Last news in Fakti

2 Септември, 2021 20:30 3 187 22

Вътрешен човек: "В Гуантанамо изтезавахме хора"

  • гуантанамо-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • тероризъм

Хората от американския екип за разпити в Гуантанамо днес оценяват по различен начин тогавашната си дейност

Вътрешен човек: "В Гуантанамо изтезавахме хора" - 1
Снимка: shutterstock

Заливане с ледена вода до измръзване, заплахи за изнасилване, психически и физически тормоз: в Гуантанамо са вършени престъпления. Вътрешен човек от лагера признава за изтезания на затворници.

„Страхуваше се неимоверно. Сигурно очакваше, че всеки момент ще бъде убит,“ разказва „мистър Х“. Той е бил в състава на един специален екип в затвора в Гуантанамо, но не желае да се представя с истинското си име. Авторите на настоящото журналистическо разследване знаят неговата идентичност.

В интервюто свидетелят най-напред говори за „твърди техники“, които днес вече са незаконни. Помолен да уточни, някогашният специален разследващ признава: „Да, това бяха изтезания.“ Той разказва, че и други надзиратели са изтезавали затворниците. Случвало се е някой затворник да е с разбит нос, друг – с пукната устна или подуто око.

"Два пъти бях на косъм от смъртта"

Мохамеду Улд Слахи, който днес живее в Мавритания, описва сходна картина. Непрекъснато го заливали с ледена вода, за да проговори. „Искаха да направя самопризнания. Но дори да желаех да кажа нещо, аз вече не бях в състояние да говоря, целият бях вкочанен. Този човек на двата пъти едва не ме уби,“ разказва 51-годишният днес мъж.

През 1988 година той пристига в Германия като стипендиант на Обществото „Карл Дуисберг“. По време на следването си в Германия доброволно се присъединява към муджахидините в Афганистан, които по онова време се борят срещу съветската окупация и получават помощ от САЩ. В продължение на месеци Слахи се обучава в един от лагерите под ръководството на по-сетнешния лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен.

Той разказва, че след завръщането си в Германия прекъснал всякакви контакти с Ал Кайда, но запазил някои от връзките си с ислямистките среди. По-късно е отвлечен от специалните части на САЩ и вкаран в лагера в Гуантанамо, където прекарва от 2002 до 2016 година. Министерството на отбраната на САЩ го обвинява, че по поръчение на бин Ладен лично е рекрутирал трима от общо четиримата пилоти-самоубийци, извършили атентатите на 11 септември 2001. Независимо от обвинението, неговото дело тъй и не стига до съда. Тъкмо обратното: постепенно военното правосъдие и тайните служби на САЩ стигат до извода, че срещу Слахи няма доказателства и през 2016 го освобождават.

Заплашван, че ще изнасилват майка му

Самият той през цялото време твърди, че е невинен. Приел да направи самопризнания, само защото неговият следовател прибягнал до коварна стъпка. През 2003 година полицейският комисар от Чикаго Ричард Зюли му показал писмо, което изглеждало като официален документ на Държавния департамент. В него се казвало, че майката на Слахи може бъде докарана в Гуантанамо и да бъде предоставена на затворници-мъже.

Зюли описва по следния начин ефекта от лъжовната заплаха, че майка му ще бъде изнасилена: „Наблюдавах как очите му минават по първите четири от общо петте абзаца на писмото. После очите му се напълниха със сълзи, които рукнаха по цялото му лице.“ Оттам насетне Слахи започнал да подава всевъзможни информации, които уж описвали случващото се във вътрешните кръгове на терористичната организация Ал Кайда.

„Великият успех“ на следователя Зюли се провалил с гръм и трясък само няколко месеца по-късно, защото при изпитанието с детектора на лъжата се оказало, че „самопризнанията“ на Слахи (в резултат от заплахата за изнасилване на майка му) били сглобени главно от измислици. Вторият тест с полиграфа показал същото.

Бивш военен прокурор: "Това е изтезание"

Анализаторка, която проверявала работата на следователския екип в Гуантанамо и подробно е разговаряла със Слахи, казва, че „специалните методи на разпит“ в конкретния случай били одобрени лично от министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.

"Извършеното срещу Слахи е изтезание,“ признава бившият военен прокурор на САЩ Стюарт Кауч. Днес той е съдия и добавя, че такива „самопризнания“ тъй или иначе биха били неизползваеми в съда, понеже са придобити по незаконен начин.

Хората от американския екип за разпити в Гуантанамо днес оценяват по различен начин тогавашната си дейност. „Мистър Х“ съжалява за онова, което е сторил на Слахи, и си признава, че действията му са били неправилни. В същото време тогавашният лидер на екипа Зюли повтаря, че методите са били адекватни. „Задачата ни беше да извлечем скрити информации, за да предотвратим възможен следващ терористичен акт срещу САЩ,“ казва Зюли.

