Last news in Fakti

27 Май, 2021 09:17 1 603 5

Всеки втори гражданин на Кипър е ваксиниран

  • кипър-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация

50% от населението вече е обхванато с първата доза от ваксината

Всеки втори гражданин на Кипър е ваксиниран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кипър отчете нов успех във ваксинационната си програма, като вече всеки втори в страната е получил поне първата доза. В същото време в програмата се правят промени, като се въвежда възрастово ограничение за прилагането на препарата на "АстраЗенека", предаде БНР.

50,4% от населението вече е обхванато с първата доза от ваксината, а почти 24% са завършили процедурата и с двете дози, отчете здравното министерство в сряда. Според него ускореното изпълнение на националния имунизационен план е причина в голяма степен за значителното намаляване на броя новозаразени с коронавирус. През последната седмица те са под 100 на ден, което е 0,1 – 0,2% от извършените тестове.

Здравното министерство обяви в сряда и че вече не препоръчва ваксината на "АстраЗенека" за хора под 50-годишна възраст, като ги съветва да предпочетат базираните на по-нова технология ваксини на "Пфайзер" и "Модерна". Хората, които вече са взели първата доза от "АстраЗенека", ще продължат нормално с втората. Промяната бе направена след анализ и препоръки на Научно-консултативния комитет по пандемията заради възникналото обществено напрежение за тази ваксина.

Случаят на 39-годишна британка, която почина в Кипър на 24 май след тежка тромбоза, се разследва от Европейската агенция по лекарствата за възможна връзка на смъртта на жената с поставената ѝ на 6 май ваксина на "АстраЗенека". През юни Кипър очаква да получи близо 350 000 ваксини от всички производители, което ще позволи ваксинационната програма да продължи безпроблемно, увери здравният министър Константинос Йоану.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЛШИВИ НОВИНИ

    8 3 Отговор
    АГЕНДА 2030 ВИ ГОТВЯТ ЪБУЖДАЙ СЕ!ЛЪЖАТ КОРОНА ВИ ПРЕВЪРНА В УЧАСТНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ В НАЙ ГОЛЯМАТА САТАНИСТКА СЕКТА В СВЕТА.
  • 2 провинциалист

    5 3 Отговор
    В статията "имунизационен план" да се чете "инжекционен план".
  • 3 шам фъстък

    6 3 Отговор
    Всеки втори гражданин на Кипър е чипиран.
  • 4 Мнение

    6 3 Отговор
    Е и?! Ако има самоубийци, те за пример ли трябва да ни бъдат? При такава масова, истерична, пропагандна кампания, все повече съмнения будят. Червената лампа отдавна свети.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.