Last news in Fakti

28 Януари, 2022 09:04 33 530 86

Северна Македония: Не можем да обещаем това на България

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • малцинство-
  • конституция-
  • българи-
  • буяр османи

Не можем да го обещаем като правителство, защото нямаме необходимото мнозинство, каза външният министър

Северна Македония: Не можем да обещаем това на България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Като воля - има я, като процес е комплицирано и това е част от разговорите" - така министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи отговори на въпрос за вписването на българите в конституцията на държавата като държавотворен народ. Не можем да го обещаем като правителство, защото нямаме необходимото мнозинство в парламента, но имаме воля в конституцията да влязат и българите, и черногорците, и хърватите. Защото това е нашето най-силно оръжие - мултиетническата демокрация, която изградихме, каза Османи в интервю за македонската телевизия Канал 5, предаде БТА.

Ден преди изслушването му по отговорите на Република Северна Македония в комисията по външните работи министърът говори по всички точки от пакета 5+1, уточнявайки, че като документи и в петък, на откритото заседание, няма как да бъдат показани отговорите, защото това са работни и неокончателни документи и не могат да се публикуват, но е отговарял на всички въпроси, свързани с преговорите и в тях няма нищо, което да смущава гражданите. Република Северна Македония е модел на държава по отношение на етническите права, заяви Османи и добави, че дори му е добре, че темата на преговорите с България се е преместила там, "където сме най-силни - правата на общностите. Държавата нищо не изгуби от Рамковия договор, тя е такава, каквато е, заради Рамковия договор. Не трябва да изграждаме стена срещу нещо, което не ни заплашва. Етническите групи трябва да си намерят място под слънцето. Тук сме силни. Това е наш терен - правата на етническите общности", каза Османи.

Според него не бива да се създава истерия и с точката за ненамеса във вътрешните работи, която в Република Северна Македония се коментира като отказ да бъдат защитени интересите на "македонското малцинство в България". "Това е решено през 1999 г. с декларацията, подписана от правителствата на Любчо Георгиевски и Иван Костов, и препотвърдено през 2017 г. в Договора за приятелство. Формулировката е една и съща - не се намесваме в начина, по който България се отнася към общностите, защото това са вътрешни работи", посочи Османи. Според него има решение и по въпроса с говора на омразата. "Не ни е необходим. Има наследени нагласи от времето на Югославия, които са били държавна позиция по отношение на съседите и които са наследени дали съзнателно, или по инерция. Не сме длъжни да носим това бреме от един съюз, от който сме излезли. Ние вече сме в съюз с България, с Албания или Гърция и не е нужно да носим този товар. Ние трябва да изградим наша позиция, на нашата независима държава. И в това трябва да влезем смело не само за наследения, но и за сегашния говор на омразата. Има и практични решения по въпроса, напр. двете правителства да създадат институция, която да следи и да реагира на говора на омразата. Да се институционализира, докато това не стане нормална култура на общуване по отношение на междусъседските отношения", посочи Османи.

"Реабилитацията на българите, пострадали по време на комунизма - това не е нещо, което да ни напряга. През един европейски процес, в който ще се даде възможност на гражданите да научат повече за това, че сред техните предци, заради етническо самоопределяне е имало хора, които са били репресирани - това трябва да се направи не само за гражданите с българско самосъзнание", каза още той. Според него е възможно да се улесни достъпът до архивите за гражданите. "Не смятам, че трябва да носим тежестта на миналото. Да не носим бремето от въпроси, за които не сме били отговорни", посочи Османи. Според външния министър на Република Северна Македония би било добре и историческата комисия да заседава в рамките на динамизирания календар на останалите работни групи. "Не винаги може да има резултати, не винаги ще се разбират, но е важно да се виждат. В последно време се срещат онлайн, но трябва да бъдат физически, тези срещи, и по-чести", посочи Османи и допълни, че трябва да бъдат създадени предпоставки заседанията на Смесената историческа комисия да са възможно най-чести, без да се засилват очакванията, че трябва да има резултати и обществото да се разочарова, че "една среща свърши и нищо не е решено". "По отношение на промените в учебниците историческата комисия дава препоръките и за някои исторически периоди те са приети и предоставени на двете правителства. Не искаме да ги публикуваме едностранно, а заедно с българското правителство. Ще настъпи момент, в който ще бъдат публикувани договорените текстове и това ще насърчи комисията и ще се отрази на цялостния климат между двете страни", каза още Османи.

