Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Юни, 2022 08:20 7 090 64

Войната в Украйна обърка плановете на Петков

  • кирил петков-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • вот на недоверие-
  • чужди медии

Световните агенции коментират вота на недоверие срещу българското правителство

Войната в Украйна обърка плановете на Петков - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на българския премиер Кирил Петков падна при вот на недоверие, съобщават световните агенции. Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс. Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си заради спорове около бюджетните харчове и въпроса дали България трябва да разблокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията, зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна - необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при едно ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че "този вот е една малка стъпка от много дълъг път", предаде bTV.

Още новини от Украйна

Сега страната е изправена пред възможни четвърти от април 2021 г. парламентарни избори, което застрашава милионите евро от европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г. да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си осигури устойчиви доставки на природен газ, след като заради отказа на София да плаща в рубли Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната, която е почти напълно зависима от руския газ, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че загубеният вот на недоверие от коалиционното правителство на центристкия премиер Петков може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за влизане в съюза. АП допълва, че България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и тази на Албания, и отбелязва, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в региона.

Политически вълнения в България, правителството падна, така започва информацията си от София Франс прес и добави, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна. Агенцията посочва, че сега България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година - до сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията след десетилетно управление на противоречивия Бойко Борисов.

Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да „преобрази България в нормална, успешна, освободена от мафия европейска държава, но войната в Украйна наруши дневния му ред. Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса на всички в правителството, отбелязва АФП.

В информацията си за днешното гласуване на вота на недоверие ТАСС отбелязва, че в изказването си пред депутатите Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик. Агенцията посочва, че е потърсила за коментар руското посолство в София. То е отбелязало във връзка със споменаването на името на посланика в изказването на Петков, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на българската политика. "Руското посолство не коментира вътрешните работи на българската политика и личното мнение на премиера", казаха оттам, съобщи ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Раданч Татлъту

    135 10 Отговор
    Киро е мноо умен и кадърен!Виновни са войната,четирите годишни времена и гравитацията.🐵🥳🤡👍

    Коментиран от #61

  • 4 истина е

    39 57 Отговор
    Мафията и чалгата искат евромилиардите !!!!
  • 5 ссср

    105 12 Отговор
    най слабия политик и най големия сметкаджия това са двата фактора за които падна правителството .
  • 6 Грульо

    107 6 Отговор
    "проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията"

    Няма как корумпирана марионетка да изчисти корупцията, и затова за толкова време не направи нищо срещу корупцията, освен един неуспешен пиар арест.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Талибан

    86 5 Отговор
    На кривата Кирова ракета и космоса и пречи!
  • 9 Иван

    88 5 Отговор
    Никой не му е виновен на г-н Петков. Той сам си надяна примката с проамериканската политика , която поведе. Трябваше да е наясно, че в България мнозинството е против това да служим на господата хамериканци.

    Коментиран от #36, #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не мога да повярвам,

    106 6 Отговор
    Цяло чудо е, че в колониална България успяха да свалят от власт атлантическите мекерета. Добро начало!

    Коментиран от #51

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сега

    88 6 Отговор
    и путин му е ви овен на харвардското лъжливо и продажно овчарче
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 добре бе

    58 4 Отговор
    Точно това беше плана на този еничар. А и точно и затова беше сложен този смешник.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    14 35 Отговор
    Политиката на тази коалиция беше окей за един период от време. Съвсем окей. В криза, да има повече пари за социална политика, а не за асфалт, да се започне борба с корупцията, решенията за РСМ да бъдат прозрачни и вземани с мнозинство в парламента, да не се даряват оръжия на Украйна. Дори решението за руския газ беше окей - здравословни отношения между двете страни би могло да има, когато все пак и руската страна проявява съобразителност с нашите интереси ( не говоря за равнопоставеност, защото е нелепо, но все пак някакво уважение). Интерконектора заработи и сега ще има реална диверсификация, което би трябвало да накара руснаците да се замислят дали да ни продават най скъпия газ в цяла Европа. Батериите за веитата, които да се ползват за производство на водород също са окей. Разбира се, по добре нови ядрени мощности, но пари от ЕС за това - йок.Да не забравяме кой загроби и Белене и Южен Поток. Един крадлив толуп.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Де е Киро на кирия

    53 7 Отговор
    айде чупка у канада
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Айде сега

    56 4 Отговор
    войната му виновна на некадърното Кире! То направо вселенски заговор против него!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бат Пешо

    61 2 Отговор
    Ех таз Русия бе, много е удобно да се оправдаваш с нея. Като трябва да обясняват нашите политици, защо са толкова некадърни, крадливи, лъжливи, ояли се милиардери и сметкаджии, ами отговора е лесен - Русия бе, Русия е виновна за всичко

    Коментиран от #27

  • 24 Ти не ни ги разправяй тия

    51 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Атлантикът Кирчо дойде на власт с поставени му 3 основни задачи: 1) Превръщането на България в надеждно звено на антируската фронтова линия; 2) Освобождаване на РСМ в преговорите за ЕС и 3) Спиране на Турски поток.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 даааааам

    52 2 Отговор
    Световните мошеници кахърни за загубата на удобната им маша. Въртят, сучат, но не казват истинската причина за "трагедията" им. Пак злият Путин им е виновен. Никак не се оставя да го смажат и оберат по най - демократичен, техен адет. Та харвардския Кирчу(само дето го няма в списъка на завършилите) заради него са изсули от власт. Каква трагедия за евроатлантеческите, "прогресивни ценнУсти". Каква трагедия, тъкмо беше опраил България с македонския тюрлю гювеч!
  • 27 Госあ

    12 19 Отговор

    До коментар #23 от "Бат Пешо":

    Определено това е грешна риторика от страна на кирето. Все пак обаче, България и Унгария са единствените страни, които не даряват оръжие на Украйна ! Не го забравяй.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    3 14 Отговор

    До коментар #24 от "Ти не ни ги разправяй тия":

    Тия ги разпраай на дпс ‘то и сие. Кирчо не управлява сам. Ако беше така, наистина щеше да бъде лошо.
  • 30 До Авторката

    58 2 Отговор
    Първо не е никакъв харвардски възпитаник.Завършил е след много трудно 10 годишно следване "Нов Колумбийски УНИ" във Ванкувър Канада.С Харвард го свързва само платен курс за бизнес администрация(секретарки).Престанете да му давате титли,които не притежава.Той е паталогиченЛъжец,и когато умишлено премълчава истината,се води отново Лъжа.Смяната на това продажно правителство даже много се забави.Енергетиката ни е без никакво бъдеше и ни очакват тъмни и студени нощи.Не може да си солидарен с ПсихопатитеОтБрюксел,и да хвърлиш държавата си в енергиен хаос и пълен колапс както за народа така и за бизнеса.Да купуваш Газ за 1100 Евро на 10 Мгв.ч.,при положение че Сърбия го купува с дългосрочен договор за 270 Евро а Унгария за 300 евро е престъпление..Да разпродаваш пристанищата си на безценица на САЩ,под егидата "На три морета",също е престъпление.Порт Варна е продаден а онзи ден продадоха и Порт Бургас.Утре да не се чудите,когатоГнуснияАмериканец си докара флота и го кръсти Черномортски флот на САЩ.Щетите за България са толкова много,че ще трябват години да се оправят,но народа разбра едно,че на продажни партии като ПП,ДБ,БСП и ГЕРБ,не може и не трябва да се разчита и такива парттии,никога не трябва да бъдат допускани до власта.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хихи

    27 4 Отговор
    Радев да отговори за какво за колко ни ги натресе?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 кочо кратуната

    24 3 Отговор
    Драги ми сънародници ,защо не си задавате въпроса ,къде е славчо неграмотника и тошко африканеца ,след заявените намерения на бойко измамника и крадеца и сараите които внесоха решение за вдигане на ветото над македония .Нали шоумена и кратуната , казваше ,че предложението на францие и -няма франция гаранциия и петков извършвал предателство .Къде са сега тия двамката чалгари и боклуци
  • 36 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Чудя се как все още не са ти изтрили коментара, защото нямаш право на такива изявления!!!!!!!!!!!!!
    А иначе коментара ти се проема с около 80% подкрепа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Карлсон на покрива

    24 2 Отговор
    Кировия данък -> 17% инфлация
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 плановете или разпореденото му

    25 1 Отговор
    Са колко войната му ги е объркала , колко той си се оказа объркан е въпрос на интерпретации . Изникна от никъде , амбулантен търговец на нещо си , с някаква съмнителна подготовка в Харвард , ама за какво и защо неясно . Да оставим личните му особености не съответстващи за сериозни неща като държавно управление , не че ние сме свикнали качество да ни управлява .
  • 41 ГЕРБ

    25 3 Отговор
    На лъжеца краката са къси .С лъжа започна и с лъжа си замина гнусен ИЗМАМНИК
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 избирател

    28 3 Отговор
    Кирчо вместо да оправи България , тръгна да оправя Украйна .

    Коментиран от #46

  • 44 Азз

    26 2 Отговор
    Хаоса и галопиращата инфлация е точно от тъпата политика на тъпото кире...
    ама той утре ще си вземе пекачката с тавите и ще духне за канада,а ние ще плащаме скъпо и прескъпо всичко....
  • 45 Урюрвкос

    17 1 Отговор
    поне вече знаем какви са способностите на харвардските възпитаници
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хххх

    16 2 Отговор
    А на мен ми е много чудно, що за хора са тези(или дори един човек) , които бяха на митинг за подкрепа на правителството?Няма ли начин как да се показва на тези хора другата страна на медала? Има хора, които гледат само БТВ, Нова и вярват на всички небивалици на тези гнусни американски подлоги. Срам е и за всички безсъвестни и алчни репортери, които работят там и най безсрамно лъжат, задават си въпросите, към гостите точно както им изнася на тях и ако по случайност е дошъл някой, който не им изнася с вижданията си го прекъсват през цялото време и се държат арогантно(визирам водещия на "Здравей, България".
  • 48 Народа

    5 2 Отговор
    До всички коментиращи вие Уред ли сте бе ненормалници.
  • 49 БЛАГОДАРНОСТ

    5 0 Отговор
    на фактиТЕ, че ме отблокира... нали мотото ви е свободната медия, и би следвало да не се пристъпя към такива крути мерки,.. Все па личностнок всеки има право на мнение, нали, стига да не е нецензурно или обидно
  • 50 Механик

    12 2 Отговор
    И какви му бяха плановете?
    Синче на бивш номенклатурчик, на които раздадоха куфарите с парите. Хора, които тогава емигрираха, а сега си дойдоха, за да си получат държавата.
    Национални предатели са това. А Кирчо Мустафа си е просто НПО проект.
  • 51 Не бързай

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не мога да повярвам,":

    Нищо в колониалната територия не се случва без благословията на козяк. Най вероятно ще ни назначат още по атлантически, още по мекерета.
  • 52 витоша

    5 19 Отговор
    България е обект на кремълска пропаганда. 80% от гражданите са глупаци, които подкрепят политиката на война на Путин.И те виждат Съединените щати като виновни за всичко . Ако е така ? Тази война скоро ще дойде в тази земя.

    Коментиран от #55, #56, #60

  • 53 харвард

    9 2 Отговор
    киро искарал некакви едногодишни курсове към харвард т.е. завършил е некакъв ПУЦА НА ХАРВАРДА
  • 54 Мим

    13 1 Отговор
    Ами Кирчо вместо да критикува американските си подлоги,най лесно му е да се оправдава с Русия.Точно и затова падна правителството му..

    Коментиран от #62

  • 55 ПРОРОК

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "витоша":

    Прочети и другите коментари,напр.54,..а ти само драскаш небивалици...
    Коментарите са за това , и другите да четат мненията , а не еднопосочно да се обиждаме
  • 56 каун

    10 1 Отговор

    До коментар #52 от "витоша":

    щом 80% са на мнение различно от твоето , най вероятно грешката е в твоя компютър .
  • 57 витоша

    2 10 Отговор
    ГЕРБ и Бойко, които ограбиха България, искат да я хвърлят във война на страната на Русия

    Коментиран от #59

  • 58 Анонимен

    4 2 Отговор
    Оправдание с ракетата
  • 59 Аз отдавна казвам

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "витоша":

    Тиквата доган шиши каскета маргини паши мажовци трябва физически да бъдат елиминирани за да има промяна в бг също и магистрати и висши милиционери
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Виновно е задкулисието, което задружно

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    припяваше, че правителството щяло да предаде българския интерес спрямо рсм. Но вчера, о чудо. И герб, и дпс оповестиха, че приемат предложението Макрон. Митева стигна дотам, че решението относно предложението Макрон трябва да се реши от правителството, понеже така било по закон. И герб, и дпс сега призовават правителството да приеме предложението Макрон. Е, как? Та нали затова точно тези същите гласуваха против правителството, че предало българския интерес? Защо сега напират и призовават същото това правителство да приема офертата? Или има договорки някакви с европейски глави?
  • 62 Ммм, добре.

    3 5 Отговор

    До коментар #54 от "Мим":

    Сега ще падне цялата държава в руските лапи. Благодарение на "доказалите" се европейци герб и дпс. Цирк! Записвайте всички курсове по руски. Ние, от по-старите поколение го знаем. И май това е единствения бонус от "връзките" ни с ссср.
  • 63 НАП

    1 0 Отговор
    ДПС е управлявало, ДПС управлява и ДПС ще управлява! Това е волята на народа. Той никога не греши!
  • 64 човек от народа

    0 1 Отговор
    Всъщност, подготовката за война в Украйна дестабилизира България и той просто се възползва от това. Тази партия на ДС беше създадена за да заблуди хората в България и по света и да предаде българите в указан от Москва момент. Правителството на Предателите трябваше да си отида за да бъде България.