Цитираната анализаторка също и до днес оправдава описаните методи: „Той поне остана в Гуантанамо 14 години – все по-добре от нищо. Но не му беше достатъчно.“ А какво би било „достатъчно, според нея? Бившата държавна служителка от администрацията на САЩ е категорична: „Смърт. Трябваше да плати с живота си.“

Закъсняло разкаяние

Един от тогавашните надзиратели застава на друга позиция днес: „Не мога да се извиня от името на правителството. Няма как. Лично аз обаче мога да помоля за прошка.“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ни вярвам

    14 1 Отговор
    Амии, объркал се е. Това са били врагове на човечеството, скрити извънземни или тръмписти, което е комбинация от първите две. Амъриканците са ангели, даже да са кюрди.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Логи Чен

    21 1 Отговор
    ние зад колоните ги правим тея работи и после ни повишават
  • 4 Янките са садисти по ген

    31 1 Отговор
    Както и цялата им история.Проблемът им е че обичат да причиняват болка,а не умеят да я понасят.Дечица.Затова Русия е асо купа,тя носи на болка.Несъкрушима е..

    Коментиран от #5

  • 5 Басаев

    0 12 Отговор

    До коментар #4 от "Янките са садисти по ген":

    видяхме как урус бараните се молят за милост

    Коментиран от #13, #22

  • 6 Негроидъ

    17 1 Отговор
    Това само Американците не го знаят а иначе цял свят гледа холивуд какви сценарии правят за мъчения там. Явно щатската гешефтура спи и не иска да се самосезира а сенаторите ни лук яли ни лук мирисали.
  • 7 Антитрол

    15 1 Отговор
    Веднага санкции за САЩ - бай Дън да се обяви за диктатор а управлението на страната за диктатура. По всички медии да се тръби че диктатурата в САЩ арестува опозиционери и противници на властта. Да се наемат тролове които да плюят по диктатора бай Дън и мракобесния режим в САЩ - за Нахални нали така беше.

    Коментиран от #12

  • 8 Kcaniba

    19 1 Отговор
    въх, аз обаче знам от сороснята че само кгб и Путин ги правят такива работи!!! Това е невъзможно!!! Какви са тези партенки? Това е руска агресия!!! Санкций?! Ий!?
  • 9 Госあ

    10 0 Отговор
    Ай стига ве, аз мислех че са им правили масажи за залежаване.
  • 10 Кастро

    17 1 Отговор
    Не е вярно, това го е казал някой путинофил. Гуантанамо е компекс за почивка, изграден на територията на чужда държава от най-великата демокрация Съветски Американски щати.
  • 11 пешо

    18 1 Отговор
    А тия международният трибунал не ги лови,не ги изисква ?Що ли?
  • 12 Антитрол

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антитрол":

    Всички медии да призовават за освобождаването на опозиционерите от Гуантанамо. Да се организират митинги в подкрепа на опозиционерите. Малки дечица да излязат плачещи и да обяснят как хунтата в САЩ са ги били защото са скандирали за освобождаването на борците за свобода затворени неправомерно. Да напишат умиляващ разказ как опозиционерите са тормозени в затвора само защото са инакомислещи.
  • 13 Не си Басаев

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Басаев":

    Гръмнат е..

    Коментиран от #18

  • 14 Анитрол

    14 1 Отговор
    Няма ли някое соросоидче да защити Нахални - да каже как режима в Кремъл се държи зле с "опозиционера" като го кара цял ден да гледа руската национална телевизия че и интернет му пуска.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мдаа

    11 1 Отговор
    Работата е на изуй гащи!САЩ трябва да затварят сергията с приказките за човешките права!Че те всички комунистически диктатори са си направо от детска градина "Звънче"!
  • 17 ТАЛИБАНИНА ОТ ГУАНТАНАМО

    1 4 Отговор
    ДА НАПИШЕ ПРОШЕНИЕ ДО КОМИСИЯТА „ПОД ТОНКОЛОНИТЕ ”НА ХАДЖИ ГЕНОВ🙏
  • 18 Басаев

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Не си Басаев":

    кафир ще получиш обрязваня
  • 19 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    7 0 Отговор
    Е то и без вътрешния човек, здравомислещите информирани хора това го знаеха твърде отдавна, но на никой не му пука общо взето
  • 20 Хи их хи

    5 0 Отговор
    Сега ако пишете как на Навални в затвора не му дават да гледа XXL ще има чудо от постове на квичащи козячета!
  • 21 От страни

    2 0 Отговор
    Това е малката част от същноста на краварите. Айде подлоги - това са вашите господари.
  • 22 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Басаев":

    Щом си тука да питам: вярно ли е че го обрязвате до самия корен? Бухаха.