Според него двустранното сътрудничество, положителната политическа среда и решаването на проблеми са взаимозависими. "Влизаме ангажирани, готови и честни да намерим решение с България, защото европейската перспектива е важна за общия напредък на страната", каза Османи. "Очаквано при две нови правителство се динамизираха отношенията. Започна добре. Ще се поучим от грешките и опита от първия цикъл на преговорите, който започна добре, имаше резултати със Споразумението за добросъседство и беше голямо постижение в двустранните отношения. Надяваме се, че този втори цикъл, който започваме сега, ще го увенчаем с успех в интерес на европейската перспектива на региона, разбира се, на двустранното сътрудничество", каза Османи и добави, че създадените работни групи ще помогнат, фокусът ще бъде в бъдещето, което ще улесни разрешаването на предизвикателствата.

"Краткосрочни цикли и срещи се определят ежеседмично - на 1 февруари ще има заседание на икономическата група в Скопие, на 7 февруари - на групата по инфраструктура - в София, на европейската интеграция на 14 февруари - отново в Скопие, и на 21 февруари на образователната работна група", посочи Османи. "Ако няма споразумение, ще останат същите предизвикателства. Нашите позиции са ясни. Водим преговори повече от година и позициите изкристализираха. Мисля, че те са по-ясни, отколкото преди година или шест месеца. Бяхме с отдалечени позиции, сега имаме определена рамка и се надявам да стигнем до определено решение. Има повече разбиране на позициите на другия. Ще дадем шанс на процеса. Преговорният процес започна и ние ще продължим да информираме обществеността", каза външният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фактите

    86 3 Отговор
    Защо се връзваме на македонския прочит на Илинден? Истинските, невъзпяти герои са Гарванов, Думев и Лозанчев. Те налагат и решават българите в Македония да се вдигнат на въстание. Последните двама отиват след това да лобират в България и убеждават Борис Сарафов и ПРЕКО сили Дамян Груев. Георги Делчев е бил против и привидението си го е прибрало преди справедливия бунт

    Коментиран от #66

  • 3 Абе

    107 4 Отговор
    като нямате мнозинство хвърляйте оставки !
  • 4 Перо

    123 3 Отговор
    Дискриминацията по етнос и геноцид е недопустима за кандидатстване в ЕС и основна европейска и световна ценност! Тогава северномакедонското правителство да иска от НС,прекратяване на процедурата за кандидатстване в ЕС! Няма друга опция!

    Коментиран от #47

  • 5 Полковник РУМНО

    152 4 Отговор
    Като не искате да обещаете и впишете, ще чакате на скамейката за ЕС! Гърците 28 години ги мотахте и накрая клекнахте. Изпълнихте условията им! Това е положението.

    Коментиран от #52

  • 6 Перо

    124 4 Отговор
    “Макетата” да гледа по YouTube филма на Милена Милотинова от 1999 г. “Само защото бяха българи” и ще им стане ясен главния проблем!
  • 7 смяххх

    135 3 Отговор
    Не можем да го обещаем членството в ЕС на Македония. Не можем!

    Коментиран от #60

  • 8 колю

    105 8 Отговор
    Никой не иска да го обещавате....А веднага да го направите...Смешници
  • 9 Росен

    90 20 Отговор
    Кирчо предателя...
  • 10 Росен

    84 20 Отговор
    Кирчо предателя им клекна
  • 11 Гай Турий

    98 4 Отговор
    Хърватите кога твориха народа македонци, че те са вписани като народотворци??! Сърбите сътвориха македонската нация и македонскиО Язик в една нощ през септември 1944 г. Още преди да се появи науката за ДНК. Жидосатрапът Тито и неговите коминтерно-комуняги сътвориха това вълшебство сред скопянското племе. Какви чудеса са ставали, стават и сега в древната скопска зЕмя.
  • 12 Референдум за

    107 3 Отговор
    спиране на преговорите с македонските-комунисти
  • 13 Чао ЕС!

    108 4 Отговор
    Тогава като получите необходимото мнозинство, пак ще говорим. Чао, дотогава.
  • 14 ЕДна

    93 3 Отговор
    То и ние нищ не искаме да ни обещавате. Искаме само дела и пак дела!
  • 15 Иван4о

    86 3 Отговор
    Трябва да се впишат българите/етноса в Конституцията на РСМ, но и БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК като ОФИЦИАЛЕН като е т.н. македонски! Да бъдем твърди, без отстъпки.
  • 16 Що е маке се е л@йно

    116 5 Отговор
    Макетата първо трябва да възстановят всички сьборени паметници и гробове на масово избитите българи по време на " Кървавата коледа "през 1945 г . Да поднесат венци и поискат прошка от българския народ за стореното ! Да сменят учебниците си по история с бълвоча и измислиците , отричащи произхода си и да престанат с езика на омразата ! Никой не ги кара да се признаят за българи ! Друг е въпроса , че именно корена и признаването му е шанса им да оцелеят пред изригващата вълна от мюсулманско население на косоварите , които ще ги претопят за 10-на години !
  • 17 sss

    85 5 Отговор
    не можело а?? заради гърците си сменихте името на държавата за нула време, а се правите сега на ущипани! Е като е можете и ние неможем!
  • 18 Баш софиянец

    92 3 Отговор
    Ние пък не можем да обещаем зелена светлина, докато не се нормализира тази държава по отношение на България. На нас не ни е приоритет влизането на Северна Македония в ЕС. На тях им е приоритет. Ние имаме много по-важни за нас неща от техните преговори. Има важни условия от наша страна. А на обещания от тяхна страна отдавна не вярваме.

    Коментиран от #71

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зигмунд Фройд

    13 72 Отговор
    Абе в Македония има повече албанци и турци, отколкото българи ... кво ми лаете за 200 човека, колкото едно наше село.

    Коментиран от #38, #65, #69

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Павел пенев

    53 5 Отговор
    Няма такова понятие като мултиетническа демокрация с население от 2 милиона. Като вне искат да впишат българите в конституцията ,да преговарят с хърватите за ЕС. Какъв ненормалник.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Полковник РУМНО

    37 6 Отговор

    До коментар #31 от "Зигмунд Фройд":

    Скрий се не говори глупости.
  • 39 Селяк

    55 7 Отговор
    Поредното доказателство, ме Северна България няма да се отметне от кражбата на историята на България, от изменението на учебниците, от вандализма към българските паметници и промяната в конституцията… Никога няма да клекнат, и Кати няма да клекнат, какво прави Кирчо - той кляка!
  • 40 А, така ли

    54 4 Отговор
    Ние ще почакаме докато съберат 101% мнозинство.
  • 41 Тогава

    64 3 Отговор
    След 4 години, пробвайте пак да влезете в ЕС, няма драма.
  • 42 Самуил

    70 4 Отговор
    Вече малко ме изнервят съседите ни. Кирил отиде с най-компромисното решение за тях и въобще не удоволетворяващо нас и пак се правят на интересни. Вето до дупка тогава!

    Коментиран от #70

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пламен

    56 5 Отговор
    Мога само да му се изсмея...не можели да обещаят....обещанията свършиха,не ни трябват обещания.Документ разписан и регистриран международно.Както направи Гърция.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Копипасте

    41 1 Отговор
    Някой спомня ли си култовата реплика от не чак толкова стария филм "Куче в чекмедже" : "Татко каза, че ще ми купи куче, обаче друг път. Обаче той купи кола, и ще ме заведе при баба ми и дядо ми друг път. — А майка ти пуска ли те?"
    А братята от другата страна на Осоговска планина ще влязат в ЕС, така както заради Гърция станаха Северномакедонци, т.е. когато им отворим вратата!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 8835

    32 2 Отговор

    До коментар #47 от "Перо":

    Е че прокопсате, еле па с хелзинскиОт комитет и останалите нпо-та. Макята че ви разплачат. Че се усетите, ала че емнооого касно! Вервайте ни! А дотогай, чети и учи история, ама не вашата измислената, а истинската! Белким ви сметне, ама надали.
  • 50 Няма да бързате, има време!

    32 1 Отговор
    Нищо, приятелю! Има време, ще почакаме, пък имате и вие кадри, нека се изучат добре!
  • 51 Карък

    19 14 Отговор
    А простото Киро ще ги вкара в Евро съюза. Въпрос на пачки

    Коментиран от #62

  • 52 Шофьор румно

    28 8 Отговор

    До коментар #5 от "Полковник РУМНО":

    Каквото каже чичо Сам ние изпълняваме Този път ние ще клекнем като не искаме борисов и гешев До 3-4 месеца са готови за ЕС или нови избори в българия
  • 53 Перо, Перооо!

    23 4 Отговор

    До коментар #47 от "Перо":

    НАТО вече ви е подредил, ама в склада с консерви месо и македонска наденица няма да ви пусне, докато не докажете, че сте вегани!
  • 54 Професора

    31 1 Отговор
    Ами аз така и не видях ,веднъж за нещо да обещаят о да дават гаранции.Говорят като нашенските джипсита.
  • 55 Спас безделника

    31 0 Отговор
    ДО БОЯР ОСМАНИ: ПРИЯТЕЛЮ, ИМАШ ДА СВЪРШИТЕ ОЩЕ МНОГО РАБОТА И В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И В ПАРЛАМЕНТА И ПО МИНИСТЕРСТВА....ПОУЧЕТЕ ОТ АЛБАНИЯ!
  • 56 Pa4o70

    42 2 Отговор
    Много просто и ние можем да отговорим по същия начин." Воля имаме, ама дали ще стане......" Хитреци са тия С . Макета. Тия нашите ГЛУПАЦИ да влезат в час и да четат малко повече ! - кирчовци-
  • 57 Nnnnn

    41 0 Отговор
    Това са оправдания и лъжи. Като нямате мнозинство,отивайте на избори.
  • 58 Яяя, че

    19 2 Отговор
    Как така, не да обещаете, а трябва да го изпълните всичко!! И стига с тази омраза, бе хора!! В кой век живеете!? Направете всичко, което трябва и да живеем спокойно, вашите деца, внуци да живеят спокойно....Какво искате, не се разбира. Трябва да изпълнявате договорите. Иначе не става, необходима е коректност!! Мислете с главите си!!!
  • 59 По обещанията

    18 2 Отговор
    Се разбира че имате български корени,и нашите политици обещават преди избори,и след това амнезия!!!
  • 60 Защото

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "смяххх":

    не сме сигурни, че правителството ни няма да падне!!!
  • 61 Болярин

    20 1 Отговор
    И ние не можем да обещаем вдигане но ветото - тока че договора от 2017г. е безсрочно валиден - България може и 30 години да ви чака, УВАЖАЕМИ СЕВЕРНОМАРСИАНЦИ !!!
  • 62 Няма

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Карък":

    да посмее. Знае какво ще се случи ако върши "своеволия, диктувани някъде извън България.
  • 63 Егати

    18 1 Отговор
    "македонците".Говорят един сръбскобългарски диалект и се правят на наследниците на Великия Александър.Нито " северни" само Вардарски макета им е името
  • 64 Иван Янев

    10 6 Отговор
    Браво на Буяр Османи! Има надежда, бъдещето ни ще бъде общо.
  • 65 Да си направят

    16 4 Отговор

    До коментар #31 от "Зигмунд Фройд":

    конфедерация тогава с албанците. И това е избор. Да се преименуват на Велика Албания и спорът е решен - влизат в ЕС под чадъра на Велика Албания. Надявам се тогава да са доволни: хем не са се признали за българи (от което бягат като дявол от тамян), хем постигат заветната цел - ЕС. Ние с радост ще подкрепим едно такова развитие на братята от РСМ.
  • 66 БАХУР-УСМЯНКА

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фактите":

    УСМЯНКАТА НЕ МОЖЕ ДА ОБЕЩАВА!
  • 67 Стига!

    23 1 Отговор
    Прекратете разговорите с Македония!
  • 68 Дзверо

    17 4 Отговор
    Кирчо пак излъга! Съжалявам, че гласувах за него!
  • 69 Който не си знае миналото.....

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Зигмунд Фройд":

    Евреино, във вашето село има цигани и евреи, което не е лошо само по себе си. Ще обмените опит, което е жизнено важно за вас, ЗАЩОТО ЧИЧО АДИ ВЕЧЕ НАДНИЧА ПРЕЗ ПАРАДНИЯ ПОРТАЛ!
  • 70 hahaha

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Самуил":

    вето ама друг път.. на кирето ще му дърпат ушите ако не ги пусне
  • 71 Пуфи

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Баш софиянец":

    Как да не ни е приоритет. Простото Киро е хвърлил целия ресурс на държавата и само това му е в главата. Явно имаме обещано нещо, някъде със срок за изпълнение. Държавата се тресе от кризи, хората са отчаяни за живота си. Но той си има други приоритети. И лъже и маже като за световно. Македонските управници казват, че ще впишат в конституцията си българите, когато влизането им ЕС е окончателно решено. Наш Киро пропуска тази подробност. Той ни мисли за глупаци а себе си за номер едно в политиката. Нагъл смешник. Продължавайте да му вярвате. Да промяна ще има, но каква. Много скоро ще разберемЕ.

    Коментиран от #73

  • 72 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    По всичко личи , че с АЛБАНЦИТЕ ,ПО-ДОБРЕ СЕ РАЗБИРАМЕ!!!!!!!ПРОКЛЕТА РАБОТА!!!!
  • 73 Баш софиянец

    13 0 Отговор

    До коментар #71 от "Пуфи":

    Имам предвид, че на НАС не ни е приоритет, не на Киро. На НАС, които плащаме всички сметки, за които правителствата взимат решения.
  • 74 Стенли

    12 0 Отговор
    Какво толкова са се занатискали за за този ЕС ,ние като влязохме, че много прокопсахме ,а колко още има да платим и като и приемем и еврото
  • 75 О КЕЙ

    14 1 Отговор
    ЩЕ СТАНЕТЕ БУГАРСКИ ГРАЖДАНЕ.ЗАБРАВЕ ЗА ТИТО.НЯМА ГО.
  • 76 Странджата

    7 1 Отговор
    СТОЙТЕ СИ ПРИ ТИТО И ШИПАРИТЕ ТАМ ВИ Е МЯСТОТО
  • 77 ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ КЕ РЕВЕ УТРЕ ДЕКА

    7 0 Отговор
    ТЕХНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПРЕГОВАРЯТ С НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ - НЕКА ВЛЯЗАТ В ЕС , ТОГАВА ЩЕ СЕ УСЕТЯТ !
  • 78 БАБА ВАНГА

    7 0 Отговор
    НАШ КИРЕ И ОН КЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ПОЛИТИКАТА МИЛИАРДЕРИН !
  • 79 Северна България

    3 0 Отговор
    Ако се впишат така и ние нямаме добри политици,като се махнат половината ни глупаци в парламента и вземем от тяхните няколко по светни,само така ще се оправи положението.Те без това повечето са Българи.
  • 80 Северна България

    1 0 Отговор
    Ако се впишат така и ние нямаме добри политици,като се махнат половината ни глупаци в парламента и вземем от тяхните няколко по светни,само така ще се оправи положението.Те без това повечето са Българи.
  • 81 Истинският

    7 0 Отговор
    Когато подлагахте на репресии хората с българско самосъзнание,пак ли нямахте мнозинство? Безплатен обяд няма.
  • 82 Бих

    6 0 Отговор
    Предложил влизане на македония в ес и моментално излизане на България от този сатанински съюз,нека влязат на наше място,да им напълнят територията с американски нпо-та,да им наложат лгбти със закон и да се приключва с тая измислена територия!
    Хем и ние да вземем малко чист въздух и да си оправим държавата!€бем ти и ес и нато!
  • 83 Комунист македонист

    1 2 Отговор
    Да живее Коминтерна оттук до края на све.....
  • 84 Истинският

    4 0 Отговор
    Ако наш Кире не спре галопиращите цени на ток,горива данъци и всички цени , няма да има оцелял Българин за да види дали Македония ще влезе в ЕС.
  • 85 Комунист македонист

    1 0 Отговор
    Ние сме на всеки километър от тук до края на све...
  • 86 Сали

    1 0 Отговор
    Какво ни занимавате с макетата. Поставя им се ултиматум какво трябва да свършат. Историята жп линията автомагистралата и др.Политиците ни нестават за чеп на каца
Новини по държави: