18 Септември, 2021 16:58 2 785 39

Какви послания отправи Урсула фон дер Лайен към Европейския съюз?

  • европейски парламент-
  • урсула фон дер лaйен-
  • мигранти-
  • пандемия

Председателят на ЕК постави акцент върху различните аспекти в дигиталното развитие на блока

Какви послания отправи Урсула фон дер Лайен към Европейския съюз? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пандемията обединява, но миграцията разделя страните в Европейския съюз. Това бяха част от посланията в речта „За състоянието на Съюза” на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която тя държа в сряда. Светлина в края на тунела, наречен „пандемия” вижда Урсула фон дер Лайен:

„Следващата година ще бъде още едно изпитание за духа. Гледайки нашия съюз знам, че Европа ще издържи това изпитание.“

Тази визия за сплотеност на Евросъюза обаче е на фона на първата година след Брекзит, в която се води „войната на наденичките”, както бяха известни договорките около гратисния период без митнически проверки на охладени месни продукти. А бившият главен преговарящ на блока Мишел Барние предупреди, че други държави ще последват Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, ако той не промени имиграционните си правила, след като по-рано призова Франция да възвърне законодателния си суверенитет, за да се освободи от надзора на европейските съдилища що се отнася до миграцията. Именно тя е причина за разрив в блока, призна в речта си Урсула фон дер Лайен:

„Докато не намерим обща позиция как да се справяме с миграцията, нашите противници ще продължат да се прицелват в нея. В крайна сметка всичко се свежда до доверието – както между страните членки, така и от страна на европейците, че миграцията може да бъде овладяна. Наясно съм, че има много възгледи по тази тема, но вярвам, че единодушието не е далеч.”

Въпреки милиардите евро, отпускани на Турция, решение за обща мигрантска политика все още няма на хоризонта.

Какво предстои оттук нататък за континента предвид пандемията?

Относно здравеопазването председателят на Европейската комисия наблегна на работата по създаване на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации HERA и даряването на ваксини:

„Предлагам нова здравна мисия за готовност и устойчивост за целия Европейски съюз. Тя трябва да бъде подкрепена с инвестиции от 50 милиарда до 2027 г., за да бъдем сигурни, че никакъв вирус няма да превърне местна епидемия в световна пандемия отново. Ние бяхме единствените, които споделиха половината от произведените от нас ваксини с останалия свят. Доставихме над 700 милиона дози за над 130 държави.”

Това се случва обаче на фона на изключително ниския интерес към препарата на „АстраЗенека” в Европа, от които са поръчани 300 милиона дози.

Урсула фон дер Лайен постави акцент върху различните аспекти в дигиталното развитие на блока:

„Усвояването на цифровите технологии ще ни донесе успех, в противен случай – ще има провал.”

Един от тях е следният:

„Позволете ми да се съсредоточа върху полупроводниците за момент – тези малки чипове, които са в основата на всичко. Няма цифрови технологии без тях. В момента за най-модерни чипове зависим от производството на Азия. Това не е въпрос само на конкуренция, а и на технологичен суверенитет. Нека се концентрираме върху нашите сили в полупроводниците и да станем отново световен лидер. Това трябва да бъде нашата цел.”

Подобни амбиции би било хубаво да виждаме в реални примери, което можеше да се случи и по време на самата реч, в края на която Урсула фон дер Лайен даде за вдъхновяващ пример параолимпийската златна медалистка по фехтовка от Италия – 19-годишната Бебе Вио, която е с четири ампутирани крайника и присъстваше в Страсбург. Щеше да е подходящо ако тя носеше най-модерните протези, разработени в Европа.

Друг оттенък на ролята на новите технологии за бъдещето на Европейския съюз, беше отбраната, на която беше наблегнато в речта „За състоянието на Съюза”:

„Вече не ви е нужна армия или ракета, за да предизвикате големи щети. Можете да парализирате индустриални заводи, общински администрации и болници само с лаптоп. Можете да нарушите избори със смартфон и достъп до интернет. Не трябва да ни е достатъчно само да обсъждаме киберзаплахите, а и да се стремим да станем лидер в киберсигурността. Трябва тук, в Европа, да се разработват инструменти за киберзащита. Ако всичко е свързано, всичко може да бъде хакнато.”

Урсула фон дер Лайен се обяви за централизация в сферата на отбраната:

„От жизненоважно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници – от Космоса до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. Европейският съюз може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така.”

Тя също така обяви, че съвместно с президента на Франция Еманюел Макрон ще бъде проведена Европейска среща на върха, посветена на отбраната. Макрон е отявлен поддръжник на идеята за европейска автономия в тази област. Провеждането на подобна съвместна среща на върха обаче може да се разчете и като подкрепа за Макрон предвид предстоящите президентски избори във Франция догодина.

Централно място в годишната реч на Урсула фон дер Лайен заемаше темата за промените в климата и т.нар. "зелен преход":

„Това климатично и икономическо лидерство заема централното място за постигане на световните и свързаните със сигурността наши цели. То също така отразява по-мащабната промяна в световните дела във времена на преход – към нов световен ред. Навлизаме в нова ера на хиперконкуренция. Повече електрически автомобили, отколкото дизелови, са били регистрирани в Германия за първото полугодие на тази година. Полша вече е най-големият износител на Съюза на акумулатори и електрически автобуси.”

Важно е обаче да се уточни, че и тези технологии замърсяват природата непряко – захранването за електрическите автомобили обикновено идва от атомни централи, които не са екологични, нерешен е и въпросът с рециклирането на техните акумулатори. Урсула фон дер Лайен обяви:

„Целта е проста – ще сложим цена на замърсяването, ще направим чиста енергията, която използваме, ще имаме по-умни коли и по-чисти самолети. Ще се погрижим климатичните амбиции да са в тандем със социалните, защото зеленият преход трябва да бъде справедлив. Затова предлагаме новия социален климатичен фонд, за да се преборим с енергийната бедност, от която страдат 34 милиона европейци. Но Европа не може да го направи сама, защото целите за 2030 г. няма да задържат повишаването на температурите до градус и половина. Всяка една държава носи отговорност.”

Тя изложи основните идеи и във външнополитически план:

„Със САЩ ще разработим новите приоритети за световна промяна – от новия съвет по технологиите, до здравна сигурност и устойчивост. Европейският съюз и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно. И, разбира се, същото важи и за нашите съседи от Западните Балкани. Преди края на този месец ще пътувам до този регион, за да изпратя силен сигнал за ангажираността ни към процеса на присъединяване. Инвестиране в бъдещето на Западните Балкани е вложение в бъдещето на Европейския съюз.”

Това обаче е в известна степен в разрез с казаното от германския канцлер Ангела Меркел, която тази седмица беше на прощална обиколка в страните от Западните Балкани. Тя предупреди, че тях ги чака „дълъг път”до членството в Европейския съюз.

Отправяйки поглед на Изток Урсула фон дер Лайен заяви:

„Много сме добри в това да финансираме пътища. Но за Европа не е логично да построим идеалния път между медна мина – собственост на Китай, до пристанище – собственост на Китай. Затова скоро ще представим нашата нова стратегия за свързаност. Чрез нея ще изградим партньорства в цял свят. Искаме да създаваме връзки, а не зависимости.”

Нямаше конкретика обаче в следната заявка:

„Днес 25 милиона души са заплашвани или принуждавани да се трудят. Не можем да приемем, че са принуждавани да правят продукти, които се оказват за продан в магазини в Европа. Така че ще предложим забрана за продукти на нашия пазар, изработени с принудителен труд. Защото човешките права не са за продан.”

Тя обаче не посочи директно мюсюлманското малцинство в Китай уйгури, които са принуждавани да работят в трудови лагери в провинция Синдзян. Някои доклади сочат, че сред произвежданите от тях неща са и продукти за германската автомобилна индустрия. Урсула фон дер Лайен не спомена детският труд в Бангладеш, където деца шият дрехи за между 11 и 90 долара на месец или робите в Африка в мини за ценни метали. Колкото и благородно да е желанието на председателя на Европейската комисия, дали е осъществимо? Въпрос също толкова съществен и за останалите ѝ предложения.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вът от ЕС

    34 0 Отговор
    Първоначално много се подразних когато Ердо се изгаври с тази като не и даде стол, но после като видях какви ги дрънка и как ни разпорежда да се ваксинираме едва ли не вече и насила много ми падна в очите.

    Така, че от сега нататък каквото и да каже изобщо няма да ме интересува.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шопо

    20 0 Отговор
    Фон ден Лайнен е скубачубра!
  • 4 НКВД

    19 1 Отговор
    Немците нищо добро не са донесли на Европа,само глад,смърт и разруха
  • 5 гадно

    11 0 Отговор
    А посланията на хората по майчина линия на брюкселските лентяи кога ще ги побликувате?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фаро

    21 1 Отговор
    Американците ги плашат с руснаци и извънземни.Българите ни плашеха с турците и ни научиха да наричаме всички небългари-цигани.Истината за враг е тази на снимката и обкръжението от идиоти на което служи.Ако утре си поискаме свободата с оръжие,защото всички мирни варианти ще бъдат изчерпани дали няма да ни обявят за терористи и врагове на фашистката демонокрация?
  • 8 Маршал

    10 0 Отговор
    А в ламповото развитие на блока кога?
  • 9 sun makes the skin thin

    15 0 Отговор
    Забелязвате ли че след случая с Ердо и и дъртата немска миндж@ оня заухавият белгиец Шарл Мишел го нема никъде изядоха ли го Щази кво стана
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    9 4 Отговор
    Китай имаше оферта да инвестира и в България производство на електрически автобуси, освен в Полша но май лай.ен не беше много съгласна. Като с атомната централа и газовия поток. Всъщност от цялата глупост с електрокарите, единствено в градския транспорт има някакъв смисъл, не голям, но все пак.
  • 14 нашия

    13 0 Отговор
    тая НАЗНАЧЕНА чиховничка както каква се изказва...???!!!-като последна институция ли???!!!.....избраните в ЕП не са ли те хората които да и казват какво да прави.....конструкцията приятели е пагубна .....за продажни изпълнители вига ще има желаещи.....ЕС е по=тоталитарно конструиран от СИВ и Варшавския договор едно време ....факт
  • 15 Майна

    12 0 Отговор
    Да ни е честито РОДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ЗАКУПИ НОВАТА ,В КАВИЧКИ ВАКСИНА ОТ ЕС, СЪЩО ПРОТЕИНОВА, ИМАМЕ ДОГОВОР ЗА 1 000 000 ,ЩО НЕ НИ ИНФОРМИРАХА ЗА ЦЯЛАТА БРОЙКА ....,,Актуализация 18 септември 2021 г.: Тези дни правителството приело решение за одобряване закупуването на количества­ от ваксината, за която писах още миналата година. Съществената информация за опасностите и от тази фарма стока не се нуждае от обновление. Освен това със самото съществуване на тази статия от 2020 г. опровергавам лъжата, че вече несъществуващото правителство е взело каквото и да било решение. То просто козирува на ЕК и фармафията, като бърка в нашите джобове, за да угоди на външни сили.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Госあ

    11 0 Отговор
    Лай.ен нема ли да излиза скоро по майчинство ? Рептилите са така раждат по много,но не мислят за бъдещето на поколението. Щото парите не могат да се ядат. Както е казал Седящия бик.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Майна

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Първата доставка, майна...Не обявиха ,че сме подписали за един милион

    Коментиран от #20

  • 19 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Аве майна, майна нерде 10 000, нерде милиона ве майна 😂 Майка плаче, грамофон свири сте !!! И тия ваксини са за специални случаи и хора. Да вземат да ги пуснат срещу заплащане.
  • 20 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Ем проверих ! Пише 10 000

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Майна

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Ще го разберете, майна...,за съжаление не е моя грешката

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Да ! И Уран 235 има ! 😄

    Коментиран от #25

  • 24 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Майна":

    Ако е така, много хубаво ! С нея ваксини ще се ваксинирам и през месец, ако трябва. Няма проблем. Но ме съмнява. ЕС вече е предплатил като за пет ЕСта боклуци и обвързващи договори. Така че няма мърдане. Ще произвеждаме шипов протеин до пръсване, вектори има купени до 2050
  • 25 Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    ....
    противогрипните им ваксини като Pandemrix, причиняващи от над 10 години насам нарколепсия и автоимунни заболявания на хиляди деца и възрастни от Скандинавия на север до най-южните части на Европа. Защото рецептата съдържа тимеросал (етилживак под прикритие) и аджуванта AS03 (скуалин под прикритие).

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Майна

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Майна":

    Никога не бих публикувал нещо, което да ви подведе
  • 27 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Майна":

    Протеиновите ваксини се прилагат масово по отскоро. Такива са противогрипните на Санофи и няма абсолютно никакъв проблем. А в съвременните деактивирани ваксини като китайските срещу ковид не се ползва живак, а генно инженерство,като се изразяват гените за възпроизвеждане на вируса и се намножава с хелперна система. Използваните адюванти са абсолютно безопасни.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Майна

    4 1 Отговор
    става дума за ваксина, разработена съвместно от Sanofi и GSK на базата на протеиновата технология. Това е важно, защото светът е настръхнал срещу експерименталните РНК ваксини с генно-модифициращи наночастици, а Sanofi и GSK са играчи и на този фронт.

    Това, че ЕК са избрали ваксина по „традиционна“ технология, трябва ли да ни успокои? — О, не, ни най-малко…

    Коментиран от #34

  • 30 Човека Коза

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    100% 🦎. Облечена във власт, и говори за " нов световен ред " и "устойчиво развитие". Всеки сам да си прави изводите, но мен лично ме побиват тръпки.
  • 31 Майна

    4 1 Отговор
    Потенциалната ваксина, разработена от Sanofi в партньорство с GSK, е базирана на рекомбинантна протеинова технология, използвана от Sanofi в производството на една противогрипна ваксина, и установената технология с аджуванти на GSK.

    „Установената технология“?! Да, чудно е защо тази технология на GSK продължава да бъде „установена“, въпреки че е… установено какви са последствията от нея. Може би най-тежко засегнати бяха стотици хиляди парализирани деца в Африка и Индия, но пострадаха и европейци от над 10 държави.

    По тази причина през 2010 година Европейската комисия започна разследване на ваксината Pandemrix, с която GSK осакатиха и/или причиниха нарколепсия на мало и голямо из целия Стар континент. Резултатите от това проучване бяха уклончиви, но по никакъв начин не беше установено категорично, че набързо одобрената ваксина е безопасна. За сметка на това, независимите проучвания във Финландия и Швеция установиха без капка съмнение, че „установената технология“ на GSK причинява нарколепсия и поискаха компенсация за жертвите.

    Това, че ваксините, съдържащи скуалин, причиняват автоимунни заболявания, е известно на научната общественост поне от 1999 г. На тях се дължи и Синдромът на Войната от Персийския залив, засегнал хиляди американски войници.4 Изобщо не е случайно, че GSK опитват да скрият скуалина, като го ребрандират с патента си AS03.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Майна":

    Най често се използва сквален - мастно разтворимо съединение присъстващо в растителните, животинските и човешките клетки. Използва се и в противогрипните ваксини.
  • 33 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Майна":

    Тия работи от вестник шок ли ги извади ? Метиловия алкохол в парцуцата е много полезен,да знаеш 😂
  • 34 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Майна":

    голямо проучване в Китай, обхващащо близо сто милиона дози ваксина срещу "свинския" грип H1N1 през 2009 г., откри само единадесет случая на синдрома на Гилен - Баре, (0,1 на милион дози). Това ли са толкова страшните адюванти ве майна ? Това не е от вестник шок, да знаеш. От сладолед има повече получили анафилактичен шок. Наистина трябва да ви се спрат здравните права и да се лекувате с билки.
  • 35 venera

    1 0 Отговор
    Геополитиката не е за всеки, изисква познания, интелектуални възможности, дипломацие и дълновидност.
    Помните ли тая същата госпожа в правителството на Меркел с предложение за хвърляне на атомна бомба над Москва в качеството си на военен министър на ФРГ?
    Меркел я изгони, но други я оцениха и я издигнахя в ЕП. Като по партийна линия и по заслуги.
    Пандемията не само, че не ни обедини, а тотално ни раздели. Мостовете и портите изографисани символично върху еврата бяха прекъснати и залостени. Примери колкото искате и вкл с надцакване за ваксинии маски.
    Да, пандемията обедини хората като стадо овце с маски.
    Тъй че много поздрави на госпожата, това не е нашия свят.

    Коментиран от #38

  • 36 Ърсула

    0 0 Отговор
    Ли е или Урсус лие лапа само ППИИШШШККИ ППААЗААРДДЖЖИШШКИ
  • 37 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    0 1 Отговор
    Най мощната икономическа организация в света.......всички се стремят към нея, само БСП комунягите ни тласкат на изток

    Коментиран от #39

  • 38 Смех

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "venera":

    И къде им е атомната бомба на немчугите.
  • 39 НародЕдин

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    голяма организация, една ваксина не може сама да разработи, а чака някой да и я достави и то в срок.... пародия голяма е ЕС, но ние като и при световните войни влезнахме в съюз, без никой да пита народа...
Новини по държави: