Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2022 08:40 5 681 85

Търговските връзки на Русия изчезват

  • санкции-
  • русия-
  • кораби-
  • търговия-
  • руска рубла-
  • руска икономика-
  • война-
  • украйна-
  • връзки

Общият обем на руския внос за дните от 2 до 8 март е спаднал с 40%

Търговските връзки на Русия изчезват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Търговията с кораби на Русия намаля рязко след инвазията на Москва на 24 февруари в Украйна и западните санкции принуждават много чуждестранни компании да преустановят плаванията, като добавят допълнителен натиск върху икономиката на страната, според данните за товарните превози, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Най-големите в света чуждестранни контейнерни линии - включително първите три MSC, Maersk, CMA CGM и други като Hapag Lloyd - временно спряха превозите на товари за и от Русия, докато множество компании, включително фирмата за домашно обзавеждане IKEA, затвориха магазини. Хранителните компании Nestle, Mondelez, Procter & Gamble и Unilever спряха инвестициите в Русия, но заявиха, че ще продължат да предоставят най-важните неща.

Още новини от Украйна

Общият обем на руския внос за седмицата от 2 до 8 март е спаднал с 40% спрямо седмицата от 16 до 22 февруари преди инвазията, според данните от платформата за проследяване на веригата за доставки FourKites, която анализира всички видове транспорт, включително въздушен и морски товарен превоз, както и по суша с камиони. Намалението е във всички индустрии като обемите на производствения сектор, химикалите, както и вноса на петрол и газ са надолу с 33%, търговията на дребно с 35%, а потребителските опаковани стоки заедно с храни и напитки са намалели с 57% за същия период, показа анализът на FourKites. „Изпращачи с товари, пътуващи за Русия, питат: „Какво мога да направя?“ Тъй като големите европейски превозвачи спряха да посещават руски пристанища, вносителите с товари, пътуващи за Санкт Петербург и Новоросийск, се сблъскаха с редица проблеми“, каза Питър Санд, главен анализатор в платформата за сравнителен анализ на тарифите за въздушен и океански превоз Xeneta, пред "Ройтерс".

„Техните товари сега са разпръснати в различни пристанища, всички на грешното място, като основните европейски пристанища се отдръпват напълно от обработката на контейнери, свързани с Русия." Руското правителство заяви в четвъртък, че е забранило износа на 200 артикула, включително телекомуникационно, медицинско, автомобилно, селскостопанско, електрическо и технологично оборудване до края на 2022 г., в отговор на западните санкции срещу Москва. Броят на контейнерните кораби в рамките на 50 морски мили от руските пристанища е намалял с близо 30% до 7 март до около 177 кораба от над 250 на 24 февруари, показа анализ на логистичната платформа project44. Според други данни на компанията за прогнозни морски анализи Windward, контейнерни кораби, притежавани или управлявани от MSC, Maersk и CGA CGM, са посетили 1244 пъти руски пристанища през последната година и представляват 28% от всички пътувания на контейнерни кораби до руски пристанища през този период.

Контейнерни кораби са направили 4184 посещения в руски пристанища през 2020 г., според отделни данни на UNCTAD. Ролф Хабен Янсен, главен изпълнителен директор на германската Hapag Lloyd, каза, че контейнерната линия все още се опитва да достави някои хуманитарни стоки, включително храна. „Трябва да се съобразим с въведените санкции и докато те действат, не мисля, че ще имаме възможност да се върнем“, каза Янсен на виртуална пресконференция в четвъртък. Ситуацията е предизвикателство и в други области, свързани с жизненоважната търговия с петрол за Русия. Според анализа на Windward, към 7 март 248 танкера са съобщавали за позициите си, пътуващи към Русия. От тях 149 са под руски флаг, а други 13 са собственост или се управляват от руски дъщерни компании. Това оставя 86 танкера, които не са свързани с руски компании - в сравнение преди месец към руски пристанища са пътували 125 чуждестранни танкера, 98 танкера под руски флаг и допълнителни 38 собственост или управлявани от компании, регистрирани в Русия, показа анализът на Windward.

