Last news in Fakti

1 Юни, 2022 16:13 1 078 1

Ямайка призовава реге легендата Боб Марли да бъде обявен за национален герой

  • боб марли-
  • ямайка-
  • национален герой-
  • певец-
  • реге

„Той заслужава това признание, защото е живял много кратък живот, който е променил мисленето на хората по света“

Ямайка призовава реге легендата Боб Марли да бъде обявен за национален герой - 1
Снимка: Shutterstock

Ямайски законодател иска от парламента на страната да обяви реге легендата Боб Марли за национален герой. Това идва на фона на нарастващия национализъм в англоговорящите карибски страни, които се дистанцират от колониалното си минало, предаде Ройтерс.

Предложението на депутата, Лиза Хана, ще направи емблематичния певец национален герой - титла, която вече притежават седем ямайци, включително лидерът на чернокожите националисти, Маркъс Гарви, и първият премиер на страната, Александър Бустаманте.

Това се случва месеци след като Барбадос удостои с подобна чест поп певицата Риана по време на ноемврийска церемония, на която островът скъса връзките си с британската монархия и създаде република - процес, който Ямайка също обмисля.

„Боб Марли заслужава това признание, защото е живял много кратък живот, който е променил мисленето на хората по света“, каза Хана пред Ройтерс в интервю в нейния офис в Кингстън.

Не е ясно кога парламентът ще гласува мярката. Хана се надява, че ще бъде одобрена до 60-ата годишнина от независимостта на страната на 6 август.

Марли е роден през 1945 г. в селската енория Сейнт Ан. Баща му е англичанин, а майка му ямайка.

Когато е на 12, той се мести в Тренч Таун в Кингстън, където заедно с музикантите Бъни Уейлър и Питър Тош развиват това, което ще се превърне в световно признат реге звук. Марли умира през 1981 г. от меланом, форма на рак на кожата.

Възходът му към славата помогна за създаването на положителен имидж на Ямайка, която по това време беше обзета от дълбоко политическо разделение, което се разиграваше в насилствени улични сблъсъци и престрелки между банди на противоположни идеологии.

Марсия Грифитс, която пее години наред с Марли, включително в класически парчета като "No Woman, No Cry", също подкрепя предложението на Хана.

„Боб е легенда и икона, който е направил толкова много за целия свят“, каза тя в интервю.

"Силата като цяло и силата на музиката могат да променят света и затова Бог ни даде човек като Боб."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.