Last news in Fakti

24 Януари, 2021 16:11 2 066 17

Администрацията на Байдън призовава Пекин да прекрати военния натиск срещу Тайван

  • тайван-
  • пекин-
  • китай-
  • сащ-
  • заплахи-
  • дипломация-
  • демокрация-
  • идентификационна зона-
  • отбрана-
  • джо байдън

Китай непреклонен по отношение на Таван. Продължава с военните заплахи над острова

Съединените щати за пореден път подчертаха, че „опитите на Китай“ да сплашат Тайван са сериозна заплаха за регионалния мир.

Това бяха първите коментари за отношенията между двете азиатски страни след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и дойдоха в деня, когато Тайпе съобщи, че множество китайски самолети и бомбардировачи са влезли в Идентификационната зона за въздушна отбрана.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че „отбелязва със загриженост модела на продължаващите опити на КНР за сплашване на съседите си“ и „настоява Пекин да прекрати военния, дипломатическия и икономически натиск върху Тайван“.

В изявлението бе подчертано, че Вашингтон ще продължи да работи за задълбочаване на връзките с демократичен Тайван и да противостои на всякакви опити за оказване на натиск и военни заплахи.

Островната страна се отдели от Китай в края на гражданската война през 1949 г. Нейните 23 милиона граждани живеят под постоянна заплаха от нашествие от страна на Пекин, чиито лидери гледат на острова като на своя територия и са категорични, че ще го превземат по един или друг начин.

Вашингтон дипломатически признава Пекин, но остава най-важният неофициален съюзник и военен поддръжник на Тайван. В същото време на свой ред Пекин се опитва да държи островната страна в дипломатическа изолация.

По време на своя мандат Доналд Тръмп задълбочи връзките с Тайпе, като междувременно враждуваше открито с Китай по въпроси, свързани с търговията и националната сигурност.

Пекин призова за възстановяване на отношенията със САЩ, като същевременно отправи предупреждение САЩ внимателно да се справи с тайванските въпроси, за да предотврати влошаване на отношенията с Китай. Въпреки това се очаква новият президент да не се поддава на манипулациите и да продължава да стои зад интересите на демократичен Тайван, независимо от смекчаването на дипломатическия тон.

Припомняме, че миналата година китайски самолети извършиха над 380 нахлувания в тайванската идентификационна зона за въздушна отбрана и като че ли няма признаци за промяна в политиката на действие от страна на Пекин откакто Байдън встъпи в длъжност.

В сряда сутринта, часове преди Джо Байдън да положи клетва като 46-тия президент на Съединените щати, военновъздушните сили на Народната освободителна армия изпратиха тактически разузнавателен самолет в идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван. Вчера от Министерство на отбраната на страната съобщиха, че 13 изтребители и бомбардировачи отново на Народната освободителна армия за пореден път са нахлули в идентификационната зона за въздушна отбрана.

От Министерство на външните работи на Тайпе благодариха на САЩ за изявлението им в подкрепа на страната пред продължаващите заплахи от страна на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    36 3 Отговор
    На Китай не им дреме какво казват от Сащ.
  • 2 Четник

    18 3 Отговор
    Доктрината на Китайските другари за неделим Китай и Тайван изобщо не е пречка за добросъседските отношения между избраният от Китайската компартия Байдън за президент на Афроамерика.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 KODIAK

    22 2 Отговор
    Краварите да престанат да заплашват Северна Корея защото застрашват мира в региона.
  • 5 Мао Дзъдун

    17 4 Отговор
    Нямат налягне от обора за КНР. А седерастите от Тайван ще си получат заслуженото без съмнение.
  • 6 Пипи

    18 4 Отговор
    Китай ако откаже няколко кораба със соя и индексът Дауджонс полита надолу със страшна сила.И фермерите от Средния запад почват да смазват леките пехотни оръжия.
  • 7 Диверсант

    14 1 Отговор
    Само другарят Ким е достоен пастир за краварите 😁😁😁😁
  • 8 моряка

    19 2 Отговор
    Американците няма да е лошо да почетат малко история. Още от 13 век до 17 остров Тайван е населен с Китайци ,(преди САЩ изобщо да е съществувала). За кратко острова е превзет от Испанци , Португалци и Холандци , но през 1887 г, е обособен като отделна Китайска провинция. От 1895 до 1945 е под Японско владение , но след капитулацията на Япония през 1945 г. е върнат на Китай, Така , че Янките да не плачат на чужд гроб , защото Американска Самоа , Вирджински острови , Гуам , Пуерто Рико , Северни Мариански острови , Джарвис , Мидуей и други са под Американска юрисдикция. Да си гледат техните колонии и да си натискат парцалите , за да не им ги натиснат. Винаги крадеца вика , дръжте крадеца!

    Коментиран от #16, #17

  • 9 Кунг Фу Боеца

    12 4 Отговор
    Никой не може да се бърка и да нарежда на КИТАЙСКИЯ ДРАКОН, камо ли джендърите от Вашингтон, защото може да стане горещо като в АДА!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСКАМЕ ЕКШЪН

    4 2 Отговор
    Бийте се бе. И без това сте много и ненужни
  • 12 Тия жъ лти те мразят християните

    5 0 Отговор
    Те и в двете държави е пълно с комуняги
  • 13 Кире

    3 0 Отговор
    Имайки в предвид, че при нас има тотална пропаганда то може и въобще да не стоят така нещата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грабвай

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Генерал от НАТО":

    куфарите и бягай .
  • 16 Sofia

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "моряка":

    Причината за съществуването на отделно правителство на остров Тайван (а на практика и отделна държава), е политическата история на Китай от първата половина на 20 век. Националистическата (и относително дясна политически) сила на Чан Кайшъ противостоят в продължение на няколко десетилетия на преминалия в определен етап в комунистически лидер Мао Дзъдун. На 7 декември 1949 г. Чан Кайшъ оттегля правителството си на територията на о-в Тайван, вероятно надявайки се да продължи оттам политическата си борба, която в този момент изглежда практически безнадеждна на главната китайска територия. С правителството се преместват и 2 милиона души, основно войници, членове на Гоминдан, интелектуалци и бизнесмени, които се смесват с вече обитаващите острова 6 милиона души. Освен това, правителството на Китай взема на Тайван много национални съкровища и голяма част от златния резерв
  • 17 Sofia

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "моряка":

    След като Гоминдан губи контрол над по-голямата част от континенталната територия, той поддържа властта си в Тибет и Хайнан до 1951 г., когато комунистите превземат и двете територии. След това Гоминдан продължава да твърди, че има суверенитет над цял Китай, включително континентален Китай, Тайван, Външна Монголия и други области. В континентален Китай комунистите твърдят, че те владеят единствения Китай (който според тях включва и Тайван) и че Република Китай вече не съществува.

    През 1960-те и 1970-те години Тайван е управляван от авторитарно еднопартийно правителство, но Цзян Цзинго, синът на Чан Кайшъ, като негов наследник като президент започва демократизация на страната в средата на 1980-те години.