Застрахователни рискове

Миналата седмица британският корабен застраховател West of England заяви, че е оттеглил покритието за два контейнерни кораба, управлявани от руската FESCO Transportation Group, след като корабите са били включени в списъка на Министерството на финансите на САЩ като част от по-широки санкции. „В карго сектора виждаме, че все повече и повече корабни компании спират резервациите за товари за и от Русия“, каза Антония Панайидес, корабен партньор в адвокатската кантора Reed Smith.

"Разпоредбите за санкции не са статични и трябва да бъдат внимателно обмислени." Съществуват и по-широки рискове, възникващи с руската търговия. Има загриженост сред някои корабни линии, които все още плават до руски пристанища като Санкт Петербург, за обстоятелствата, при които руските власти биха могли да арестуват корабите, каза Маркъс Бейкър от водещия застрахователен брокер и консултант по риска Marsh. „Например, ако корабът по невнимание повреди пристанищната инфраструктура и бъде арестуван, може да няма гаранция, че техните застрахователни полици, докато покриват загубата, биха могли да осигурят финансови гаранции на това, което може да бъде санкционирано лице“, каза той. „Също така много неруски пристанища не позволяват на руски кораби да влизат, като по този начин ефективно спират както вноса, така и износа от Русия на каквито и да било стоки, което може да има потенциално далечни последици от веригата за доставки."

Путин: Русия ще реши проблемите си, санкциите са нелегитимни

Руският президент Владимир Путин каза в четвъртък, че западните санкции са незаконни и Русия спокойно ще реши проблемите, произтичащи от тях. Говорейки на заседание на правителството, Путин каза също, че Москва - основен производител на енергия, която доставя една трета от европейския газ - ще продължи да изпълнява договорните си задължения. Путин призна, че санкциите, наложени от началото на това, което Русия нарича своя специална военна операция в Украйна, се усещат.

„Ясно е, че в такива моменти търсенето на определени групи стоки винаги нараства, но не се съмняваме, че ще решим всички тези проблеми, като работим спокойно“, каза той. „Постепенно хората ще се ориентират, ще разберат, че просто няма събития, през които не можем да преминем и разрешим.“ На същата среща финансовият министър Антон Силуанов каза, че Русия е предприела мерки за ограничаване на изтичането на капитали и че страната ще обслужва външните си задължения в рубли. „През последните две седмици западните страни по същество водеха икономическа и финансова война срещу Русия“, каза той. Той каза, че Западът не е изпълнил задълженията си към Русия, като замрази нейните златни и валутни резерви. Западът се опитва да спре външната търговия, каза той. „В тези условия приоритет е за нас да стабилизираме ситуацията във финансовата система“, каза Силуанов.

Забранени за износ

Русия се опита в четвъртък да отмъсти срещу западните санкции, като забрани износа на определени суровини и селскостопански стоки. Министърът на икономиката Денис Манторув потвърди, че страната ще спре временно износа на торове, както Bloomberg съобщи по-рано. Министърът на земеделието Дмитрий Патрушев каза на правителствената среща под председателството на Путин, че руската продоволствена сигурност е гарантирана и че Москва ще продължи да обслужва задълженията си за износ за световните селскостопански пазари. Износът на телекомуникационно, медицинско, автомобилно, селскостопанско, електрическо и технологично оборудване, както и на някои горски продукти, ще бъде забранен до края на 2022 г. Над 200 позиции са включени в списъка за спиране на износа, който включва и железопътни вагони, стругове, пултове, контейнери, турбини и други стоки.

„Тези мерки са логичен отговор на наложените срещу Русия и са насочени към осигуряване на непрекъснато функциониране на ключови сектори на икономиката“, заявиха от министерството на икономиката. По-нататъшните мерки могат да включват ограничаване на навлизането на чуждестранни кораби в руските пристанища и разрешаване на руските авиокомпании да регистрират самолети, наети от западни фирми, като тяхна собственост, каза правителството.

Агенция Интерфакс цитира източник, запознат с подготвяното законодателство, според който Русия може временно да забрани износа на зърно за група бивши съветски страни, които са част от Евразийския икономически съюз (ЕЕС), от 15 март до 31 август, както и износа на захар извън нея. Експортните ограничения важат за целия свят с изключение на Южна Осетия и Абхазия. На 8 март руският президент Владимир Путин подписа указ, ограничаващ износа на суровини и материали и правителството получи два дни да изготви списък на продукцията, която ще бъде забранена за експорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    72 54 Отговор
    Спрете всякаква доставка на лекарства и медицинска техника за орките !!! Това е най важното ! Да се лекуват със спутник !

    Коментиран от #69

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 123

    51 29 Отговор
    Джамбо когато износът превишава вноса на Русия, то това не е добре за ОТАН и нацистите :)

    Коментиран от #11

  • 5 Асад

    49 20 Отговор
    Откъде получаваш тази информация. От капитолия ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да бе

    29 26 Отговор
    край на клоаката
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хомосапиенс

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тъп":

    По добре ще ядем био реколта.
  • 11 Ал Бунди

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Ами то,лошото е че износа на магданоса вече е никакъв.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Министарът на Енергетиката СПИ ли ?

    21 28 Отговор
    Защо ДПС в лицето Цачев шеф на ЕСО закупи руско оборудване за милиони лева, което е несъвместимо с Европейските стандарти? Защо рехабилитацията на най-големите Български вецове се извършва от чешка фирма собственост на дъщерята на притежателят на Лукойл. Бойко подари енергетиката на дпс, а те я харизаха на русия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 fen

    37 18 Отговор
    Ха ха! Вносът убива! Видяхме го и у нас! Тези 40 процента са директни загуби за "Западният свят"! Да ни е честито!

    Коментиран от #73

  • 18 124

    44 33 Отговор
    Русия повече никога няма да зависи от васалните на международния бандит Сащ режими. Излизала е от много по-труда ситуация. Да му мисли Кравария!

    Коментиран от #26, #28, #83

  • 19 да им завиди човек

    36 33 Отговор
    Горките руснаци , сега ще видят колко е хубав живота в сев. Корея. А , ако Путин продължи с ината си , очаквам и емиграционен поток от Москва към Пхенян.
  • 20 промоция

    33 25 Отговор
    Тапети от рубли - почти без пари.
  • 21 Руски борш по путински

    32 29 Отговор
    Сварявате 500 банкноти по 50 рубли в 2 литра подсолена вода и получавате повече калории, от колкото се съдържат в продуктите, които може да купите с тях
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    33 17 Отговор

    До коментар #9 от "да питам":

    АМИ ВЪВ ФУКУШИМА АМЕРИКАНСКИТЕ РОБОТИ
    ИЗТРАЯХА 2 МИНУТИ , ЯПОНСКИТЕ 3 , А РУСКИТЕ 2 ДНИ :)))
    ....

    Коментиран от #30, #47

  • 23 Хаах

    21 17 Отговор
    Миналата година 125 милиарда долара Запада е дал за газ и петрол на Путин.10 милиаррда на месец.2022г- ТРИ МЕСЕЦА 30 МИЛИАРДА ДОСЕГА.
    И алчните и без съвест политици у нас и на Запад, продължават да ни баламосват, че налагали санкции.
    Икономиките им щели да пострадат.ЛЪЖЦИ.Всични частни компании се изтеглят от Русия.Кой представлява икономиката.Те май намекват за икономиката в ЛИЧНИЯ СИ ДЖОБ.
    Всички те трябва да бъдат съдени за съучастие във военни престъпления като Шрьодер.
    Всички те имат участие в продължаващото избиването на цивилни жени и деца.
  • 24 Мистър Харвард

    15 15 Отговор
    Мед ми капе на с’ръцето.
  • 25 Софиянец

    32 22 Отговор
    Само родните ватници не виждат поредния крах на рассия

    Коментиран от #34

  • 26 Бацо Гацов

    22 14 Отговор

    До коментар #18 от "124":

    Правилно, и сега ще излезе от тежката ситуация като приеме юана за платежно средство, подари Сибир на Дракона и върне Курилите и Сахалин на Японците. Напълно съм съгласен с теб.И почвай да набиваш ориз, белким дръпнеш очите и станеш дебел, мазен китаец.

    Коментиран от #45

  • 27 456

    17 17 Отговор
    Абе путлер ощи лиэ се крие е в бункера ???

    Коментиран от #84

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бобиан

    24 15 Отговор
    Прекрасно, няма що - на злорадстващите да кажа, че икономиката е скачен съд - тия санкции не са срещу Русия, а срещу всички нас, които ги налагаме, това не ви ли е ясно. 8 години санкции Русия ги издържа. Не е това начина. Просто трябват преговори, вкл. да дойдат лидери от трети страни и да седнат да се разберат като хора. Всеки да направи компенсации, иначе няма да стане.

    Коментиран от #38, #80

  • 30 самогон

    15 11 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Аха , вЕрно е ! Можеха и повече от три дни да изкарат (роботите ,де) , ама им свърши "Боярщчика".
  • 31 6565

    24 15 Отговор
    Запишете се за Лада днес, ще я получите след 15 години. РФ - 2022 Септември месец.
  • 32 Естествено

    21 17 Отговор
    Ние да му мислим. Когато свършат ресурсите които внасяме от там. Без ток, без гориво, без торове, без отопление. Гениалните ни управници ще осъществят мечтата "Последния гаси лампите".

    Коментиран от #52

  • 33 бобиан

    3 3 Отговор
    компромиси исках да кажа
  • 34 Бацо Гацов

    22 12 Отговор

    До коментар #25 от "Софиянец":

    Не поредния, а последния. Само уточнявам. Такива са фактите. Да почакаме до 15 април и ще станем свидетели на такъв дефолт, след който от рчшка и прашка няма да остане.

    Коментиран от #37, #51

  • 35 додо

    15 16 Отговор
    Руснаците пак ще използват химическо оръжие като Сирия
  • 36 Ето така правят с непослушните

    14 13 Отговор
    на САЩ и НАТО. Затова и нашите политици, горките са така наведени.
    Дано руснаците измислят икономическа политика, която да им помогне да оцелеят в тези времена. Вече са го правили и знаят слабите и силните страни на две икономически организации на обществото.

    Коментиран от #42

  • 37 да допълня

    8 6 Отговор

    До коментар #34 от "Бацо Гацов":

    Може би искате да знаете защо точно на 15 април ли? Оставям ви го за домашно. А иначе знаещите знаят защо точно тогава.....
  • 38 Бате

    25 16 Отговор

    До коментар #29 от "бобиан":

    Бате ако Раша беше скачен стд, нямаше да хвърля бомби и ракети по цивилни сгради.Так царува КОМУНИЗМА-нео - леберален крадлив комунизъм, с олигарси и всичко каквото се полага.

    Коментиран от #59

  • 39 кУмУнист

    14 17 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Продуктите от пшеница могат да се заменят с десетки варианти които се правят от реколти отглеждани навсякъде по света. Даже все повече ги заменят я с лимец, я с подобни, които сега ги продават за модерни и диетични реколти. Въпроса е какво ще прави Русия с необработените земи, с милиарди тонове вече произведена пшеница, с безработната ръка която ще дойде. След няколко месеца ще я продават на безценица.

    Коментиран от #63

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Детската градина

    11 11 Отговор
    пак се е събрала на конушмак. Толкова ли не сфащате, че вие сте тези дето ще го отнесат. Голямото зануляване на средната класа. Автомобили тип флинстоун най много. Щото гориво в тая държава има за 2 седмици. Скоро литъра ще е 10 кинта.
  • 42 56465

    13 10 Отговор

    До коментар #36 от "Ето така правят с непослушните":

    Няма шанс да оцелеят в този политически-икономически модел. Първо , няма конкуренция-олигархичен строй, второ няма производство-освен износ на природни богатства и стоки които никой не потребява или поне избягва.Трето...абе комунизъм.
  • 43 Мда

    5 10 Отговор
    Ако не спрат войната преди да е почнала касапницата в градовете като Мариуопул, всякакви санкции ще са без значение.
    Ненапразно руснаците завзеха атомните централи.Мноого държави имат атомни централи.Следователно са ЯДРЕНИ държави.
    Колко време на наште безхаберници на Запад им трябва да схванат, че има и по опасен вариант от копчето на Путин.
    Каза ли Путин-защо ни е свят без Русия.Каза.Подсказа ли Путин на противниците си убивайки семействата им, че защо ще им е свят без семействата им.Подсказа им.

    Коментиран от #53

  • 44 Професора

    10 7 Отговор
    Дизела в Германия 2.5 евро в UK 2£ в Обора 3.75 литра 5$ се наиграха, а идва време за сеитба и нямат азотни торове и газта спира за ЕС до 22 Март! Цените ще продължават да се покачват.

    Коментиран от #57

  • 45 Outfielder

    9 12 Отговор

    До коментар #26 от "Бацо Гацов":

    Чукотка ще се присъедини към Аляска,или може би към Канада.За Япония си прав,с уточнението,че Хабаровска област също ще се присъедини към Япония с лична уния. И Фините ще си върнат територията.Ще има доста референдуми в бившата федерация.Московското княжество обаче ще съществува.

    Коментиран от #67

  • 46 124

    11 16 Отговор
    Русия им остави вратата отворена, но обхванатите от бяс кравари така и не разбраха кой е шефът.
  • 47 хмм

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Виж на Марс колко изтрайват руските "технологии"
  • 48 Комуниста

    8 2 Отговор
    Фейковете на ман. га. сара!
  • 49 Княз Меншиков

    12 15 Отговор
    Този път Русия ще се разпадне и повече няма да предизвиква войни.Китай отдавна мечтае за Сибир и Владивосток, Украйна ще получи излаз на Каспийско море, американците може да получат Якутия и Камчатка.

    Коментиран от #62

  • 50 Шшшшш пермоядсоросоид

    4 3 Отговор
    Я се фа. Ка. Й и скачай за бисквитка
  • 51 Много лаапш шшпе. рмооо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бацо Гацов":

    Напълнил си се до бретона
  • 52 БКП

    12 8 Отговор

    До коментар #32 от "Естествено":

    Баба ти само с газ от Русия се е топлила

    Коментиран от #61, #76

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ахахаха

    11 8 Отговор
    Мечтата на джамбазчето. Фейса му разреши да коли и беси русначетата. Трябва да почерпи.
  • 55 цвбнм,./

    20 15 Отговор
    Живяла съм в Русия, познавам рускияманталитет. Това е изродена държава с нечувана корупция, а населениетом и е кастрирано в мозъка. Това е резултат на един век историческо изтрегление на цвета на нацията, съчетано с диктатура всякаква – ленинска, сталинска, брежневска, путинска. 99% от тях разсъждават само така,л както диктаторите им разрешават да мислят. Тази страна никога няма да стане нормална цивилизована страна, няма никакъв шанс.Оттам идва винаги вечното зло на човечеството.

    Коментиран от #85

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Професора":

    4.15 ако трябва да си точен ...4.15$
  • 58 Васил

    14 7 Отговор
    Абе тия луди ли са освен нефт и газ нищо не експортират в Европа. Телекомуникационно оборудване ще ме уморят ама от смях.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Солидарност

    7 11 Отговор
    Нека бъдем съпричастни с РУСИЯ и в края на м. Март превъртим часовото време 1 ч. напред по Московското време !!!
  • 61 аааа

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "БКП":

    Баба ми не е живяла в Манастирски ливадЕ в блокове-кутийки, в които сега и да искаш, нямаш много избор за отоплението.
  • 62 Княз Игор

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Княз Меншиков":

    Това вече е просто смешно.

    Коментиран от #68

  • 63 оеаяая

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "кУмУнист":

    Да бе, ше се храним с храна за папагали, я у лево с твойте простотии
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Диета

    4 3 Отговор
    Е сега ще ядем печени киселици с гарнитура от шушулки и борови иглички.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бацо Гацов

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Outfielder":

    Айде сега, дай да оставим малко жизнена територия и на угро-фините. Белким се съвземат след 4-500 години. (ама ич ми се не верва нещо)
  • 68 Някой си

    2 5 Отговор

    До коментар #62 от "Княз Игор":

    Смешно,смешно..ама не ти е до смях май. Ами ако...или ще кажеш че има едно ако...Ми да ти кажа-нема по-големо ако, от това дето изходи Путлер. Анладън му?

    Коментиран от #74

  • 69 Мамул

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Сериозно ли, бе? Всичко се произвежда в Китай! Покрай "коронката" не разбра ли, че лекарствата и мед техниката се произвежда в Китай, а те с Русия в момента са в симбиоза.

    Коментиран от #71, #72

  • 70 mi6osp

    3 5 Отговор
    Фантазирате за разпад на Русия.
    Заплашени от разпад са тези държави, в които населението е свикнало да живее охолно, без лишения, без проблеми с достъпа до енергия и горива, без проблеми с достъпа до храни и други ежедневно нужни стоки.
    Санкциите срещу Северна Корея и Иран не доведоха до разпад на тези две държави. При това никоя от тях нямаше възможност да приложи контрасанкции.
    Русия има възможността да приложи убийствени контрасанкции и ще го направи. Русия произвежда над 70% от обогатения уран в света , който е гориво за АЕЦ. Нещо повече, Росатом контролира над 85% от добива на.уран. Русия произвежда 80% от сапфирените подложки за качествени интегрални схеми в света и 100% от свръхчистите химикали, необходими за производството на електронните елементи от последно поколение на база галиев арсенид, , титан и сплавите му, паладий итн. Ефектът от контрасанкции чрез спиране достъпа до тези материали е унищожителен за цели отрасли.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Мамул":

    Иска ти се. Само че в Китай пролетариат нема. Простите болшевики са изчегъртани. Та затова и започнаха да произвеждат и интелигенцията остава в родината си. Че дори се и връщат. Да не мислиш, че заради путлер Китай ще се върне към властта на простолюдието ? Хаха

    Коментиран от #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 бе яяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Някой си":

    На турски ще говориш знаеш къде.
  • 75 РУСИЯ ЩЯЛА ДОТМЪСТИ НА ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ

    4 3 Отговор
    😀😀😀😀😁😁😁😂😂😂😂😬😬😬
  • 76 Баба ми

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "БКП":

    не знам. Ама тец софия няма друга опция. А като спре агрополихим и торовете изчезнат кво?
  • 77 Василев

    7 4 Отговор
    Това е война срещу православието, Като пиша това по форумите и веднага ме трият, защо ли?

    Коментиран от #82

  • 78 Анка Картечарката

    5 5 Отговор
    Наближава неизбежният крах на Фашисткият Путрлерастки Режим.До края на месеца във Фашистката Путлерастка Диктатура ще се вихри хипер инфлация,ще изчезнат стоките от първа необходимост,а народа ще е гол като гол охлюв и гладен,като църковна мишка.
  • 79 Мамул

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    Много си плосък! Говорим за икономика, пазари, влияние... Какъв пролетариат и какви болшивики? Русия и Китай оспориха световното лидерство на САЩ. За никакъв пролетариат не става въпрос. Гледаш през 2022 с очите на1980.
  • 80 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "бобиан":

    До 29 ком -преговорите минаха -Украинците казаха че педя украинска земе няма да отстъпят на руските орки и чеченския башибозук -това означава че русия ще фалира до края на март
  • 81 русия - икономическо джудже

    3 1 Отговор
    – Америка е банкрутирала! – ухили се Павел Семьонич, докато сричаше надписа "Долларов нет" на банкомата.
  • 82 Сър Пичук

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Василев":

    Аха, Путлер воюва срещу православието...
  • 83 Митраджия

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "124":

    Русия ще зависи от Китай ,те и това чакаха и им гледаха сеира досега .след някой друг месец почва голямото руско надупване .Китай новия господар на света .
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Kim Bu

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "цвбнм,./":

    И кво сега, яде руският х . . и сега искаш да им отмъстиш с писане ли ? Малко тъпичко ми се види тва ваше изказване. . !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания