Last news in Fakti

17 Юни, 2021 22:38 2 036 14

Задължителната ваксинация ще обхване повече категории руснаци

  • задължителна ваксинация-
  • москва-
  • работещи-
  • санкции

В Москва и Московска област очакват да ваксинират поне 60% от работещите в тези сфери до средата на август

Задължителната ваксинация ще обхване повече категории руснаци  - 1
Снимка: БГНЕС

Властите на Москва и Московска област бяха първите в Русия, които въведоха задължителна ваксинация срещу коронавирус за определени категории жители, пише Фокус. Съответните решения на главните санитарни лекари на тези региони бяха публикувани, съобщи DarikNews, цитирайки TACC.

Кой подлежи на ваксинация?

Списъкът на гражданите, които сега трябва да бъдат ваксинирани, е почти идентичен и в двата документа. Това са работници в търговията, ресторантьорството, жилищно-комуналните услуги и енергетиката, образованието, здравеопазването и социалната защита, както и в транспорта (включително таксита).


Освен това служителите на салони за красота и други подобни институции, организации за обществени услуги, детски стаи за игри и развлекателни центрове, театри, кина и концертни зали, музеи и подобни организации, както и работещите на развлекателни събития, също трябва да бъдат ваксинирани.

Списъкът включва също служители на мултифункционални центрове, клиентски отдели на банки и други финансови организации, пощенски служби, както и служители на столичната и регионалните администрации. В Москва и Московска област очакват да ваксинират поне 60% от работещите в тези сфери до средата на август. Задължението за ваксиниране не се отнася за тези, за които ваксинирането е противопоказано.

Срокове за ваксинация и възможни санкции

До 15 юли жителите на Москва и Московска област, подлежащи на задължителна ваксинация, трябва да получат първата доза от ваксината или еднокомпонентна ваксина (единствената, регистрирана в Русия е Sputnik Light) .

Преди 15 август ваксинираните с двукомпонентната ваксина трябва да получат втора доза от препарата. В същото време организациите и индивидуалните предприемачи на Москва ще трябва да докладват за напредъка на ваксинацията на своите служители от 1 до 15 юли До 1 юли в столицата ще стартира специална система за наблюдение на кампанията за ваксинация.

Както обясни пред ТАСС ръководителят на московския Главконтрол Евгений Данчиков, за неспазване на решението на главния санитарен лекар на столицата се налага административна отговорност в съответствие с Кодекса за административните нарушения на Руската федерация и Москва.

За индивидуални предприемачи глобата може да бъде 30-50 хиляди рубли (680- 1100 лв), за юридически лица - 100-300 хиляди рубли .В случай на увреждане на здравето или повторни нарушения, длъжностно лице може да бъде глобено с 300-500 хиляди рубли, юридическо лице или индивидуален предприемач - в размер от 500 хиляди до 1 милион рубли или спиране на работата му до 90 дни.

В същото време работодателите, които трябва да осигурят ваксинацията на персонала, няма да могат да задължат служител да бъде ваксиниран или уволнен заради отказа му, заяви пред ТАСС Валери Рязански, първи заместник-председател на Комитета по социална политика на Съвета на федерацията. Той предположи, че на отказалия служител може да се предложи онези видове работа, които не предполагат присъствие на работното място.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шефче

    28 8 Отговор
    Ше ги ваксинират, ама друг път! Руснаците все още не са станали Джендъри и тази ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ГАВРА, няма да я позволят!!!
  • 2 Льошо

    20 0 Отговор
    Доброволно, но не съвсем. Като не искаме моркова, ще трябва сопата да играе... Дано не съм прав.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 5 Отговор
    Нещо лъжете!Засега няма,но обмислят само за медиците!
  • 4 пряко от Сан Трупе

    2 8 Отговор
    е тя категорията руснак е без аналог !
  • 5 Hoho Boho

    17 1 Отговор
    От нашето законодателство...

    Законът за здравето (чл. 88, ал. 2):
    "...Пациентът, от своя страна, има правото да се съгласи или да откаже предложеното му лечение или отделни части от него чрез изразяване на информирано съгласие."
  • 6 Слави Трифонов

    7 8 Отговор
    Фен съм на Путин ама тука много се изложи, ако той е замесен в това

    Коментиран от #7

  • 7 бнмкл;

    3 23 Отговор

    До коментар #6 от "Слави Трифонов":

    Напротив, браво!
    Ненавиждам Путин, но за тази стъпка - горещо адмирации!
    Крайно време е и тук така!

    Коментиран от #11, #14

  • 8 123

    13 0 Отговор
    Путин е слуга на Антихриста. Повечето политици играят театър на противопоставяне за заблуда на хората но всички следват плана на Антихриста.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Патриот

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "бнмкл;":

    Доколкото разбирам си привърженик на западните "ценности", по просто казано типичен джендър! По твоята логика всички задължително трябва да си сменят и пола!? Колкото и да ти се иска няма да стане! Все още има мъже, за които свободата стои на първо място, а не жалкия живот, който ти водиш, предлагайки задните си части на всеки срещнат!
  • 12 Е не знам

    1 5 Отговор
    Нашенците за пореден път доказаха колко са прости! Най-слабо ниво на ваксинация в ЕС. Най-ниска честота гласували за Европейски парламент. Кой Ви заблуди, че може да разсъждавате нз! Ние руснаците ли така ви заблудихме? Чувствахте се равни с нас ли, какво? Чувствайте се както си искате, смешници!
  • 13 Рико

    2 1 Отговор
    Имаш фармацефтична фирма. Държавата те подпомага; държавата ти изкупува милиони и милиони ваксини; държавата задължава народонаселението да се ваксинира. И си единствен производител. За какви милиарди печалба става въпрос?
  • 14 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "бнмкл;":

    Лекът за всички болести ни е ясен и е врема да го патентоваме. Всеки българин знае : бай Гроздьо голем формат и всички микроби умират още във въздуха.