Last news in Fakti

2 Май, 2021 05:28 4 543 121

2 май 1945 г. Берлин пада

  • берлин-
  • втора световна война

Цената на операцията е страшно висока за военнослужещите от двете страни

2 май 1945 г. Берлин пада - 1
Снимка: Shutterstock

На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.

Трябва да се отбележи, че генерал Вайдлинг ръководи старателно обмислена и добре подготвена отбрана: 1,2 млн. офицери и войници, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни съоръжения, включително 6-етажни бункери. Вайдлинг организира отбраната на града, като се води бой за всяка сграда. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, след като на 28 април окончателно се проваля опитът на генерал Венк да ги подкрепи със силите на 12-а армия. Последните илюзии на генерал Вайдлинг да се случи чудо рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след полунощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават съобщение на руски език: „Молим прекратяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на генерал Вайдлинг съобщава за готовността на берлинския гарнизон да прекрати съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, преминава линията на фронта и се предава в плен.

След час, вече в щаба на 8-а гвардейска армия, той пише заповед за капитулация: „Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на съдбата всички, които му се заклеха във вярност. Според заповедта на Фюрера вие, немски войници, сте длъжни да бъдете готови да продължите боевете около Берлин, независимо че вашите боеприпаси привършват и в създалата се обстановка по-нататъшната съпротива е безсмислена. Аз заповядвам незабавно да прекратите всяка съпротива. Всеки час сражения удължава ужасните страдания на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на съветските войски аз ви призовавам веднага да прекратите бойните действия. Вайдлинг, бивш командващ берлинския отбранителен район.”

Заповедта е размножена и с помощта на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града постепенно е прекратена. До края на деня войските на 8-а гвардейска армия очистват от противника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 г. в град Реймс, главната квартира на главнокомандващия генерал Айзенхауер, е подписан предварителен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на главното командване на Вермахта в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Цената на операцията е страшно висока както за военнослужещите от двете страни, така и за населението на Берлин. В Берлинската операция загиват над 80 000 съветски войници и офицери, 2 800 полски. От своя страна германските загуби в убити надхвърлят 400 000 души.

Кой е генерал Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”. През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера. Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А колко са жертвите от Уса корлуса

    51 3 Отговор
    Или пак са чакали друг да вади кестените от огъня....

    Коментиран от #25

  • 2 падналия ангел

    50 3 Отговор
    Ако направя асоциация с знамето на Райхстага и знаменитата им снимка с поставяне на американското знаме след битката за Иводжима, то при превземането на архипелага американците са участвали с 60 000 души. В Уикипедията пише над 100 000, но историческата документация показва първоначално 30 000 корпус дебаркиращ и после още толкова подкрепление при разчистване на островите. Та там американските жертви са дадени над 20 000-убити, ранени, изчезнали. Убитите-около 7000. Е при това героично за американците сражение са паднали толкова жертви, колкото руснаци и немци са дали за превземането на една улица в Сталинград!

    Коментиран от #14, #27

  • 3 война и мир

    83 13 Отговор
    Кой някога е мислил , че ще дойдат времена , в които ще се опитват да отричат победата на руснаците във ВСВ и за освобождението на България от 500г. робство. Лъжат децата без срам и съвест и се надяват след няколко поколения никой да не помни истинската история.

    Коментиран от #8, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЕАЛИСТ

    65 16 Отговор
    Трябвало е да сринат Берлин и Прага, а не да ги превземат с цената на толкова жертви. Както англичаните и американците постъпиха с Дрезден. Сега и немци и чехи щяха мълчат, а не отново да лаят по мечката.

    Коментиран от #45, #46, #47

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо русия

    9 50 Отговор
    Не отиде да защитава индиянците и робите в колониийте така да влезе в война и да ги освободи?нали много милее за човешките права и свободи

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Jrj

    36 6 Отговор
    Много скоро идеологията на Райха ще събуди много европейци и не само!Ценостите на Европа са пред физическо и морално унищожение и виновни за това най вече са нейните управляващи.Това което направи Веспасиан,а не можа Хитлер вероятно ще го направи следващият?Човека е хищник,без войни не може и антигонизъм,така е било и така ще бъде.Жалко за България че се превърнахме в такава слаба държава в такива моменти си отварям книгите за Първо и Второ Българско царство и болката е по търпима.........

    Коментиран от #15

  • 14 100

    13 45 Отговор

    До коментар #2 от "падналия ангел":

    Ако някой умее да печели сражения само с многобройни жертви, това не значи, че и другите трябва да правят така. Вечна слава на падналите в борбата с нацизма, но многото им жертви се дължат предимно на некадърното съветско военно и политическо ръководство.

    Коментиран от #16, #24, #31, #72

  • 15 Идват генно променени човеци

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Jrj":

    Тези неща за който говориш няма да са в сила ...хората ше стават все по малко на планетата и все обслужващ персонал на мега богатите
  • 16 РЕАЛИСТ

    18 15 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    За съжаление си прав. Много военни историци смятат, че Жуков е виновен за жертвите и хилядите унищожени танкове по улиците на Берлин и Прага. Пълководец, който не го е еня за смъртта на собствените му войници.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Максим

    30 3 Отговор

    До коментар #11 от "Защо русия":

    Русия милее да престанат да и натрапва чужди за народа и Западни ценности, прикрити под маската на някакви човешки права за малцинствата .
  • 21 Хахаха

    34 7 Отговор

    До коментар #11 от "Защо русия":

    Борбата на Америка с колонизаторите завършва с успех благодарение и на Русия. Ето това не знаете, нали? Впрочем, вие даже не знаете, че и Независимостта на България, която празнувате на 22 септември също се случи , благодарение на Русия. Макар, че тук твърдят някои, че то е изключително самостоятелно дело на България и трябва да се признае тоя ден за нац. праздник.
  • 22 Хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Тия опорки са за хора, които нищо никога не да отвоювали. За замочуствшието им.

    Коментиран от #26

  • 23 РЕАЛИСТ

    39 8 Отговор

    До коментар #18 от "Какво да вардя":

    Хайде бе, "Под игото" комунистите ли са го писали. Грешка е било , Русия да дава 200 хиляди жертви за неблагодарници , като нашия народ. Това и Достоевски е казал. Сега щяхме да сме една шепа малцинство в състава на Турция, като арменци, евреи и роми.

    Коментиран от #36, #42

  • 24 Максим

    35 3 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    Извинявай, но ако съветското ръководство бе некадърно, сега щяхме да имаме съвсем друга политическа география. Ти какво предлагаш, за да е нямало жертви, още от началото руснаците да са развеяли бялото знаме ли? При падането на Франция не е имало много жертви, французите за броени дни се предават. Френското военно ръководство как би го определил? Като кадърно? Или полското, което напуска страната, треперейки само от сянката на Хитлер?

    Коментиран от #38

  • 25 ВъГъЗъ

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "А колко са жертвите от Уса корлуса":

    Е те после нали се писаха победители,
    заедно с англичаните и французите?!?
  • 26 РЕАЛИСТ

    6 18 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    На теб нормално ли ти звучат загубите на Червената армия в Берлин. Към 360 хиляди в жива сила и унищожени 2 хиляди танка и 2 хиляди артилерийски единици. Децата на Хитлер с по един противотанков юмрук са унищожавали Т-34 ка

    Коментиран от #29, #34

  • 27 един от стадото

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "падналия ангел":

    попитало германчето дядо си коя е най- дългата улица на света. Как коя, там една в Сталинград. Три месеца вървяхме по нея и не можахме да стигнем до другия край.......
  • 28 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    12 3 Отговор
    Пак ще падне. Вече знаят пътя
  • 29 Хахаха

    26 6 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    На мен звучи нормално, че моите роднини защитавали своята Родина и човечеството от най големите кръвопийци в света - хитлерийска Германия и нейните съюзници, впрочем, почти всички западни страни са им помагали с действията си или бездействията си, а
    и с човешкия труд . Да, великите ми сънародници и роднини , част от тях, си загубили живота си в тая битка. Те са били на война. Не са искали, вероятно, земята им да се намира под чуждия ботуш, а пък и нямаше на кого да разчитат, за да им помогнат в Освобождението си. Или може би трябваше вас да помолим, да освободите нас от Хитлер? И да почакаме...
    Това не е нашата тема, защо вие говорите за това? Вашата страна тогава стояла на страната на кръвопийците. С какво право ти ще ми говориш защо и как моите предци са дали живота си? Аз мога да те питам: ти съвест имаш ли? Или не знаеш, какво е това?

    Коментиран от #32

  • 30 Нане

    17 3 Отговор
    толкова жертви заради лудоста на един шваба а Сталинград удържа га бяха на върха. Ощи тогава трябваше да капитулират!
  • 31 Behemoth

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    Кви глупости плещиш....как се печели война без жертви...това е война на изтребление ...лудост без милост...вълна след вълна .....ако искаш да няма жертви чакаш оттатък океана докато някой друг умаломощи противника и привлече най боеспособните му части после се стоварваш на брега и се почесваш по трътката някой друг да разбие берлинската групировка от милиони половина войници ХАХАХА...
  • 32 РЕАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    Нещо грешно си ме разбрал. Сигурно е lost in translation, тъй като българският не ти е майчин език. Моите уважения към подвига, който са извършили предците ти, но виж отново коментара ми 7 , и ще разбереш what is my point
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Извинете

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жужето убиец":

    Вие пациент ли сте?
  • 36 123

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Провери броя на жертвите, не е трудно. 200 000 е цялата руска армия. А за "неблагодарността" може доста да се коментира. Интересното е, че участниците във войната непрекъснато са следели за степента на благодарност сред българското население. Ако била малка, вземали мерки според разбиранията си

    Коментиран от #39

  • 37 Роко

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "война и мир":

    Приятелю никой не отрича приносът СССР за победата просто им се казва че не са воювали сами и други държави също имат принос за тази победа. В коалицията която побеждава Хитлер участват над сто държави и СССР. Колкото до руснаците втората по - големина армия на източния фронт след немската е руската по официални данни над 1 милион се бият за Хитлер. Още поне толкова се бият и загиват под немски имена в редиците на вермахта но те не влизат в официалната статистика. А и руснаците много удобно забравят на кой бяха съюзници до 22 юни 1941 година.

    Коментиран от #96

  • 38 100

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Максим":

    Те французите също не са много в час при развитието на армията си и стратегията си между войните. Е, и други фактори си казват думата. Какво да предлагам да направи СССР ли. Ами, ако Стялин не се беше съгласил да дели Полша с Хитлер, а се беше застъпил за нейната независимост, както правят Англия и Франция, Хитлер нямаше да смее да нападне Полша и така може би щеше да бъде избегната и световната война, но не, неее, пуста лакомия Сталинска...та ето ти едно политическо действие, което са могли да направят. Чистките на командния състав в РККА от преди войната също е политическо действие, което им намалява боеспособността. Стремежът да се правят много танкове, които, обаче не могат да се поддържат адекватно и които съветската промишленост не може да изработва с нужното качество в такива количества, също са лошо военно-политическо решение. При самата война съответно кадърните им командири са малко и това е една от главните причини за пораженията през 41-а. Те не умеят да организират ефективно взаимодействие между родовете войски и да ги ползват ефективно. Нещо, което е трябвало да бъде отработено още преди войната. Често вкарват съединенията в боя на части, а не като единна маса и в резултат немците ги разбиват едно по едно. Да, при такава война при всички случаи се дават много жертви, но при адекватно военно-политическо ръководство, те щяха да са поне 2 пъти по-малко.

    Коментиран от #48

  • 39 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    Войната се води и на Кавказкия фронт. Затова споменавам , като равносметка официалната цифра споменавана от историците. Събери убити, тежко ранени и 80 хиляди умряли от болести по време на войната и тегли чертата.
  • 40 Kcanba

    13 7 Отговор
    слава на великия руски воин!!!
  • 41 Абе

    7 2 Отговор
    Сигурно руснаците пак са виновни и за това!
  • 42 Роко

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Пак извади опорката за 200 загинали руснаци. Стига луга бе руснаците казват че са дали в тази война 56 000 жертви (от тези жертви половината са умрели от болести заради крадливите руски офицери откраднали парите за лекарства и храни за армията). Да видим резултатите от войната Русия получава територии в Кавказ и Молдова (която принадлежи на Румъния и Русия я компенсира с българската област Северна Добруджа) това е първата причина за войната, втората е недопускане на създаване на голяма българска държава (както се договарят с австрийците през юни 1876-та в Райхщад) което руските дипломати постигат на Берлинския конгрес огромен успех за руската дипломация България не само е орязана но остатъка е разделен на две (както се предвиждало според Райхщадското съглашение). Само че тогавашните българи са били патриоти и само след седем години обединяват отечеството си. От което руското правителство изпада в ярост и започва да иска да се възстанови статуквото на което получават отказ от Турция и Румъния (и двете смятат съединението за нещо нормално и разделянето на българския народ за престъпно) единствено сърбите полакомили се да заграбят още български земи (през 1878-ма получават Нишко област населена с българи) откликват на руските молби.

    Коментиран от #43

  • 43 ГХЧ

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "Роко":

    Така само анадолец, като теб , може да лъже.

    Коментиран от #52

  • 44 Иванов

    6 10 Отговор
    Германия е 100 пъти по малка от Русия. 1945 година, Германия е била разрушена до основи,НЕ Е ИМАЛО КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК.Руснаците са изнесли ябсолютно всичко,заводи, поточни линии. Немците са започнали от ПЪЛНАТА НУЛА и 30 год по-късно са 2 рата икономика в СВЕТА! В целия свят. И то с половината си териртория- другата половина е заета да строи зрелия социализъм.
    Ай кажете ми сега, руснаците кво направиха за тия същите години?
    Немската нация е уникална, никой друг не е стигнал върха от нула за 30 години. 30 години след войната ,руснаците още ходеха с ватенките и шинелите. Жалка картинка. Преди да си пишете дежурните глупости за еврогейци ,замислете се , ние като народ, дали ще можем да направим нещо за 30 години,от пълната нула? Въпроса е риторичен.

    Коментиран от #51, #55, #80

  • 45 Българин

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    На руснака обаче не му пука за жертвите. Алкохолиците са позволили на побъркан грузинец да жертва милиони във войната. С нелогични и античовешки действия спечели битката за Сталинград, а след войната изби милиони невинни хора. Това е твоята мечка. С удоволствие бих се бил срещу тях, ако пак стъпят в Добруджа, като генерал Вазов
  • 46 Мирослав

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    По време на войната, дядо ми е разказвал как немските войски са помагали на местните, а като "мечката" е нахлула е имало грабежи и изнасилвания

    Коментиран от #53

  • 47 Иванов

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Няма сриване, туй що се не срива. Германия , от абсолютна разруха ,стигна до 2 рата икономика в СВЕТА , за 30 години. И то с половината си територия. Ако СССР бяха разрушени до такава степен- днес още щяха да с ватенките и шинелите. Руснаците са ми симпатични, но нищо не става от тях.

    Коментиран от #49, #89

  • 48 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "100":

    За франсетата е ясно. Сталин няма как да остави тези земи ,защото са бивши руски подарени от Ленин, все едно ние да се откажем от Македония 1941г. .И ако Полша се беше съгласила през нейната територия да преминат руски войски , да спасят Чехия, ВСВ можеше да приключи още там. И в плановете на Сталин , не е било желателно война със Германия , макар да я е предвиждал , и да се е готвил за нея . Чистките са резултат ,от затихващата гражданска война , и другият център на "Троцкистите" трябва да изчезне за да стане Русия силна и обединена, та Сталин е горчивото лекарство , представи си Хитлер нахлува , а в Русия няколко центъра на власт , ще спре на Чукотка. Хитлер доказано губи войната в първите 4 месеца от нея , причината е - Въпреки огромните очаквани руски неразбории , саможертвата на руските танкове в огромните степи , дават време за евакуацията на заводите , населението , мобилизацията , и преминаването във военно време , за което е нужно време , а Германия е напред с поне две години. Дългосрочната концепция на Сталин в крайна сметка побеждава краткосрочната хазартна концепция на Хитлер. Това са били армиите които единствено са могли да се противопоставят една на друга , по това време
    След 1943 при Курск ролите се разменят , и германците са тези които отстъпват , дават повече жертви , и са затваряни в чували , от многобройните и бързи руски танкове.

    Коментиран от #56, #59, #71

  • 49 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "Иванов":

    Ако Сталин бе послушал генералите си, да срутят до основи Германия и останалото население да пратят в Сибир, щеше да видиш втора икономика през крив макарон. Сталин е отговорил, че обикновения немец не е виновен. Мекушав човек. Колкото за възстановяването на Германия, да се благодарят на плана Маршал. Америка почва да печата долари без покритие и цял Свят бачка , за да живеят немците добре. Де Гол затова се отказва от тези хартийки .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бръм

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Иванов":

    Следвоенна Германия не тръгва от нулата. Как забравяш плана Маршал и милиардите американски долари, които се изливат в нея? Освен това следвоенна Германия си спестява разходи за въоръжаване и отбрана и всичко отива за възстановяване на икономиката. А че германците са машини, спор няма.
  • 52 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "ГХЧ":

    Всичко което съм написал е потвърдено със съответните документи и може да се провери това са исторически факти така и за да не ме обвиниш в русофобия всички източници от които съм се информирал са руски. Още нещо когато твърдиш че някой лъже е хубаво да посочиш за какво лъже защото се получава малко конфузно твърдиш че лъжа но явно незнаещ за какво.

    Коментиран от #54, #58

  • 53 Бръм

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мирослав":

    Изстъпленията по време на война са обичайно явление. Без значение от националността на завоевателите. Не забравяй, че в примера, който даваш, България е била на вражеската за руснаците страна, а за германците сме били съюзници. То и аз съм чувал за изстъпления на български войници в окупираните от българската армия части от Сърбия и Гърция, спрямо тамошното население. Така че, когато съдим, да не мерим с двоен аршин.

    Коментиран от #68

  • 54 Бръм

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Роко":

    Абе пич, не знам за другото, но не Русия подкукуросва Сърбия да ни нападне, а Австро-Унгария. Това и малките деца го знаят :)

    Коментиран от #57

  • 55 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Иванов":

    напълно си прав,само не мога да разбера как този сериозен народ се подведе по един олигофрен със смешни мустаци.хитлер е абсолютен ненормалник подобен на него е тръмп.некомпетентен ,посредствен човечец с мания за величие,което обаче много германци приеха за водач.фюрера съсипа германия и след неговото управление не остана камък върху камък.в демокрация немците постигнаха чудеса.при руснаците битката за берлин е показателна за цялата им стратегия и манталитет.дават огромни жертви в една предварително спечелена битка и впоследствие мизерстват въпреки че са победили и са отнесли всичките немски технологии и специалисти вкъщи!
  • 56 Роко

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "Някой":

    Приятелю явно си скаран с историята. СССР по никакъв начин не е искал да помага на Чехословакия да обещава помощ но когато трябва да се действа изведнъж цялото съветско ръководство изчезва и чешкия посланник напразно обикаля празните коридори на Кремъл. Едва седмица по - късно се появяват и най - нагло казват му казват "ма що не се съпротивлявайте ние щяхме да ви подкрепим". Така сега за коридорите те нямат нищо общо с Чехословакия когато ги искат тя не съществува. Тези коридори са поискани на 15 август 1939 година през тях е трябвало да мине съветската армия за да нахлуе в Германия. Молотов поставя въпроса пред англо-френската делегация без да пита поляците (които естествено отказват). Но още на 11 август на съветския посланник в Берлин е наредено да организира среща с германски представители в Москва. Тази среща се осъществява на 19 август когато за половин ден (с прекъсване за да гледат балета "Лебедово езеро") се подписва Московския договор които слага началото на ВСВ. Хитлер губи войната още в момента които Рибентроп подписва договора. След подписването му Сталин възторжено подскача икрещи "Измамих го"

    Коментиран от #60

  • 57 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Бръм":

    Приятелю точно заради такива деца които не познават историята сме на тоя хал. Австро-Унгария спасява Сърбия от разгром. Тя няма причина да се меси в българските работи според райщадското съглашение земите източно от река Морава са в руската сфера на влияние. Едва когато българските войски навлизат в тяхната зона на влияние и е ясно че сръбската армия няма да може да ги спре австрийците се намесват. Но войната е започната по руско настояване.
  • 58 ГХЧ

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Роко":

    Вашите исторически "факти" ги четете , като дявол евангелие. Руските дипломати били постигнали" огромен успех." .Цялата европейска паплач се е събрала да притиска Русия с нова война , за да не позволят на балканите да се роди голяма силна славянска държава , такава каквато Русия е очертала на базата на българската църковна екзархия , и там са и Мизия , и Тракия , и Македония , и защо Русия ще я чертае на Сан-Стефанската карта след като не го ще . Това което е принудена да приеме е малка утешителна награда за 76 000 си жертви от Освободителната за нас война , а европейският концерт се опитва със всички средства да запази статуквото преди войната , Англия плаши Русия с флота , Бисмарк казва- Събрали сме се за нашето собствено благополучие, а не да правим българите щастливи. И там е заровено кучето на нашите последващи беди , в голямата си част. И ни омръзна , до го обясняваме това всеки път , като на деца идиотчета , все едно анадолеца няма да го разбере , друга е вашата гледна точка.

    Коментиран от #61

  • 59 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Някой":

    Още нещо до края на войната СССР е страната която дава повече жертви. Вярно съотношението значително намалява през годините но никога не в полза на СССР през 41-ва са 8-9 към едно а през 45-та са вече 2-3 към едно. Общото количество на жертвите е 27 милиона червеноармейци (информация от руската дума) на германския фронт и 8 милиона немци на всички фронтове.

    Коментиран от #64

  • 60 ГХЧ

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Роко":

    Значи Сталин е искал коридор директно да нападне Германия ли ? И благодарение на Полша това не се е случило ли ? ха , ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха корема ме заболя , това е оригинално , сега ли го измисли?

    Коментиран от #62

  • 61 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "ГХЧ":

    В Сан Стефано е подписано просто примирие между Русия и Турция с което прекратяват водните действия нищо повече и двете страни не са имали правото да подписват нищо повече според условията с които е РАЗРЕШЕНО на Русия да води война. Санстефанска карта е основа за търговия на предстоящото подписване на договора в Берлин. Русия се отказва от огромни територии на бъдещата България (които не й принадлежат като част от тях дори са в австрийската сфера на интереси) един вид прави компромис срещу което получава територии в Кавказ и Молдова. Да приятелю в България е прието да се разказва митът за добрата Русия и лошите западняци но в руските исторически документи пише малко по различна история.
  • 62 Роко

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "ГХЧ":

    Приятелю това че си необразован не е причина за смях, а за съжаление. Да приятелю Сталин иска коридори за да нападне Германия предлага два варианта ако Хитлер тръгне на запад 2 милиона войника и 2000 танка, ако тръгне на изток 4 милиона войника и 10 000 танка. Но глупавите панове не му ги дават.
  • 63 На хаирлия да е

    1 0 Отговор
    Време е на 3 май, Европа да празнува деокупацията от новите СС-овци, окупирали цял свят след 1945
    Хитлер се обръща в гроба, като гледи неговите мечти осъществени от Господарите му.
  • 64 ГХЧ

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Роко":

    Апап , след Курск Хитлер възприема стратегията Градове-Крепости , явно е почерпил опит от руският Сталинград , Ленинград , и се опитва да го приложи безуспешно. Просто защото по това време руската артилерия , и авиация е придобила чудовищни по своята сила размери . Просто се нареждат , засипват града с огън , голяма част от войниците загиват под руините без да са застреляли и един руснак , и след няколко дни агония , останалите живи се предават , и поемат по дългият път към Сибир. При Зееловските Възвишения , последните рубежи преди Берлин са засипани с 6700 тежки оръдия , 2000 Катюши бълват огън , авиацията също бомбандира отгоре . Кажи нормално при това положение кой дава повечето жертви . Прочети поне статията отново 400 000 немски войници загинали в Берлин срещу 85 000 руски . Вярно е , че руските жертви при превземането на Берлин е било възможно да бъдат още по-малко , но Сталин бърза , и припира Жуков да свърши бързо , защото , въпреки договорките , фронта от запад е рухнал , и съюзниците необезпокоявани могат да влязат първи в Берлин , и да отнемат победата. Жуков наистина си е правил план с по-малко жертви . Просто нареждат оръдията и убиват всичко що мърда , докато се предаде , но в бързината вкарват в Берлин танкове и пехота , без да са премазали преди това града с масивна артилерийска подготовка, траеща седмици.

    Коментиран от #67, #73

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Дрън Дрън

    2 0 Отговор
    За Сан Стефано, БГ да се сърди на Австро Унгария и Англия.
    Как соросоидите не споменават, че едната обявява мобилизация за война с Русия, а другата предислоцира от Средиземно към Черно море корабите си за война с Русия, ако признае граните от С.Стефано.

    Едно от условията, за да започне Русия война на Балканите е да не се прави Голяма държава на Балканите.
    Що не псивате Англия, Унгария и Австрия.
    Дъъъ, Дяволът чете Евангелието.
  • 67 Дрън

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "ГХЧ":

    С две думи Сталин за пореден път им спасява д...та, те за благодарност, англосаксит създават НАТО, и обявяват за враг Русия.
    Дъъ соросоидна... та и са искали пленените уж немски части, да нападат Русия след Победата, планове немислимо и др.
    Гну#сни англокасонски...
    Ей, нова война искат гадовете, и пак цяла Европа управлявана от Остров и зад океона, и пак срещу Русия, както при Наполеон, ПСВ, ВСВ, и още, и още.
    Гнусни са, та и историята пренаписват за собствените си канибалски цели, за англосаксите пиша.
  • 68 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #53 от "Бръм":

    Приятелю до 5 септември 1944 година България е неутрална спрямо СССР държава на съветския фронт няма нито един български войник. България е единствената страна съюзник на Германия която не е прекъсвала дипломатическите отношения с СССР. Е всичко това не пречи съветската авиация да бомбандира български градове и съветски агенти да организират в България въоръжени мародерстващи банди. Също не пречи на съветския представител да настоява на постдамската конференция България да е сред загубилите войната въпреки хилядите жертви които дава българската армия за победата.

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Хихихихи

    6 0 Отговор

    До коментар #68 от "Роко":

    Хем сорошки мохабети, хем по йезуитски извъртате историята! Какви сте такива хибридни плазмодии!

    Коментиран от #77

  • 70 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #68 от "Роко":

    Това е лъжа. Дано да е от некомпетентност, а не от подлост. България е неутрална точно до 1 март 1941 година на същата дата става официален съюзник на фашистите.

    Коментиран от #75

  • 71 100

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Някой":

    Чакай, какво значи бивши руски земи подарени от Ленин? Първо, те не са подарени, а поляците си ги извоюват и второ, там руснаците са малцинство. Повечето население е украинско. Също има и белоруси. Даже част от териториите са били на Австро-Унгария. В Лвов и до сега мразят Русия... То е все едно Турция да окупира половин България, щото све били бивши турски-османски земи.

    Коментиран от #86

  • 72 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    Кото българите, например. Защо трябваше моите 200 000 хил. мои сънародници да сложат главите си в България? И не ме говори за ополченци. Виж откъде са дошли повечето ополченци да се сражават за България. Ама руснаците просто не умеят да воюват, нали? Все мрът за чужди държави в това число. Друго е да седиш и да чакаш... докато дойдат глупаците, които да си сложат главите за тебе , а ти след това и да ги кълнеш. Марзавци!!

    Коментиран от #117

  • 73 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #64 от "ГХЧ":

    Приятелю Жуков и планове за по-малко жертви? Само когато си написал това си показал колко си необразован. На Жуков никога не му е пукало за жертвите той е човекът отговорен за смърта на най - много червеноармейци. Не че другите много са ги пестяли но той е бил виртуоз в безсмисленото похабяване на човешки животи. Не напразно войниците го наричали касапина Жуков. Знаеш ли как се разминира минно поле по Жуковски. Лесно пращаш пехотата в атака и воала полето е разминирано. Ма жертвите много кво от това както е казал мъдрецът жените други ще нараждат. Колкото до това със съюзниците крадящи победата като превземат Берлин изби рибата с потресаващо глупаво изказване. Берлин е обкръжен от съветски войски и съюзниците няма как да стигнат до него. Да Сталин е бързал но не защото американците ще превземат Берлин, а защото Германия може да капитулира преди да го завземе. А е имало толкова неща да се свършат преди капитулацията да се опразнят трезорите на Дойче банк, и другите банки, да се оберат музейте и всичко ценно преди да са дошли съюзниците и да трябва да дели с тях награбеното.

    Коментиран от #82

  • 74 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    българия е част от оста берлин,рим ,токио ,но тва става в момент когато и ссср иска да е част от тая ос.може да провериш ква е съветската политика в тая посока от 1939 до 1941 година.тва едно,другото което ти писа колегата също е вярно.ссср извършва у нас терористична деиност както и бомбандировки без да сме във воина,напротив имаме уж нормални дипломатически отношения.на 5 ти септеври достигаики нашите граници руснаците ни обявяват воина,мотивираики се с това че ние сме в такава с техните съюзници,сащ и англия.именно тази фундаментална грешка на цар борис води до последствията в париж.
  • 75 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #70 от "Хахаха":

    България спрямо СССР е НЕУТРАЛНА ДЪРЖАВА до 5 септември 1944 година когато СССР и ОБЯВЯВА ВОЙНА. Да на 1 март 41-ва България се присъединява към тристранния пакт и обявява война на Англия но никога не е обявявала такава на СССР. Както и Япония спрямо СССР е неутрална докато Пре 45-та СССР й обявява война.

    Коментиран от #78, #79

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 АнтиСоросоид

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Хихихихи":

    Коридор от Хитлер се иска за Данциг с особен статут, а преговорите между Германия и Полша-поляците ги точат с месеци, нарочно под дудука на Англия. В деня на насрочените от Германия преговори Ляхите посещават Британия.

    Преминаване през територията на Полша и Румъния иска Сталин, защото според Договор с Франция, Русия и Франция се задължават да пазят границите на Чехословакия от 3-ти страни.
    Румъния и Полша оказват, отказва и Запада на Русия за формирането на антихитлеристка коалиция, и предават най-силната в Европа военна индустрия на Чехия в ръцете на Хитлер.
    За да нападне Хитлер Русия, тази е целта на Запада имащ договори за ненападение мноого преди Русия.

    Хитлер е финансиран от САЩ и Англия, и цяла Европа работи за него суровини, ресурси, техника и петрол, двигатели и гориво самолети, комуникации-всичко е най-нови изобретения на САЩ компании и Англия., както и банки, за да прикрият заемите за въоръжаването на Хитлер..
  • 78 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Роко":

    Факти са такива, че България става фашистска държава на 1 март 1941 година. Точка.

    Коментиран от #114

  • 79 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Роко":

    Въобще ,,неутралитет" през ВСВ е много странен.
    Щвеция е класически пример за неутрална държава по времето на ВСВ. Обаче, нищо не пречи на Швеция да работи за нуждите на воюваща хитлеристка Германия и да я снабдява със стомана, например, за да ди плавят германците танкове и да ги пращат по фронтовете срещу СССР. Иначе, искат да са неутрални да изглеждат. Време е вече Русия да покаже керливите ризи на лицемерите и да публикува историческите документи за ВСВ.

    Коментиран от #83, #115

  • 80 Дръннн

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Иванов":

    Дрън, Дрън, там играят сериозно САЩ капитали и иновации, както по време на ВСВ, така и след нея-Форд, Варбург, ИТТ,IBM,Дюпон дава на немската Фармен-технологии 150 САЩ компании през ВСВ,
    След ВСВ - Маршал, защото З.Г. по онова време е фронтова държава пред И.Г. Русия.
    Тогава на САЩ им трябват силни съюзници и ФЕД печата тапетите, затова 1945 създават НАТО срещу Русия и И.Блок.
    Варшавският Договор от СССР е създаден по принуда, чак 1955 г. в противовес и защита от НАТО.

    Не ми хвалете слугинажът към окупираните от НАТО и САЩ държави, да рекламираш робството е цинизъм.
    Както и дълговите спирали на държавите към СБ, МВФ.
    Не знам кой мамите, освен себе си.
  • 81 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Щом признават датата 2 май,нека празнуват два пъти, и на 2-ри и на 9 май, а не да се опитват да фалшифицират Деня на победата като ден на Европа.
  • 82 ГХЧ

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Роко":

    Достатъчно е било за германците , една малко американска моторизирана група да стигне до Берлин , за да се предадат на американците , с този акт да обезмислят руските жертви. Както казва генерал Теодор Бюсе -Нашата цел и съпротива от тук нататък се състои в това да дадем нужното време на съюзниците да ни ударят в гръб.

    Коментиран от #85, #90, #116

  • 83 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #79 от "Хахаха":

    при руснаците е същото дрогар че и по-зле.те потдържат хитлер до 22 юни 1941 година.изнудват българия да влезе в хитлериската коалицияя,подпомагат хитер със суровини в битката срещу франция и британия,разгромяват полша и си я поделят заедно с хитлер.и като ги напада съюзника им почват да реват за помощ към ...англичаните!
    !смях!и молят да бъдат приети в хитлериската коалиция само дето не се разбират с хитлер за общата стратегия ,което им пречи да бъдат приети.ти обаче се сети за швеция!смях!

    Коментиран от #87, #91, #92

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "ГХЧ":

    Неграмотник.
  • 86 Хъх

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "100":

    не е вярно написаното от вас, я вижте кой побеждава в руско шведските войни, и не само победител,а и купува днешните Финландия, Естония, Латвия в злато от Швеция.
    Естония и Латвия
    удобно си правят оглушки Естония и Латвия да платят златото на Русия дадено на Швеция за тези територии.

    Гяволета сте Соросоидите.
    Искате независимост, връщайте златото и милиардите на Русия.
    Хитреци.
  • 87 Аман

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    Това просто не е вярно, глупости пишете, последната държава подписала "Договор за Ненападение" в Европа е Русия, и то след като Англия и Франция нарочно бавят преговорите-пътуват с кораб,протакат преговорите, отлагания, питания и не са упълномощени от държавите си да сключват договори с Русия срещу Хитлер.

    Кой дава съгласието си за увеличаването на флот и армия, в нарушение на предишни договори за Хитлер-Англия.
    Кой финансира Хитлер-САЩ?
    Кой не дава достъп до "случаят Хес"-Британия?
    Кой създаде банковата тайна в Швейцария, за да крие преводите към Хитлер?
    Кой даде иновации -петрол, двигатели, химия, индустрия,оръжия, комуникации, перфокарти?

    Пфууу

    Коментиран от #95, #118

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 тнт

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иванов":

    Прости му Боже ,той не знае какво говори!?!
  • 90 Дрън

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "ГХЧ":

    Те обезмислиха, защото няма за цял свят денацификация, и защото правителството на Хитлер не подписва капитулацията, за разлика от Япония, император.
    И 4-тият Райх е тук и сега, управлява успешно с причинителите на всички конфликти по света.
    В момента соросоидите служат на 4-тият Райх и Лондонските банкери, някои са го разбрали, други не са, но ще го разберат.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    Това е така, но с нападението си над СССР , се получава тотален гъ зо брък и се оформят лагери които вече не са в наша полза. Всичко се проваля заради малоумният Хитлер.

    Коментиран от #97

  • 93 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    САМО ОТБЕЛЕЖЕТЕ : СССР АТАКУВА И ЗАГИВАТ ВОЙНИ СРЕЩУ ТРИЕТАЖНИ БУНКЕРИ , А АЙЗЕНХАУЕР ПРАВИ ПАКТ ЗА КАПИТУЛАЦИЯ И ДНЕС ОЩЕ САЩ ГО ИЗПОЛЗВАТ !!!! ОТКОГА РУСИЯ СЕ ОТТЕГЛИ И ОСВОБОДИ ГЕРМАНЦИТЕ !!! Е ЩЕ ИМА "СЕВЕРЕН ПОТОК -2 " И ОТБЕЛЕЖЕТЕ -НЕМСКИ Е И ПО ФИНАНСИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #87 от "Аман":

    кое не е вярно бе дрогар?ноември месец 1940 година съветското ръководство в лицето на другаря молотов отправя официално предложение ссср да се включи в тристранния пакт.справка руската уикипедия.тва дето ти обаче си писал са лъжи.банки,глупости...ссср и германия деистват единно като съюзници от 1939 до 1941 година.тва включва заедно окупиране на полша и поделяне на европа.българия е подложена на натиск от ссср да стане немски съюзник при краиовската спогодба.справка пак руското вики..ако не вярваш на руски извори веднага мога да ти дам български или англииски дрогар.и тогава няма русия дрогар.нещо си зле с историята.начело на ссср почти няма руснаци в онзи момент,
  • 96 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Роко":

    Друже, направи си труд да направиш справка кога се отваря втория фронт и кога се включват държавите, които не са били превзети от Германия. Много лесно е когато видиш кой е сигурния победител да се включиш на масата и да лапаш от баницата. Нито си сял, нито си жънал, нито си месил и т.н. Участието ти е само в сервирането и лапането. При положение че германците не бяха нападнали руснаците, американците щяха да си траят като мишоци. Следващите, които германския ботуш щеше да смачка щяха да са те и то със сигурност.

    Коментиран от #98, #113

  • 97 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Да да":

    хитлер е ненормален и винаги си е бил такъв.лошото е че немския народ му се доверява.напълно неадекватна ситуация.подобно нещо се случи при управлението на тръмп,но за радост американските институции издържаха.
  • 98 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "барчо":

    и как барчо щеше да стигнат германците до сащ.я разкажи да се повеселим.американците наистина трудно се включват във воини в европа щото не ги е много еня за ситуацията там,но я разкажи как американците щеше да бъдат смачкани от немския ботуш.

    Коментиран от #101, #102, #103, #108

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Дрън

    1 0 Отговор
    Според различни служби и разузнавания САЩ, фалитът е предвиден към 2000 г., спасява ги предателството на Източна Европа, което си е дългосрочен план на САЩ.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Дрън Дрън

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "стоян георгиев":

    Не как, те стигат?
    Постнал съм ти видео.
    Аман.
    и в НАСА стигат, и в разузнавателните служби на САЩ стигат, и в икономика стигат, в цяла Ю. Америка също стигат.
    Я виж, процент на симпатизанти на Райха.
    Я виж процент немско население емигранти.
    Не може всичко да ти пишем,
    Стига с това пренаписване на фактите.

    Коментиран от #105

  • 103 Дрън Дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "стоян георгиев":

    Модераторът е премахнал видеото, виж American Nazi Organization Rally at Madison Square Garden, 1939 г.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #102 от "Дрън Дрън":

    кво си постанл бе барчо?постнал си щуротии.немците не успяха да стигнат британия щели да нападнат сащ.да имало е нациски организации в сащ ,но са били много слаби.събрали 20000 човека на митинг и 100000 са дошли да ги бият.добре че полицията е била на мястото си.тва ли ти е доказателството за немската инвазия в сащ?хахахахаха

    Коментиран от #106, #110

  • 106 Дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
    Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
    Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
    Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
    Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори."
    Нимьолер
    неспасяеми сте,
    пътят по който сте тръгнали е един: самоунищожение, не знам каква е причината да казвате на черното бяло? подозирам, но е безсмислено да се дискутира.

    Коментиран от #107

  • 107 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #106 от "Дрън":

    много хубав цитат си дал дрогар.аз ще го перефразирам.когато путин нападна грузия аз виках браво,когато влезе в крим дадох банкет ,когато путин се окопа на трона си и смачка опозицията се радвах и адмирирах и когато доиде за мен и ме пороби гледах като де бил ама беше вече късно!та много хубав цитат барчо,евалата.веднъж да съм съгласен с неокомунист като теб!

    Коментиран от #109, #111

  • 108 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #98 от "стоян георгиев":

    По същия начин, както стигнаха до Африка. Нали не забравяш, че някои държави бяха прекосени за месец, други за няколко месеца??? Германците започнаха да имат сериозни загуби в жива сила и техника едва след като нападнаха Русия. Нали се сещаш, че атомното оръжие щеше да е в ръцете на германците, както и ракетите, а американците нямаше да имат нищо подобно или наподобяващо!!! Чети история и мисли!!! Само че важното е в малките букви и подробностите.

    Коментиран от #112

  • 109 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #107 от "стоян георгиев":

    Не знам дали знаеш, но по повод войната в Грузия имаше международен съд, който напълно оневини Русия миналия месец и цялата вина я носи Грузия и оня дето си яде вратовръзката, когато по телефона му казаха, че е сам и не го познават. Чети кой първо напада и после какво става. Последващото е отговор, а не първоначалното. Бъркаш нещо понятията.
  • 110 барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    Дрън, бръм, пръц или който е, си е той. Не съм аз. Аз пиша само с моя ник. Като го коментираш, си коментирай него, не ме мешай мен.
  • 111 Дрън Дрън

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "стоян георгиев":

    Другарю, отново пишете глупости, Саакашвили нападна етнически руснаци в Грузия.
    Саакашвили по време на Олимпиада напада етнически руснаци.
    Накрая си изяде връзката и се поизпусна в панталоните.

    Другарю, неспасяеми сте, пътят ви е един, краят ви е ядене на вратовръзки Саакашвили и бягане от хеликоптери.
    Имаше и една сценка с бягане по покривите, ех, кво ли не правят за пари другарите.
    Краят на хора като Пиночет, Саакашвили, Гуайдо, Хитлер, Порошенко, Аваков, Сашко Белия, Яценук,Турчинов, Навални е един, тъжен.
  • 112 Дрън

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "барчо":

    СС-овци създадоха редица разузнавателни служби в Африка, Азия,Ю. Америка, служби в САЩ, и обучаваха военните им.
    Много пронацистки дейци заемат държавни постове във ФРГ.
    Те така са инструктирани, да казват на черното бяло.
    Докъде стига наглостта им, да пишат,че Русия нападнала Грузия.
    По-голяма подлост не бях срещал, скоро.
  • 113 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "барчо":

    Пич пилците се броят на есен. Не е важно кой кага се е включил важното е кой накрая е победител. Пример СССР се включва във войната на 17 септември 1939 година на страната на Германия и я завършва на страната на Англия на 8 май 1945 година. На 8 май 1945 година Германия капитулира пред повече от сто държави. Това е истината останалото са незначителни подробности. Ма те били дали повече жертви ми голяма работа в аналите пише че Люксембург е победил Германия заедно с още над сто държави и една от тях е СССР. ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПОДМЯНА НА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ.
  • 114 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Хахаха":

    Факт е че в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ. То и в Германия не е имало. Хитлер е бил социалист и през цялата си кариера е строил социализъм.
  • 115 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Хахаха":

    Ми откога го чакаме това отваряне на архивите на СССР. СССР го няма от 1990 година но съветските архиви са строго секретни. Защо така бе? Ако СССР е толкова бял и пушист нека отворят архивите така ще покажат кой е вредил на миролюбивия СССР. Да ама не руснаците приеха закон според който архивите за ВСВ остават засекретени до 2050-та. Явно има какво да крият.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хахаха":

    Приятелю руснак (дълбоко се съмнявам че си такъв но както и да е) според източници на твоята родина за завоюването на земи в Кавказ и Молдова са загинали едва 56 000 руски войници (повечето от болести защото офицерите им са откраднали събраните от руския народ средства за войната). Твърдението че руската армия идва да освобождава някого са силно преувеличени (в интерес на истината част от руските войници са го вярвали докато не минали Дунав и видяли че поробените българи живеят по - добре от тях)
  • 118 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аман":

    Приятелю пишеш абсолютни глупости. Кой качва Хитлер на власт? Сталин. След изборите през 33-та Хитлер обмисля самоубийство заради дълговете които е натрупала партията му и светлина в тунела не се вижда единствения начин да се спаси е да състави правителство но опозицията има повече депутати. Тогава бившия началник на Хитлер (Сталин той е един от ръководителите на великата революция от 23-та част от която е и Бирения пуч на Хитлер) забранява на ГКП да се съюзяват със истинските на комунизма социалдемократите. Което позволява на Хитлер да вземе властта. След което на съветските танкови полигони са изпитвани германските танкове пак там се обучават Гудериан и компания. Същия Сталин инициира подписването на Московския договор за подялба на Полша още преди да започнат преговорите с англичани и французи на съветския посланник е наредено да организира среща с представители на германското правителство. Договорът е подписан за един следобед (като са прекъснали преговорите за да гледат Лебедово езеро). След края на полската кампания германската армия е изразходвала всичките си запаси и ще трябва да моли за мир но се появява добрият чичко Сталин който казва на Хитлер "приятелю ще ти дам всичко което ти трябва да воюваш (стомана, пшеница, манган, волфрам, алуминии, петрол и каквото друго пожелаеш) ти само воювай". Тогава подписват договора за границите и приятелството.
  • 119 tato

    0 0 Отговор
    А америка какъв пакт карат Германия да подпише ?
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Историк

    0 0 Отговор
    На 05.09.1944г СССР обявява война на България.
    България е съюзник на фашиска Германия от 01.03.1941г. до
    23.08.1944. Войските ни са в Югославия и Гърция.
    Неутралитета на Турция през ВСВ се дължи на договор
    с Англия по силата на който цяла България до границата със Сърбия след войната става турска територия.
    През цялата война нашите управници са знаели това.
    Поради тази причина трета армия от първия ден на войната
    е придислуцирана в Странджа планина .
    На Ялта Сталин , Рузвелт и Чърчил си поделят сферите
    на влияние . българия попада в зоната на СССР.
    В Одрин са струпани 23 турски дивизии. Чакат сигнал
    от Чърчил. Руското разузнаване научва за задните мисли
    на Англия май 44г.
    На 23.08.1944г. пада последното фашиско правителство
    на България и излизаме от пакта.
    Новото правителство начело с Муравиев изпраща веднага
    външния министър Мушанов в Александрия / щаба на англий-
    ските войски да моли за спиране на турска инвазия на наша
    територия.
    Руснаците надушвайки тези маневри на Англия и на 05.09.1944г навлизат в България. Чърчил мълчи ,защото в Ялта се е съгласил България да е в зоната на влияние на СССР.
    България е спасена от трето заличаване от политическата
    карта на Европа. За това грозно се мълчи .
    Народа си посреща руснаците с
Новини по държави: