Last news in Fakti

18 Май, 2023 23:42 2 879 10

Инжекция, която топи килограми?

  • наднормено тегло-
  • инжекция-
  • тегло-
  • килограми-
  • здраве-
  • хранене-
  • затлъстяване-
  • стомах

Появи се нов медикамент, който много нашумя

Инжекция, която топи килограми? - 1
Снимка: Shutterstock

„Вече не бях в състояние сама да изляза от ваната, а сега отново мога да карам ски и дори да танцувам“, разказва Барбара Щимерлинг с грейнало лице. Тя току-що е завършила терапевтичен курс с препарата „Лираглутид“ и за няколко месеца успяла да свали теглото си от 84 на 66 килограма.

Не всички пациенти успяват да смъкнат толкова много килограми, а при някои от тях медикаментите изобщо не действат. Но около тези инжекции за отслабване в момента е възникнала невероятна възбуда, особено в САЩ, пише германската обществено-правна медия АРД. Хиляди хора, включително така наречени „випове“ като Илон Мъск и Ким Кардашиян, пишат в социалните мрежи за невероятни успехи. Дали е вярно?

Как действа този медикамент?

Затлъстяването е масово разпространено явление. В Германия 19% от хората са с наднормено тегло, а цял свят броят им е 650 милиона. Специалисти по темата като д-р Матиас Блюер от Университетската клиника в Лайпциг, говорят дори за „нова пандемия“, която спешно се нуждае от съответна терапевтична концепция.

Затлъстяването се смята за хронично смущение в обмяната на веществата. В по-леките случаи помагат дори само леки промени в навиците: по-малко калории в храната, повече движение. Проблемът обаче е в това, че такъв подход не работи при пациенти, които трябва да свалят 50 или повече килограма. Просто техният организъм се брани срещу намаляването на калориите и отделя определени хормони, които предизвикват остър глад.

Доскоро срещу това помагаше единствено операция за намаляване на стомаха, в резултат от която човек се засища по-бързо. Но всяка операция си е рискована интервенция, а резултатите са необратими. Сега инжекциите за отслабване предлагат нова алтернативна терапия, която е насочена директно към хормоналната система, пояснява АРД. При много хора със затлъстяване обичайният кръговрат между глад и засищане е нарушен. Новите медикаменти се прицелват именно в това. Препаратът „Лираглутид“, който първоначално беше разработен в помощ на диабетиците, ускорява на хормонално равнище усещането за ситост в мозъка.

Други сходни препарати вече чакат реда си. Например „Семаглутид“, който още тази година ще се появи по германските аптеки под търговското наименования „Вегови“. Някои изследвания показват, че с помощта на тези препарати пациентите могат да свалят близо 15% от теглото си само в рамките на една година. Студии от САЩ показват, че с друг подобен медикамент, на име „Тирцепатид“, се свалят средно цели 21% от теглото. В Германия обаче този препарат все още не е достъпен.

За кои пациенти новите препарати са подходящи

Хора с индекс за телесна маса (ИТМ) над 27 и поне още едно странично заболяване, свързано със затлъстяването, могат да се подложат на тези инжекции. Става дума за странични заболявания като високо кръвно налягане, диабет или възпаление на ставите. Ако няма такова странично заболяване, терапия с новите препарати е възможна чак отвъд границата на ИТМ 30.

В Швейцария тази терапия вече се плаща от здравните каси, в Германия обаче пациентите си плащат сами, защото според социалното законодателство такива препарати се смятат за лайфстайлни медикаменти. Ендокринологът Матиас Блюер смята, че това положение трябва да се промени.

Като член на УС на германското Дружество за борба срещу затлъстяването, той е убеден, че тепърва има да се преодолява едно широко разпространено предубеждение: че хората със свръхтегло просто не притежават достатъчно дисциплина, за да поставят храненето си под контрол. Това опасно клеймо са принудени да носят почти всички, страдащи от затлъстяване. А затлъстяването всъщност е хормонално нарушение, което не е лична вина.

Няма чудотворни средства

АРД предупреждава, че инжекциите за отслабване все пак не са някакво чудотворно лекарство. В началото на терапията много пациентки и пациенти се оплакват от странични ефекти като силно гадене. А и само с медикаменти теглото не може да се поддържа на ниско равнище завинаги.

Терапията с новите медикаменти тепърва прохожда. Тя има бъдеще единствено ако съумее да обхване цялата личност на пациента. Само тогава новите препарати могат изцяло да променят пейзажа.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пак чудеса..

    20 3 Отговор
    Ако струваше нещо,всеки с пари щеше да е Аполон и всяка щеше да е Афродита.Вижте го Боко,вижте я Нинова и чак тогава се бъркайте за "инжекцията-чудо"..

    Коментиран от #8

  • 4 Урсулката

    17 3 Отговор
    Пишете, че ковид "ваксините" свалят кила и няма проблем с пласирането им
  • 5 ...

    5 1 Отговор
    глупости на търкалета. химикалка която я ползва всеки с диабет като му се вдигне захарта. поне от 20 години е на пазара.
  • 6 де е Германия де ние

    5 1 Отговор
    "България е сред страните с оптимален среден дял от населението с наднормено тегло – 55%. 40% от българите са във форма на предзатлъстяване, "
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да ама не

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пак чудеса..":

    Не е вярно . Ивайло Мирчев свали над 20 кг и в момента тези медикаменти са хит сред желаещите да отслабват , но проблемът е в многото странични ефекти.

    Коментиран от #9

  • 9 Боц Боц

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама не":

    Да,свали ги,но после кво правим?
  • 10 Рецепта за отслабване

    1 5 Отговор
    Ям неограничено количество портокали или мандарини всеки ден. Също банани, краставици, домати, диня, други плодове, варени яйца. Ограничено количество хляб, пилешко, картофи, малко готвени ястия, к.мляко, мед и др. И се движа нормално. Свалих 4 кг за една година до 59 кг. като може да се каже, че ям постоянно /на всеки час-два/. Яжте плодове и зеленчуци до насита. Останалото само от време на време, за да не се предизвика дефицит в тялото. И през ум няма да ми мине да позволя инжектиране, особено пък за вталяване. Спрете да ядете рафинирани, преработени, готвени неща. Отдавна известен факт е, че готвените храни предизвикват затлъстяване. Така хранят в макрофермите за максимум килограми живо тегло от минимум килограми храна. Плодовете и зеленчуците дават свежест, лекота, радост за тялото и душата, жизнена сила. А това, че дебе лаците нямали вина за състоянието си, е мит, защото никой на сила не им тъпче храната вътре. Те сами си я вкарват и при това в огромни количества. Както има рехабилитационни центрове за алкохолици, така има и центрове за лечебно гладуване, гимнастика, кли зми и т.н. за затлъстели. За седмица там могат да свалят 20 кг. защото са до такава степен затлачени, че самото прочистване на дебелото чер во води до сваляне на десетки килограми. Лошият дъх е следствие на гнилостните процеси в дебелото чер во. Дебелите шкем бета са признак за свръх нарастване на дебелото чер во.