Last news in Fakti

15 Април, 2022 19:18 3 877 23

Капитанът на "Царевна": Корабът е още жив, не е унищожен. Чакаме да се разчисти синият коридор, за да излезем от него

  • капитан-
  • кораб царевна-
  • син коридор

Не знаеш какво може да се случи. От къде кой гърми и от къде идват снаряди. Стреля се, чуват се звуци. Тежко е, казва капитан Павел Павлов

Капитанът на "Царевна": Корабът е още жив, не е унищожен. Чакаме да се разчисти синият коридор, за да излезем от него - 1
Снимка: bTV

Евакуацията на българските моряци от първо лице. Само пред bTV разказва капитанът на кораба "Царевна", който от началото на войната е блокиран на пристанището в Мариупол.

С капитан Павел Павлов ексклузивно разговаря Мария Цънцарова.

Сателитният корабен телефон е единствената връзка със света за моряците от "Царевна" и техният капитан Павел Павлов. От началото на войната живеят без интернет, без телевизия и лични телефони:

Как изглежда войната от борда на кораба?

Това е нещо много стресиращо за мирните хора и да бъдеш в тази обстановка не е много леко - да устоиш и да живееш в тази атмосфера на бойни действия.

Имаше ли моменти на пряка опасност за вас и за екипажа ви?

Такива моменти съществуват. Винаги е имало опасност. Не знаеш какво може да се случи. От къде кой гърми и от къде идват снаряди. Стреля се, чуват се звуци. Тежко е. Като цяло премина по-тежката част, сега изглежда по-спокойно.

От началото на войната до сега моряците са имали няколко възможности за евакуация, договорени от българското правителство, но до преди два дни страхът е надделявал, разказва капитанът.

„В тези моменти евентуално имаше готовност от външно министерство. Тогава обстановката на пристанището беше крайно тежка и никой не се съгласи от екипажа по това време да участва в евакуацията. Обсъждал съм ежедневно обстановката, обаждали са се и премиерът, многократно, и хората от ситуационния център (б.р. към МВнР)“, добавя той.

Кога последно говорихте с премиера?

Днес приказвахме. Пита как се чувстваме, добре ли сме, настроението как е. Отговорихме подобаващо, че всичко е нормално. Доколкото може да е нормално в една такава обстановка.

Капитан Павлов добавя, че в деня, в който се готви евакуацията на моряците, един от тях слиза от борда преди началото на операцията.

„Един от нашите колеги реши на своя отговорност да напусне кораба самостоятелно. Явно му е дошло в повече емоцията. Направихме връзка с офиса. Предупредих за това и те казаха да изчакат до 10 часа евентуално за връзка с външно министерство, но той категорично отказа и напусна кораба самостоятелно и се придвижи по кея напред към район, където може би беше по-безопасно. Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората от борда. Екипажът взе много бързо решение – те предварително бяха решили по желание да напуснат кораба. Имаха подготовка. Много бързо се изнесоха с бяло знаме и всичкия багаж", добавя капитанът.

За бяло знаме им служи една пръчка и парче от чаршаф или калъфка, не си спомня добре капитан Павлов.

Той казва, че е имал разговор с евакуираните си колеги. Знае, че са добре. За пътуването им към България получава информация от собствениците на фирмата и ситуационния център.

Капитане, защо останахте на борда?

Защото съм капитан. Корабът е още жив, не е унищожен, не е мъртъв. Чакаме да се разчисти синия коридор, за да може да излезе кораба от него.

Животът ви не е ли по-скъп от кораба?

Всеки се страхува, но все пак имаме някакви отговорности. Тежка е капитанската шапка, както се казва.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    61 8 Отговор
    Продължава облъчването дано повяваме на версията, че правителството е спасило българските моряци.
  • 2 CODE88202

    58 8 Отговор
    Продажния капитан повтаря като папагал версията на собствениците, а онази брънтия с вид на неподдържан травестит от бтв дори и не задава очевадните въпроси!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    45 4 Отговор
    Аре да го видим, сам човек Без Екипаж, къде ще го кара тоя кораб? Това да не е трабант. Пропагандата става Още по улава.
  • 6 📌🇧🇬

    19 3 Отговор
    К. Петков и останалите палячовци от военно министерство с този некъф паркетен генерал от военно, не нам кво си, са това което са, Палячовци.
    Слава за Българските Моряци.
    Еф Радеф, Петков и Военно М-во.
  • 7 Теодор Рузвелт

    2 42 Отговор
    Тоя капитан гледа от руския си колега който влачили руския кораб докато потъвал с него и тоя така ще варди чужд кораб и ще потъне от руска ракета все пак се е клел в вярност на Путин и принадлежи към руската пета колона
  • 8 📌🇧🇬

    20 2 Отговор
    Пристанището в Мариопул е минирано, мините се виждат с просто око от палубата на корабите, акостирали в пристанището Мариопул.

    Коментиран от #21

  • 9 Шок и ужас

    37 5 Отговор
    Мисирките, вие съвсем за кисело зеле ни взехте. Що не пуснете какво казват моряците и жените им, вероятно щото голата истина ще лъсне, а нашето правителство заради този случай трябва дирекнтно у панделата, да не говорим, че основен собственик реално е Рубин Коцев, а синът му стана областен на Варна без да има право на това, барабар с още една групика хора съсобственици на фирмата корабособственик и представители на просто Киро и Кокорчо за Варна, а единия от тях държи центъра за бежанци от шмУкрайна в града. Ай ся...

    Коментиран от #11

  • 10 Я мирно бе!

