3 Август, 2022 14:18 8 270 34

Новата бедност в Турция: "Принудени сме да пестим от всичко“

  • турска лира-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул-
  • бедност-
  • инфлация-
  • бедни-
  • пестене-
  • пари-
  • доходи-
  • турци

Мнозина не могат да си позволят дори пътуване с трамвай или поне едно топло ядене на ден

Новата бедност в Турция: "Принудени сме да пестим от всичко“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Инфлацията в Турция удря по джоба на хората с невиждана сила. Още няма 12 часа на обяд, а пред градската кухня за бедни в Истанбул се е извила дълга опашка от чакащи хора. Зюбейде стои зад металните кутии с храна. Повдига капаците и изброява днешните специалитети - яхния с кюфтета, макарони, таратор и доматена супа. Един обяд струва 29 лири (1.60 евро). Пред вратата се извива дълга опашка от хора, които чакат за евтин обяд.

Елиф и съпругът ѝ Мехмет също са тук, въпреки че живеят в друга част на Истанбул, на половин час с трамвай от това място.

“Трябва да пестим от всичко”

Елиф е на 49 години и е домакиня, а съпругът ѝ Мехмет е на 61 и е пенсионер. В Турция човек може да се пенсионира сравнително рано. В замяна обаче получава ниска пенсия. Семейството сега е принудено все повече да пести.

Споделят, че преди са излизали всяка събота да се хранят в заведение, но това сега е невъзможно. “Ходех на кафе три-четири пъти седмично”, казва Мехмет. “Сега понякога ходя по веднъж. Пушех и цигари, купувах си по няколко кутии. Вече не мога. Свивам си сам тютюна. Трябва да пестим от всичко в живота си”.

“Сега е лято, но след два месеца всичко ще започне отново”

Край масите около тях седят студенти, работници, възрастни двойки. Мехмет разказва, че и алкохол вече не може да си купи, а си го вари сам. Това е забранено в Турция, но въпреки това все повече турци сами си дестилират алкохола, защото е поскъпнал силно.

Въпреки всичко семейството не отговаря на класическата представа за хора в нужда – те разполагат с автомобил, макар и да не го ползват толкова често вече, имат и свой апартамент. На щанда за храна зад тях Зюбейде пълни чиния след чиния, винаги с топла усмивка на лицето. "Разпознавам тези, които са наистина бедни. Винаги им слагам и по нещо допълнително в чинията. А ако нямат пари, ние им купуваме храна", казва жената.

Увеличават се и разходите за комунални услуги. Цената на природния газ е скочила до небето, разказва Елиф. Миналата зима включвали отоплението, само ако вали сняг и е наистина много студено. “Сега е лято. Сметката за газ е нищожна. Но след два месеца всичко ще започне отново. Ще си стоим у дома, увити в одеяла”, казва домакинята.

Около 1 милион души се нуждаят от помощ

Мурат Язиджи от местната администрация казва, че целта на кухнята за бедни е да предлага на хората здравословна храна във времена, в които поскъпването прави това непосилна задача за мнозина.

Градската кухня за бедни е първата по рода си в Истанбул. „На ден се раздават по 700 порции храна, а ако се окажат малко за чакащите навън хора, се доставят по още 100-150 порции от централната кухня в града“, казва Язиджи.

Предвидено е до септември да се появят още шест кухни за бедни, а до края на годината - десет, предимно в работнически и студентски райони.Това не е много за град с население от 17 милиона души. Язиджи изчислява, че около един милион души биха имали нужда от такава помощ.

“Притеснена съм за бъдещето на децата ни”, споделя Елиф. “Ние се справяме някак, но младите - за тях вече няма кино и подобни неща. Трудно им е да се социализират. Когато няма пари, това се отразява на всичко.”

Язиджи също е наясно с тези проблеми. Затова и се надява Истанбул да открие повече ресторанти като този, а после да се появят и в други градове. „В Истанбул е вече така: ако си купил нещо днес, утре не можеш да го купиш на същата цена“, казва мъжът по повод огромната инфлация.

Не само позитивни реакции

Началник на Язиджи е истанбулският кмет Екрем Имамоглу, който е смятан за потенциален опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите догодина. Властта в Анкара постоянно се опитва да блокира проектите на истанбулския кмет. "За съжаление това е реалността. Досега не сме имали никакви проблеми, що се отнася до кухните за бедни. Но големият обществен интерес, включително в медиите, малко ни притеснява. Не е за вярване, че има негативни реакции към един толкова добър проект", казва Язиджи.

Зюбейде Пълни чиниите с храна, все така сърдечно усмихната. Някои от чакащите на опашката не вдигат глава, изглеждат засрамени. Други се усмихват в отговор и благодарят. „Повечето са учтиви и търпеливи“, казва 37-годишната готвачка, която обича новата си работа тук - макар да знае, че много от клиентите ѝ са много притеснени.

“Винаги си мисля: колко е хубаво, че го има това място", казва Зюбейде. "Много хора обедняха, не могат да си позволят дори пътуване с трамвай, а топлата храна в обикновените ресторанти е изключително скъпа. Тук те получават топла храна за малко пари. Това ме прави щастлива."

Автор: Карин Зенц


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчар

    22 24 Отговор
    Само в копейкин ми е надеждата да си купя къща

    Коментиран от #34

  • 2 г-жа Миндер

    28 6 Отговор
    Мога да ви предложа няколко иновативни дойче идеии за оцеляване, ако господаря Ердо ме покани пак на миндера!

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    32 8 Отговор

    До коментар #2 от "г-жа Миндер":

    ... в действие!!! Всъщност ДВ не казват, че господарите им са виновни за това положение на нещата!!! Но това е нормално!!! Нали са наследници на Гьобелс!!!
  • 4 честен ционист

    29 5 Отговор
    Карадайъ ще ги нахрани и напои всичките.

    Коментиран от #15

  • 5 Иванушка  🇷🇺

    38 15 Отговор
    И кой е.......виновен ?
    Значи Запада има Трилиарди които да хвърля в Окраина, а "няма пари" за собственото си население, което страда от собствените си санкции. Запада не расъждава и действа Рационално, а самоубийствено.
  • 6 Сабри

    56 15 Отговор
    Въпреки санкциите Турция се справя добре. Разбира се има и бедни хора но в САЩ бедните са много повече и за храна ровят в кофите за боклук. Турския народ няма да се подчинява на САЩ ще вървим по своя път колкото и да е труден. Ако американец изпадне в затруднение се самоубива а ние търсим възможности и накрая ги намираме.

    Коментиран от #7, #16

  • 7 Българин 🇧🇬

    31 7 Отговор

    До коментар #6 от "Сабри":

    Споко , никой не съди ! Всички знаем че е медиите ни статиите ни са манипулиране - от глупаво прехвалваме до пълно отрицание на Турция . Зависи кога колко скача на щатската тояга .
  • 8 Истината

    21 14 Отговор
    Поредните лъжи. Имаме приятели. Много по добре са от българите. Идват си през лятото на село и на градините, компоти, буркани и края на есента обратно натоварени на автобусите. Справка. Информация. Там са клюкарите.. Гледайте ги, гледай те ги, идват с празни чанти, а се връщат с пълни в турция И през зимата на топло с парно отопления жилищата им. Преди години си купуваха месо от българия и си изкарваха пътните от месото. Можем с дни да ви пишем и коментирам. Едно след друго турски коли с номера 16,34 и т н. Отзад качили старите си 80 майки, отпред те, внуците им, кога ще видя българина, то те са без внуци 80 г им родители, от кражби, фалирахте Бг и всичко се зае от хора на държаевна от номенклатурата на дс, българи, турци и най много помаците на бате ви бб. Там има месо, катъри, кмфтета, телета, чевермета, и зад гърба ни се оплакват, дойдоха бб и цц и ми обещаха пътя, заколих им теле, и ни теле ни път, край гранично гръзко към посока на Гърция, те знаят, в коя посока е гръцко, към дпс подкова ли бе, у там едни далавени и така станаха заможни тяхните, а градските помаци подгърбени и без внуци повечето. Всеки търси много пара, а градският човек няма, т е, родителите им и ако си направуш шега с помака старец.. Забрави 3 апартамента са нищо, още много ще трябва да имате, а помака от града, да си ги намерят. Богати срещу бедни. Без значение пол вероизповедание. Биха убили човек за земя и така я изкупиха от българите именно хората на дпспокрай герб, за да са ок
  • 9 Анонимен

    12 14 Отговор
    Просят от ЕС и Чичо Байдън пари €. Ако мине номера им. Те са много по ок от бългсрина. Много млади са обвързани с турци и цигани, българки де. Всичко дойде отгоре. И женските родители преди 10,15 години. Нашата дъщеря гергана е ок с турчин. Обзаведе й квартирата, явно и в банка я уреди, сестра й за ром или турчин и тя, но гери за шофьор, защото той преди нея я изоставил и си взел туркиня. Поне като турчина види младо разголено на палащинка очи му стават, не може да разбере се днес, те туркинчетата по красиви от българките, разпознаваме ги по имената, закачените табели. Не ги мислете тях. Щом циганите са по добре от българите в Бг, заключенията за вас.
  • 10 Хаха

    28 15 Отговор
    Пълни глупости на хиляда години са пред нас уж Ориент а ние сме по голям от тях. Всеки ден се убеждавам какви големи глупости се пишат тук
  • 11 Анонимен

    1 3 Отговор
    Тя ви напомни на прощаване и зам предс на НС, за дрехите вратовръзките без да цитира имена на прощаване и във връзка с вратовръзките.. Тоя моя син не стига, че ходеше небръснат тук и вратовръзката му на една страна, виц по време на Тато. Отива син й на море и майката заръчала снимка от морето, но объркал пликовете, от кръста нагоре пратил на жена си, надолу на майка си. Евъх, тоя моят син и тук небръснат и там и вратовръзката му ануджа на една страна хаха. Та много не говорете за вратовръзки бгтурци от нс, от насхихи14 век е тук
  • 12 Истини

    7 6 Отговор
    Много е важно средата. От хасково нагоре са от 19 век. Питай от поделението гочето бизнеснена шофьора на автобуса за ивайлград. Имат пари бг турци помаци от селата в града, но със стари разбирания, казват го старите хасковлии помаци турци, кво правят нашите даалии там. И българите са с шалвари, мтжерв им и жените, да не им се види.. В тая жега, може и с шлифери. Няма място за обиди.
  • 13 Теодор Рузвелт

    18 7 Отговор
    Това фейк ли е, 7млн имигранти, над милион 1 се редят на опашка за хляб а населението стана 90 млн а турската икономика настига немската а България тънев разкош и демокрация от 9млн население станахме 6 млн и то с двете малцинства котио до 20 години ще станат мнозинство
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Татарина

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    А тъй на тати умното макаданче! Кажи им да знаят!
  • 16 Браво Сабри

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сабри":

    Къде си научил така добре българския?
  • 17 Голем смех

    5 8 Отговор
    Що тъй бе, Ердо? Нали си се спазарил с Путлер за горивата? Икономиката глупако, казваше Клинтън. Икономиката не е само газ и бензин. Има още хиляди и хиляди компоненти...
  • 18 пешо средния

    15 5 Отговор
    Спокойно ,комшу в Европата е още по-зле.Скоро ще се къпят веднъж седмично.

    Коментиран от #24

  • 19 Иван от равно поле

    10 2 Отговор
    Аз винаги съм спал на студено къщата не можеме да я оправим е от както е построена и гладуваме
    Работихме и гладуваме във една дърводелна във СЛ.Равно поле от 2009 до 2022г. От държавата нищо не взимаме
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван от равно поле

    2 0 Отговор
    М А Й Н А Т А И М НА ОБЩИНА 😡ЕЛИН ПЕЛИН 😡
    НЯМА ДАЙМ СТЪПЯ ТАМ НИКОГА ПОВЕЧЕ Сбогом им
  • 22 Папаз Шабан

    2 0 Отговор
    Който няма пари,в г@з@ му свещ гори.
  • 23 Българските турци

    11 1 Отговор
    Това е пиар на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу ! Хората отиват там на келепир... А тия които говорят са доста интересни екземпляри : имат си жилище и кола и са пенсионери най малко от 6-7 години щом сега е на 61 и ако е от нашите ... ако е местен пенсионер e най малко от 10 - 12 години и ако са с пълен трудов стаж 25 години - 9000 дни получава най малко 7000 лири = на около 700 лева ! Вайка се че е беден че изнемогва - лъжа с опашка !!!

    Коментиран от #25

  • 24 некой си

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "пешо средния":

    В сравнение с това което е било някога това все пак е напредък. В древността са се къпели от дъжд на вятър,после са почнали на ритуалите по смяна на сезоните че много вмирисани на едно място било лоша идея,после включили и при женитба къпането и така докато стигнали средновековието през което включили и празниците към къпанията. Истината е ,че османската империя им е подарила личната хигиена на която изключително педантично се държи в религията и след като се запознали с хамамите са постигнали някакъв напредък европейците. Те тъй де връщат се към корените си нищо ново.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Грую

    1 0 Отговор
    Шопар.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Грую

    4 1 Отговор
    Истински случай който ми разказаха: В бюрото за социални помощи къде се подава документацията се подпрял некъв шопар с ръка на стената при което няколко ланеца направили впечатление на една дама която попитала - Вие господине какво правите тук на тази опашка,не ви е мястото тук? А оно отговаря : Ма ти коя си ма ,че ми даваш наклон на шишарката. Да се смееш ли да плачеш ли,та и по лошо има ша знаиш.
  • 30 Иван

    9 5 Отговор
    Турците не са лоши хора. Но това, че искат да ни управляват, завладеят, овладеят и други подобни, е отблъскващо. Вече сме им яли попарата. Външни сили се опитват да ни внушат, че турско робство е нямало. Явно имат някакви планове. Но ние знаем, че е имало. Знаем го от дедите си, старите архетипи живеят в нашето колективно подсъзнание. Няма кого да излъжете. Който се влюби в турчин, може, човешко е, но тези връзки винаги са - ще го кажа на турски - терсене. А на влюбените от този тип всички българи им съчувстваме дълбоко в себе си.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Едно време казваха : "Хубаво момче , ама турче !" :(
    Сега вече казват : " Хубаво момче , хем турче !" :) :)
  • 33 Ггггггггг

    6 1 Отговор
    Пълни глупости пишат тези.Няма гладни в Турция,пък и минималната им работна заплата вече е по голяма от нашата,а цените в пъти по ниски.
    Нафтата е 2.40лв.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: