни болници. Една от тях, която ще разполага с 4 хиляди легла за пациенти, ще бъде завършена до 20 дни. На 44 места в руската столица се изграждат временни болници с общ капацитет от около 10 хиляди легла.

В Русия е наложена забрана за излизане навън, но контактите между хората не са забранени. Ограниченията навярно ще останат в сила, докато не бъде създадена ваксина или не бъде открит ефективен способ за лечение, обяви главната лекарка на общественото здравеопазване в Русия Ана Попова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    34 18 Отговор
    Лелее този вирус е чудо на чудесата до края на Май очаквайте и да проговори руски, англиски китайския още му е малко труден но напредва!
  • 2 Тръмпчо подаде ръка на Поткин

    13 17 Отговор
    и ще си помагат
  • 3 Гербав трол

    62 40 Отговор
    само за едно денонощие новите случаи са се увеличили с 10 581 - което беше рекорд за света.

    Хайде пак лъжи и манипулации от Дойче веле - как не се спряха с пропагандата и то с такива плоски лъжи. Чак пък рекорд за света да са 10 581 на ден при положение че в краварника са по 30 000. Ама там не се гледа че от там идват парите.

    Коментиран от #4, #5, #11, #23, #25

  • 4 ДОЙЧЕ ЕБЕЛЕ

    25 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Ние никогаш не лажеме само истина пишеме!
  • 5 Капитан от ДС

    27 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Кaквo трябвa дa знaeтe, кoгaтo рeшитe дa чeтeтe кoмeнтaритe тук. Виe прoвeждaтe ''кoнcтруктивeн cпoр'' c инвaлиди, бoлни и тeжкo бoлни хoрa, oкoлo 60% oт кoмeнтирaщитe тук, пoвeчeтo oт кoитo ca нeпoдвижни, нa лeглo, някoй oт тях и нa cмъртнo лeглo, кoитo ca прoдaли душитe cи нa пoлитичecки cили и чужди рaзузнaвaния, нo тoвa e eдинcтвeния нaчин дa изкaрaт някoлкocтoтин лeвa мeceчнo. Cлeдвaщитe 35%, c кoитo прoвeждaтe ''кoнcтруктивeн cпoр'' ca нaeмници, кoитo гo прaвят cрeщу 2500-3500 мeceчнo и тo гaрaнтирaни пaри и кoитo нe cтaвaт зa нищo другo зaщoтo ca нecпocoбни дa изкaрaт пaри чрeз другa ''рaбoтa'' и нямaт кaквoтo и дa билo oбрaзoвaниe, пoвeчeтo oт мaлцинcтвaтa. Мoжe дa ги ocтaвим бeз зaплaти aкo нe чeтeм кoмeнтaритe и нe кoмeнтирaмe, кoeтo e грях зa първитe 60% зaщoтo щe умрaт oт глaд. Тeзи, кoитo ce зaнимaвaт c дeйнocттa дa чeтaт и трият вcичкaтa тaзи клoaкa и мърcoтия, aкo гo прaвят cрeщу пo-мaлкo oт 10 000 нa мeceц знaчи вeчe ca зa кaрлукoвo прeждeврeмeннo.,..4% ca нa зaплaти към пocoлcтвaтa и 1% cмe cлучaйнo пoпaднaли тук. Пoжeлaвaм ви ''кoнcтруктивнo cпoрeнe'' c тeзи хoрa….

    Коментиран от #7

  • 6 az #Победа75

    28 31 Отговор
    Няма да е лошо Москва да представи сметката за загубите си на ЕС.....

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Гербав трол

    31 37 Отговор

    До коментар #5 от "Капитан от ДС":

    Коментарите малко ме интересуват - повечето са на тролчета на които им е платено да плюят по Русия или да защитават Бойко.

    Лошото е че медии и сайтове които се имат за големи и известни имена като Дойче веле си правят пропагандата съвсем аматьорски чрез явни лъжи. Лошото е и че пропагандата и лъжите стават все повече а пропагандата е най-силна когато демокрацията се заменя с диктатура. Историята го е доказала многократно.

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Rado

    18 19 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    Русофилите взеха, че поверваха да Дойче зеле
  • 9 az #Победа75

    17 24 Отговор
    Едва ли! Просто с камъните на запада по западните кратуни! Защо не?
  • 10 Гост

    29 17 Отговор
    Какво става нали Руснаците си имат отдавна лекарства за това заболяване и за тях това е една кашлица???? Помагаха на света ,а сега сами не могат да се оправят.
  • 11 хъъъ

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    В момента в УСА новите са 24,405 и +1,894 при свети Петър
  • 12 ееее

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    1,5 трилиона € ще свършат работа, запада дължи на БГ 25 милиарда за половин година престой. Швабия и Франция да плащат, Ингилизите също.
  • 13 6667

    18 7 Отговор
    И кое му е уникалното пък на тоя метод? От незапомнени времена се знае, че вирусите се променят според региона в който са и според приемниците които заразяват- тоест има пределно ясна разлика между вирусите в Китай, ФАЩ, Европа и Австралия и в случая руснаците лесно могат да определят кой вид на вируса е основен при тях.
    Тоест нищо уникално, просто хората си работят както се полага. Но пък кой ли е очаквал от дойче зеле нещо друго освен миризлива помия и гръмки заглавия без връзка с реалността....
  • 14 Дойче смрадливо Зеле

    17 21 Отговор
    Дойче кисело Зеле постави нов рекорд по дезинформация. В САЩ регистрират средно 29 хиляди случая всеки ден и човек се пита, олигофрени ли за в DW или да

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 15 среднощен

    12 22 Отговор
    Дезинформацията е един от инструментите за прикриване на геноцида...! Нормално за DW, като се има предвид - кои са спонсорите ѝ..! "Световните" медии съответно прикриват световния геноцид..! "…Истината ще ви направи свободни"..! Истината е - кой има изгода от пандемията..? Елементарно..!!
  • 16 гост

    21 9 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Точно обратното е. Тук се защитават само позиции на Русия, Китай, С. Корея, Венецуела и каквито и да са, но да са срещу България, САЩ и ЕС.
  • 17 парк хотел москва

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "Гербав трол":

    Човече,полагам големи усилия за да не те напсувам на най милото ти!
    Ти си не само платен,московски трол ,но и твърде елементарен за да ти се обръща внимание!
  • 18 гост

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "Дойче смрадливо Зеле":

    По официалните данни на любимите ти ушанки в Москва има 90 000 заразени за 12 милиона население , което е 1 на 130 човека !! Също по официалните ти данни в САЩ са 1,3 милиона заразени на 340 милиона население , тоест 1 ма 261 човека !!! Тоест пак по официалните ти данни Москва е ДВА ПЪТИ по-зле от САЩ !!! И тепърва ще се влошава , а в САЩ вече намаляват , за твое съжаление !!

    Коментиран от #26

  • 19 гост

    18 6 Отговор

    До коментар #14 от "Дойче смрадливо Зеле":

    А ако приемем данните на кмета на Москва , дето предполагам му вярваш , хахах , заразените са 300 000 !!!!! Което вече ще рече 1 на 40 човека , не стотин , не хиляди , а един на всеки 40 (четиридесет) човека !!!!! Което вече както и да го извърташ си е световен рекорд и 6 (шест) ПЪТИ по-зле от САЩ !!!
  • 20 Тодор

    0 16 Отговор
    Дойче велееееееее !

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Дойче смрадливо Зеле":

    Също така в световен мащаб се доказа , че МИНИМУМ 5% от заразените умират , това е процента за Германия , дори за Китай , за други е над 10% !!!! Та тия шменти капели , че от 180 000 заразени руснака само 1600 или под 1 (един) % били умрелите , хахаххахаха , айде холан , лъжи , лъжи , ама поне да му мяза бе , те в Столипиново даже няма да повярват !!!!
  • 22 гост

    21 6 Отговор

    До коментар #20 от "Тодор":

    Да , пич , дойче веле , твърде меко и твърде дипломатично казват , че руснаците лъжат като дърти цигани !!!! Прочети коментари 18,19 и 21 , че не ми се повтаря !!!

    Коментиран от #24

  • 23 товарищ

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Ама, разбира се! В Русия този вирус го няма и няма да го има. Имало 10-на съмнителни, но те били с махмурлук. За СССР или добро или нищо! Прочети коментар № 5. За теб се отнася с пълна сила!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 pepy

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    "Хайде пак лъжи и манипулации от Дойче веле..."

    Според официалната и общодостъпна статистика /07.05.2020/:

    Тестове на 1 млн.:
    Русия: 32 913
    Германия: 32 891

    Общо заразени:
    Русия: 177 160
    Германия: 169 430

    Общо излекувани:
    Русия: 23 803
    Германия: 141 700
  • 26 КонТрол

    3 15 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    На това твойто му се вика да четеш евангелието като дявола. Защо сравняваш град с държава. Сравни Москва с Ню Йорк, където са заразени 1 на 24.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "КонТрол":

    Ми щото "града" Москва е единственото място дето поне се доближават до истината данните !! Всичко останоло в Раша е една огромна черна дупка , в която думата "данни" и истина са АБСОЛЮТНО несъвместими в едно изречение !!! И даже тия 4 милиона и не знам си колко теста дето ги обявяват са над 70% пак в Москва !! Да не говорим , че тестовете са РУСКИ И КИТАЙСКИ !!!!! Ако ти искаш да им вярваш , твой проблем , но всички мислещи хора в света освен да те съжаляват , друго не могат !!!

    Коментиран от #31

  • 28 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #26 от "КонТрол":

    А и значи вече се мерим с Ню Йорк и то на едно дередже ???? Кво стана с "Раша вирус не я лови , сто лекарства , двеста ваксини , извънземни лекари и най-вече "галактическия вожд" , дето вируса го пъди само с мисъл , хахахахха !!!

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 червени еуглени

    7 0 Отговор
    Пък аз наивно си помислих, че са взели проби от лаборатории ВЕКТОР в Колцово...
  • 31 Като започнат да

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    използват Български тестове може и да мирясаш.