Last news in Fakti

10 Март, 2022 10:25 1 125 9

Гватемала: Абортът се наказва със затвор до 25 години

  • гватемала-
  • закон-
  • проектозакон

 Конгресът на Гватемала одобри закон, който наказва абортите с до 25 години затвор, забранява еднополовите бракове и преподаването на сексуално разнообразие в училищата

Гватемала: Абортът се наказва със затвор до 25 години  - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник, 8 март, Конгресът на Гватемала одобри закон, който наказва абортите с до 25 години затвор, забранява еднополовите бракове и преподаването на сексуално разнообразие в училищата, предаде Reuters.

Предложен от консервативната партия „Вива“, законът за защита на живота и семейството беше неочаквано одобрен от голямо мнозинство от депутатите, включително съюзниците на президента Алехандро Джамати.

Наказанието за аборт беше увеличено от между 5 и 10 години, на 25 години - освен когато животът на майката е в опасност.

Законът също така забранява преподаването на деца и млади възрастни на сексуалното разнообразие и постановява, че никакви други ориентации освен хетеросексуалната не са „нормални“, показва проектозакона.

Някои политици и активисти критикуваха закона, който беше приет в Международния ден на жената.

Омбудсманът по човешките права на Гватемала, Джордан Родас, каза, че ще оспори закона по съображения за правата на човека.

„Това нарушава правата на човека, нарушава международните споразумения, ратифицирани от Гватемала, това е пречка към свободите“, каза Родас пред репортери извън Конгреса.

Някои законодатели и висши представители твърдят, че законът насърчава омразата, хомофобията и несправедливо криминализира жените.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    14 1 Отговор
    В България за 33 години демокрация неродените души наближават 7млн

    Коментиран от #6

  • 2 Студопор

    10 0 Отговор
    С изключение на частта за аборта - с две ръце съм ЗА!

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Значи бизнеса със сурогатни майки ще си е Законен!
  • 4 Кака Сийка

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Студопор":

    Така е .Ако си изнасилена от някой,как ще му носиш урода.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Информиран

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега":

    "За 33 години демокрация".

    Мурзилке, Русия е №1 по аборти в света. В България са много, заради културата на упадък, наследена от пияните ни завоеватели.
  • 7 Мушкато

    3 0 Отговор
    Браво и Гватемала ни изпревари...
  • 8 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Ами сега. Купувайте си тампони за уши, за да не слушате воя и скърцането със зъди на джендърлибералите от десетките различни полове. Ох, кеф.
  • 9 Бат Пенчо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Сийка":

    все му е тая на изнасилвача дали ще му носиш "урода" или не, как сийке. "Урода" каква вина има че някой те изнасилил и защо невинен да трябва да плаща с живота си? Роди го и го дай за осиновяване.