Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 14:30 3 706 16

Кои страни в Европа вече имат план за имунизация?

  • коронавирус-
  • имунизация-
  • ваксинация-
  • великобритания-
  • германия-
  • испания-
  • пандемия-
  • ес

Германия има готовност да започне ваксиниране в началото на декември

Кои страни в Европа вече имат план за имунизация? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още една ваксина срещу COVID-19 е готова - този път това е разработката на Оксфордския университет. Към момента тя успява да предпази 70% от ваксинираните с нея. Британското правителство е поръчало 100 млн. бройки. Кои са европейските държави, които вече имат ясен план за ваксините срещу COVID-19?

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън приветства положителните новини, които дойдоха от Оксфордския университет. Макар и британската разработка да изглежда неефективна спрямо другите ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна", които са с 95% ефективност, оксфордската ваксина е чувствително по-евтина и по-лесна за съхранение. Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че се очаква ваксината да влезе в употреба веднага, щом получи одобрение.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания, каза: "Средна ефективност от 70%, а при определени дози - над 90%. Това е много добра новина за всички нас. Очакваме от "Астра Зенека" 100 млн. ваксини, които скоро да бъдат произведени и доставени". Ваксината е изпробвана върху 200 000 доброволци във Великобритания и Бразилия. 30 души, които са получили две имунизации, са се заразили с вируса. Лондон очаква първите 10 млн. ваксини от "Пфайзер", които при одобрение от здравните власти да започнат да се поставят на желаещите още следващата седмица. По-късно днес премиерът Джонсън трябва да обяви какви ще бъдат новите мерки на Острова, след изтичането на строгата карантина на 2 декември.

Германия

Германският здравен министър заяви, че страната му може да започне ваксиниране срещу COVID-19 в началото на декември. Федералните провинции вече подготвят центровете си за ваксинация и очакват одобрение. По време на виртуалната среща на страните от Г-20 канцлерът Ангела Меркел призова всички държави да имат достъп до ваксините, а тези, които не могат да си ги позволят, да получат необходимата финансова подкрепа, предаде БНТ.

Испания

Испания е другата държава в ЕС, които ще изпълни план за ваксинации срещу COVID-19. Очаква се утре Мадрид да представи своята програма, която се разработва от началото на септември. Педро Санчес, премиер на Испания, каза: "Искам да ви дам малко информация относно ваксинациите, които ще започнат през януари. Голяма част от населението ще има възможност да го направи още в първата четвърт на годината. Ваксини ще се поставят на 13 000 места в страната".

Приоритетно ще могат да се ваксинират хората от рисковите групи. Ще се търсят и още медицински специалисти. След седмици на почти пълна карантина Каталуния започва поетапно отслабване на мерките. От днес ресторантите и кафенетата ще могат да работят, но на капацитет от 30%. След 8 месеца прекъсване, отварят и кината и театрите, но при ограничен брой посетители. Няма да работят големите търговски центрове.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 9 Отговор
    Ваксина от кръв на маймуни.Не ! Благодаря!Бийте я на гербавите маймуни.

    Коментиран от #11

  • 2 Бен Хур

    20 5 Отговор
    Никой няма план! Защото няма ваксина..
    Нещо като чудовището от Лох Нес- всички са чували, но никой не го е виждал..
  • 3 Баце

    15 0 Отговор
    Ни е сме ко кажат началниците.
  • 4 Бай Манчо

    11 0 Отговор
    Те като на поточна линия започнаха да създават ваксини -= накрая да не излезе , че са едни и същи :)))) Незнам кой ще си сложи "жива" ваксина и то за грип .
  • 5 Лост

    20 0 Отговор
    И България се готви да купи.... фризери. Може и хъб за ваксина да направи.
  • 6 😷😷😷

    15 2 Отговор
    Гледате ли, как искат да ви пробутат еФтинджос стока хаха! Евтина била, ама трябвало няколко шота, че евентуално да подейства !? Над 30% неефективност е огромен процент всеки трети няма да му действа, но страничните ефекти, каквито и да са тан са му бонус !
  • 7 предимно прост

    21 3 Отговор
    Ах,как ни подготвяте самоооо!!!!Дойдохме си на думата -целта е ваксинация.Не мога само да разбера вие журналистите по поръчка ли го правите,за пари ли,или си ви иде отвътре-просто инстинкт за оцеляване!

    Коментиран от #8

  • 8 От кухнята

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "предимно прост":

    Мисирките по две причини политическа (нареждат им) и икономическа (плащат им за ПР и реклама) Естествено в това човещината никога не е на дневен ред! Облъчването тепърва предстои, вярвайте в инстинкта си, защото медиите НЕ са ваш приятел!

    Коментиран от #10

  • 9 Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк

    2 2 Отговор
    Щатите пускат ваксината средата на декември,на 11и или 12ти ще бъде одобррна
  • 10 00000014

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "От кухнята":

    Когато тук написах, че Ковид-ът се е превърнал в днешен Клондайк за журналисти и някои доктори ме баннаха за седмица. А това е истината -- моралът е в портфейлите им.
  • 11 доброжелател

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще се радвам да те видя умрял
  • 12 Как кои

    3 0 Отговор
    - Уууууганда. Само ние нямаме и идея за какво иде реч...
  • 13 весо

    9 0 Отговор
    НИКОГА няма да си сложа измислена набързо ваксина!Моята я подарявам на БОКО.Ами с тези -70 градуса,колко ток ще набутат сиромасите.Фризери за сега и ...само германците можело да произведат!Проблема е в здравните работници.90% са завършили, нищо не четат,гледат те в ръцете за потребителска,който оцелее и остане.Затова и те умират от невежеството си!Не може само да ти дават,защото на запад никой не става от тях.Прост народ сме,в областни градове има една болница,а искат две та как става.Мед.персонал изключително слаб от знания ,с добри заплати и все по болна нация.Нека да се засрамят,ама надали!!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Казуар

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "весо":

    И като стигнеш до интензивното не е ли редно да си заплатиш лечението след като си антиваксер. Отделно, че заразяваш други.
  • 15 !?...

    4 0 Отговор
    Преди изборите тук няма да се ваксинира, а ще се мре. Парите за ваксини те и фризерите отидоха за асфалт. 3000 дози с лекарства за шайката. Така, че сега опората е... Никой не иска ваксина и затуй пазим икономиката. Болните... Бог да пази.
  • 16 А болниците

    4 0 Отговор
    Са като морги за лекари и пациенти... Изключение ВМА и ПРАВИТЕЛСТВЕНА.