    17 3 Отговор
    Новобранци! Той е Капитан! Капитанът напуска кораба последен! Да не чувам разговори в строя! Три непоряда по служба!
  • 11 ГанюБалкански

    4 28 Отговор

    До коментар #9 от "Шок и ужас":

    простия човек вярва на който си иска, умния на официалните источници, капитана за какво да лъже? само не разбрах ..............., някаква кокошка разбрала неразбрала ръси глупости и лапнишараните вярват.

    Коментиран от #13, #20

  • 12 CL500

    39 2 Отговор
    Капитанът не знам, дали понаслъгва това за евакуацията или просто е подведен от наш прост Киро, че нещо уж се готви. Нашите видиш ли, подготвяли евакуацията ... колко трябва да си тъп, че да не се замислиш, как и откъде ще минат тези хора без позволението на този, който владее района. В случая ДНР и руснаците. Предполагам наш Киро всеки ден е баламосвал капитана, а с него и екипажа, че нещо уж готвят, ама днес, ама утре, ама чакайте, че опасно ... Тъпотии... Вероятно от екипажа чрез семействата си много добре са знаели, че наш тъп Киро иска да гони Митрофонова, постоянно върви антируска пропаганда, а баш екипажът е останал зависим от руснаците. Затова са си казали, че нашите само ги мотат и лъжат и че няма, как да се махнат без позволението на руснаците, ако ще и цял министерски съвет да им обещава друго. Пратили са един за свръзка, станали са нещата. А капитанът си седи на мостика и явно вярва на Киро, че нещо и не знам как се готвело...
  • 13 CL500

    32 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГанюБалкански":

    Капитанът може и да не лъже, той е лъган, че някой щял някакси да ги евакуира. Няма вариант това да стане без позволението на руснаците, а екипажът знае много добре това, както и нашите, какви ги надробиха с посланичката.

    Коментиран от #17

  • 14 вБМФ отКол иВъже

    6 19 Отговор
    тоя изперкалия напуснал кораба ей така, без разрешение, не му издържали нервите, ако го гръмнат, виновен ще е капитана, киро, кокора и пр, а лудия, невинен, Тоя повече кораб няма да види 100% сигура !!
  • 15 Абе

    5 31 Отговор
    Тея възраждански тролове са безнадежден случай, почнаха и с капитана да спорят! Облъчването им с руска пропаганда е надвишило многократно допустимите стойности. Жал ми е за тях. Пускам сълза.
  • 16 3.14К

    29 1 Отговор
    Как моряците се оказаха без лични телефони? Кой им ги взе? След арестуването от руските граничари на товарния украински товарен кораб с кодово име "Маняк", който трябваше да извози натовските наемници и командирите на Азов, изглежда на нашият кораб се разчиташе да изпълни тази задача.
  • 17 МногоНаивенНародБе

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "CL500":

    а Украиннците ако незнаят и започнат обстрел ?? кой разумен ще си рискува живота бе, руснаците дане са балъци ?
  • 18 big

    33 0 Отговор
    По принцип на море капитана е пръв след бога, но де факто той е лицето, което провежда политиката на фирмата собственик. Той никога няма да си позволи да каже нещо, което предварително не е било съгласувано с корабособственика. така че това интервю не може да бъде по-различно от официалната позиция на правителството. Според Веселина Томова - Афера, има голямо обвързване на интереси с ПП и лично Кирил Петков и Лорер, с други думи нито капитана, нито старши помощник капитана или механика на борда ще кажат истината! Истината може да бъде казана от екипажа, но съм убеден че ще им бъде оказан натиск, особено за бъдещо продължаване работата във фирмата или по друг начин!

    Коментиран от #19

  • 19 CL500

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "big":

    Абе хем така, ама и не много така ... Капитанът, та капитанът ... От 20 години съм по корабите и то все по чужди и реномирани компании, виждал и бой с ножове и кръв да се лее из кораба. А за капитанът, като институция - ок, ама е имало и бой с юмруци в сурата на капитана ... просто, когато нервите се опънат на някого и глей ко става. А и кораби и компании много, няма да остане без работа, но си прави кефа, отпуска нервите и това е. Разбира се, това са много редки изключения и главно, когато капитанът се е взел много насериозно (в повечето случаи са под чехъл вкъщи и на кораба избиват комплекси за значимост). Аз лично, ако бях на този кораб, щях доста добре да разкажа, какво и как, истината без съкращения. Никой нищо не може да ме стресне и няма да остана гладен. Хората се делят на такива с топки и на мишки.

    Коментиран от #22

  • 20 Ала Бала

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "ГанюБалкански":

    Видимо си пълен "Ганю", като ти гледам граматиката си от най-умните. Промитите мозъци вярват безпрекословно на официалните властити, хората с малко мозък в главата са критични, проверяват всяка информация и всички гледни точки.
  • 21 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "📌🇧🇬":

    А бе ливадо,мините,като са в бойно положение не се виждат,те са под водата или на дъното.Тъй като Азовско море и много плитко,ако е минирано,ще е с дънни мини.
  • 22 big

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "CL500":

    Хората с "топки" и "мишки" са навсякъде по света, но лошото е, че първите трудно и с лупа можеш да намериш! Колкото до случките корабни ги има колкото искаш: истина, измислица, дискредитиране и т.н. все от някакъв интерес. Да, фирми има всякакви, но и професионалното ниво е различно, за да си намериш друга работа, особено ако нещо с документацията не е наред.
  • 23 Читател

    0 1 Отговор
    Журналистът Петър Волгин каза по БНР,
    че кораба е потънал, а моряците са спасени от
    Руските освободители, тея дето и нас освободи ха и аз не знам от какво.
Новини по държави: