Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 12:45 3 468 3

Неподозирани ползи от тиквените семки

  • тиквени семки-
  • диабет-
  • кръвна захар

Яденето на 60 грама тиквени семки може да понижи нивата на захар с до 35 процента

Неподозирани ползи от тиквените семки - 1
Снимка: Shutterstock

Лекари посочиха, че тиквените семки са полезен продукт при диабет.

Диабетът засяга хора, чиито тела не могат да реагират или да произвеждат инсулин. Хормонът абсорбира кръвната захар за превръщане в енергия. Високите нива на кръвната захар могат сериозно да навредят на здравето.

Съдържащите се в тиквените семки полизахариди са показали ефект на регулиране на захарта. С високото си съдържание на протеини и мазнини, те могат да се използват от диабетиците за борба с високата кръвна захар след хранене. Яденето на 60 грама тиквени семки може да понижи нивата на захар с до 35 процента.

Хората, които ядат храни, богати на магнезий, също са по-малко склонни да страдат от диабет. Богати на магнезий са пълнозърнести храни, ядки и зеленолистни зеленчуци.

Проучване, ръководено от университета Лунд в Швеция, идентифицира протеин в кръвта, който може да предскаже диабет тип 2 до 19 години преди началото на заболяването. Изследването е публикувано в Nature Communications, пише dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    4 1 Отговор
    Явно от тази тиква DUREKSA от нощното шкафче е станал оранжев. Заради ползите от семето на тиквата, всички мисирки искат да са на мястото на Мата Хари.
  • 2 бай Ибрям

    1 1 Отговор
    аз разбрах че на Тиквата семето му е много полезен
  • 3 Дебил

    3 0 Отговор
    Да живеят Тиквите... От тези поне ще има полза.