6 Май, 2021 21:21 1 909 31

В Канада вече ще ваксинират и деца над 12 години

  • канада-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Biontech/Pfizer ще предоставят допълнителни данни за сигурността, ефективността и качеството на ваксината за тази възрастова група

В Канада вече ще ваксинират и деца над 12 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канада позволи ваксината на Biontech/Pfizer и при деца над 12 години. Очаква се скоро това да случи и в САЩ. В ЕС ваксината за тази възрастова група ще бъде позволена вероятно през юни.

Канада разреши ваксинирането срещу коронавирус и при деца над 12 години. Засега обаче само с препарата на Biontech/Pfizer. Това бе съобщено от централната здравна служба "Health Canada" след подробна и независима научна оценка. Според Biontech Канада е една от първите страни по света, в които ваксината вече е допусната за употреба и в тази възрастова група. Досега препаратът беше разрешен само за лица над 16 години.

Скоро и в САЩ? А кога в ЕС?

Компаниите Biontech и Pfizer кандидатстваха за издаване на разрешително пред "Health Canada" за ползване на препарата им при деца на възраст между 12 и 15 години в началото на април 2021 година.

Сегашният положителен отговор на канадската здравна служба е обвързан с условието, че от Biontech/Pfizer ще предоставят допълнителни данни за сигурността, ефективността и качеството на ваксината за тази възрастова група.

Производителите на ваксината "Comirnaty"са изпратили документи и до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с искането тя да получи разрешение за прилагане и при деца на възраст между 12 и 15 години на територията на ЕС. Те вече подадоха документи и пред американската Агенция по храните и лекарствата.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 процента от случаите. Освен това поносимостта била много добра. Страничните ефекти били идентични с онези, проявили се в групата на младежите между 16 и 25 години.

В САЩ и ЕС засега ваксината на Pfizer/Biontech е разрешена за прилагане на младежи над 16 години. Очаква се американските здравни власти да разрешат употребата на препарата при деца между 12 и 15 години до средата на май. А в ЕС това вероятно ще стане в началото или средата на юни.

А най-малките?

Същевременно Biontech/Pfizer провеждат изпитание на препарата си и сред бебета и малки деца на възраст между 6 месеца и 11 години. Компаниите предполагат, че до края на септември ще има конкретни данни за тази възрастова група. В момента и други компании тестват ваксините си срещу коронавирус върху деца.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Официално

    43 1 Отговор
    Опити с хора,дори с деца....
  • 4 Азззззззззз

    30 0 Отговор
    Вече ще убиват и деца.
  • 5 Ромаджиите и ся не ходят

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "NAZI":

    На никви ваксини. Било против религията им. А на тая новата хич не чакайте да идат....

    Коментиран от #28

  • 6 Де е Канада

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "хъх":

    Канада е на светлинни години пред БГ и ЕС , така че ако са верни новините приемам, но е съмнявам в источниците на новината.

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 7 123

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Де е Канада":

    Да не се окаже обратното.

    Коментиран от #12

  • 8 Яаааа

    1 16 Отговор
    Ошанките се загрижили за Канада ??!
  • 9 NAZI

    7 12 Отговор
    Путин да го ваксинират с хормона на разтежа че ще остане завинаги джудже
  • 10 Затуй ,

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Де е Канада":

    Винаги ползвай 2 източника ...
  • 11 да бе ,

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Де е Канада":

    Днес ми откраднаха чистачките ...
  • 12 дада

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Да ще ти го кажа обратно за да разбереш , ние сме на светлинни години след Канада ЕС също СаЩ са малко по близо до тях (но са след тях) , сега разбра ли ???? а за Ковид да си чувал в Канада в Австралия Нова Зеландия Швейцария ???? не си а защо ли ? понеже е конспирация а Белите държави които изброих не участват в конспирации, Има някякъ вирус грип и т..н. но нищо повече.

    Коментиран от #13, #20

  • 13 бааааси

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "дада":

    Е сега разлюти русоснята ... за белите държави

    Коментиран от #14

  • 14 дада

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "бааааси":

    сега ще почнат да пишат троловете )
  • 15 Дедо Грую

    20 1 Отговор
    Няма нищо за чудене. Пробват до къде могат да настъпят и според резултата предприемат следващата стъпка. Там населението е изключително оглупяло и консуматорско. Имам мнаго приятели, мигрирали там и винаги ме поразява до къде може да стигне нивото на деградация. Стадото стои затворено и доволно папка от отпуснатите помощи. Навън е студено и страшно, а ти седиш на топло и не се налага да ходиш на работа. Бодът на поразия възрастните и те , благодарни за топлите грижи приемат всичко с телешки възторг : За нас се грижат, ние сме ценни и нужни. Питам ги : Ще се ваксинирате ли? Те : Ами трябва, ако ти кажат, че не можеш да работиш, пътуваш, ако го поискат от работата. Кзвам им: Това е насилие и отнемане на правото на свободен избор. Чували ли сте за Нюрнбергската конвенция от 1947г.? Подписана е от всички държави по света. А защо те карат преди ваксина да се подпишеш, че си "информиран" за и тнт? МЪЛЧАНИЕ или Ми к`во да правя? Те затова с`а и децата по каналния ред.
  • 16 Blackthorn

    13 0 Отговор
    Горките. Яка стерилизация ги чака...

    Коментиран от #29

  • 17 бай Даньо

    2 13 Отговор
    Малей , Ганчо анти-ваксъра ще трябва да емигрира на северния полюс!? Навсякъде го дебнат , абе направо да минава полюса и да не спира докато не срещне чукча , на един акъл са ща са разберат ...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Даньоу

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    , ти си съвременен и мноо цЕвЕлЕзован маж! Шо не земеш да си туриш някоя друга ваксинка в повече? Е така за секи случай! Да не са затрий светлата ти особа, че какво прайваме после?! Край на човешката циливилизация, бе джанъм! Ти щом и от чукчи отбираш, си направо велик!

    Коментиран от #25

  • 19 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    Наште чакат дядя Вова да вземе Аляска , да емигрират ..

    Коментиран от #26

  • 20 123

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "дада":

    Преди да пишеш - прочети. В Канада е пълно със заболели от Covid-19. Пак те съветвам, прочети ограниченията в Канада са огромни - полицейско час, задължителен хотел за пристигащи и др. Не се напряга много
  • 21 Кой

    13 0 Отговор
    Не закачаите децата, ей грешници в Ада ще горите
  • 22 Еееех , Канада

    1 0 Отговор
    Ще продам червената си Лада ...

    Коментиран от #23

  • 23 Камикадзе 🛩

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Еееех , Канада":

    Купувам я😁
  • 24 Баф

    6 0 Отговор
    А бебета над 4-тия месец в утробата на майката, кога, другари англосакси?
    За мънита и оплодени яйцеклетки ще ваксинирате.
  • 25 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Даньоу":

    Граунд Контрол до Даньоу: Две Модерни съм турил , те Модерните са ми го турили , абе важно е кекс да става , колко още ти трябват да го слагам, брачед?
  • 26 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    А стига бе чак на Аляска там студено, а се знае "че наши ескимоси се познават лесно те са боси" ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Горките

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Blackthorn":

    успели... Дали не си мислят, че като се "ваксинират" и няма да умрат?
    Или може би си мислят, че като се "ваксинират" ще могат да се завлекат къщите и богатствата в гробовете?

    Затова циг@ните може да са прости, мръсни, необразовани, но пазят в родовата си памет наследствената мъдрост, завещана им от времето на дравидите, от които произлизат с помощтта на арийците, които са избили мъжете и са заплодили вдовиците на аборигените (дравидите) в завладените земи на п-в Индустан.

    А мъдростта е: раждай и живей!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Важно е търговията да върви...

    2 0 Отговор
    Ще почват в най близко бъдеще,да чакат бебето да подаде ръчичка при раждане и веднага ще му слагат по един ФАЗЕР ,голяма далавера с тези ваксини!Не дават никакъв шанс на Русия и тя да си заработи някакъв долар..