Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 18:10 2 837 0

Санкционираха още 14 руски олигарси и техните семейства

  • санкции-
  • олигарси-
  • русия-
  • руски олигарси-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • семейства-
  • руска рубла

Към момента ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 862 лица

Санкционираха още 14 руски олигарси и техните семейства - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия приветства съгласието на държавите членки за приемане на допълнителни целенасочени санкции с оглед на положението в Украйна и в отговор на участието на Беларус в агресията. По-конкретно, с новите мерки се налагат ограничителни мерки на 160 лица и се изменят Регламент (ЕО) № 765/2006 относно ограничителни мерки с оглед на положението в Беларус и Регламент (ЕС) № 833/2014 относно действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С тези изменения санкциите на ЕС по отношение на Русия и Беларус ще бъдат съгласувани по-тясно и ще може да се гарантира още по-ефективно, че руските санкции не могат да бъдат заобикаляни, включително чрез Беларус.

По отношение на Беларус мерките въвеждат забрана за използване на SWIFT, подобна на тази за Русия, поясняват, че криптоактивите попадат в обхвата на „прехвърлимите ценни книжа“ и допълнително разширяват съществуващите финансови ограничения, като повтарят вече въведените мерки по отношение на санкциите срещу Русия. По-конкретно, с договорените мерки:

Още новини от Украйна

- Ще се ограничи предоставянето на SWIFT услуги за Белагропромбанк, Банк Дабрабыт и Банката за развитие на Република Беларус, както и за беларуските им дъщерни дружества.

- Ще бъдат забранени трансакциите с Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или активи, както и предоставянето на публично финансиране за търговия с Беларус и инвестиции в страната.

- Ще се забрани търгуването на акциите и предоставянето на услуги във връзка с акциите на държавни образувания в Беларус на места за търговия в ЕС, считано от 12 април 2022 г.

- Ще се ограничат значително финансовите потоци от Беларус към ЕС, като се забрани приемането на депозити, надвишаващи 100 000 EUR, от граждани на Беларус или пребиваващи в Беларус лица, държането на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа в ЕС, както и продажбата на беларуски клиенти на ценни книжа в евро.

- Ще се забрани предоставянето на деноминирани в евро банкноти за Беларус.

За Русия с изменението се въвеждат нови ограничения върху износа на технологии за морско корабоплаване и радиокомуникации, добавя се Руският морски корабен регистър към списъка на държавните предприятия, подлежащи на финансови ограничения, и се въвежда разпоредба за предварителен обмен на информация за износа на оборудване за морска безопасност.

Освен това с мерките се разширява обхватът на освобождаването, свързано с приемането на депозити, надвишаващи 100 000 EUR в банки на ЕС, за граждани на Швейцария и ЕИП.

Накрая, ЕС потвърди общото разбиране, че заемите и кредитите могат да бъдат предоставяни по всякакъв начин, включително криптоактиви, както и допълнително изясни понятието „прехвърлими ценни книжа“, така че криптоактивите да бъдат ясно включени и по този начин да се гарантира правилното прилагане на съществуващите ограничения.

Освен това с изменението се въвеждат нови ограничения.

Включени са още 160 лица във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Сред включените в списъка лица са:

— 14 олигарси и видни бизнесмени, извършващи дейност в ключови икономически сектори, които осигуряват значителен източник на приходи за Руската федерация — по-специално в металургичната, селскостопанската, фармацевтичната, телекомуникационната и цифровата промишленост — както и членовете на техните семейства.

— 146 членове на Съвета на Руската федерация, които ратифицираха правителствените решения на „Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Донецката народна република“ и „Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Луганската народна република“.

Към момента ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 862 лица и 53 образувания.

Решението е в допълнение към широкообхватните и безпрецедентни пакети от мерки, които ЕС предприема в отговор на актовете на Русия на агресия срещу териториалната цялост на Украйна. В качеството си на пазител на Договорите на ЕС Европейската комисия отговаря за наблюдението на прилагането на санкциите на ЕС в целия Съюз. ЕС е единен в солидарността си с Украйна и ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с международните си партньори, включително чрез допълнителна политическа, финансова и хуманитарна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания